Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Alakuló frontvonalak

2023. október 23. - Szele Tamás

Ma is a közel-keleti harcok legfrissebb híreivel foglalkozunk, ugyanis sajnos nem tört ki a béke tegnap sem, és előreláthatóan egyhamar nem is várható ilyesmi. Szokás szerint az ISW-CTP napi jelentését használom, pontossága miatt, és újból jelezném: ennek állításai ellenőrzöttek, de magát a jelentést tegnap este zárták le, annál frissebb híreket nem tartalmaz.

harcok_oktober_23.jpg

A legfontosabb hírek röviden:

– A palesztin milíciák a szokásos ütemben folytatták a Gázai Övezetből Izraelbe irányuló támadásaikat. A palesztin milíciák ezekben a támadásokban egyre gyakrabban vették célba az Izraeli Védelmi Erőket (IDF), valószínűleg egy esetleges izraeli szárazföldi hadművelet elleni védekezésre való felkészülés részeként.
– A palesztin fegyveresek és az izraeli erők közötti összecsapások Ciszjordániában nagyjából a felére csökkentek.
– Az Irán által támogatott fegyveresek, köztük a libanoni Hezbollah 17 támadást hajtottak végre az izraeli erők és eszközök elleni folyamatos támadássorozat részeként.
– Az iráni vezetők konszenzusra jutottak a Reuters szerint a libanoni Hezbollah Izrael elleni korlátozott, határokon átnyúló támadásainak jóváhagyásáról. Ez a jelentés és más beszámolók arra utalnak, hogy Irán és a libanoni Hezbollah gondosan kalibrált eszkalációt koordinál, hogy elterelje az izraeli figyelmet a Gázai Övezetről.
– Az Izraeli Védelmi Erők légiereje csapásokat mért a damaszkuszi és az aleppói nemzetközi repülőtér kifutópályáira. Az izraeli külügyminisztérium jelezte, hogy a szíriai légicsapások részei annak az izraeli erőfeszítésnek, hogy megakadályozzák, hogy Irán fegyvereket szállítson Szíriába és/vagy onnan frontot nyisson Izrael ellen.
– Az Iszlám Forradalmi Gárda Quds Erőinek parancsnoka, Esmail Ghaani dandártábornok azért érkezett Szíriába, hogy az izraeli-szíriai határon lévő, Irán által támogatott milíciákat ellenőrizze – jelentette az izraeli média. Ghaani korábban figyelmeztette Bassar al-Aszad szíriai elnököt, hogy Irán második frontként kívánja használni Szíriát, ha a háború kiterjed.
– Az Iraki Iszlám Ellenállás – az Irán által támogatott iraki milíciák koalíciója – egyirányú dróntámadást hajtott végre az amerikai erők ellen az iraki Ain al-Aszad légi támaszponton, ami az ötödik egymást követő napon jelentett az amerikai erők elleni támadásokat a Közel-Keleten. Ezek a támadások részei annak az Irán által vezetett törekvésnek, hogy az Egyesült Államokat elriasszák attól, hogy érdemi támogatást nyújtson Izraelnek.
– A huthi miniszterelnök a jemeni Sanaában a palesztin milicistákkal folytatott találkozót követően kijelentette, hogy a huthiak izraeli hajókat fognak megtámadni a Vörös-tengeren, ha Izrael folytatja a műveleteket a Gázai Övezetben.

Gázai Övezet

A palesztin milíciák október 22-én a szokásos ütemben folytatták a támadásokat a Gázai Övezetből Izrael ellen. Az al-Kasszem Brigádok – a Hamász militáns szárnya – 12 közvetlen és közvetett támadásért vállalta a felelősséget. A Saraya al-Kudsz – a Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) militáns szárnya – további három rakétatámadásért vállalta a felelősséget. A támadásoknak ez az aránya megegyezik a CTP-ISW által az elmúlt napokban megfigyelt ütemmel.

A Gázai Övezetben a palesztin milíciák fokozták az Izraeli Védelmi Erők (IDF) elleni támadásaikat, valószínűleg egy esetleges izraeli szárazföldi hadművelet elleni védekezésre való felkészülés részeként. A palesztin milíciák az összes támadásukhoz képest nagyobb arányban vették támadták a katonai célpontokat, mint október 18-a óta bármikor, amikor a milíciák 15 alkalommal lőtték a Gázai Övezet közelében lévő IDF-állásokat. Október 22-én a palesztin milíciák nyolc közvetlen és közvetett támadást indítottak az IDF ellen, és hét alkalommal nyitottak tüzet aknavetőkkel és rakétákkal izraeli városok és települések ellen. Az Al-Kasszem Brigádok harcosai megöltek egy izraeli katonát és megsebesítettek három másikat egy tűzharc során a Gázai Övezeten belül. Az IDF közölte, hogy az izraeli erők az eltűnt izraeliek holttestét keresik és felkészülnek az izraeli szárazföldi hadműveletre.

Ciszjordánia

A palesztin fegyveresek és az izraeli erők közötti összecsapások száma Ciszjordániában október 22-én nagyjából a felére csökkent. A CTP-ISW kilenc különböző összecsapást regisztrált. Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai október 22-én összecsaptak az izraeli erőkkel a Dzseninhez közeli Qabatiyában.

A CTP-ISW október 22-én mindössze két tüntetést regisztrált Ciszjordániában, ami megegyezik az október 21-i tüntetések számával. A Hamász világszerte a Gázai Övezetet támogató tüntetésekre felszólító üzenetei nem váltottak ki fokozott tiltakozásokat Ciszjordániában.

Az izraeli erők folytatták a razziákat és letartóztatásokat Ciszjordániában, és október 22-én Dzsenintől délre legalább 46 palesztint tartóztattak le, köztük 27 aktív Hamász-tagot és a PIJ két katonai vezetőjét.

Dél-Libanon és a Golán-fennsík

Az Irán által támogatott fegyveresek, köztük a libanoni Hezbollah (LH), október 22-én 17 támadást hajtottak végre az IDF erői és eszközei elleni folyamatos támadássorozat részeként. Ezek a támadások összhangban vannak az Irán által támogatott Izrael elleni támadások október 15. óta megnövekedett arányával. Ez a hadjárat lehetőséget teremt további, Irán által támogatott, Izraelbe irányuló szárazföldi támadásokra, és növeli a további eszkaláció kockázatát, amint azt a CTP-ISW korábban megjegyezte. Az LH harcosai föld-levegő rakétákat lőttek ki egy IDF helikopterre, ami a háború kezdete óta az első légvédelmi bevetés Libanonban az IDF ellen. Az IDF semlegesített egy Libanonból Izraelbe átkelő drónt – ez október 20. óta az első drónbeszivárgási kísérlet Libanonból. A Libanonból indított támadások többsége páncéltörő irányított rakétákat használt az IDF erői és állásai ellen. Az izraeli erők október 22-én öt páncéltörő rakétás osztagra mértek csapást Dél-Libanonban.

Az izraeli védelmi minisztérium kiterjesztette a polgári evakuálási övezetet az izraeli-libanoni határ mentén, hogy az további 14 városra terjedjen ki. Korábban Izrael a határtól két kilométeres körzetben fekvő városokat evakuálta.

Több, Irán által támogatott milícia is részt vesz az izraeli erők elleni dél-libanoni támadó hadjáratban. Az al-Kasszem Brigádok október 15-én és 19-én többször is rakétatüzet nyitottak észak-izraeli városokra. A Saraya al-Kudsz azt állította, hogy négy harcosa halt meg Dél-Libanonban október 7-e óta. Az LH szinte biztosan jóváhagyta ezeket a támadásokat, tekintve, hogy LH milyen mértékben ellenőrzi Dél-Libanont és koordinálja az ott működő más, Irán által támogatott csoportokkal.

Az iráni vezetők konszenzusra jutottak az LH Izraelbe irányuló, határokon átnyúló korlátozott támadásainak jóváhagyásáról a Reuters szerint. Két, az LH-hoz kötődő személy azt is elmondta a Reutersnek, hogy az LH katonai tevékenysége Észak-Izrael körül azt a célt szolgálja, hogy „lekösse az izraeli erőket, de nem nyit egy nagyobb új frontot”. A CTP-ISW nem tudja ellenőrizni a jelentés pontosságát. Összhangban van azonban az IDF szóvivőjének kijelentésével, miszerint Irán utasította az LH-t, hogy fokozza az Izrael elleni eszkalációt, és ezáltal gyakoroljon nyomást az IDF-re, miközben az felkészül a Gázai Övezetben végrehajtandó szárazföldi műveletekre. Ezek a jelentések arra utalnak, hogy Irán és az LH gondosan kalibrált eszkalációt koordinál, hogy elterelje az izraeli figyelmet a Gázai Övezetről.

Az IDF légiereje október 22-én csapásokat mért a damaszkuszi és az aleppói nemzetközi repülőtér kifutópályáira. Izrael korábban, október 12-én és 14-én többször is légicsapást mért Damaszkusz és Aleppó nemzetközi repülőterére, megszakítva ezzel azokat a kritikus közlekedési csomópontokat, amelyeken keresztül Irán katonai felszerelést és személyzetet juttat Levantéba. Az izraeli külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője jelezte, hogy a szíriai légicsapások részei annak az izraeli erőfeszítésnek, hogy megakadályozzák, hogy Irán fegyvereket szállítson Szíriába és/vagy onnan frontot nyisson Izrael ellen. Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) már régóta használja az iráni rezsimhez kötődő kereskedelmi repülőgépeket az ottani polgárháború során Szíriába irányuló katonai szállításokhoz.

Azonosítatlan fegyveresek közvetett tüzet intéztek a Golán-fennsíkra az IDF damaszkuszi és aleppói nemzetközi repülőterekre mért légicsapásait követően, valószínűleg szimbolikus megtorlásként. Az izraeli erők visszaverték a támadást.

Az IRGC Quds Erők parancsnoka, Esmail Ghaani dandártábornok október 21-én Szíriába érkezett, hogy az izraeli média szerint megfigyelje az Irán által támogatott milíciákat az izraeli-szíriai határon. A CTP-ISW nem tudja függetlenül ellenőrizni ezt az értesülést. Az Irán által támogatott milíciák az elmúlt napokban Dél-Libanonban és Délnyugat-Szíriában összpontosultak az Irán által vezetett előkészületek részeként annak érdekében, hogy a háború regionális konfliktussá bővüljön. Egy iráni állam által támogatott újságíró korábban azt állította, hogy Ghaani október 15-én figyelmeztette Bassár al-Aszad szíriai elnököt, hogy Irán második frontként kívánja használni Szíriát, ha az Izrael-Hamász háború kiterjed. Egy meg nem nevezett iráni hírszerzési tisztviselő azt állította, hogy Irán „korlátozott” szárazföldi műveletet indítana Szíriából a Golán-fennsíkra, de nem Libanonból, ha a helyzet eszkalálódik, hogy megvédje az LH-t.

A libanoni miniszterelnök és a külügyminiszter retorikája eltért egymástól a Libanon esetleges jövőbeli bevonásának kérdésében az Izrael-Hamász háborúba. Najib Mikati miniszterelnök aggodalmát fejezte ki, de jelezte, hogy a helyzet normalizálódik, és a libanoni kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a harcokat távol tartsa Libanontól. Abdallah Bou Habib libanoni külügyminiszter ezzel szemben az al-Dzsazírának adott interjúban aggodalmát fejezte ki a háború kitörése miatt Dél-Libanonban a Gázai Övezetben végrehajtott izraeli akciók alapján. Bou Habib tűzszünetre szólított fel, de figyelmeztetett, hogy Izrael egy nagyobb háború kitörése esetén sokkal nagyobb veszteségeket fog szenvedni, mint a 2006-os libanoni-izraeli háborúban.

Irán és az ellenállás tengelye

Az Iraki Iszlám Ellenállás – az Irán által támogatott iraki milíciák koalíciója – október 22-én egyirányú dróntámadást hajtott végre az amerikai erők ellen az iraki Ain al-Aszad légi támaszponton, ami az ötödik egymást követő napon jelentett az amerikai erők elleni támadásokat a Közel-Keleten. Az Iraki Iszlám Ellenállás október 18-a óta kilenc drón- és rakétatámadást követett el amerikai erők ellen Irakban és Szíriában. Ezek közül négy támadás az Ain al Aszad légi bázis ellen irányult. Ezek a támadások részei annak az Irán által vezetett törekvésnek, hogy az Egyesült Államokat elriasszák attól, hogy érdemi támogatást nyújtson Izraelnek, ahogyan azt a CTP-ISW korábban értékelte. Az Irán által támogatott iraki Kataib Hezbollah milícia október 20-án további támadásokkal fenyegetett amerikai állások ellen.

A huthi miniszterelnök október 22-én azt mondta, hogy a huthik izraeli hajókat fognak megtámadni a Vörös-tengeren, ha Izrael folytatja a műveleteket a Gázai Övezetben, miután október 21-én a jemeni Szanaában találkozott a palesztin milícia tisztségviselőivel. A huthi miniszterelnök október 22-én azt is elismerte, hogy az Egyesült Államok október 19-én a Vörös-tenger felett feltartóztatta a huthi drónokat és rakétákat, amelyek Izrael felé tartottak, és azt állította, hogy a rakéták és drónok egy része mégis célba talált. A CTP-ISW azonban nem figyelte meg semmiféle jelét annak, hogy a huthi drónok vagy rakéták Izraelen belül csapást mértek volna. A huthi miniszterelnök dél-jemeni. Nem tagja a huthi mozgalom belső körének, amely szinte kizárólag észak-jemeni lakosokból áll.

Az IRGC-hez kötődő média olyan dezinformációs műveletet folytat, amely azt állítja, hogy Izrael nem törődik a Gázai Övezetben lévő izraeli túszokkal. A Tasnim hírügynökség október 22-én újraközölte a Hamász azon állítását, miszerint a Hamász két túszt akart átadni Izraelnek, de az izraeli tisztviselők nem fogadták el az átadásukat. A Tasnim október 21-én hasonlóan azt állította, hogy „jól értesült források” szerint Izrael „titkos célja”, hogy a „fogságban lévő izraeliek kivégzését idézze elő.” A Tasnim perzsa és angol nyelven is közzétette a cikket, ami arra utal, hogy az üzenetet a hazai és a globális közönségnek egyaránt szánják.

Irán tehát lassan már nem is tagadja, hogy ő áll a támadás mögött, ezt bizony Teheránban főzték ki, de ha kicsit tovább gondolkodunk a „cui prodest” elvét követve, felmerülhet bennünk a gyanú, hogy a jelenleg zajló háború a Kremlnek a legjobb – új frontot nyit, megosztja a nyugati erőket és csökkenhet miatta az Ukrajnának nyújtott fegyver- és lőszertámogatás mennyisége – és a legrosszabb Kijevnek, mint láthatjuk. Tehát a Gázai Övezetből induló támadás mögött Teherán áll, Teherán mögött lehet, hogy Moszkva, Moszkva mögött meg már senki, mert Pekingnek nem, hogy jó lenne a mostani helyzet, hanem ellenkezőleg, nagyon rossz, árt a gazdaságnak.

No, de ez spekuláció. Meglátjuk, mi lesz – az biztos, hogy Izrael győz majd, az a nem mindegy, milyen áron.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása