Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: A vesztes háború

2023. november 15. - Szele Tamás

Nehéz röviden és pontosan megfogalmazni a Közel-Keleten zajló harci cselekmények lényegét, az embernek az az érzése, hogy ezt a háborút azért kezdték, hogy színpadiasan el lehessen veszíteni. A Hamász mindenhol vesztésre áll – annyi esélye sincs, mint Napólonnak Waterloonál, ugyanis ott még megérkezhettek volna a segédcsapatok, de ez a hadi helyzet egyszerűen reménytelen, és nem lehet igaz, hogy ezt a Hamász vezetői nem tudták.

gaza_november_15.jpg

(Képünk illlusztráció)

De lássuk a harci cselekményeket, mint mindig, most is az ISW adatai alapján.

A legfontosabb hírek röviden:

– A Hamász a Gázai Övezetben előrenyomuló izraeli erők ellen stratégiai és operatív hatások elérése érdekében késleltető hadműveletet folytat. A Hamász késleltetési művelete stratégiai hatásokat generál azáltal, hogy segíti a Hamász támogatásának összegyűjtését partnerei körében, a régióban és nemzetközi szinten. A Hamász erőfeszítései a Hamásznak a Gázai Övezeten belüli operatív céljait is támogatják, amelyek közé tartozik az alapvető képességek és kulcsfontosságú vezetők védelme, valamint a Gázai Övezetben tartózkodó izraeli erők elleni felkelés feltételeinek megteremtése, amennyiben szükséges.

– Az izraeli erők északról és délről folytatták előrenyomulásukat az al-Sifa kórház felé. Szintén folytatták a Gáza várostól északra folyó tisztítogatási műveleteket. A palesztin milíciák két alkalommal közvetett tűzzel támadták az izraeli erőket a Gázai Övezet középső részén. Az IDF megnyitotta a Szalah ad-Dín utcába vezető két humanitárius folyosót a Gázai Övezet északi részén élő civilek evakuálása érdekében.

– A palesztin milíciák fenntartják a Gázai Övezetből Izraelre irányuló közvetett tüzelés szokásos ütemét.

– Palesztin harcosok csaptak össze az izraeli erőkkel Tulkarmban, és pokolgépes támadásokat hajtottak végre ellenük. A Népi Front Palesztina Felszabadításáért felszólította a palesztinokat, hogy támadjanak izraeli katonákra és civilekre Ciszjordániában.

– Az Irán által támogatott fegyveres erők, köztük a libanoni Hezbollah 18 határon átnyúló támadást hajtottak végre Észak-Izrael ellen.

– Az Iraki Iszlám Ellenállás - az Irán által támogatott iraki proxy erők koalíciója – három támadást jelentett be amerikai támaszpontok ellen Szíriában. Az Iraki Iszlám Ellenállás al-Dhaferin csoportja azzal fenyegetőzött, hogy fokozza az Egyesült Államok elleni támadásokat a régióban.

– A houthi mozgalom vezetője, Abdul Malik al Houthi azzal fenyegetőzött, hogy izraeli hajókat támad meg a Vörös-tengeren, különösen a Bab-el-Mandeb környékén, megismételve egy régóta hangoztatott fenyegetést. Izrael elhárított egy rakétát a Vörös-tenger felett, amely a dél-izraeli Eilatot vette célba.

– Hosszein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter telefonbeszélgetést folytatott katari kollégájával, Mohammad bin Abdolrahman al-Táni katari miniszterrel.

A Hamász stratégiai és operatív hatások elérése érdekében hátráltató hadműveletet folytat a Gázai Övezetben előrenyomuló izraeli erők ellen. Ez az értékelés a CTP-ISW korábbi értékelését változtatja meg, amely szerint a Hamász harcosai a Gázai Övezet északi részén egy fő védelmi erőfeszítést fedeznek Gáza városában. Az amerikai katonai doktrína szerint a késleltetési hadművelet az, amikor egy erő „helyet cserél egy időre azáltal, hogy lelassítja” az ellenséget és „maximális kárt okoz anélkül, hogy döntően harcba szállna.” A késleltetési küldetés célja továbbá „az ellenség kifárasztása, hogy a baráti erők támadással visszanyerjék a kezdeményezést vagy hatékony védelmet alakíthassanak ki.” Az IDF november 4-én megszerezte és közzétette a Hamász egy haditervét, amely arra utalt, hogy a Hamász nem túl erősen kötelezte erőit a Gázai Övezet északi részének védelmére, ami összhangban van a késleltetési misszióval. Egy Gázai övezetre összpontosító X (Twitter) fiók november 10-én arról számolt be, hogy a Hamász magas rangú harcosai elmenekültek az al-Shifa kórházból, ahol a Hamász kulcsfontosságú katonai és alagút-infrastruktúrát tart fenn. A késleltetési művelet lehetővé tette volna e harcosok menekülését, és menekülésük lehetővé tenné a Hamász számára, hogy megőrizze alapvető vezetőségének egy részét. A Reuters november 3-án arról számolt be, hogy a Hamász úgy véli, hogy „városi gerillataktikával” „meghiúsíthatja” az izraeli támadást.

A Hamász késleltetési akciója stratégiai hatásokat generál azáltal, hogy segíti a Hamász támogatásának megszerzését partnerei körében, a térségben és nemzetközi szinten. A Hamász tisztségviselői október 7. óta többször felvázolták stratégiai céljaikat az Izrael elleni háborúban. E célok közé tartozik a palesztin ügy újbóli támogatásának generálása nemzetközi és regionális szinten. A késleltetési hadművelet támogatja a Hamász stratégiai céljait a harcok elhúzódása és a Hamász döntő vereségének elkerülése révén. A Reuters november 3-án arról számolt be, hogy a Hamász hosszú háborúra készül, amely reményei szerint arra kényszeríti majd Izraelt, hogy beleegyezzen a tűzszünetbe. Khalid al Hayya, a Hamász vezető tisztségviselője november 8-án azt mondta, hogy az október 7-i támadással és a háborúval „sikerült a palesztin kérdést újra a fókuszba helyezni”, és hogy a Hamász tudta, hogy az október 7-i támadás „nagy reakciót fog kiváltani”. Hayya hozzátette, hogy a Hamász „az egész egyenlet megváltoztatására” törekedett, utalva ezzel az Izrael és a főbb arab államok között folyó normalizációs tárgyalásokra és megállapodásokra. Ez a célmeghatározás összhangban van a Hamász 1988-as alapszabályával, amely „a palesztin világ, az arab világ és az iszlám világ” támogatásának megteremtésére szólított fel. A Hamász tisztségviselői a háború kezdete óta következetesen az arab államok fokozott támogatására szólítottak fel Izrael ellen.

A Hamász késleltetési erőfeszítései a Hamásznak a Gázai Övezeten belüli operatív céljait is támogatják, amelyek közé tartozik az alapvető képességek és kulcsfontosságú vezetők megtartása, valamint a feltételek megteremtése ahhoz, hogy szükség esetén felkelést folytathassanak a Gázai Övezetben az izraeli erők ellen. Izraeli jelentések szerint a Hamász harcosai délre menekültek, valamint az a tény, hogy a Hamász a jelentések szerint nem használta fel a becslések szerint birtokában lévő magasabb szintű képességeit, arra utal, hogy vezetői inkább a harci erő megőrzésére törekszenek, mintsem hogy határozottan elkötelezzék magukat a küzdelem során. Egy lázadás és egy elhúzódó konfliktus a Gázai Övezetben a Hamász stratégiai céljait is erősítheti. A Hamász vezetői azért tarthatnak kívánatosnak egy elhúzódó háborút, mert úgy gondolják, hogy az csökkentené az Izraelnek nyújtott nemzetközi és regionális támogatást. A Hamász azon tervee, hogy az izraeli erők feltartóztatásával meg tudja tartani fejlettebb képességeit és magas rangú vezetőit, lehetővé teszi számára egy felkelés koordinálását és végrehajtását, vagy katonai képességeinek gyors újjáépítését a tűzszünet után.

Gázai övezet

Az Ellenállás Tengelyének hadműveleti célkitűzései:

– Az izraeli politikai vezetés és közvélemény akaratának meggyengítése egy nagyobb szárazföldi művelet elindítására és fenntartására a Gázai Övezetben.
– Az IDF anyagi és morális helyzetének megrontása a Gázai Övezet területén.

Az izraeli erők november 14-én északról és délről folytatták előrenyomulásukat az al-Sifa kórház felé. Az IDF november 14-én jelentette, hogy két hadosztálya várhatóan „hamarosan” összekapcsolódik az al-Sifa kórháznál, hozzátéve, hogy az egyik hadosztály 300 méterre van a kórháztól. A Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium is arról számolt be, hogy az IDF járművei november 13-án este elérték a kórház délkeleti kapuját. A kórház egyik sebésze a Wall Street Journalnak elmondta, hogy meg nem nevezett erők lőttek a kórházat elhagyni próbáló civilekre november 13-án. Izraeli tisztek azt mondták, hogy erőik tájékoztatták a kórház személyzetét a „biztonságos folyosókról”, amelyeken a civilek elhagyhatják a kórházat, és hogy a Hamász ezért lőtt a civilekre ezeken az útvonalakon.

Az izraeli erők november 13-án az al-Shati menekülttáborban is folytatták a műveleteket. A geolokációs felvételeken látható volt, hogy az izraeli erők nagy kaliberű fegyverrel célba vettek egy épületet a Gázai Övezet partja mentén, az al-Shati táborban november 13-án. Az IDF szóvivője arról számolt be, hogy az IDF gyalogosai és páncélosai folytatták a hadműveleteket az al-Shati táborban.

Az izraeli erők november 14-én folytatták az Ismeretlen Katonák Terétől keletre történő előrenyomulásukat, az Isra-tornyok és a Szajjara tér közelében tevékenykedve.

Az izraeli erők november 14-én folytatták a Gáza várostól északra folyó tisztogató hadműveleteket. Az al-Kudsz Brigádok november 13-án aknavetővel támadtak az IDF állásaira a Gázai Övezet északi részén, az al-Nasser negyedben. Az al-Kudsz Brigádok más harcosai kézifegyveres összecsapásokat vívtak az IDF erőivel a Beit Lahiától nyugatra fekvő Sulatayn út közelében. Az al-Kasszem Brigádok viszont aknavetővel támadtak és összecsaptak az IDF erőivel két különálló összecsapásban Beit Hanounban, a Gázai Övezet északkeleti részén november 14-én.

A palesztin milíciák két közvetett tüzet intéztek izraeli erők ellen a Gázai Övezet középső részén november 14-én. Az al-Kudsz Brigádok - a Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) militáns szárnya - aknavetőtámadást hajtott végre a Juhor ad Dikben található izraeli erők koncentrációja ellen. Az al-Kudsz Brigádok azt állította, hogy a támadás során sikeresen megsemmisítette az izraeli erőket. A CTP-ISW nem tapasztalta ennek az állításnak a megerősítését.

Az IDF november 14-én megnyitott két, a Szalah al-Dín utcába vezető humanitárius folyosót a civilek számára a Gázai Övezet északi részének evakuálására. Avichay Adraee, az IDF szóvivője hivatalos közleményt adott ki, amelyben bejelentette a nyitott evakuációs folyosók megnyitását a Gázai Övezet partvidékéről, valamint az al-Daraj és al-Tuffah városrészekből. A közlemény két különböző lehetőséget is biztosított a civilek számára, hogy jelentsenek minden olyan Hamász-kísérletet, amely a civilek evakuálását akadályozza.

Az IDF megnyitotta a Gázai Övezet partjaitól távolabb vezető humanitárius evakuálási folyosót, hogy a civileket az aktív harcoktól távolabbra menekítsék. A civileket arra utasították, hogy november 14-én helyi idő szerint 10:00 és 16:00 között a Youssef al Azma utcán keresztül a Salah al-Din utcába evakuáljanak.

Az IDF bejelentette, hogy helyi idő szerint 13:00 és 14:00 között

felfüggesztette a katonai műveleteket al Daraj és al Tuffah városrészekben a civilek evakuálása céljából. A civileket arra biztatták, hogy hagyják el a területet és a Szalah al Din utcán keresztül evakuáljanak dél felé.
A palesztin milíciák folytatták a Gázai Övezetből Izraelre irányuló közvetett tüzelés szokásos ütemét. A CTP-ISW november 14-én tíz közvetett támadást jegyzett fel. Az al-Kudsz Brigádok nyolc közvetett tüzetes támadást vállaltak magukra, amelyek közül öt a Gázai Övezetet körülvevő izraeli katonai létesítményeket célozta. Az al-Kasszem Brigádok két közvetett tüzetes támadást vállaltak Izrael felé, amelyek Tel-Aviv és a Dél-Izraelben állomásozó izraeli katonai erők ellen irányultak[37].

Ciszjordánia

Az Ellenállás Tengelyének hadműveleti céljai:

– Az IDF eszközeinek és erőforrásainak Ciszjordánia felé vonzása és ott történő rögzítése.

November 14-én palesztin harcosok összecsaptak az izraeli erőkkel Tulkarmban, és pokolgépes támadásokat hajtottak végre ellenük. Az IDF közölte, hogy az izraeli erők több tucat robbanószerkezetet foglaltak le, és rajtaütöttek egy műhelyen, ahol ezeket gyártották. Az IDF azt is közölte, hogy a Shin Beth letartóztatott egy meg nem nevezett magas rangú palesztin milicista parancsnokot, aki egy mentőautóban próbált elmenekülni a városból. Tulkarmban több palesztin milícia is működik a hozzájuk kapcsolódó zászlóaljakon keresztül, köztük az al-Kudsz Brigádok és az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai. Az al-Kudsz Brigádok és az al-Aksza Mártírjainak Brigádjainak Tulkarm-i Gyorsreagálású Zászlóalja mindegyike legalább egy-egy robbanószerkezetes támadást jelentett be, miközben Tulkarmban harcoltak az izraeli erőkkel. Az al-Aksza Mártírok Brigádja Tulkarm zászlóalja elismerte, hogy hét harcosa meghalt november 14-én.

A Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) arra szólította fel a palesztinokat, hogy november 14-én támadjanak izraeli katonákra és civilekre Ciszjordániában. A PFLP kifejezetten úgy fogalmazta meg ezt az erőszakot, hogy a Gázai Övezetben a Hamászra nehezedő izraeli katonai nyomást a ciszjordániai izraeli erők kimerítésével kívánja csökkenteni. A PFLP korábban dicsérte a ciszjordániai izraeli települések elleni támadásokat, és november 9-én további merényletekre szólított fel izraeli katonák és civilek ellen. Ezek a nyilatkozatok arra utalnak, hogy a PFLP támogatni kívánja a Hamász azon törekvéseit, hogy az IDF eszközeit és erőforrásait Ciszjordánia felé vonzza és ott rögzítse.

Dél-Libanon és a Golán-fennsík

Az Ellenállás Tengelyének hadműveleti célkitűzései:

– Az IDF eszközeinek és erőforrásainak Észak-Izrael felé vonzása és ott történő rögzítése.
– Az Észak-Izraelbe irányuló egymást követő hadjáratok előfeltételeinek megteremtése

Az Irán által támogatott fegyveresek, köztük a libanoni Hezbollah (LH) november 14-én 18 határon átnyúló támadást hajtottak végre Észak-Izraelben. Az IDF szerint meg nem nevezett harcosok aknavetőket és irányított páncéltörő rakétákat lőttek ki az IDF állásai ellen öt helyszínen. Az LH azt állította, hogy három IDF katonai objektumot támadott meg. Az LH egyébént pontosította, hogy rakétatámadást hajtott végre, és más, meg nem nevezett eszközöket használt a támadások végrehajtásához, további részletek közlése nélkül. Az LH azt is állította, hogy rakétákat lőtt ki egy „izraeli logisztikai egység” ellen az észak-izraeli Har Dovban. Az IDF légvédelme külön feltartóztatott egy „gyanús célpontot” Akkó partjainál, de nem közölt részleteket a fenyegetés eredetéről vagy jellegéről. Az al-Kasszem Brigádok korábban azt állította, hogy rakétákat lőtt ki egy Akkó melletti területre november 6-án.

Irán és az Ellenállás Tengelye

Az Ellenállás Tengelyének hadműveleti céljai:

– Irán és az Ellenállás Tengelye képességének és hajlandóságának bemutatása, hogy több fronton is eszkalálódjon az Egyesült Államok és Izrael ellen.
– A regionális háború több fronton történő megvívásához szükséges feltételek megteremtése.

Az Iraki Iszlám Ellenállás – az Irán által támogatott iraki proxy erők szövetsége – három támadást jelentett be amerikai támaszpontok ellen Szíriában. A koalíció az amerikai erőket vette célba az Eufrátesz folyó mentén Deir ez Zor tartományban, ahol az amerikai erők a Combined Joint Task Force Operation Inherent Resolve (CJTF-OIR) keretében tevékenykednek. Az amerikai erők az ISIS ellen harcolnak. Az Iraki Iszlám Ellenállás és a hozzá kapcsolódó csoportok az Izrael és a Hamász közötti háború kezdete óta 77 támadást vállaltak magukra amerikai erők ellen a Közel-Keleten.

Az Iraki Iszlám Ellenállás két különálló, öngyilkos dróntámadást jelentett be, amelyek az amerikai erők ellen irányultak november 13-án Green Village támaszpontnál és a közeli al-Omar olajmezőnél Északkelet-Szíriában.

Az Iraki Iszlám Ellenállás azt állította, hogy november 14-én rakétasorozatot lőttek ki az északkelet-szíriai Conoco Mission Support Site amerikai támaszpontra.

Az Iraki Iszlám Ellenállás november 14-én bemutatott egy felszíni-felszíni rakétát, amely vizuálisan erős hasonlóságot mutat az iráni gyártmányú Fateh–110 rövid hatótávolságú ballisztikus rakétával. A Fateh–110 egy „rövid hatótávolságú, közúton mozgatható, szilárd hajtóanyagú ballisztikus rakéta”, amelynek hatótávolsága 200-300 kilométer, hasznos terhelése pedig 500 kilogramm. Irán az elmúlt években több alkalommal is használta a Fateh–110 rakétát amerikai és iraki kurd fegyveresek iraki állásainak támadására.

Az Iraki Iszlám Ellenállás al-Dhaferin csoportja november 14-én azzal fenyegetőzött, hogy fokozza az Egyesült Államok elleni támadásokat a régióban. A csoport a Telegram-üzenetében azt ígérte, hogy az elkövetkező hetek „forróbbak lesznek.” A csoport az Izrael-Hamász háború kezdete óta két támadást jelentett be amerikai támaszpontok ellen Irakban. A csoport állítása szerint november 6-án az iraki Anbarban lévő Ain Asad légibázison, november 8-án pedig az iraki Erbilben lévő al Harir légibázison elkövetett aknavetős támadások célpontjai amerikai erők voltak. Az aknavetők hatótávolsága lényegesen kisebb, mint a legtöbb más, az Iraki Iszlám Ellenállás által használt eszközé, ami arra utal, hogy a támadást végrehajtó Iraki Iszlám Ellenállás sejt az al-Harir légibázis általános közelében tevékenykedett.

A Houthi mozgalom vezetője Abdul Malik al Houthi azzal fenyegetőzött, hogy izraeli hajókat vesz célba a Vörös-tengeren, konkrétan a Bab-el-Mandeb környékén, megismételve egy régóta ismételt fenyegetést. A houthik az elmúlt években többször fenyegették meg a Vörös-tenger körüli tengeri közlekedést, de nem mindig váltják valóra ezeket a fenyegetéseket. Azonban képesek ilyen támadásokat végrehajtani, mivel az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) Quds Erők biztosítják számukra az ehhez szükséges eszközöket. A houthik többször hajtottak végre támadást kereskedelmi hajók ellen a Vörös-tengeren vízi robbanószerkezetekkel, és tengeri aknákat telepítettek Jemen Vörös-tengeri partjainál.

Hoszein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter november 14-én telefonbeszélgetést folytatott katari kollégájával, Mohammad bin Abdolrahman al Thani-val. Az iráni állami média jelentése szerint a két fél a Gázai Övezetben zajló izraeli műveletek leállítására irányuló erőfeszítésekről és a humanitárius segítségnyújtásról tárgyalt. A két tisztviselő egy sor más témáról is tárgyalhatott, többek között arról, hogy Irán hozzáférjen a katari bankokban befagyasztott pénzügyi eszközeihez.

Az iráni állami média november 14-én újra terjesztette azokat a nyugati jelentéseket, amelyek szerint Joe Biden kormánya jóváhagyhat egy olyan szankciómentességet, amely lehetővé tenné Irán számára, hogy hozzáférjen 10 milliárd dollár értékű, Irakban befagyasztott iráni pénzügyi eszközökhöz. A The Washington Free Beacon november 13-án azt állította, hogy a Biden-kormányzat ezt megteheti, megjegyezve, hogy a szankciómentesség annak a 120 napos mentességnek a meghosszabbítása lenne, amelyet Antony Blinken amerikai külügyminiszter 2023 júliusában írt alá, mely azt biztosítja, hogy Irak nem iraki bankokon keresztül fizethessen Iránnak az áramért. Az Ebrahim Raisi-kormányzathoz kötődő IRNA és az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácshoz kötődő Nour hírügynökség újraközölte az állítást. Ezek a csatornák emellett azzal érveltek, hogy a Biden-kormányzatnak nem kellene megakadályoznia, hogy Irán hozzáférjen az Irakban befagyasztott eszközeihez, mivel Irán nem játszott szerepet a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadásában.

Izrael november 14-én megsemmisített egy rakétát a Vörös-tenger felett, amely a dél-izraeli Eilatot vette célba. Az IDF megerősítette, hogy nagy hatótávolságú Arrow légvédelmi rendszere elfogta a rakétát, mielőtt az belépett volna az izraeli légtérbe. A Houthi mozgalom az Izrael-Hamász háború alatt többször is indított rakétákat és drónokat a Vörös-tenger felett Izrael ellen. A Houthi mozgalom vezetője november 14-én azt mondta, hogy a Houthik folytatni fogják a támadásokat Izrael és a régió ellen.

Összegezve: ez a háború a Hamász teljes és abszolút vereségével fog járni. A kérdés az, hogy minek kellett egyáltalán elkezdeni?

Hogy utána lehessen szomorkodni?

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása