Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Időhúzó harcok

2023. november 19. - Szele Tamás

Mivel napok óta mással foglalkoztam, ám közben az események tovább zajlottak a forrongó Közel-Keleten, ma ebből a térségből szolgálok hírösszefoglalóval, melyet szokásom szerint a CTP-ISW napi jelentése alapján készítettem – tehát ha valaki nem ért vele egyet, forduljon panaszával az Institute for the Study of Warhoz. És persze, lesz ilyen ember, pár napja is volt már. De lássuk inkább a tényeket.

gaza1_november_19.jpg

(Képünk illusztráció)

A legfontosabb hírek röviden:

– Az izraeli hadsereg kiterjeszti támadó műveleteit Gáza városára. Az izraeli erők humanitárius segélyt nyújtottak az al-Shifa kórháznak, miközben az egészségügyi komplexumot polgári személyek evakuálták.
– Az al-Kasszem Brigádok katonai szóvivője szerint a Hamász rugalmas és elhúzódó védelemre készül a Gázai Övezetben, ami összhangban van azzal a késleltető hadművelettel, amelyet a CTP-ISW értékelése szerint a Hamász folytat az előrenyomuló izraeli csapatok ellen.
– Izrael dróncsapást mért egy palesztin milícia főhadiszállására a Ciszjordánia északi részén lévő Balata menekülttáborban.
– Az Irán által támogatott fegyveresek, köztük a libanoni Hezbollah 13 határon átnyúló támadást hajtottak végre Észak-Izraelben.
– Az Iraki Iszlám Ellenállás – az Irán által támogatott iraki milíciák koalíciója – egy támadást hajtott végre amerikai állások ellen Szíriában.
– Az iráni védelmi és fegyveres erők logisztikai minisztere, Mohammad Reza Gharaei Ashtiani dandártábornok azzal érvelt, hogy az Ellenállás Tengelye sikeresen destabilizálta és elszigetelte Izraelt a Hamász október 7-i támadása révén.

Gázai Övezet

Az Ellenállás Tengelyének hadműveleti célkitűzései:

– Az izraeli politikai vezetés és a közvélemény akaratának meggyengítése a Gázai Övezetben zajló nagyszabású szárazföldi hadművelet fenntartásával kapcsolatban.
– Az IDF anyagi és morális helyzetének rombolása a Gázai Övezet körül.

Az izraeli erők kiterjesztik a támadó műveleteket Gáza városára. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy november 18-án közölte, hogy az izraeli erők kiterjesztették a tisztogató műveleteket Gázaváros további negyedeire. A 36. IDF-hadosztály összecsapott a Hamász erőivel a Gázaváros déli részén lévő Zaitoun negyed környékén, és az IDF 162. hadosztálya megkezdte a műveleteket a Gázaváros északi részén lévő Jabalia külterületén. Az IDF szóvivője szerint a Hamász északi dandárja egy parancsnoki központot és kulcsfontosságú erődítményeket tart fenn Jabaliában. Az izraeli hadsereg rádiója arról számolt be, hogy a Jabaliában működő négy Hamász-zászlóaljból kettő harcképes, ami arra utal, hogy a másik kettő jelenleg harcképtelen. Hagari továbbá elmondta, hogy az izraeli erők azon dolgoznak, hogy megtisztítsák a Sheikh Ijleen és Rimal városrészeket a Hamász személyi állományától és infrastruktúrájától.

A palesztin milíciák támadásokat hajtottak végre az izraeli erők ellen a Gázavárosba való előrenyomulás területein. Az al-Kudsz Brigádok – a Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) militáns szárnya – Gázaváros négy kerületében izraeli erőket és katonai járműveket támadott meg. Az al-Kudsz Brigádok rakétákat használtak, köztük páncéltörő rakétákat és rakétahajtású gránátokat (RPG). Az IDF közölte, hogy az izraeli légierő által támogatott gyalogos, páncélos és műszaki erők súlyos harcokban vesznek rész.

Izrael tájékoztatta a Gázaváros környéki lakosokat, hogy meneküljenek el, ami összhangban van az izraeli erőfeszítésekkel, hogy evakuációs folyosókat hozzanak létre a Gázai Övezet déli részére költöző civilek számára. Az IDF november 18-án felszólította a lakosokat, hogy hagyják el Jabalia, al Daraj, al Tuffah és Shujaia negyedeket. Izrael az Indonéziától kapott, korábban megsérült kórház fölött is szórólapokat dobott le.

A Hamász és az izraeli haderő összecsapott az al-Shifa kórház közelében. Egy helyi médium arról számolt be, hogy az orvosi komplexum környékén „jelentős” harcok folynak az al-Kasszem Brigádok – a Hamász militáns szárnya – fegyveresei és az izraeli erők között. A CTP-ISW korábban arról számolt be, hogy a Hamász és a PIJ november 10-e óta többször támadt izraeli erőkre a kórháztól keletre, ahol Izrael evakuációs folyosót próbál létrehozni.

Az izraeli erők humanitárius segélyt nyújtottak az al-Shifa kórháznak, miközben a civilek evakuálták az egészségügyi komplexumot. A legtöbb beteg, orvos és kitelepített elhagyta a kórházat. Az IDF november 18-án hangsúlyozta, hogy semmilyen szakaszban nem kérte a betegeket vagy az egészségügyi személyzetet a kórház kiürítésére, és azt mondta, hogy javasolta: engedélyezzék a betegek más kórházakba való átszállítását. Az IDF a gázai összekötő adminisztráción keresztül több mint 6000 liter vizet és több mint 2300 kg élelmiszert szállított a kórházba.

A Hamász és más palesztin milíciák tagjai az izraeli előretörési vonal mögül támadásokat hajtottak végre az IDF ellen, ami megfelel a tisztogató műveletek jellegének. Az al-Kasszem Brigádok felvételeket tett közzé a Beit Hanúnban tevékenykedő milicistákról, ahol az izraeli erők a Gázai Övezetbe irányuló szárazföldi hadművelet kezdete óta tevékenykednek. A milicisták páncéltörő lőszereket és kézifegyvereket használtak az épületekben állomásozó izraeli erők ellen. Az al-Kudsz Brigádok állítása szerint két izraeli harckocsit semmisítettek meg tandemtöltetű páncéltörő rakétákkal és páncéltörő gránátokkal Beit Hanúnban és Beit Lahijától nyugatra.

Az al-Kasszem Brigádok katonai szóvivője szerint a Hamász rugalmas és elhúzódó védelemre készül a Gázai Övezetben, ami összhangban van azzal a késleltetési hadművelettel, amelyet a CTP-ISW értékelése szerint a Hamász folytat az előrenyomuló izraeli erőkkel szemben. A Hamász késleltetési hadművelete stratégiai hatásokat generál, mivel segít a Hamász támogatásának növelésében partnerei körében, a térségben és nemzetközi szinten. A CTP-ISW megfigyelte, hogy a Hamász módszeresen felkészül egy elhúzódó konfliktusra Izraellel. Az izraeli jelentések szerint a Hamász harcosai délre menekültek, valamint az a tény, hogy a Hamász a jelentések szerint nem használta fel a becslések szerint rendelkezésére álló magasabb szintű képességek egy részét, arra utal, hogy vezetői inkább a harci erő megőrzésére törekszenek, mintsem arra, hogy határozottan harcba szálljanak. A Hamász halogató erőfeszítései a Gázai Övezeten belüli operatív céljait is támogatják, amelyek közé tartozik az alapvető képességek és a kulcsfontosságú vezetők megőrzése is. Egy helyi médium úgy vélte, hogy a Hamász vezetői átköltöztek Khan Younisba, és valószínűleg a terület egyik orvosi központja alatt vagy földalatti állásban húzódnak meg. A CTP-ISW nem tudja függetlenül megerősíteni ezt az értékelést, bár az összhangban van a CTP-ISW által korábban közölt állításokkal.

A palesztin milíciák november 18-án 11 támadást hajtottak végre a Gázai Övezetből Izrael felé. Az al-Kasszem Brigádok négy támadást vállaltak magukra, amelyek közül az egyikben a milícia harcosai RPG-ket lőttek ki az izraeli erőkre egy katonai objektumnál a Gázai övezet határán. Az al-Kudsz Brigádok öt közvetett tűzzel végrehajtott támadást vállaltak magukra, amelyek mindegyike dél-izraeli állásokat célzott.

Ciszjordánia

Az Ellenállás Tengelyének hadműveleti célkitűzései:

– Az IDF eszközeinek és erőforrásainak Ciszjordánia felé vonzása és ott történő rögzítése.

Izrael dróncsapást mért egy palesztin milícia főhadiszállására a Ciszjordánia északi részén található Balata menekülttáborban. Az IDF a Shin Bét-tel összehangoltan támadott meg egy rejtekhelyet, amelyet a palesztin milícia harcosai izraeli civilek és katonai célpontok elleni támadások tervezésére használtak. A csapás megölt egy olyan milicistát is, aki részt vett a balatai menekülttáborban működő fegyveres csoport toborzásában, az IDF-erők elleni támadásokban és robbanószerkezetek gyártásában. Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai – a Fatah önjelölt militáns szárnya – „mártírkommünikét” tett közzé, amelyben tisztelegtek az öt milicista előtt, akik a dróncsapásban haltak meg. Az IDF közölte, hogy erői a művelet során felderítettek és megsemmisítettek egy robbanószerkezeteket gyártó laboratóriumot. Meg nem nevezett palesztin alakulatok kézifegyverekkel és robbanószerkezetekkel támadták a táborban tevékenykedő izraeli erőket.

Palesztin fegyveresek november 18-án Ciszjordánia északi részén öt kisebb összecsapásban vettek részt az izraeli erőkkel szemben. A CTP-ISW két olyan esetet rögzített, amikor a palesztin egységek pokolgépet használtak az izraeli erők és egy páncélozott jármű ellen. A palesztin milíciacsoportok nem vállalták a támadásokat, amelyek elsősorban nagyobb városok közelében történtek, köztük Náblusz, Dzsenín, Tubász és Jerikó közelében.

A Hamász dicsérte a ciszjordániai palesztin ellenállást, és további eszkalációra szólított fel. Az al-Kasszem Brigádok szóvivője ünnepelte a ciszjordániai palesztin harcosokat, és az izraeli erők elleni támadások és összecsapások folytatására buzdította őket. A Hamász egyik sajtótájékoztatóján felszólalók arra bátorították a ciszjordániaiakat, hogy folytassák támadásaikat az „al-Aksza áradat” hadművelet támogatására. A felhívás összhangban van a Hamász ismételt felhívásaival a ciszjordániai ellenállás folytatására. A szóvivő beszédének hangfelvételét a Náblusztól délre fekvő Beita minaretjeiből és hangszóróiból is közvetítették.

Dél-Libanon és a Golán-fennsík

Az Ellenállás Tengelyének hadműveleti célkitűzései:

– Az IDF eszközeinek és erőforrásainak Észak-Izrael felé vonzása és ott történő rögzítése.
– Az Észak-Izraelbe irányuló, egymást követő hadműveletek feltételeinek megteremtése.

Az Irán által támogatott fegyveresek, köztük a libanoni Hezbollah (LH) november 18-ig 13 határon átnyúló támadást hajtottak végre Észak-Izraelben. Az LH hét támadást vállalt magára, amelyek során páncéltörő lövedékeket, rakétákat és kézifegyvereket használtak izraeli erők és katonai infrastruktúra ellen.

Az IDF közölte, hogy légvédelmi vadászgépei sikeresen elhárítottak egy föld-levegő rakétát, amelyet libanoni területről lőttek ki egy izraeli drónra. Az LH azt állította, hogy november 18-án föld-levegő rakétával lelőtt egy izraeli Hermes 450 UAV-t, egy többfeladatú harci drónt, és állítólagos felvételeket tett közzé az akcióról. Az LH által közzétett anyagok egyike sem szolgáltat tényleges bizonyítékot arra, hogy lezuhant a drón. Izrael a megsemmisítési kísérletre egy fejlett libanoni föld-föld rakétarendszer elpusztításával válaszolt.

Irán és az Ellenállás Tengelye

Az Ellenállás Tengelyének hadműveleti célkitűzései:

– Irán és az Ellenállás Tengelye képességének és hajlandóságának bemutatása, hogy több fronton is harcoljon az Egyesült Államok és Izrael ellen.
– A több fronton vívott regionális háború feltételeinek megteremtése.

Az Iraki Iszlám Ellenállás – az Irán által támogatott iraki milíciák koalíciója – november 18-án bejelentette, hogy öngyilkos dróntámadást hajtott végre az amerikai erők ellen a délkelet-szíriai al-Tanf helyőrségnél. Ez a támadás a nyolcadik Irán által támogatott merénylet az al-Tanf helyőrség ellen, amelyet a CTP-ISW az Izrael-Hamász háború kezdete óta rögzített.

Az Iraki Iszlám Ellenállás Dhaferin Csoportja november 17-én közleményt adott ki, amelyben további támadásokkal fenyegetőzött az amerikai katonai állások ellen a Közel-Keleten. A csoport az elmúlt hetekben többször is megfenyegette az Egyesült Államokat, és november 5-én, valamint 8-án aknavető-támadásokat hajtott végre amerikai támaszpontok ellen Irakban.

A Dhaferin Csoport külön nyilatkozatban dicsérte az Irán által támogatott iraki milíciákat, a Kataib Hezbollahot (KH) és a Kataib Seyyed al Shohada-t (KSS) az amerikai támaszpontok elleni közel-keleti támadásaikért. A Dhaferin Csoport arra reagált, hogy az Egyesült Államok november 17-én szankciókkal sújtotta a KSS-t és a KH-val és a KSS-szel kapcsolatban álló személyeket az amerikai támaszpontok elleni, Irán által támogatott közelmúltbeli támadásokban való részvételük miatt.

Az iráni védelmi és fegyveres erők logisztikai minisztere, Mohammad Reza Gharaei Ashtiani dandártábornok november 18-án azt állította, hogy az Ellenállás Tengelye sikeresen destabilizálta és elszigetelte Izraelt a Hamász október 7-i támadása révén. Ashtiani kijelentette, hogy az „al-Aksza áradat” támadása csökkentette az Izraelbe irányuló és az Izraelen belüli zsidó migrációt, mivel gazdasági, politikai és biztonsági válságot okozott Izrael számára. Ashtiani azt is állította, hogy a háború az egész világon Izrael-ellenes hangulatot keltett, és aláásta az izraeli kormány hitelességét. Ashtiani végül megjegyezte, hogy Izrael október 7-e óta elkövetett katonai és hírszerzési kudarcai tanulságokkal szolgálnak az ellene irányuló jövőbeli fellépésekhez. Az iráni állami média széles körben terjesztette Ashtiani üzenetét. Ez a nyilatkozat összhangban van a CTP-ISW azon értékelésével, miszerint a Hamász megpróbálja meghosszabbítani az Izrael elleni háborút, hogy időt nyerjen külföldi partnerei és egyes nemzetközi szereplők támogatásának összegyűjtésére.

Ashtiani nyilatkozata összhangban van az iráni nagy stratégiai céllal is, amely az izraeli állam nemzetközi elszigetelésére és végső soron megsemmisítésére irányul. Az IRGC parancsnoka, Hoszein Szalami vezérőrnagy korábban támogatta, hogy a libanoni Hezbollah és a palesztin milíciák olyan tevékenységet folytassanak, amely destabilizálná Izraelt, és ennek érdekében belső zavargásokat generálna.

Ashtiani kijelentése különösen figyelemre méltó, tekintve az iráni rezsimben betöltött pozícióját. Ashtiani korábban a fegyveres erők vezérkari főnökének helyetteseként szolgált 2019 és 2021 között, mielőtt védelmi miniszter lett volna. A védelmi miniszteri poszt Iránban gyakran ugródeszka az egyre befolyásosabb pozíciókba jutáshoz. Számos iráni védelmi miniszter később például a legfelsőbb vezető személyes tanácsadója lett.

Összefoglalva: a hírek egyike sem nevezhető váratlannak vagy sorsdöntőnek. A Hamász kezdi belátni, hogy túl nagy fába vágta a fejszéjét, kezdi felismerni képességeinek korlátait, de azzal együtt, hogy gázai vezetése a civil lakosságot feláldozva dél felé menti maradék erőit és vezetőit, még mindig követik az eredeti, meglehetősen egyszerű stratégiát: megpróbálják Izrael fő erőit a Gázai Övezetben lekötni, és abban bíznak, hogy a nem túlzottan felszerelt ciszjordániai milíciák és a jelek szerint nem túl lelkes Libanoni Hezbollah keleten, illetve északon átütő sikert ér el, de legalábbis segít húzni az időt. Amire szükségük van, bár nehéz megmondani, mit várnak, miféle külföldi segítséget – Iránon és egyes amerikai egyetemeken kívül nincs nekik sem barátjuk, sem szövetségesük a Föld kerekén, márpedig földrajzi okok miatt erről a két helyről nem érkezhet hozzájuk semmiféle támogatás.

Azt gondolják: aki időt nyer, életet nyer. Ez ebben a helyzetben nincs így. De ez a stratégia megnyújtja a harcokat és növeli a veszteségeket.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása