Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Kis háborús körkép

2024. január 25. - Szele Tamás

Ma nem közeleg a világvége, mint tegnapelőtt, nincs szkítapuccs, mint tegnap, szóval visszatérhetünk az oroszországi és ukrajnai helyzet megszokott elemzéséhez, melyet szokásunk szerint az ISW napi jelentése alapján végzünk. Akkor lássuk a híreket.

dronok_januar_25_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Lezuhant egy orosz Il–76-os katonai szállító repülőgép január 24-én a Belgorodi Területen. A különböző orosz források által közzétett geolokációs felvételeken látható, hogy az Il–76-os a Belgorodi Területen lévő Jablonovóban (Belgorod városától mintegy 50 km-re északkeletre) csapódott a földbe. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az Il-76-os 65 ukrán hadifoglyot szállított, és az Oroszország és Ukrajna közötti kolotylivkai határátkelőhelyen előre megbeszélt hadifogolycserére tartott. Az orosz védelmi minisztérium azzal vádolta Ukrajnát, hogy két, meg nem nevezett rakétával találta el a gépet, megölve a 65 hadifoglyot, a személyzet hat orosz tagját és három orosz katonai személyt. Margarita Szimonjan vezető orosz propagandista, az RT állami ellenőrzésű csatorna főszerkesztője közzétette a repülőn állítólagosan tartózkodó ukrán hadifoglyok névsorát, de több orosz és ukrán forrás is megjegyezte, hogy az állítólagos hadifoglyok közül legalább egyet már kicseréltek egy korábbi, január 3-án végrehajtott hadifogolycsere során. Ukrán tisztviselők, köztük Dmitro Lubinyec ukrán emberi jogi biztos és a hadifoglyokkal való bánásmód ukrán koordinációs központja azonnal reagáltak az incidensre, hangsúlyozva, hogy Ukrajna vizsgálja a balesetet, és felszólították a közönséget, hogy ne vonjanak le idő előtti következtetéseket a balesettel kapcsolatban a meg nem erősített jelentések alapján. Andrij Juszov, az Ukrán Katonai Hírszerző Főigazgatóság (GUR) szóvivője megerősítette, hogy január 24-re terveztek egy hadifogolycserét, de erre már nem kerül sor, és hogy a GUR vizsgálja a baleset körülményeit. A GUR később kijelentette, hogy Ukrajna „nem rendelkezik megbízható és átfogó információkkal arról, hogy pontosan kik voltak a repülőgép fedélzetén.” Az ukrán vezérkar nem reagált közvetlenül az incidensre, de hangsúlyozta, hogy Oroszország az elmúlt héten 19 rakétacsapást mért Harkiv területére Belgorod területéről, és hangsúlyozta, hogy Ukrajna „továbbra is intézkedéseket tesz a hordozóeszközök megsemmisítésére” és „a légtér ellenőrzésére” a Harkiv-Belgorod határvidéken. Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírügynökség az Ukrán Fegyveres Erők nem megnevezett forrásaira hivatkozva azt állította, hogy az Il–76-os Sz–300-as légvédelmi rakétákat szállított, amelyeket az orosz erők gyakran használnak a Harkivi Területen fekvő szárazföldi célpontok elleni csapásokhoz. Január 24-i esti beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Ukrajna „a tények világos megállapításán” dolgozik, és hogy a GUR vizsgálja „az összes fogoly sorsát”. Az ISW jelenleg nem ad értékelést az Il–76-os lezuhanásának körülményeiről, és nem tudja függetlenül ellenőrizni az incidenssel kapcsolatos orosz vagy ukrán nyilatkozatokat.

Az Il–76-os balesetét az orosz információs tér szereplői arra használják fel, hogy belső elégedetlenséget szítsanak Ukrajnában, és aláássák a nyugati szándékot, hogy továbbra is katonai támogatást nyújtsanak Ukrajnának. Az orosz Állami Duma védelmi bizottságának elnöke, Andrej Kartapolov azt állította, hogy Ukrajna szándékosan lőtte le az Il–76-os repülőgépet, annak tudatában, hogy ukrán hadifoglyok tartózkodnak benne, és felszólított, hogy határozatlan időre szüneteltessék a hadifogolycserét. Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese azt a gyanúját hangoztatta, miszerint „az ukrán belpolitikai harcok”, hozzájárultak a balesethez. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki jelenleg New Yorkban tartózkodik az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésein, sürgős ENSZ BT-ülést kért a baleset miatt, és terrorizmus vádjával illette Ukrajnát. Az ilyen orosz vádak részben arra irányulnak, hogy elégedetlenséget szítsanak Ukrajnában és bizalmatlanságot keltsenek az ukrán kormánnyal szemben, ami összhangban van számos más orosz információs törekvéssel, amelyek célja Ukrajna belföldi meggyengítése. A hadifogolycserék érzékeny kérdésnek számítanak mind Oroszországban, mind Ukrajnában, és a hadifoglyok megemlítése előre láthatóan érzelmi reakciókat vált ki. Az orosz tisztviselők emellett megalapozatlanul állították, hogy Ukrajna az Il–76-osra amerikai vagy német rakétarendszerekkel csapott le, valószínűleg azért, hogy megpróbálják eltántorítani Ukrajna nyugati partnereit attól, hogy az Ukrajna folyamatos védelméhez szükséges kritikus légvédelmi rendszereket biztosítsák.

Az orosz bűnüldöző hatóságok kodifikálják az idegengyűlölő profilalkotási módszereket, amelyek azt sugallják, hogy a migránsok hajlamosak a bűnözésre, az orosz állampolgárok és a honosított migránsok közötti folyamatos konfliktusok közepette. Az orosz RTVI január 24-én jelentette, hogy az orosz Belügyminisztérium (MVD) közzétett egy „kriminogén indexet”, amely részletezi, hogy mely országok migránsai követték el a legtöbb bűncselekményt Oroszországban, válaszul Mihail Matvejev orosz államduma-képviselő kérésére, hogy meghatározzák, hogy „bizonyos országokból származó bevándorlók rendelkeznek-e bűnözői jellemzőkkel”. Az MVD jelentése megállapította, hogy a „szomszédos országokból” érkező migránsok által elkövetett bűncselekmények száma 2013 és 2019 között csökkent, de 2019 óta nőtt. 2022 januárja és 2023 májusa között az MVD jelentése azt is megállapította, hogy a „szomszédos országokból” érkező külföldiek által elkövetett összes bűncselekmény 40 százalékát üzbég állampolgárok követték el. Az üzbég állampolgárok valószínűleg azért felelősek a bűncselekmények legnagyobb százalékáért, mert Oroszországban több Üzbegisztánból származó migráns van, mint más közép-ázsiai és dél-kaukázusi országokból származó migránsok.[17] Matvejev kijelentette, hogy az MVD jelentése nem tartalmazza az orosz állampolgársággal honosított migránsokat, ami arra utal, hogy a migránsok több bűncselekményt követnek el, mint amit az MVD hivatalos megállapításai tükröznek. 2023 szeptemberében Alekszandr Basztrykin, az orosz Nyomozó Bizottság vezetője hasonlóan azt állította, hogy 2022 és 2023 között 32 százalékkal nőtt a külföldi állampolgárok által Oroszországban elkövetett súlyos bűncselekmények száma. 2023-ban a jelentésben a külföldi állampolgárok száma 32 százalékkal nőtt. Az orosz hatóságok szándékos kísérletei a „migránsbűncselekmények” kiemelésére és a bevándorlók orosz társadalomra jelentett veszélyként való feltüntetésére valószínűleg részei annak a folyamatos törekvésnek, hogy megnyugtassák a háborúpárti orosz ultranacionalista közösséget, amely rendszeresen kifejezi idegengyűlöletét a migránsokkal és a diaszpóra közösségekkel szemben, valamint hogy a migránsokat orosz katonai szolgálatra kényszerítsék az oroszországi munkalehetőségek korlátozásával.

Aisen Nyikolajev, a Szaha Köztársaság vezetője és más orosz források azt állították, hogy meg nem nevezett külföldi személyek tüntetéseket szíthattak a Szaha Köztársaságban található Jakutszkban, miután egy Tádzsikisztánból származó honosított állampolgár állítólag meggyilkolt egy orosz állampolgárt. Nyikolajev azt állította, hogy külföldi ügynökök bátoríthatták ezeket a megmozdulásokat, melyeknek célja az, hogy konfliktust szítsanak és megosszák az orosz társadalmat. Nyikolajev utasította a Szaha Köztársaság hatóságait, hogy figyeljék a migránsokat és vizsgálják ki, milyen körülmények között kapott orosz állampolgárságot a gyilkosság gyanúsítottja. Nyikolajev válasza, miszerint egyszerre ítélte el a tüntetéseket mint kívülről szervezetteket és tanúsított kemény álláspontot egy honosított orosz állampolgárral szemben, valószínűleg azt a szélesebb körű küzdelmet tükrözi, amellyel az orosz ultranacionalisták továbbra is szembesülnek, amikor megpróbálják a nem etnikai orosz diaszpóra-közösségeket az orosz társadalomra nézve belső fenyegetésként beállítani, miközben a Kreml továbbra is harmonikus, soknemzetiségű társadalomként mutatja be Oroszországot.

Az ukrán katonai hírszerzés főigazgatósága (GUR) arról számolt be, hogy ukrán hackerek a közelmúltban kibertámadásokat hajtottak végre az orosz hírszerzési és kommunikációs infrastruktúra ellen. A GUR január 24-én jelentette, hogy ukrán hackerek sikeres kibertámadást hajtottak végre az orosz „Planet” Űrhidrometeorológiai Tudományos Kutatóközpont távol-keleti részlege ellen, kifejezetten a központ adatbázisát, szervereit és szuperszámítógépeit célozva. A GUR jelentése szerint a támadás megsemmisített egy olyan adatbázist, amely műholdas adatokat fogadott és dolgozott fel, és több mint 50 orosz kormányzati szerv, köztük az orosz védelmi minisztérium, vezérkar és a belügyminisztérium döntéseihez járult hozzá. A GUR megjegyezte, hogy az adatbázis két petabájt (kétmillió gigabájt) adatot tartalmazott, amelyek értéke több mint 10 millió dollár lehetett. A GUR jelentése szerint a támadás a központ szuperszámítógépeit is működésképtelenné tette, amelyeket nem lehetett teljesen helyreállítani, így a központ szerverparkja és fizikai infrastruktúrája is leállt. A GUR szerint a támadás következtében több tucat, meg nem nevezett stratégiai védelmi vállalat marad hosszú időre „kritikusan fontos információk” nélkül. A GUR január 23-án jelentette, hogy meg nem nevezett „kiber-önkéntesek” megtámadták az Akado-telekom orosz internetszolgáltatót, amely többek között az orosz elnöki adminisztrációt, a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB), a Szövetségi Védelmi Szolgálatot, a moszkvai terület irányító szerveit, az orosz állami tulajdonú Sberbank bankot és másokat szolgál ki, január 21-én és 22-én tehát nagymértékű internetkiesést okoztak.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport 18. ülésén a németországi Ramstein légibázison kijelentette, hogy az Ukrajna elleni közelmúltbeli orosz rakétacsapások hangsúlyozzák, hogy meg kell erősíteni Ukrajna légvédelmét. Stoltenberg január 23-án megjegyezte, hogy a NATO már átadott Ukrajnának különböző légvédelmi rendszereket, köztük Patriotokat, IRIS-T-t és NASAMS-okat, és hogy a NATO az átfogó segítségnyújtási csomag részeként további aknamentesítő eszközöket, téli felszerelést és üzemanyagot szállít Ukrajnának. Illarion Pavljuk, az ukrán védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) sajtó- és tájékoztatási osztályának vezetője kijelentette, hogy ukrán és nyugati tisztviselők megvitatták a nagy hatótávolságú fegyverek Ukrajnába történő szállításának fokozását, beleértve a nyugati légvédelmi rakéták adaptálását a szovjet korban készült indító platformokra, valamint a lőszerek és tüzérségi rendszerek gyártásának és Ukrajnába történő szállításának bővítését. Az ISW korábban úgy értékelte, hogy az orosz erők valószínűleg továbbra is kísérleteznek új csapásmérési csomagokkal, amelyek különböző eszközöket tartalmaznak az ukrán légvédelem áttörésére, és nyomást gyakorolnak az ukrán légvédelmi telepítésekre a korábbi orosz csapásmérési csomagokhoz való közelmúltbeli ukrán alkalmazkodást követően. Az ISW továbbra is úgy értékeli, hogy a légvédelmi rendszerek és rakéták nyugati ellátása továbbra is kulcsfontosságú Ukrajna növekvő védelmi ipari bázisának az orosz csapásokkal szembeni védelmében.

Január 24-én orosz és csádi tisztviselők találkoztak Moszkvában, ami arra utal, hogy az afrikai kontinens egykori francia gyarmatai közül Csád lehet a Kreml következő célpontja. Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozott Mahamat Idriss Debyvel, a csádi junta vezetőjével, hogy megvitassák a terrorizmus elleni erőfeszítéseket Csádban, és bejelentették egy közelgő, az orosz-csádi együttműködést bővítő megállapodást. Az orosz védelmi miniszterhelyettesek, Alekszandr Fomin vezérezredes és Junusz-Bek Jevkurov vezérezredes szintén találkoztak Dago Yacouba csádi fegyveres erőkért, veteránügyekért és háborús áldozatokért felelős miniszterrel, hogy megvitassák a kétoldalú katonai és haditechnikai együttműködést és a regionális biztonság kérdését. Fomin és Jevkurov korábban találkozott a nigériai nemzetvédelmi miniszterrel, Saliufou Modi vezérőrnaggyal is. Az ISW korábban arról számolt be, hogy Oroszország és a Közép-afrikai Köztársaság (CAR) tárgyalásokat folytat egy orosz katonai bázis építéséről a CAR-ban. Úgy tűnik, hogy Oroszország megpróbálja kiterjeszteni befolyását a nyugat- és közép-afrikai autoriter rezsimekre, különösen a Száhel-övezetben lévő korábbi francia gyarmatokra, összpontosítva, mint például Mali, Burkina Faso és Niger.

Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) által irányított Afrikai Hadtest január 24-én fotókat tett közzé, amelyeken állítólag az Afrikai Hadtest Burkina Fasóba érkező állománya látható. Az Afrikai Hadtest azt állította, hogy 100 orosz katonai alkalmazott fog végrehajtó védelmi feladatokat ellátni és terrorizmusellenes műveleteket végrehajtani Burkina Fasóban, és hogy a közeljövőben további 200 fő érkezik az országba. Az ISW korábban arról számolt be, hogy a Kreml valószínűleg megpróbálja kiterjeszteni Oroszország befolyását Afrikában az orosz Védelmi Minisztériumon és a Védelmi Minisztérium által irányított Afrikai Hadtesten keresztül, és úgy értékelte, hogy a Kreml valószínűleg megpróbálja fokozni az Afrikai Hadtest műveleteit Nigerben, Burkina Fasóban és Maliban. Moszkva végül is kiterjesztheti az Afrikai Hadtest csádi műveleteit is, tekintettel a január 24-i orosz-csádi kormánytalálkozókra.

A NATO január 24-én bejelentette, hogy a Steadfast Defender 2024 gyakorlatok megkezdődtek és 2024. május 31-ig tartanak. A NATO jelentése szerint a gyakorlatok a magas északon, Közép-Európában és Kelet-Európában fognak zajlani. Az ISW továbbra is úgy ítéli meg, hogy Oroszország megpróbálja majd ezeket a gyakorlatokat fenyegetésként félreértelmezni, annak ellenére, hogy a gyakorlatok védelmi jellegűek, válaszul az Ukrajna elleni valós orosz agresszióra és a NATO-államokra irányuló nyílt orosz fenyegetésekre.

Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető folytatja erőfeszítéseit a csecsen erők hírnevének öregbítésére. Kadirov január 23-án olyan felvételeket tett közzé, amelyeken állítólag a „Bajszangur Benojevszkij” csecsen Rosgvardia zászlóalj és a „Sejk Manszur” zászlóalj a csecsenföldi Gudermesben található orosz Szpecnaz Egyetemen tartott kiképzést. Kadirov azt állította, hogy a Szpecnaz oktatói három hónapig dolgoztak a csecsen zászlóaljakkal, és kiképezték őket taktikai tüzelésre, gépfegyverhasználatra, harcászati orvoslásra és drónok üzemeltetésére. Kadirov olyan felvételeket is közzétett, amelyeken a „Sejk Manszur” zászlóalj Niva terepjárókat kapott a Csecsen Regionális Közalapítványtól. Kadirov tizenhat éves fia, Adam Kadirov, aki „felügyeli” a „Sejk Manszur” zászlóaljat, átvette a terepjárókat. A csecsen harcosok ukrajnai magatartása nemrégiben bírálatokat váltott ki az orosz információs térben, amint arról az ISW január 22-én beszámolt. Kadirov valószínűleg továbbra is propagálja a csecsen alakulatok képzettségét, képességeit és felszerelését, hogy elterelje a figyelmet a csecsen erőkkel szembeni kritikáról és öregbítse saját hírnevét.

Oroszország védelmi ipari bázisa továbbra is próbál alkalmazkodni a drónok fokozott ukrajnai használatához. Az orosz média január 23-án arról számolt be, hogy Oroszország befejezi a drónok elleni „minirakéták” tesztelését, amelyeket az orosz erők modernizált Pancir-SM légvédelmi rendszerekkel fognak kilőni, hogy megvédjék a legfontosabb katonai eszközöket az ukrán drónok és quadcopterek támadásaitól. A „minirakéták” a jelentések szerint sokkal kisebbek, mint a standard Pancir rakéták, ami lehetővé teszi az orosz erőknek, hogy a Pancirra szerelt harcjárműveket 48 darab kisebb rakétával szereljék fel, szemben a tipikus 12 darab standard méretű rakétával.

Az Ukrán Védelmi Kapcsolattartó Csoport január 23-i, a németországi Ramstein légibázison tartott 18. ülésszakát követően több ország is új katonai segélycsomagokat jelentett be Ukrajnának. Bill Blair kanadai védelmi miniszter bejelentette, hogy Kanada 10 Zodiac többcélú hajót biztosít 20 millió CAD dollár (kb. 14,7 millió dollár) értékben Ukrajnának, valamint oktatókat és repülőgépeket biztosít az F–16-os vadászrepülőgépeken kiképzett ukrán katonák számára. Boris Pistorius német védelmi miniszter bejelentette, hogy Németország hat többcélú Sea King Mk41 helikoptert biztosít Ukrajnának. A dán védelmi minisztérium január 24-én bejelentette, hogy Dánia 91 millió dán koronával (kb. 13 millió dollár) járul hozzá az ukrán védelmi minisztérium és a katonai kibervédelem támogatásához az Ukrajnáért létrehozott informatikai koalíció részeként. Martin Harris, az Egyesült Királyság ukrajnai nagykövete január 23-án kijelentette, hogy a nemrég bejelentett, drónok gyártására és beszerzésére elkülönített 200 millió angol font (kb. 254 millió dollár) összegű brit katonai támogatást a felderítő, nagy hatótávolságú és első személy-nézőpontú (FPV) drónok ukrajnai és brit gyártására fogják fordítani.

Dmytro Klimenkov ukrán védelmi miniszterhelyettes január 24-én kijelentette, hogy az ukrán védelmi minisztérium új fegyver- és eszközbeszerzési szabványokat vezet be a NATO-szabványoknak megfelelően. Klimenkov arról is beszámolt, hogy Ukrajna felügyeleti tanácsokat hoz létre a fegyver- és eszközbeszerzéseket végző Ukrán Állami Hátvédművelő és Védelmi Beszerzési Ügynökség ellenőrzésére.

Az orosz megszálló hatóságok megteremtik a lehetőségét annak, hogy kikényszerítsék a választási részvételt a közelgő, 2024. márciusi elnökválasztáson. A Zaporizzsjai Terület megszállási választási bizottságának elnöke, Galina Katyuscsenko január 24-én bejelentette, hogy a megszállt Zaporizzsjai Terület lakói ukrán útlevéllel szavazhatnak majd az elnökválasztáson. Katyuscsenko bejelentése figyelemre méltó, tekintettel arra, hogy az orosz megszálló hatóságok a közelmúltban fokozták az útlevél-előállítási erőfeszítéseket a megszállt területeken a közelgő elnökválasztásra készülve. Az orosz megszálló hatóságok a vártnál nagyobb ellenállásba ütközhetnek az útlevél-előállítási erőfeszítésekkel szemben, és lehet, hogy enyhítik az orosz útlevél követelményét a választásokon, hogy az ukrán útlevéllel rendelkezőket szavazásra ösztönözzék. A Kreml valószínűleg arra törekszik, hogy magas választási részvételt generáljon a megszállt Ukrajnában, így az Ukrajna orosz megszállásának széleskörű helyi legitimitásának látszatát keltheti, és valószínűleg felismeri, hogy a hatóságoknak csökkenteniük kell a szavazás akadályait, hogy elérjék a kívánt választási részvételt.

Az Európai Unió (EU) Külügyi Szolgálata január 23-án jelentést tett közzé a külföldi információs manipulációról és beavatkozásról (FIMI), amelyben megállapította, hogy 2023-ban Ukrajna a leginkább célzott ország az összes információs támadást illetően. Az EU külpolitikai jelentése azt is megjegyezte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egyik leginkább célzott személy 2023-ban. Josep Borrell, az EU főképviselője kijelentette, hogy a manipulált információk terjedésének megakadályozásához elengedhetetlen a gyors cselekvés, és azokat még azelőtt meg kell cáfolni, mielőtt vírusszerűen elterjednének, majd elítélte Oroszország szerepét az Ukrajna elleni információs műveleti támadások elősegítésében.

A Kreml szócsövei továbbra is támadják a posztszovjet államokat a vélt oroszellenes politikájuk miatt. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova azt állította, hogy Bulgária megpróbálja „átírni a történelmet” a tankönyvek szerkesztésével, amelyek állítólag „hálátlanságot ébresztenek Oroszország iránt.” Egy Kreml-közeli milblogger azzal vádolt meg egy kazah médiumot, hogy oroszellenes érzelmeket kelt, amikor az 1930 és 1933 közötti kazah éhínséget tárgyalta, és az éhínséget „népirtásnak” nevezte.

Egy másik prominens, a Kremlhez kötődő milblogger továbbra is támadta Örményországot, amiért elutasítja az orosz narratívát, és megpróbálta Oroszországot az egyetlen közvetítőként bemutatni, amely képes tartós békét teremteni Örményország és Azerbajdzsán között.

A legfontosabb hírek röviden:

– Lezuhant egy orosz Il–76-os katonai szállító repülőgép január 24-én a Belgorodi Területen.
– Az Il–76-os lezuhanását az orosz információs tér szereplői arra használják fel, hogy belső elégedetlenséget szítsanak Ukrajnában, és aláássák a nyugati szándékot, hogy továbbra is katonai támogatást nyújtsanak Ukrajnának.
– Az orosz bűnüldöző hatóságok kodifikálják az idegengyűlölő profilalkotási módszereket, amelyek azt sugallják, hogy a migránsok hajlamosak a bűnözésre, az orosz állampolgárok és a honosított migránsok közötti folyamatos konfliktusok közepette.
– Az ukrán katonai hírszerzési főigazgatóság (GUR) arról számolt be, hogy ukrán hackerek a közelmúltban kibertámadásokat hajtottak végre az orosz hírszerzési és kommunikációs infrastruktúra ellen.
– Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a 18. Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport németországi Ramstein légibázison tartott ülésén kijelentette, hogy az Ukrajna elleni közelmúltbeli orosz rakétacsapások megerősítik az ukrán légvédelem megerősítésének szükségességét.
– Orosz és csádi tisztviselők január 24-én Moszkvában találkoztak, ami arra utal, hogy az afrikai kontinens egykori francia gyarmatai közül Csád lehet a Kreml következő célpontja.
– Az orosz védelmi minisztérium (Védelmi Minisztérium) által irányított Afrikai Hadtest január 24-én fotókat tett közzé, amelyeken állítólag az Afrikai Hadtest Burkina Fasóba érkező személyzete látható.
– A NATO január 24-én jelentette be, hogy a Steadfast Defender 2024 gyakorlatok megkezdődtek, és 2024. május 31-ig tartanak.
– A hadszíntér egész területén folytatódtak a pozícióharcok.
Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető folytatja erőfeszítéseit a csecsen erők hírnevének öregbítésére.
– Az orosz megszálló hatóságok megteremtik a feltételeket a 2024. márciusi elnökválasztáson való részvétel kikényszerítésére.

Nos, ha le akarjuk vonni a fentiekből a tanulságot, nem fog sikerülni, mert nincs is semmiféle tanulság: Oroszország pont úgy működik, mint mindig, Ukrajna ugyanúgy védekezik, mint mindig, és a háború ugyanúgy zajlik, mint eddig.

Az az egy mégis érdekes, hogy az Ukrajna elleni harcot valamiképpen Csádban próbálják megvívni. Azt azért megnézném magamnak. Ha sikerül, be is számolok róla.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása