Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: A Crocus-dosszié

2024. március 26. - Szele Tamás

Folytatnunk kell a krasznogorszki terrortámadás történetét, mert az ügyben újabb fejlemények merültek fel, és inkább a kérdőjelek szaporodnak, mint a pontok. Javasolnám, hogy a jövőben nevezzük egyszerűen „Crocus-terrortámadásnak” a történteket, így egyszerűbb utalni rá – az viszont biztos most már, hogy ez az eset be fog vonulni a történelembe.

tadzsik_terroristak_marcius_26_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Ma leginkább a támadók menekülésével, letartóztatásával, fegyvereivel és megkínzásával fogunk foglalkozni. A kínzásról egyelőre annyit, hogy nem is a terroristák emberi jogai miatt probléma – eljátszották ők azokat az első lövéssel – hanem inkább azért, mert a megkínzott fogoly pont azt fogja bevallani, amit várnak tőle, tehát nem az igazat mondja, hanem azt, amit a szájába adtak. Nem célravezető módszer, ha az igazságra vagyunk kíváncsiak. Ellenben politikai manipulációhoz tökéletesen megfelel.

Mit tudunk?

A terrortámadás után a fegyveresek beszálltak az autójukba (hogy hányan, máig kérdéses), és elindultak a brajnszki erdő felé. Hogy onnan hova mentek volna tovább, nem tudni, mert elkapták őket. Ráadásul nem a csecsen Roszgvargyija alakulatai voltak, ahogy tegnap délutánig mindenki tudta, hanem az FSZB – mentse úgy az orosz, mint a magyar sajtó tévedését, hogy a csecsen alakulatról szóló hamis információ magától Ramzan Kadirovtól származott. Tudtuk, hogy hazudós a bácsi, de azt nem hittük, hogy ennyire. Aztán egyiküket a helyszínen (is) megkínozták, a többiek kínzásával vártak, míg beérnek velük a központba, őket a helyszínen csak verték. Mindeközben az ISKP (ISIS-K) előbb olyan fotót közölt, melyen „a bázisra sértetlenül visszatért” harcosait mutogatta, majd egy videót magáról a mészárlásról. Most meg a kínzásokat reklamálja, de erről majd később.

Mit kerestek ezek az emberek a brjanszki erdőben? Azt hitték, személyautóval és kézifegyverekkel képesek lesznek áttörni előbb hátulról az orosz, majd elölről az ukrán frontot? Ezt a legnagyobb bolond sem gondolhatja komolyan. Valószínűbb, hogy a kimentésüket akarták várni valami nyugodtabb környéken, mondjuk helikopterrel vagy egy felmentő sereg útján (itt olyasmire gondolok, hogy más közlekedési eszközzel vitték volna őket tovább, más ruházatban, stb.) de a felmentő helyett a kivégző sereg jött. Van az úgy néha. Sőt, az is előfordul, hogy a felmentő sereg tartóztatja le a delikvenst. Bár akkor nem álltak volna ellen és nem menekülnek be a legendás erdőbe.

A Meduza is körülnézett az ügyben, lássuk, ők mire jutottak? 

Ami biztos, az az, hogy március 24-én este a moszkvai Baszmannij kerületi bíróság előzetes letartóztatásba helyezte (egyelőre két hónapra) a Crocus City Hallban elkövetett terrortámadás négy feltételezett elkövetőjét. A nyomozás szerint mindannyian részt vettek a koncertterem elleni támadásban, majd egy fehér, tveri rendszámú Renault Symbol típusú gépkocsival Brjanszk területére hajtottak, ahol március 23-án kora hajnalban őrizetbe vették őket; állítólag át akartak jutni a határon Ukrajnába, ahol „összekötőik” várták őket. Ez az ügyészség története – és még ha zárójelből ki is vesszük az „ukrán vonalat”, akkor is sok fehér folt van ebben a történetben.

Összesen hány terrorista vett részt a támadásban?

A Crocus City Hallról (a továbbiakban a koncerttermet az egyszerűség kedvéért egyszerűen csak Crocusnak nevezzük) készült összes felvételen négy támadó szerepel. Megjelenésük sok részlete megegyezik azokéval, akiket közvetlenül a letartóztatás után letartóztattak: ők Dalerjon Mirzojev, Saidakrami Rachabalizoda, Shamsiddin Fariduni és Muhammadsoobir Faizov. Az a verzió pedig, hogy a támadás idején nem voltak velük más bűntársak, helyesnek tűnik.

Egy, az elkövetők felkutatására indított műveletet ismerő forrás azonban azt mondta a BBC orosz szolgálatának, hogy legalább két másik terroristát megöltek: az egyiket a nézőtéren, a másikat pedig a gyanúsítottak elfogására indított művelet során a brjanszki régióban. A brjanszki régióban megölt férfi útlevelének másolata a BBC birtokában van – 30 éves tadzsikisztáni állampolgárról van szó. A két férfiról a nyomozás során nem érkezett jelentés. Ismétlem, az összes videón, amely a Crocusról készült (és több mint egy tucatnyi van belőlük), csak négy támadó látható.

Egy terroristáról is van információ, akit állítólag egy koncertlátogató semlegesített: a férfi szemtanúk és saját elmondása szerint abban a pillanatban támadt a támadóra, amikor az éppen újratöltötte automata puskáját, elvette tőle a fegyvert, és a puskatussal megütötte. Azt nem tudni, hogy ezután mi történt az elkövetővel. Az Iszlám Állam forrásai által terjesztett, a támadásról készült videón látszik, hogy az egyik támadó, aki nem volt felfegyverkezve támadófegyverrel, megsebesülhetett – de biztosat nem lehet tudni.

Állítólag összesen 11 embert vettek őrizetbe a terrortámadásban való részvétel gyanújával – ezt az információt Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója ismertette Putyinnak tett jelentésében. Március 25-én este további három letartóztatott neve vált ismertté: Iszroil Iszlomov és két fia – Dilovar és Amincson. Dilovar volt a feltételezett terroristák által használt Renault utolsó tulajdonosa. A Novaja Gazeta-Europe című lapnak adott nyilatkozatában korábban azt mondta, hogy „körülbelül egy hete” eladta az autót a felesége testvérének, aki viszont azt mondta, hogy a barátjának van szüksége az autóra.

Kiderült, hogy legalább négy ismeretlen fogvatartott ellen még nem emeltek vádat. Mint a „Mediazona” emlékeztet, az Oroszországi Föderáció büntetőeljárási törvénykönyve szerint, ha 48 órán belül a bíróság nem hoz döntést az őrizetbe vétel vagy letartóztatás meghosszabbításáról, a gyanúsítottat azonnal szabadon kell engedni.

Elhihetjük, hogy a Crocusban lövöldözők és a letartóztatottak ugyanazok az emberek?

Úgy tűnik, igen, legalábbis ketten közülük azok. A „Meduza” összehasonlította a nyilvánosan elérhető videofelvételeket a „Crocus” terroristáiról és a támadással vádoltakról letartóztatásuk során. Közülük kettő valóban azonosítható a különleges ruházatuk alapján. Ők Saidakrami Rachabalizoda és Dalerjon Mirzojev.

Az első a letartóztatásról készült videón fekete farmert és homokszínű pólót visel, mellkasán fehér felirattal. Az egyik támadó a terroristák által felvett videón és más, a Crocus által készített felvételeken is ugyanígy van öltözve.

Mirzojev a letartóztatásról készült videón kék farmert visel fekete övvel és olajzöld színű pulóvert. Egy ugyanilyen öltözetű férfi (ő az, aki az ISIS-K videóján az egyik lelőtt férfi torkát próbálja elvágni a csarnok délkeleti bejáratánál) szerepel a Crocus videóján.

A másik két támadót a ruházatuk alapján nem lehet a letartóztatottakkal azonosítani, és ezeknek a férfiaknak az arca a letartóztatásuk előtti összes videón homályos. A Crocus egyik alkalmazottja elmondta, hogy egyikük – Shamsiddin Faridouni – március 7-én járt a koncertteremben. Nem hivatalos információk szerint ugyanakkor a „Crocus” fotósa lencsevégre kapta őt.

Hová akartak menekülni az állítólagos terroristák? Biztosan Ukrajnába? És van még valami bizonyíték az „ukrán nyom” mellett?

A „Meduzának” sikerült geolokalizálni legalább egy állítólagos terrorista - Saidakrami Rachabalizoda – letartóztatási helyét. Ez a hely a brjanszki terület Navlinszkij kerületében található, az M–3 „Ukrajna” autópálya mellett. Ahhoz, hogy a régióból a legrövidebb úton Belaruszba jusson, az autónak 20 kilométerrel korábban le kellett volna fordulnia az M–3-asról, a brjanszki járási útra, majd fel kellett volna térnie az A–240-es gomeli autópályára.

Így három változat maradt:

Vagy valóban Ukrajnába tartottak az állítólagos terroristák;

vagy nem tudták, hogy hová mennek, és eltévedtek;

vagy az őrizetbe vételnek az FSZB általi megrendezéséről van szó (azaz az őrizetbe vétel egy adott helyen történt, de a lövöldözésre egy másik helyen került sor).

Ami a terrortámadás lehetséges szervezőit (vagy megrendelőit) illeti, március 25-én estig nem merült fel újabb bizonyíték az „ukrán verzió” mellett. Putyin szavait, miszerint „az ukrán oldalról érkező terroristák számára előkészítettek egy ablakot az államhatár átlépésére”, nem támasztják alá bizonyítékok – ahogyan a saját érveit sem, miszerint a Krokus elleni támadás „egy láncszem lehetett egy olyan kísérletsorozatban, amelyet az Oroszországgal 2014 óta háborúban állók a kijevi rezsim keze által hajtottak végre”. Ugyanakkor a támadást magára vállaló „ IS Wilayat Khorasan” időközben több anyagot is közzétett, hogy megpróbálja bizonyítani érintettségét. A legfontosabb ilyen bizonyíték egy videofelvétel, amelyet a terroristák készítettek a támadás során.

A hivatalos elfogás helyszínére eljutni a „Crocus”-ból legalább négy órát vesz igénybe – még a forgalmi dugók figyelembevétele nélkül is. Márpedig az állítólagos terroristáknak péntek este kellett kijutniuk a koncertteremből – vagyis legalább a moszkvai körgyűrűn a nagy forgalomban. Ugyanakkor az autó azonosságának megállapítása a „Crocus” területén telepített videokamerákról, nem tűnik nehéz feladatnak. És Moszkvától Brjanszkig sok közlekedési rendőrségi ellenőrzőpont van. A gyanúsítottak autója túlzott sebességgel haladt az autópályán, amit a kamerák rögzítettek, derült ki az „Agentsztvo” című lapból.

Ennek ellenére valamilyen okból kifolyólag az autót nem tartóztatták fel azonnal. Az egyik verzió szerint, amelyet az RBC egy névtelen forrása vázol, ez szándékosan történt: „A forrás szerint az M–3 „Ukrajna” autópályára hajtottak, és annak mentén a brjanszki terület felé vették az irányt. A beszélgetőpartner hozzátette, hogy a különleges szolgálatok mindvégig követték őket – fontos volt, hogy megértsék a terroristák útvonalát és azonosítsák a támadás szervezőit".

Ki vette őrizetbe a vádlottakat? Miért jelentek meg kínzásukról készült videók a „Ruszics” és a Wagner támogatóinak csatornáin?

Az állítólagos terroristák őrizetbe vételéről készült felvételek külön fontos elemévé váltak a nyomozásnak – nemcsak azért, mert állítólag az Ukrajnába vezető autópályán fogták el őket, hanem azért is, mert a művelet résztvevői demonstratív kegyetlenséget alkalmaztak a gyanúsítottakkal szemben. Nagy visszhangot keltett egy videó, amelyen egy álcaruhás rendfenntartó megpróbálja Rachabalizoda szájába tömni saját levágott fülének egy darabját. Úgy tűnik, ez a videó először a Férfiak Állama mozgalom alapítójának, Vlagyiszlav Pozdnyakovnak a zárt csatornáján jelent meg (a férfi ellenzéki aktivisták elleni zaklatási kampányok és esetleges támadások felbujtójaként ismert oldal, sőt a Férfiak Államát az orosz hatóságok szélsőséges szervezetnek tekintik).

Később a fogvatartott fülének egy darabját levágó kést Jevgenyij Raszkazov árverezte el – aki Topaz hívójel alatt harcol Ukrajnában a Ruszics szabotázs- és támadó-felderítő csoport tagjaként, amelyet többek között a neonáci Alekszej Milcsakov alapított, és amelynek tagjai az ő támogatói voltak.

Nem világos, hogy Milcsakov és Raszkazov társa melyik bűnüldöző szervhez köthető. A „VCsK-OGPU” telegram-csatorna verziója szerint az állítólagos terroristákat az őrizetbe vétel helyszínén „az FSZB határszolgálatának mobil csoportja” kínozta meg. Ezzel együtt a műveletben részt vettek az FSZB különleges erők központjának harcosai és a fő hírszerző igazgatóság különleges erői. Ugyanezt az információt megerősítette a „Meduza” számára egy, a műveletet ismerő forrás.

Úgy tűnik, valaki ebből a csoportból folytatta a kínzást, miután a gyanúsítottakat elvitték az őrizetbe vétel helyéről: március 24-én délután a Szürke Zóna, a Wagnerhez közel álló távirati csatorna közzétett egy fotót, amelyen Shamsiddin Fariduni letolt nadrággal fekszik, és egy TA–57-es katonai kommunikációs eszköz van a nemi szervéhez csatlakoztatva – a rendfenntartók ezt a gépet használják az áramütésekkel való kínzásra. Ugyanezen nap estéjén kiderült, hogy mind a négy fogvatartottal szemben kínzást alkalmaztak – mindannyian különböző súlyosságú sérülésekkel jelentek meg a bíróságon.

Nehéz megmondani, hogy miért terjedtek el ilyen csatornákon keresztül a kínzásokról szóló információk. A Kreml nem volt hajlandó kommentálni a fogvatartottak elleni erőszakot, így egyelőre nem lehet kitalálni, hogy az ilyen akciókat felülről engedélyezték-e, vagy a lincselés és a brutális felvételek azonnali kiszivárogtatása Pozdnyakov, a Topaz és a Szürke Zóna révén kizárólag a biztonsági erők között található támogatóik (?) kezdeményezése volt. A Brjanszki Területen végrehajtott akciót ismerő Meduza-forrás úgy véli, hogy a hatóságok meg akarták mutatni, „milyen keményen megbüntetjük a terroristákat”. Erre a verzióra egyelőre nincs bizonyíték.

Honnan szerezték a terroristák a fegyvereket?

Erre a kérdésre sincs válasz.

A terroristák legalább egy fegyvert a tetthelyen hagytak. Később ezt a fegyvert a Nyomozó Bizottság mutatta meg. A Nyomozó Bizottság videóján és fotóin vagy egy AK–12-es rohamfegyver, vagy annak polgári változata, a TR3 karabély látható. A karabélyt speciálisan úgy készítették el, hogy külsőleg szinte semmiben sem különbözik a harci változattól. Az AK–12-es négyállású biztosítóval (tűzválasztó) rendelkezik, míg a TR3-as kétállású biztosítóval. Ez annak köszönhető, hogy a polgári változatból hiányzik az automatikus tüzelés képessége. A videókon nehéz ilyen részletet megfigyelni. Ezenkívül nem lehet látni a jelöléseket – ez egy másik különbség a fegyver két változata között.

A terrortámadás helyszínéről készült videó alapján éppen ez a fegyver tüzelt automata üzemmódban. A fegyverrajongók körében azonban az a hír járja, hogy a TR3 viszonylag könnyen átalakítható „automata” változatra (ez természetesen illegális). Valószínűleg az ilyen sufni-tuningolással függ össze, hogy a fegyver elsütésekor szikrák lövelltek ki a csőből.

A használt fegyver típusa alapvető fontosságú: az AK–12 egy viszonylag új modell, amely az orosz hadseregnél áll szolgálatban. Nem valószínű, hogy ilyen fegyvereket könnyen lehet találni a feketepiacon, ellentétben a régebbi modellekkel (a támadás helyszínén talált 7,62 kaliberű töltényekből ítélve a terroristák más típusú támadófegyvereket is használtak). A civil változatok legálisan megvásárolhatók fegyverboltban, bár ez nem egyszerű. Köztudott azonban, hogy az ukrajnai harcok során jelentős számú AK–12-est veszítettek el az orosz katonák.

Maxim Popenker, egy ismert kézifegyver-szakértő az AK–12 egyik korai változataként azonosította a fegyvert.

Miért nem volt ideje a rendfenntartóknak elkapni a terroristákat a Crocusban?

Valószínűleg azért, mert az egész támadás 10-20 (pontosabban:18) percig tartott, és a terroristák már elmenekültek, mire a rendőrség és/vagy a különleges szolgálatok megérkeztek. Elég videofelvétel került nyilvánosságra ahhoz, hogy rekonstruálni lehessen a támadók teljes útvonalát. Az utcán kezdődik – a terroristák a Crocus Expo 14. bejáratánál parkolnak le autójukkal. Ezután déli irányban sétálnak a csarnok felé, ellenállás nélkül, megállás nélkül – és útközben lövöldöznek az emberekre.

A csarnokban lévő lövöldözés helyét és pillanatát is videóra vették – a parkoló Renault-tól, amelyben a fegyveresek menekültek, kevesebb mint 200 méter választja el őket, ami kevesebb mint öt perc alatt leküzdhető. A militánsok helyszínről való távozásának kezdetét ők maguk vették videóra – ez a videó a csarnok délkeleti (első) bejáratánál készült. Látható rajta egy férfi, aki a Saidakrami Rachabalizoda letartóztatásakor viselt ruházatával megegyező ruhát visel, amint a folyosón belül fekvő emberekre lő, miközben a háttérben tűz ég – az előző felvételen a fegyveresek ott locsoltak szét folyadékot egy palackból, amely aztán azonnal lángra lobbant.

Néhány másodperccel azután, hogy az egyik terrorista a folyosón lövöldözött az emberekre, egy másik bűnöző, aki ugyanolyan ruhát viselt, mint Dalerjon Mirzojev letartóztatásakor, megpróbálta elvágni egy fekvő férfi torkát. Ezután mind a négyen elindultak északra, az autójuk felé.

Nos, ezt találta a Meduza, lássuk, mit találtam én?

Az ISIS-K válaszát a kínzásokra. Tekintsünk el attól az ellentmondástól, hogy ha a „harcosok épen és egészségesen visszatértek bázisukra”, akkor kinek a kínzása nem tetszik a terrorszervezetnek, és tekintsük a jelen helyzetet.

Tegnap délután megjelent a közösségi oldalakon egy mém, amelyen az ISIS-K szabályosan hadat üzen az Oroszországi Föderációnak, de különösen a vezetőinek. Én a Daily Mail-en találkoztam vele, azóta máshol is megjelent, például az ukrán Focus magazinban. Van angol és orosz nyelvű változata is, én nem kevés munkával előkerítettem az eredetit, hogy annak a szövegét fordítsam le – és nagyon meglepődtem. Persze, hogy arab írással készült, csak éppen nem arabul volt, arabul ez csak valami különös halandzsának olvasható. Megpróbáltam pastu nyelven, az már félig-meddig érthető szöveget eredményezett. No, de a pastu rokona a fárszinak meg a darinak is, nézzük csak meg, mi lesz, ha fárszi nyelven olvasom? Tökéletesen érthető a szöveg, tehát ezen a nyelven írhatták. Lássuk, mit mond.

Minden vad orosznak! (az orosz verzióban azt is ideírták, hogy de főként Putyinnak)

Óvakodj! Ne gondold, hogy nem áll módunkban megbosszulni a fogságba esett testvéreinket. A pénteki támadásban bebizonyítottuk, hogy ha Isten úgy akarja, az Iszlám Állam mudzsahedei minden félelmed házát hozhatják el neked, mert meg kell bosszulnunk az iszlám Ummah vérét.

Ha megkínzod mudzsahed foglyaidat, és közzéteszed az erről szóló videókat, több ezer testvérük fog szomjazni a véred után.

Ezúttal olyan ütést mérünk a fejedre, hogy a jövő nemzedékei emlékezzenek rád, ha Isten úgy akarja, és ezek a múltbeli fájdalmak és sebek soha feledésbe nem merülnek.

Igen! Nagyon kemény, halálos, véres, égető és pusztító csapásokra számíthatsz.”

A fordításon kicsit kellett finomítani az érthetőség kedvéért, de a keleties megfogalmazás dacára világosan érthető, hogy a „fejre mért ütést” nem szó szerint kell venni: ők az állam fejére, tehát az orosz elnökre és a többi vezetőre utalnak ezzel. Tehát világos: merénylet készül Putyin és az orosz kormánytagok ellen az ISIS-K részéről, bosszúból a kínzásokért (van annak egy sajátos bája, mikor ezek a szadista tömeggyilkosok reklamálják a kínzást).

Rendben, de a valódi kérdés az, hogy ezt eredetileg miért fárszi nyelven írták? Hiszen azt Iránban beszélik, Irán meg mostanság nem az ISIS-t, hanem az al-Kaidát támogatja. Erre az lehet a magyarázat, hogy a fárszi (illetve a tőle alig különböző dari) Afganisztánban is nagyon elterjedt, és hát az ISIS-K ott kezdte a pályafutását, világos, hogy ezen a nyelven fognak fogalmazni.

Csak ismételni tudom tegnapi tézisemet: az Oroszországi Föderációval szemben tegnap megnyílt a második front. És ennek a csataterei aztán tényleg bárhol lehetnek: a Vörös téren, Szentpétervár utcáin, a valdaji dácsán, a krími palotában... akárhol támadhatnak a terroristák. Semmiféle komoly eredményt nem fognak elérni – olyasmit ezen az úton nem lehet – de Putyint vagy a kormánytagok valamelyikét azért megölhetik. Az orosz elnök eddig is paranoiás volt, képzeljük el, mostantól milyen lesz.

Mondtam én, hogy a Crocus-terrortámadás be fog kerülni a történelemkönyvekbe.

Csak imádkozhatunk, hogy ne külön fejezetként, valami sokkal nagyobb kezdeteként kerüljön oda.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása