Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Hippik és lovasrendőrök

2024. június 05. - Szele Tamás

Nem tudtam arról, hogy Moszkvában létezik hippifesztivál, arról főleg nem, hogy évente kétszer tartják a Caricino parkban – de hát mindig tanul az ember. Idén különös véget ért ez a rendezvény: tegnap először skiheadek támadtak a békésen piknikező hippikre, aztán jöttek a lovasrendőrök – és az áldozatokat tartóztatták le. A történtekről a Pussy Riot által alapított Mediazona tudósít.

rendorok_hippik_junius_5_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

A moszkvai Caricinó parkban a rendőrség feloszlatta a Hippyatnyikot, a hippifesztivált, amelyet évek óta rendeztek a Nagy Palota mögötti mezőn. Ezt megelőzően a rendezvényt szélsőjobboldali tinédzserek támadták meg, akik paprikaspray-vel fújták le a résztvevőket. A Mediazona beszélt a Hippyatnik résztvevőivel, akik elmondták, hogy bár korábban is előfordultak elszigetelt letartóztatások, a rendfenntartó erők még soha nem oszlatták fel az egész fesztivált. Mivel a rendezvényt tavaly óta a megszokott helyszínről a park szélére szorították, attól tartanak, hogy a hatóságok célja az lehet, hogy betiltsák a hippik minden nagyobb összejövetelét, mivel ezek fő eszméje a pacifizmus.

„Egy rendőr a szemem láttára megragadott egy lányt a hajánál fogva, a földre kényszerítette, és nem engedte el” – írta le Maria, az egyik résztvevő az éves Hippyatnyik megzavarását. „A többieknek sikerült kiszabadítaniuk a lányt, de el lehet képzelni, milyen szörnyen érezte magát utána. Több embert is őrizetbe vettek, néhányat a földre térdeltettek - fájdalmas volt nézni. Végül „az időjárási körülmények miatt” mindenkit szétoszlattak, még azokat is, akik messziről figyelték az eseményeket".

Már fél évszázada tartanak ilyen találkozókat évente.

1971-ben a szovjet hippik megpróbálták megtartani az első háborúellenes akciójukat – június 1-jén mintegy 150 fiatal gyűlt össze a Moszkvai Állami Egyetem történelem tanszékének udvarán, és a Memorial nevű emberjogi csoport szerint valószínűleg a Novinszkij körúton lévő amerikai nagykövetséghez akartak vonulni, hogy a vietnami háború ellen tiltakozzanak. Miután kibontottak egy transzparenst a „Make Love Not War” felirattal, a rendőrség elkezdte szétoszlatni a tömeget. „A tüntetőket a következő elv szerint pakolták be autókba: a leghajmeresztőbbeket Volgákba és kisbuszokba, a többieket pedig rendes buszokba, és különböző rendőrőrsökre vitték őket” – jelentette a Chronicle of Current Events című szamizdat kiadvány. A hippik szétkergetésében nemcsak a rendőrség, hanem a „Berjozka” komszomol-különítmény is részt vett – jegyzi meg a Memorial.

A mai hippyatnyikok jelszavak és plakátok nélkül zajlanak, és a résztvevők szerint inkább hasonlítanak a nagy piknikekre, zenével és tánccal. Ennek ellenére tavaly szeptember óta kezdtek kiszorulni a megszokott helyükről – a Nagypalota mögötti mezőről – a park szélére, amit javításokkal vagy a gyermeknap alkalmából tartott rendezvénnyel magyaráznak. Mária szerint, aki több hippiatnyiken is részt vett, emlékezete szerint ez volt az első alkalom, hogy az összejövetelt feloszlatták. És a biztonsági erők erősítést is kaptak: először egy csapat neonáci – a fotók alapján ezek a fotókon látható, közelre nyírt fiatal srácok voltak, akik többnyire fekete pólóban és rövidnadrágban, a szélsőjobboldali mozgalmakhoz szorosan kapcsolódó Thor Steinar márkájú rovásírásos övekkel – támadt a békésen összegyűlt emberekre Caritsynóban, és paprikaspray-vel fújták le őket.

„Már vagy öt éve járok oda, azt hiszem. Nagyon várjuk ezt a fesztivált. Általában a rendőrök jönnek, de csak este 10-11 körül, amikor a parkot be kell zárni. Csak úgy jöttek, és azt mondták, hogy: polgárok, oszoljatok szét” – mondta a Mediazona-nak Anastasia, egy másik Hippyatnyik-résztvevő. „Akkor is voltak őrizetbe vételek, őrizetbe vették azokat, akik tényleg rosszul viselkedtek. Nem voltak tömegverekedések vagy ilyesmi. Minden nagyon nyugodt volt”.

Ugyanakkor elmondása szerint az elmúlt években katonai egyenruhás embereket lehetett látni a rendezvényen, akik „néha agresszívan léptek fel”, de nem támadtak meg senkit.

Neonáci tinédzserek támadása

„A Hippyatnyikot sok-sok éve minden évben megrendezik, nincsenek szervezői, így nem is nevezhető tervezett rendezvénynek. Ez csak egy tömeges piknik, amin nemcsak a hippik vesznek részt, hanem más kultúrák számos képviselője és a leghétköznapibb emberek is, hogy szocializálódjanak és pozitív töltést kapjanak” – jellemzi a kötetlen fesztivált Maria.

Tavaly szeptemberben egy dombon tartották – a szokásos réttől kicsit távolabb, mivel a caricinói adminisztráció közölte, hogy „a rét javítás alatt áll”. „Nem értettük, mit lehet ott javítani, de mindent elkerítettek” – mondja Anasztázia. Idén a hagyományos Hippyatnyik helyszínét valamilyen gyermeknapi rendezvény foglalta el, így az emberek a park szélén, de már egy szakadékban gyűltek össze, mert ekkora tömegnek kényelmetlen volt a dombra települni. Anasztázia leírása szerint több száz résztvevő volt jelen, de az emberek folyamatosan cserélődtek – számításai szerint összesen akár ezer ember is meglátogatta a fesztivált.

Az estéhez közeledve az összegyűltek észrevették, hogy rendőrök vonulnak fel a szakadék szélén. Hat óra körül pedig egy csoport borotvált fejű, fekete ruhás fiatalember jelent meg a rendezvény helyszínén – nem látta pontosan, hányan voltak, de tíznél több nem lehetett.

„Feketében voltak, kopaszok, skinheadek. Úgy tűnt, hogy nem takarják el az arcukat, nem is próbáltak elrejtőzni” – írja Anasztázia. „Nagyon nyíltan jöttek be a főbejárat felől, és egyenesen előre mentek. Az emberek azt mondták, hogy két lányt lefújtak paprikaspray-vel, és egy fiatalembert megrugdaltak. Tudomásom szerint azért volt ott konfliktus, mert ott volt egy izraeli zászló. És számukra ez nyilvánvalóan valamiféle kiváltó ok volt” – mondja. Megjegyezte, hogy általában a fesztivál egyik jellegzetessége, hogy általában nincsenek háborúellenes plakátok vagy zászlók.

A RusNews kiadvány azt is megírta, hogy a fesztivál egyik résztvevőjénél izraeli zászló volt. A No Future nevű Telegram-csatorna egy szemtanúra hivatkozva arról számolt be, hogy „legalább öt embert lefújtak paprikaspray-vel”. „Nem emlékszem a pontos számra. Túl gyorsan történt az egész, hátulról támadtak rám. Aztán azzal voltam elfoglalva, hogy kitaláljam, mi történik, és enyhítsem a paprikaspray okozta fájdalmat” – mondta az egyik áldozat az IStoriesnak. Elmondása szerint a támadás során a neonácik „valamit kiabáltak a zsidókról”.

A közösségi médiában elterjedt egy rövid videó, amelyen a távolban tizenévesek mintha rugdosnának valakit a földön, az emberek pedig szétszóródnak. A felvételt az ismert nőgyűlölő és a „Férfiállam” nevű erőszakszervezet alapítója, Vlagyiszlav Pozdnyakov is feltette a csatornájára.

„A francba, látod, megverik őket” – mondja a képernyőről egy fiatalember. „Még időben kijutottunk! Dicsértessék minden isten” – teszi hozzá egy női hang.

Anasztázia szerint nem volt tömegverekedés, és kevesen próbáltak közbelépni a neonácik ellen, „mintha senki sem próbált volna”, de ő maga nem látta közvetlenül a verekedést.

Mária magát a támadást is csak videón látta, de „határozottan érezte a paprikasprayt a levegőben és a nyelvén”.

Egy másik Hippyatnyik-résztvevő, Ivan a Mediazonának elmondta, hogy a támadók „elég fiatalok és szervezetlenek voltak”. „Vagyis nem valami nagyobb razzia volt, hanem csak magánemberek, akik idejöttek”. Szerinte ez csak „egy kis helyi konfliktus” volt, amit „a jobboldali mozgalom a saját sikereként, az informális Hippyatnyik-aktivisták pedig hatalmas tragédiaként és a hippik eltávolításaként mutatnak be a törzshelyükről”.

A lovasrendőrök oszlatása

Nem sokkal azután, hogy a neonácik csoportja távozott, a rendőrség rajtaütött a Hippyatnyikon. „Szirénázást hallottunk a park felől és az út felől is. Riasztó volt, mert ez azt jelenti, hogy valaki értünk jön” - mondja Anasztázia. „És valóban, valamiért először egy tűzoltóautó jött, megállt, majd lovas rendőrök kezdtek előretörni a bokrok közül.”

A biztonsági erők először csak annyit közöltek a hangosbeszélőn keresztül, hogy „a rendezvény nem engedélyezett”, és az összegyűlteknek szét kell oszolniuk. És az emberek lassan valóban elkezdtek szétszéledni, mondja a lány: „Tudomásom szerint soha senki nem próbált hivatalos engedélyt kérni a fesztiválra” – teszi hozzá.

„Sajnos valaki panaszt tett a rendőrségen, bár fogalmam sincs, hogy miért” – teszi hozzá Maria. „Nem voltak hajlandóak válaszolni az olyan kérdésekre, mint 'miért oszlatnak szét minket?', azt válaszolták 'kérdezzék meg az önkormányzatot', a gyülekezést 'engedély nélküli rendezvénynek' nevezték, pedig, ismétlem, különböző szubkultúrák képviselői jöttek el a parkba ülni, ahogyan más emberek is minden nap”.

Egy bizonyos ponton az embereket megragadták és rabszállítóókhoz rángatták. Anasztázia szerint „voltak olyanok, akik nem túl korrekt jelszavakat skandáltak, elítélték a rendőröket”, egy másik fiatalember meg akart ölelni egy rendőrt, mire fel „megkötözték és egy rabszállítóhoz vitték”.

„Láttam, hogy két embert őrizetbe vettek a szakadékban, de valamiért biztos vagyok benne, hogy utána még többeket is elvihettek volna, sokan videóztak a telefonjukkal, a rendőrök pedig nagyon agresszívan viselkedtek, nem tudni, mi ingerelhette fel őket” – mondja Mária. „És ott volt az a szegény lány is, akit a hajánál fogva rángatott egy rendőr, de végül nem vették őrizetbe, pánikb esett történtek után, talán ezért engedték el”.

Elmondása szerint hallotta és olvasta a hírekben, hogy valami iskolás fiú panaszkodott „LMBT-propagandára”, de „sok járókelő volt, sokan megkérdezték, hogy milyen rendezvényt tartanak, szóval nehéz megmondani, hogy pontosan ki tehette ezt a disznóságot”.

Az Afisha Daily például a Hippyatnyik résztvevőire hivatkozva arról számolt be, hogy a biztonsági erők egy diák tippjére érkeztek, aki azt jelentette, hogy az összegyűltek LMBT-zászlókat lobogtatnak és marihuánát szívnak. A No Future csatorna egy olyan chatre adott linket, ahol a gyűlés résztvevői arról beszéltek, hogy „a zsarukat egy Gleb Bojarszkij nevű srác feljelentése váltotta ki a VK-n”. „Állítólag felhívta a '112'-t, és jelentette, hogy valaki a rendezvényen füvet szívott és szivárványos zászlók voltak nála.” Azt azonban nem tudni, hogy valóban a résztvevők csevegéséről van-e szó, mivel a link egy június 2-án létrehozott üres csatornára vezet.

„A rendőröket, akik feloszlatták a rendezvényt, nem hívta senki - a feloszlatások a Hippyatnyik éves gyakorlatának számítanak, így legalább egy rendőri osztag mindig a helyszínen dolgozik” – mondja a rendezvény egy másik látogatója, Ivan. „Ezúttal azonban a szélsőségellenes egység volt ott, civil ruhában, de azonosító jelekkel. Amint elkezdődtek a zavargások a jobboldali mozgalom fickóival kapcsolatban – természetesen hívták az osztagot, és feloszlatták a rendezvényt”. Mások a Mediazonának azt mondták, hogy korábban nem oszlatták fel a fesztiválokat.

„Nálunk soha nincsenek háborúellenes plakátok, mindannyian okos emberek vagyunk, tökéletesen értjük, hogy ezt nem lehet csinálni, most különösen nem. Nincsenek hatalmas LMBT-zászlónk sem” – mondja Anasztázia. „Tavaly az egyetlen zászló, ami ott volt, az Jézus zászlaja volt piros alapon. Vannak emberek, akik LMBT-szimbólumokkal és pacifista szimbólumokkal járkálnak, de ez egy karkötőre korlátozódik a csuklójukon. A rendőröket valószínűleg megzavarta a fesztivál mérete, mert tényleg nagyszabású. És az a tény, hogy az összegyűlt emberek pacifisták, háborúellenesek – egyszerűen ez a közös eszménk”.

Az őrizetbe vételek után a Hippyatnik résztvevői elhagyták a szakadékot, de nem mindenki oszlott szét – néhányan felmentek a dombra, ahol a tavalyi fesztivál volt, néhányan a park bejáratához, majd az aluljáróhoz, és folytatták az éneklést és a táncot, amíg a rendőrök ott is megjelentek.

„Megpróbáltam csatlakozni azokhoz, akik az aluljáróhoz mentek, láttam, hogy az összejövetel spontán folytatódott: volt zene, tánc, mezítláb táncoltunk az esőben, és így tovább” – mondja Pavel, aki az estéhez közeledve érkezett a fesztiválra. „De hamarosan megjelentek ott a lovas rendőrök és egy furgon is. A zsaruk csak akkor mentek el, amikor már mindenki elment, és az egész már egyáltalán nem hasonlított semmiféle rendezvényhez.”

A résztvevők attól tartanak, hogy a Hippyatnik csöndes felszámolására törekednek, akár a szokásos helyszín elkerítésével, akár – mint ebben az esetben - az összegyűltek szétoszlatásával. „Természetesen nagyon reméljük, hogy a fesztivált szeptemberben is meg lehet tartani. Szerintem mindenki el fog jönni a szakadékba” – mondja Anasztázia. „A mi embereink egyáltalán nem hajlanak arra, hogy elfogadják a Hippiatnyik radikális betiltását. Mindenki el fog menni a végsőkig”.

Végül is mi történhetett? Egyszerre több minden. Pavlik Morozov buzgó kis utódja tett egy telefonos feljelentést. A rendőrök enélkül is kint voltak, figyelték a rendezvényt, de csak akkor kértek erősítést, amikor megjöttek a skinheadek – az ő szerepük nem világos az ügyben, érkezhettek spontán is, de ha provokációról volt szó, akkor az volt a szerepük, hogy verekedést robbantsanak ki – végül előkerültek a lovasrendőrök és megkezdődött az ártatlan tömeg, az áldozatok oszlatása, letartóztatása.

A következő Hippyatnyikon meg már lehet, hogy verekednie kell a közönségnek, hogy erőszakmentes lehessen.

És ez maga az orosz abszurd.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása