Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: A hattini alternatíva

2024. október 06. - Szele Tamás

Elnézést kérek, hogy tegnap elmaradt a krónika, sajnos sűrű lett körülöttem az élet, de ma újult erővel térünk vissza a Közel-Keletre, mert az események továbbra is zajlanak. Lássuk tehát a tegnapi híreket az ISW megbízható napi jelentése alapján.

hattin_oktober_6_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Egy izraeli katonai tudósító arról számolt be, hogy az Izraeli Védelmi Erők (IDF) arra készül, hogy kiterjessze szárazföldi műveleteit Dél-Libanonban.Az IDF a tudósító szerint további erők küldését tervezi, amelyek a már Dél-Libanonban állomásozó két hadosztályra épülnének. Ezek a hadosztályok elsősorban a közvetlenül az izraeli határ mentén fekvő libanoni falvak környékén tevékenykedtek. Az izraeli hadműveletek kiterjesztése azt a deklarált izraeli háborús célt szolgálná, hogy a kitelepített civilek biztonságban visszatérjenek észak-izraeli otthonaikba. A Hezbollah szinte napi rendszerességű libanoni támadásai Észak-Izraelben civilek ezreit kényszerítették evakuációra.

Az IDF október 5-én folytatta a Hezbollah infrastruktúrájának felszámolását Dél-Libanonban. Az IDF 1. Golani-dandár (36. hadosztály) rajtaütött a Hezbollah állásain, és több száz fegyvert semmisített meg, köztük páncéltörő irányított rakétákat, gránátokat és kézifegyvereket. Egy Hezbollahhoz kötődő csatorna „intenzív tisztogatási műveletnek” nevezte a tevékenységet. A Hezbollah azt állította, hogy október 4-én Maroun al Ras és Yaroun környékén házilag rögtönzött robbanószerkezeteket (IED) vetett be és rakétagránátokat lőtt ki az izraeli erők ellen. Az IDF 35. ejtőernyős dandárja és a 89. kommandós dandár (98. hadosztály) szintén harcba szállt a Hezbollah fegyvereseivel, és rajtaütött a Hezbollah infrastruktúráján a hegyvidéki és városi területeken. Ezek a dandárok és az izraeli műszaki alakulatok megsemmisítették a földalatti infrastruktúrát, beleértve az alagutakat is. Az egyik helyszín egy Hezbollah-támaszpont volt, alig 300 méterre az izraeli-libanoni határtól.

Úgy tűnik, hogy a Hezbollah igyekszik elkerülni a döntő összecsapásokat az IDF-fel. Izraeli források arról számoltak be, hogy a Hezbollah igyekszik távol tartani erőit, és röviddel az IDF-fel való harcérintkezés után visszavonul. A Hezbollah elsősorban rajtaütésekkel, valamint páncéltörő rakéták és IED-k bevetésével harcol. Emellett erőinek nagy részét mélyen Libanon hátországában tartja ahelyett, hogy a frontra telepítené őket. Ez a hadviselési mód arra utal, hogy a Hezbollah a parancsnokai többségének eleste dacára is próbálja kézben tartani a hatékony irányítást, legalábbis taktikai, de valószínűleg magasabb szinten is. Az IDF azonban megfigyelt néhány arra utaló jelet, hogy a Hezbollah egyes erőinek harci hatékonysága csökkent. Mindenesetre október 5-én bejelentették, hogy a libanoni szárazföldi hadműveletek megindítása óta mintegy 440 Hezbollah-militánst öltek meg.

Az IDF október 5-én külön közölte, hogy a Hezbollah egyes harcosai elmenekültek a harci zónákból. Az izraeli média hasonlóképpen arról számolt be, hogy a Hezbollah egyes harcosai a Libanoni Fegyveres Erők (LAF) állásai felé húzódtak, hogy elkerüljék az izraeli támadásokat.

Az IDF folytatta a Hezbollah kapacitásait, infrastruktúráját és vezetőségét célzó légi hadjáratát. Október 4-én és 5-én több légicsapást is végrehajtott a Hezbollah infrastruktúrája ellen Bejrút déli részén, beleértve a Hezbollah hírszerző apparátusához kapcsolódó létesítményeket és fegyverraktárakat. Az IDF csapásai előtt figyelmeztette a lakosokat, hogy hagyják el az egyes épületeket. Az IDF csapást mért a Hezbollah fegyvereseire a Bint Jbeil-i Salah Ghandour kórházzal szomszédos mecsetben. Az IDF azt közölte, hogy közvetlenül a csapás előtt felhívta a helyi hatóságokat Bint Jbeil-ben, hogy követelje a Hezbollah tevékenységének beszüntetését a kórházon belül. (Figyelem: magát a kórházat nem érte csapás, csak a mecsetet).

Az IDF folytatta a palesztin milícia libanoni hálózatainak támadását is. MInt közölték, a Bekaa-völgyben lévő Saadnayelben megölte a Hamász tisztviselőjét, Muhammad Hussein Ali al Mahmoudot. Az IDF szerint Mahmoud a Hamász libanoni szárnyának magas rangú tisztviselője volt, és jelentős szerepet játszott a Hamász ottani jelenlétének erősítésében, a Hezbollah Izrael elleni támadásokhoz szükséges fegyverekkel való ellátásában, valamint a ciszjordániai támadások irányításában. Az IDF megölte a Hamász magas rangú tagját, Saeed Alaa Nayef Ali Mahmoudot is a libanoni Tripoliban, egy palesztin menekülttáborban. Az IDF szerint Ali Izrael elleni támadásokat vezetett és Hamász-fegyvereseket toborzott Libanonban. A Hamász meggyászolta a két tagját. A Hezbollah egyébként általában lehetővé teszi a palesztin csoportoknak, hogy a Hezbollah által ellenőrzött libanoni területről indítsanak támadásokat Izrael ellen.
Az IDF a szeptember 21-én megkezdett intenzívebb légi hadjárat kezdete óta a libanoni palesztin milíciák számos tagját vette célba, köztük a Hamász, a Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ), a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) és a Népi Ellenállási Bizottságok (PRC) fegyvereseit.

A Hezbollah folytatta támadó hadjáratát, amely polgári és katonai célpontokat vett célba Izraelben. Legalább kilenc támadást hajtott végre Észak-Izrael ellen a CTP-ISW legutóbbi, október 4-i adatközlése óta. A terrorszervezet Fadi–1 rakétákat indított a Haifától délkeletre fekvő Ramat David légibázis ellen. Mi több. rakétákat indított a Maale Golani laktanyára is a Golán-fennsík északi részén. A Hezbollah azt is állította, hogy rakétákat lőtt ki polgári célpontokra, többek között Szasza és Szafed ellen. Saját állításuk szerint folytatták az izraeli-libanoni határ körül összpontosított izraeli csapatok támadását is, többek között nagy rakétasorozatokat lőttek ki Dán és Katzrin ellen. Az IDF október 5-én elfogott egy gyanús légi célpontot, amely Libanonból lépett át izraeli területre. Október 5-én az IDF „számos elhárító akciót” hajtott végre a Hezbollah rakétái ellen Karmiel térségében. Néhány rakéta nyílt területre zuhant. Az izraeli média arról számolt be, hogy a Hezbollah rakétái három embert könnyebben megsebesítettek a Karmiel melletti Deir al Asadban. A Hezbollah azt állította, hogy a Karmiel melletti Szakhninban lévő Elta Military Industries Company-t vette célba.

Az IDF még mindig vizsgálja, hogy Hásem Szafi ed Din – Hasszán Naszrallah feltételezett utódja – meghalt-e az október 3-i bejrúti izraeli légicsapásban. Egy izraeli katonai tudósító arról számolt be, hogy Izrael arra számít, miszerint a következő napokban tisztázódik Szafi ed Din státusza. Egy libanoni forrás azt mondta a CNN-nek, hogy a Hezbollah megszakította a kapcsolatot Szafi ed Din-nel, és az izraeli légicsapás óta senki sem hallott felőle.

Izrael „komoly és jelentős” választ készít elő az október 1-jén Izrael ellen intézett iráni rakétatámadásra. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök október 5-én azt mondta, hogy Izraelnek kötelessége válaszolni az iráni támadásra. Egy izraeli katonai tudósító arról számolt be, hogy Izrael „alapos együttműködést” vár regionális partnereitől.

Az Egyesült Államok az Izrael és Irán közötti közvetlen konfliktus közepette növeli erői jelenlétét a Közel-Keleten. Az amerikai védelmi minisztérium szeptember 30-án bejelentette, hogy „néhány ezerrel több” katonát küld a térségbe a már ott lévő 40 ezer amerikai katona mellett. Egy névtelenül nyilatkozó amerikai védelmi tisztviselő szerint az új telepítések két-háromezer katonával és három vadászrepülő-századdal nagyobb állományt foglalnak magukban. Joe Biden amerikai elnök szerint a küldetések célja az amerikai katonák védelme és Izrael védelme.

A Hamász vezetőjének, Yahya Sinwarnak a jelek szerint nem áll szándékában tűzszüneti-túszátadási megállapodást kötni Izraellel, a New York Timesnak nyilatkozó névtelenül nyilatkozó amerikai illetékesek szerint. Az amerikai tisztviselők szerint a Hamász az elmúlt hetekben nem mutatott érdeklődést az Izraellel való tárgyalások iránt. Az amerikai hírszerző ügynökségek úgy értékelték, hogy a Sinwar a New York Times szerint „jobban törődik azzal, hogy szenvedést okozzon az izraelieknek, mint azzal, hogy segítsen a palesztinoknak”. Az amerikai tisztviselők Sinwart fatalistaként is jellemezték, aki úgy érzi, hogy nem fogja túlélni az Izrael elleni háborút. Sinwar a New York Times szerint azt akarja, hogy egy nagyobb háború törjön ki Izrael és az Ellenállás Tengelye és Izrael között, azzal számolva, hogy ez enyhítené a Hamászra nehezedő izraeli katonai nyomást a Gázai Övezetben.

Az Iraki Iszlám Ellenállás – az Irán által támogatott iraki milíciák koalíciója – október 5-én öt támadást hajtott végre Izrael ellen. Az Iraki Iszlám Ellenállás három dróntámadást hajtott végre, amelyek nem részletezett „létfontosságú célpontokat” céloztak meg Észak-Izraelben[. Az Iraki Iszlám Ellenállás két Arqab cirkálórakéta-támadást is indított, az egyik Haifa északi részét, a másik pedig egy nem részletezett célpontot célzott meg Dél-Izraelben.

A legfontosabb hírek röviden:

- Libanon: Az IDF a jelentések szerint szárazföldi műveleteinek kiterjesztését tervezi Dél-Libanonban. Az izraeli erők eddig elsősorban a közvetlenül az izraeli határ mentén fekvő libanoni falvak környékén tevékenykedtek.
- Libanon: Az IDF folytatta a Hezbollah infrastruktúrájának felszámolását Dél-Libanonban. Úgy tűnik, hogy a Hezbollah igyekszik elkerülni a döntő összecsapásokat az IDF-fel, ami arra utal, hogy a Hezbollah legalább taktikai szinten, de valószínűleg magasabb szinten is megőrizte a hatékony parancsnokság és irányítás képességét.
- Libanon: Az IDF még mindig ellenőrzi, hogy egy bejrúti légicsapás során megölte-e Hásem Szafi ed Dínt - Hasszán Naszrallah feltételezett utódját. Egy magas rangú libanoni forrás azt állította, hogy Szafi ed Din a légicsapás óta nincs kapcsolatban senkivel.
- Irán: Izrael „komoly és jelentős” választ készít elő a közelmúltban Izrael ellen intézett iráni rakétatámadásra. Az Egyesült Államok növelte erői jelenlétét a Közel-Keleten az Izrael és Irán közötti közvetlen konfliktus miatt.
- Gázai Övezet: Yahya Sinwar Hamász-vezetőnek a jelek szerint nem áll szándékában tűzszüneti-túszcsere megállapodást kötni Izraellel. Sinwar állítólag azt akarja, hogy Izrael és az Ellenállás Tengelye 
között nagyobb háború törjön ki, hogy csökkentse a Hamászra nehezedő izraeli katonai nyomást.

Összegezve: a Hezbollah halogató-visszavonuló stratégiájával mintha a keresztes háborúk hattini csatáját próbálná megismételni, amikor is a nagy létszámú keresztes sereget sikerült olyan, vízben szegény területre csalnia Nagy Szaladdinnak, ahol végső soron az utánpótlás hiánya miatt szó szerint szétzüllöttek és gyermekjáték volt megverni őket. Remélhetőleg az IDF vezetése szintén ismeri a történelmet és megmarad az alapos, tisztogató és mértéktartó harcmodor mellett, ahogy eddig is.

Ne ismétlődjön meg Hattin szomorú története.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása