Forgókínpad

Forgókínpad

Gabonagondok és milicisták

2022. május 16. - Szele Tamás

Tegnapi írásom kapcsán kialakult egy érdekes eszmecsere – egyáltalán nem vita, attól távol áll, kulturált volt a hangvétele, bár mindig ilyesmivel találkoznék – melynek az volt az egyik sarokpontja, hogy mennyire befolyásolja a háború az ukrán gabonatermést, mennyire súlyosbíthatja a már úgyis létező élelmiszer-válságot?

aratas_csecsennel.jpg

Tovább

A közeljövő körvonalai

Ehhez az íráshoz egy régi pesti vicc illene mottóként: Kohn és Grün ülnek a kávéházban, olvassák az újságban a híreket, Kohn sötéten felsóhajt: „Mi lesz itt...” Grün ránéz szomorkásan: „Mi lesz, mi lesz... de addig mi lesz?” Ma azon fogunk spekulálni tehát, hogy mik Oroszország Ukrajna elleni inváziójának a rövid távú következményei. Mert a hosszú távúak egyszerűen kiszámíthatatlanok.

stalker_cer5.jpg

Tovább

A propaganda boszorkánykonyhája

Sok van, ami csodálatos, de rögtön az ember után a legcsodálatosabb az orosz politikusok önbizalma. Csak az elmúlt fél napban atompusztulással fenyegették meg a fél világot, azon kívül saját magukat is, és megállapították a jövő világhatalmi Oroszországának alapelveit (sokadjára, de ez a mostani még az eddigieknél is durvább).

hypnospiral3_putyin.jpg

Tovább

Hosszú háború hajnalán

Lassan nincs társaság, amiben negyedórán belül fel ne vetődne a kérdés: mikor lesz vége Oroszország Ukrajna elleni inváziójának? Amikor meg felvetődik, mindenkinek azt javaslom, hogy meneküljön, cikkcakkban futva, mert úgy nehezebben találják el, és közben keressen fedezéket. Erre a kérdésre ugyanis mindenki csak a saját válaszát hajlandó elfogadni.

donbassz_tarackokkal2.jpg

Tovább

Szovjet újjászületés

Nem lesz mindenki barátja ennek a mai írásnak, nem is lehet, mert kellemetlen kérdésekre ad benne még sokkal kellemetlenebb választ Andrej Movcsan pénzügyi szakember, a Movchan's Group befektetési társaság alapítója és vezetője. Persze, lesz majd olyan ember, aki megkérdi, hogy „ki a fene az a Movcsan és miért szakértő” – annak megmondom előre.

movcsan1.jpg

Tovább

Mellébeszéd és sajtólázadás

Különös egy orosz nemzeti ünnep a mai, sok szempontból is. Tegnap meglehetősen részletesen latolgattam volt, mi lehet az a „nagy bejelentés”, amire Vlagyimir Vlagyimirovics készül, éspedig nem a nyugati, hanem főként az orosz sajtó várt tőle valami fontosat, még jó, hogy hozzátettem utolsó lehetőségként, hogy nem kötelező neki ma világrengetőt mondani.

moszlva_gyozelemnapi_parade6_lenta.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása