Forgókínpad

Forgókínpad

Gruevszki a tranzitban

2018. november 15. - Szele Tamás

Akkor most vegyük ezt a Gruevszki-ügyet úgy ahogy van, és alaposan gondoljuk át. Nézzük meg, mit tudunk, mit nem, lássuk, mire jutunk, mi lehet belőle, bár az, hogy baj, már kétségtelen. De az információtengerben lassan eltéved az olvasó (és az író is), ráadásul mindenki úgy érti félre a beeső adatokat, ahogy kedve és érdeke diktálja, tehát próbáljuk meg összegezni, mit tudunk.

gruevski_orban_balkan_insight.JPG

(Fotó: Balkan Insight)

Arra jutunk, hogy egyszer volt, hol nem van, volt egyszer egy Nikola Gruevszki nevű macedón miniszterelnök. Azért csak volt, mert már nem kormányfő, és azért van, mert nem pusztán létezik, de ráadásul Budapesten létezik, nagy valószínűséggel a körúti Corinthia hotelben, mely igen kellemes hely, csak dicsérni tudom, gyakran tartanak ott sajtótájékoztatókat és magam is úgy vélem, hogy fejedelmi szállás.

Miért van Gruevszki Budapesten, a skopjei háza vagy egy macedón tömlöc helyett?

Pont azért, mert Skopjéban börtönbe dugnák. Ő maga azt mondja, hogy miután elítélték, több életveszélyes fenyegetést kapott. Még jó, hogy nem online újságíró és nem facebookozik, egész életében csak költözne egyik helyről a másikra, ugyanis a mi szakmánkban napi gyakorlat az életveszélyes fenyegetés.

Miért dugnák börtönbe?

Elvileg azért, mert egy közbeszerzés során befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót.

A 600 ezer euró (192,85 millió forint) értékű Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki - azóta kormányfővé választott - szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit. Az eljárás során perdöntő bizonyítékká vált Nikola Gruevszkinek és az akkori belügyminiszternek az egyik telefonbeszélgetése, amelyben a gépjármű megvásárlásáról esik szó.

Pikantériája az ügynek, hogy Gruevszki miniszterelnöki periódusában – és ne feledjük, tíz évről van szó! - Macedóniában tízezreket hallgattak le, mely állapotot a büszke macedónok nem kedvelték, olyannyira nem, hogy tömegtüntetések is előzték meg e tárgyban emberünk bukását. A büszke magyarok sem kedvelik a lehallgatást, csak errefelé nem tüntetnek ellene, hanem csendben elviselik, mely nüansz a két nép között fennálló bizonyos vérmérsékleti különbségekre utal. De annak van egy sajátos szépsége, ahogy Gruevszki lehallgatói lehallgatták magát a nagyfőnököt is – elszabadult a hajóágyú, összetörte a tüzért.

Nyilván nem a rongyos kétszáz milliós Mercedes Gruevszki egyetlen és fő bűne, inkább gondolható, hogy száraz és hűvös helyen szerették volna tudni, míg ki nem nyomozzák a többit is, és főleg meg nem szerzik a bizonyítékokat a további perekhez. Ez azért érdekes, mert tudjuk, hogy Gruevszki és pártja nagyon komoly Moszkva-barát és NATO-ellenes tevékenységet fejtett ki az országban, gyakorlatilag ő akadályozta eddig Macedónia felvételét az Észak-Atlanti szövetségbe is, az Európai Unióba is. Éspedig az ország nevének felhasználásával.

Az ugyanis a helyzet, hogy két Macedónia van, az egyik a független, amiről beszélünk, a másik Görögország része. A görögök pedig büszke emberek, a macedónok, mint már korábban említettem, szintén azok – Görögország minden belépési szándékot blokkolt, míg az országnak az a neve, ami. Márpedig ez csodafegyver volt Gruevszki és pártja kezében: azt mondták, soha nem változtatnak a néven, így aztán soha nem is vették fel őket sehova, ahol Görögország is tag.

A 27 éve tartó névvitát a Zaev-kormány az idén oldotta meg. Előbb megegyeztek a görögökkel, hogy Észak-Macedónia lesz az ország új neve, majd népszavazást is kiírtak róla. A kérdést eleve úgy tették fel, hogy az a NATO-tagságról szóljon:

Támogatja az EU és a NATO-tagságot a Görög Köztársaság és a Macedón Köztársaság egyezménye alapján?

Ez volt az a kérdés, amire az „igen” válasz az ország nevének megváltoztatását jelentette, Észak-Macedóniára.

Gruevszki az ellene indított büntetőeljárás miatt ekkor már nem viselt politikai tisztséget, de a pártja, és ő maga is nyilvánvalóvá tette, hogy ellenzi az ország nevének megváltoztatását.

A népszavazási kampány idején egymásnak adták a kilincset Skopjéban az amerikai és nyugat-európai politikusok, hogy győzködjék a macedónokat, hogy menjenek bele az ország nevének megváltoztatásába.

A népszavazás az alacsony, 37 százalékos részvétel miatt érvénytelen lett, bár a résztvevők 94 százaléka a módosításra szavazott. Végül átment a névváltoztatáshoz szükséges alkotmánymódosítás is a parlamenten, ehhez az is kellett, hogy Gruevszki pártjából nyolc képviselő átálljon a kormány oldalára. Gruevszki szövetségései szerint lefizették őket. Az ország nevének megváltoztatásához még szükség lesz további parlamenti szavazásokra is.” (444) (https://444.hu/2018/11/14/orban-viktornak-a-vilag-szine-elott-kell-most-a-kreml-es-a-nato-kozott-valasztania?fbclid=IwAR3wEIoS4C1vb9R_jsldSufdWxpJ-Ukic6P5pb5e9J-dEzHVxYGMidA9440)

No, de most már mégis, tárgyalások folynak, nem ütközik merev elutasításba a macedón tagság ötlete.

Mi köze ehhez a magyar kormánynak?

A magyar kormánynak ehhez a távolság és a kulturális különbségek ellenére nagyon sok köze van: a névváltoztatási népszavazás kampányára Orbán Viktor személyes videóüzenetet küldött, amiben – a NATO és az EU ellen kampányolt. Más köze is van: Gruevszki volt az a politikus, aki kitalálta a Stop Soros szlogent: mikor ugyanis sokasodtak ellene a vádak, azzal védekezett, már három évvel ezelőtt is, hogy az albán kisebbség, Soros György és a CIA fogtak össze ellene.

Ez a Soros univerzális, kérem, ez mindenre jó: a román jobboldal magyar nacionalistának tartja, a macedón jobboldal albán nacionalistának, a magyar jobboldal tovább lépett, ők a patás ördögnek, szóval mindenre alkalmas, valóságos Jolly Joker.

Mármost láthatjuk, hogy Gruevszki érdemei számlálhatatlanok, sőt, nála van a Stop Soros szerzői joga is. Igazán megérdemel egy menedékjogot azért, mert... miért is? A hatályos magyar törvények szerint ő biztonságos országból érkezett menedékkérő, ki kellene utasítani (ilyen esetekben elviszik a szerb határra az illetőt, megkísérlik átadni a szerb határőrizeti szerveknek, azok nem veszik át, emiatt megindul a menedékkérelmi eljárás, minek tartamára az érintettet a tranzitzónában helyezik el). Esetünkben a leghelyesebb az lenne, ha Budapest egyik legszebb luxushoteljét átmenetileg tranzitzónává minősítenék, így nem sokat kéne mozognia a magas külföldi vendégnek és elkerülne sok kényelmetlenséget. Hiszen azt is engedélyezték neki, tekintettel korábbi pozíciójára, hogy menekültügyi kérelmének benyújtására és meghallgatására a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában kerüljön sor. A hivatalos álláspont szerint:

Magyarországon egy olyan politikus kért menedéket, akit egy baloldali kormány - amely mögött Soros György befolyása nyilvánvalóan kimutatható - e pillanatban üldöz és fenyeget.”

Ehhez képest egy tranzitzóna a Corinthiában kismiska. Majd kihúzunk pár méter pengés drótot a Körúton, oszt megvan.

Különben hogyan jutott Budapestre Gruevszki?

A rendelkezésünkre álló adatok szerint csillagkapun, repülő szőnyegen, és féregjáraton keresztül, ugyanis útlevele nem volt, busszal, vonattal, repülővel nem jöhetett, és kizártnak tűnik, hogy a szerb és a magyar kormány egyaránt támogatta volna valakinek a határátlépését, aki ellen köztörvényes váddal adtak ki körözést. Ez valósággal elképzelhetetlen, hölgyeim és uraim, kedves barátaim.

A női ruhás menekülés legendája viszont, ami szintén elterjedt a sajtóban és a köztudatban, valószínűleg téves. Nem azért, mert ne lett volna hajlandó Gruevszki akár még erre is, nem nagy ügy ez, ha valakinek annyira kell futni, mint neki, hanem azért, mert ez egy macedón nyelvű kifejezés szó szerinti félrefordítása, azt jelöli, mikor valaki minden áron, minden eszközt felhasználva menekül. Az is legenda, hogy Orbán Viktor Cinege utcai házában rejtegetnék – biztos vagyok benne, hogy a Corinthia kényelmesebb és központibb fekvésű.

Tehát, összefoglalva: Gruevszki valamilyen módon Budapestre menekült, itt a keblükre ölelték, és készülnek megadni neki mindent, ami adható. Milyen következményei lesznek ennek a lépésnek Magyarországra nézve?

Kellemetlen következményei. Ugyanis a nyíltan oroszbarát és NATO- valamint EU-ellenes Gruevszki befogadása evidens szemebszegülés majdnem minden nemzetközi szövetséggel, melynek tagjai vagyunk. És evidens kiállás Moszkva mellett.

Jelenleg a világban több helyen is komoly egymásnak gyürkőzés folyik annak eldöntésére, hogy az adott térség az orosz vagy a NATO-érdekszférába tartozzon-e – elég Szíriát, Ukrajnát vagy a Balkánt említenem. Gruevszki egy ilyen balkáni orosz műveleti kísérlet veteránja, tulajdonképpen az sem érthető, miért állt meg Pesten, miért nem ment egyenesen Moszkvába. Talán azért, mert ott a kudarca miatt meglehet, nem jutalom, hanem büntetés várt volna rá.

Ha mi most egy nagy és merész diplomáciai gesztussal befogadjuk – és befogadjuk - azzal akkora lépést teszünk az orosz érdekszféra irányába, hogy Magyarország is könnyen vitatott térséggé válhat.

Ahol az orosz és a NATO-érdekek ütköznek és mindkettőt érvényesíteni akarják, ha tűzzel, ha vassal, mindegy.

Nézetem az, hogy ez az obsitos ügynök nem ér ennyit, még ha százszor is lett volna miniszterelnök, akkor sem.

Ismereteim szerint ezekben a kríziszónákban meglehetősen kellemetlen az élet.

Szóval így tessenek Gruevszkivel játszogatni.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása