Forgókínpad

Forgókínpad

Hasisteszt a Parlamentben

2019. június 06. - Szele Tamás

Nagyarányú gazdasági fellendülést remélek a láthatáron, hölgyeim és uraim, legalábbis a tegnapi események fényében. Nem tudom mással magyarázni ugyanis a kormánypárt főbb képviselőinek tegnapi megnyilatkozását, csak azzal, hogy titokban hasisbányát fedeztek fel az Országház alagsorában, és tegnap tesztelték az anyagot, mely majd dúsgazdaggá teszi nemzetünket.

lsd2.jpeg

Nyilván nem közölhették előre, milyen kísérletre készülnek, de az is világos, hogy mielőtt az első szállítmány elindult volna a vásárlókhoz, ki kellett próbálni – a jelek szerint jóval erősebbnek bizonyult az anyag a megszokottnál, legalábbis a tesztalanyok viselkedése arra mutat, hogy a rothadó Nyugat és a dekadens Kelet termékeinél ütősebb cuccot vagyunk képesek piacra dobni. (Jó, pontosan tudom, hogy a hasist nem bányásszák – máshol. Nálunk igen, nálunk ez is lehetséges. Kétharmaddal semmi sem lehetetlen.)

Lássuk az eredményeket!

Az, hogy Orbán Viktor megígérte Aung San Suu Kyi burmai kormányfőnek, miszerint nem fogjuk exportálni hozzájuk a demokráciát és ha gazdasági téren együtt is működünk majd velük, nem fogunk beleszólni a belpolitikájukba (magyarul: nyugodtan mészárolhatják a rohingyákat és utóbbi időben a kareneket is, magánügy, minket nem érdekel) azért még nem a drog hatása lehetett. Nem hinném ugyanis, hogy legfelsőbb szinten is tesztelték volna, különben is, Orbánnak nincs szüksége vegyi támogatásra ahhoz, hogy ilyeneket mondjon, ő gyárilag ilyen.

Kövér is kaphatott a hasisból lengyel útja előtt, méghozzá tisztes adagot, de csak a gépen szívhatta el, ugyanis már Varsóban volt, mikor kirobbant belőle a hatás. Ráadásul a közép- és kelet-európai országok parlamenti elnökeinek találkozóján kezdett el szónokolni.

Védekezni kell a mai európai liberális elit kommunizmus iránti nosztalgiájával szemben, aminek nevében, tömegmanipulációs módszerekkel élve közösségeinket bomlasztják. De védekezni kell azzal szemben is, hogy Európában egyes politikai erők és a mögöttük álló erőcsoportok ma „ugyanolyan erőszakos népboldogító politikát kívánnak folytatni, immáron a totalitárius vonásokat mutató liberalizmus nevében”, mint országainkban annak idején tették a szocializmus építésének jegyében.”

Az mondjuk tény, hogy az ő részéről semmiféle boldogító törekvésre nem panaszkodhatunk, sem népi, sem egyéni szinten, ennek kísértését ő messzire elkerülte egész életében. De kérem, így jár az, aki hasissal próbálkozik, holott gyógyszerre volna szüksége: nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy ezek a vicces anyagok csak felnőtt és ép lelkű embereknek valók (aztán majd nem lesz ép a lelkük, ha túlzásba viszik).

A Parlamentben már sokkal humorosabb jelenetek játszódtak le. Előterjesztésre került ugyanis a sajtótörvény módosítása. A változtatásokat a kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be, az előadó pedig nem más mint Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke. Ez egy szép, hosszú, ötvenhat oldalas dokuemntum, akit érdekel, itt megtalálja (https://www.parlament.hu/irom41/06355/06355.pdf), én csak néhány elemét emelném ki: megváltoztatják a híradók időtartamát (rövidebbek lesznek, maximum 45 percig tarthatnak) és eltörlik a pornográfia tilalmát. Mostanáig ugyanis ez tilos volt, az ilyen jellegű filmalkotásokat nem volt szabad közvetíteni, mostantól lehet majd, ám kóddal védve, hogy kiskorúak elvben ne láthassák őket.

Minden nagypapa fel fog majd költeni minden Pistikét, hogy írja be neki a kódot.

Az is fontos lehet, miszerint sávosan számolják ezentúl a reklámokat és többet engedélyeznek – ha ezt összevetjük a reklámadó eltörlésével, egészen érdekes hirdetési piac bontakozik ki előttünk. Érdekes és – kormányközeli.

Az már csak mellékhatása lehet a parlamenti hasispartynak, hogy Kovács Zoltán államtitkár, a vadászati világkiállítás kormánybiztosa kineveződött a Nimród vadászlap főszerkesztőjének, ilyesmik történnek, ennél cifrábbak is, ha nagy a buli, örüljünk inkább, hogy nem kórházigazgatónak nevezték ki vagy nem Paks 2-t kapta meg.

De a legnagyobb adagot kétségtelenül Matolcsy György Huba össznemzeti bankelnök szívhatta. Szerintem még hetekig jól fogja érezni magát, akkora mennyiségű drogot vehetett magához. Nem tehetek mást, szó szerint vagyok kénytelen idézni írását, teljes terjedelmében, amit a növekedés.hu-n publikált (https://novekedes.hu/mag/ujabb-tiz-helyen-elsok-2030-ig?_ga=2.186802792.1905970928.1558759315-61942426.1558759315&fbclid=IwAR2E-r_7W7_w_ePPjO8Ia2u6jhvDd76ZA-1seDzSJiDHq_i69SGrdskREvM) – de mit írás, ez költemény, a magyar gazdaság apoteózisa szabadversben, a legjobb kassáki és örkényi hagyományok szellemében, óda a honi törekvéshez, grandiózus közgazdászati himnusz!

Újabb tíz helyen elsők 2030-ig

El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk…”

ősi mexikói mondás

Miért is ne lehetnénk…

...világelsők másban is, 2030-ra?

  1. Miért is ne lennénk képesek a fejlett országok közül elsőként elérni a demográfiai fordulatot? Sok minden kell hozzá, mégsem olyan nehéz. Ha évente mostantól „csak” 1500 gyermekkel több születik, minden évben az előző évhez képest, akkor 2030-ra elérjük a 110 ezres születésszámot, a nemzet fennmaradásához szükséges 2,1-es termékenységet. Nyugat és Ázsia fejlett világában ez aranyat érne.

  2. Képesek vagyunk elérni a fordulatot a felsőoktatásban, aminek révén legalább 1 magyar egyetem kerülhet be a világranglista az első száz helyezettje közé, 2 egyetem a második száz és 3 egyetem a harmadik 100 közé. Minden magyar felsőoktatási intézmény kettős diplomát ad, angolul is képez, fúziós, kutat, külföldi diákot fogad és üzleti park veszi körül a zöld campusokat. Ez is aranyat érne röpke egy évtized alatt.

  3. A világelsőségig repítene minket az egészségügy sikeres fordulata. A 4 kitűnő Orvostudományi Egyetem bázisán a Minnesotában működő Mayo Clinic magyar rokonait lehetne felépíteni, Budapestet Global Health City rangra emelni, az állami és magán egészségügyet közös forgatókönyv szerint fejleszteni.

  4. Aranyat érne, ha Nyugat-Európát megelőzve végrehajtanánk a gazdaság, a társadalom és az állam teljes digitális átállását. Ma nem csak az lehet erős, aki nagy, az is, aki a gyors, holnap már csak az, aki gyors. Minden digitális lesz, mert ez gyors, egyszerű, és végtelen erőforráson alapul.

  5. Világelsők lehetünk, ha egyszerre hallgatunk a szívünkre és az eszünkre: számoljuk hát fel a szegénységet Magyarországon 2030-ra! Kezdjük a 300 afrikai szegénységben élő kistelepüléssel és a nagyvárosok szegényfoltjaival, majd ne hagyjuk abba.

  6. Építsünk 3 régi/új geo-struktúrát: Budapest 4 milliós regionális központ felé tart, a Kárpát-medence egy 25-30 milliós Mega City felé, a négy visegrádi ország hatra léphet, Szlovénia és Horvátország társulhat 2030-ra. Ez így együtt geo aranyat hozhat, közösen minden résztvevőnek.

  7. Az újra integrálódó Eurázsiai Kontinens Kína és Nyugat-Európa között igényli az új csomópontokat. Budapest egy későbbi laza Kelet-Európai Államszövetség déli fővárosa lehet, sok aranyat érő értékkel.

  8. Zárkózzunk fel Ausztriához ötödnyi/negyednyi különbséggel 2030-ra az egy főre eső fejlettség, életszínvonal és életminőség terén, miközben megfelezzük a GDP/GNI rést: történelmi elsőséget érne.

  9. Emeljük kétszeresére az életminőség összes mutatóját, különösen a Boldogság Indexet és a Human Development Indexet. Így kapna mindenki egy személyes értéket, ami megint csak aranyat ér.

  10. Vegyük észre, hogy a lehetőség mind ezek elérésére a kezünkben van: az MNB 330 pontos Versenyképességi Programja egy kulcscsomó, ami egy csomó rozsdás zárat nyit. Képesek vagyunk mind a 10 aranyat érő érték megszerzésére, mert a korábbi évtizedben már szereztünk 10 ilyen aranyat.

Fogadjuk meg Lao-Ce tanácsát: „Wei wu wei – megerőltetés nélkül, csak könnyedén…”

A szerző a Magyar Nemzeti Bank elnöke”

Érezzük meg a szerző lelki nagyságát. Ugye, ő azt mondja, miszerint minden legyen jól, mert ha rosszul megy, az nekünk nem jó, hanem rossz. Ezt a tételt nehéz volna cáfolni. A népszaporulat emelése megoldható, Nicolae Ceausescunak sikerült is, aztán rekordsebességgel esett vissza újra a romániai népesség növekedése, amint ismét engedélyezték az abortuszt. A felsőoktatás fordulatáról annyit, hogy szerzőnk majdnem tökéletesen leírta a CEU-t, mint jövendő magyar egyetemet, szóval valamiről bizonyára megfeledkeztek, mikor ezt az intézményt támadták. Vagy Matolcsyt nem kérdezték meg időben. Az egészségügy sikeres fordulata mintha nem lenne várható 2030-ig, a mostani szintet tekintve – olyan ez, mintha valaki a Mariana-árokból próbálná meghódítani a Himalája csúcsait, magasugrással. A digitalizálással nem tudnánk megelőzni például Észtországot – jó lenne ugyan nagyon, meg drága is egy kicsit, mindazonáltal a digitalizáció nagyon nem arról szól, hogy „minden digitális lesz, mert ez gyors, egyszerű, és végtelen erőforráson alapul”, ugyanis az erőforrás nem végtelen, és a gazdaság továbbra is a reális termeléssel foglalkozik, semmiből nem képes valamit előállítani. Szerzőnknek különben ez régi rögeszméje, már a valamikor 2013-ban publikált könykritikáiban is szentül állította, hogy a 3D-printerek áramból és szoftverből állítanak elő tárgyakat, anyagot nem kell beléjük tölteni. Javaslom neki a Bölcsek Kövének előállítását és az örökmozgó bevezetését általános energiaforrásként.

Itt már kezd elhagyni a humorom. Azt mondja: „ha egyszerre hallgatunk a szívünkre és az eszünkre” 2030-ra felszámolhatnánk a szegénységet Magyarországon. Hát azért az ennél kicsit bonyolultabb feladat, mondhatni komoly tudományt igényel, melynek sikeres alkalmazása mindezidáig bolygónkon mindenütt kudarcot vallott. Talán alapvetően mégis a rendszer a hibás, nem a szándék kevés erre... Huba, Marxnak, Leninnek és Kennedynek nem sikerült, erre jössz te, azt mondod: „legyen jól” és attól jól lesz?

De nem is érdemes folytatni az elemzést: négymilliós Budapest, harmincmilliós kárpát-medencei megalopolisz, ami később Eurázsia fővárosa lesz, boldogságindex... ez már nem hasis, ez már valami ütős hallucinogén. Persze a tizedik pontban kilóg a lóláb: ezt a sok bazári mesét, közhelyet és utópista látomást hogyan lehet elérni? Úgy, hogy alkalmazzuk az MNB 330 pontos Versenyképességi Programját, és ez záros határidőn belül meghozza az áldást, ráadásul könnyedén, megerőltetés nélkül hat, mint egy hashajtó a reklámban.

Az már bizonyos is. Más útját ugyanis ezen eredmények elérésének magam sem látom.

Csak legalább Lao-cét ne keverte volna bele ebbe a tripbe a mi Hubánk.

Különben pedig valóban komoly gazdasági fellendülésre számíthat kicsiny hazánk, de nem az MNB 330 pontos Versenyképességi Programjának alkalmazása révén.

Hanem abból, ha piacra dobjuk az anyagot, amit tegnap szívtak a Parlamentben.

De a legdrágábban a Matolcsyét tessék adni.

Az a legütősebb.


Szele Tamás

süti beállítások módosítása