Forgókínpad

Futókör a hantok között

2019. szeptember 07. - Szele Tamás

Mikor először meghallottam, hogy futókörök lesznek a Fiumei úti temetőben, csak annyit dörmögtem a bajuszom alatt: „Még jó, hogy nem kerti vasút, annak volna szezonja”. Ha futókör, hát futókör. Abszurd az ötlet, annyi biztos, de a többi hétköznapi elmebajhoz képest még viszonylag szolid elgondolás. Legalább nem irtják ki a zöldfelületet.

futokot_temeto_life.jpg

(Fotó: Life.hu)

Abba most tényleg nem mennék bele, jó dolog-e a temetői tömegsport vagy sem, ugyanis pontosan tudom, mi lenne belőle: az, ami mindenből Magyarországon, aminek közösségi vonatkozásai vannak. Először kialakulna egy parttalan vita, melyben mindenki a saját pillanatnyi érdekéért harcol, de utolsó töltényig (ha holnapra megváltoznak az érdekei, akkor átáll a másik oldalra, és attól kezdve neki mindig is ellenkező volt a véleménye, mocskos hazug, aki mást mond), megjelennének az egyre radikálisabb hozzászólások, már vért kívánnának néhányan, mert a magyar ember manapság imád vért kívánni, de az ontását mindig mástól várja el – és ha az netán engedelmeskedne neki, azonnal elhatárolódna tőle. Aztán megjönne a politika, és a futókörből pártállás kérdése válna azonnal. Szóval: erre semmi szükségem, inkább nem minősítem a tervet.

Na jó, de a hír akkor is érdekes. Lássuk eredeti formájában, az MTI által kiadott változatot!

Budapest, 2019. szeptember 6., péntek (MTI) - A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a nemzetközi példákat követve futóútvonalakat jelöl ki a Fiumei úti sírkert területén. Az indokok között szerepel, hogy a nemzeti emlékhelyet szorosabban bekapcsolják a főváros vérkeringésébe.

Nagy az igény olyan zöldfelületre Budapest szívében, ahol mozogni, kikapcsolódni lehet. A mozogni vágyók számára futóútvonalak megjelölésével és információs tábla kihelyezésével teszi kényelmesebbé a sportolást a NÖRI - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

A Fiumei úti sírkert 56 hektáron terül el, ismert gazdag növény- és állatvilágáról is. A NÖRI tájékoztatása szerint sokan nem kegyeleti célból látogatnak ide, hanem kikapcsolódni a parkos-fás környezetbe vagy sportolni, hiszen az európai nagyvárosok temetőihez hasonlóan a Fiumei úti sírkertben is sokan futnak rendszeresen. „A NÖRI nem tartja kegyeletsértőnek a sírkertben futást, sőt, a futókörök átadásával lehetőséget biztosít arra, hogy kijelölt útvonalon, a mosdóhasználat és egyéb szolgáltatások biztosításával futhassanak a sportolni vágyók. A műemléki falak mentén egy kör hossza éppen három kilométer, szintkülönbség nélkül, részben aszfalt, részben terep úton”.

A futópályákat szeptember 14-én szombaton adják át, az eseményen Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója mellett a projekt fővédnöke, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, valamint Rakonczay Gábor ultramaratonista is részt vesz.

Kezdeményezésünkkel nem csak a kényelmes körülményeket szeretnénk megteremteni, de a futás, a mozgás népszerűsítése is célunk. Azért is dolgozunk, hogy a mintegy hatvan hektáros zöldfelületet még közelebb hozzuk a budapestiek számára - idézte a közlemény a NÖRI főigazgatója a kezdeményezésről.” (MTI)

Hát, azért pár lóláb kilóg, rögtön az első a szeptember 14-i avatás, ami bőven benne van a választási kampány finisében. Ilyentájt kell átadni a világon mindent, ha megépülne a régóta és fájón hiányolt magyar tengeralattjáró-támaszpont vagy az Alföldi Jégaszaló Művek, azt is idén ősszel adnák át - vagy a legközelebbi kampányban, ezen nincs mit csodálkozni. De miért pont a temetőben adják át ez az izét, miért nem egy parkban, teszem azt?

Csak azért, mert – ahogy az MTI-hír is megjegyzi – igény, az volna a zöldfelületre, csak már nem nagyon van alkalmas és megfelelő méretű park Budapesten. Futni jobb a zöldben, mint a térkövön, ezt senki sem tagadja, de hát elég hely már csak a sírok között van, a többit leburkolták. Nincs is szebb a térkőnél, nyáron koszos, télen csúszik, van is belőle mindenhol.

Na jó, akkor azt már értjük, miért kerül a futópálya pont a temetőbe. De adja magát egy ellenkérdés: viszont miért nincsenek még letérkövezve a temetők?

Hiszen nagy üzlet volna és el lehetne adni fejlesztésnek, korszerűsítésnek. Aki olyan, tán még el is hinné, hogy a közönség kedvéért építik át őket.

Hát csak azért, mert a temető egy nagyon speciális terület, a Fiumei úti Nemzeti Sírkert pláne. A temetői ügyeket az 1999. évi XLIII. törvény szabályozza, ott nem lehet csak úgy építkezni, ahhoz engedély kell először is a kerületi önkormányzattól, aztán, ha katonasír is van benne, a honvédelmi minisztertől személyesen, a NÖRI-től, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságtól, és a fűzfán fütyülő rézangyaltól csak azért nem, mert afelől nem rendelkezik az említett törvény. Temetőt felszámolni is macerás dolog: az igaz, hogy sokat érne a területe, csak éppen elő vagyon írva, miszerint:

Ha a nemzeti sírkert megszűnik, a temetési helyek áthelyezéséről kell gondoskodnia annak, akinek a megszüntetés az érdekkörébe tartozik.”

Tehát a befektető gondja lenne az újratemetések tömege is, márpedig a Fiumei úton szinte kizárólag nemzeti nagyságaink fekszenek, őket nem lehetne besuvasztani egy tömegsírba. Irgalmatlan pénzbe kerülne egy ilyen vállalkozás. Jobb bele sem fogni, okosabb hagyni a temetőket, zöldelljenek maguknak, míg a törvény meg nem változik.

Viszont a futókört nem építik, hanem kijelölik, ahhoz nem kell ez a rahedli papír. Azt mondja a hír, hogy „részben aszfalt, részben terep úton” (bocsánat, a helyesírási hibát benne hagyom, legyen ez az MTI szégyene, nem az enyém) lehet majd sportolni, ami azt jelenti, hogy a már meglévő temetői útvonalakat használják fel, nem építenek semmit, nem betonoznak, nem térköveznek, főként nem raknak le gumipályát, maximum jelzéseket festenek fel.

Ja, akkor ez a nagy fejlesztés és újítás pont annyiba kerül, amennyibe a kijelölő festék. Így könnyű.

Az érdekes volt, mikor felmerült a kérdés a hír kapcsán, hogy erről miért nem számolt be már korábban a sajtó, hiszen kellett legyenek előjelei a változásoknak – elsősorban azért, mert a sajtómunkások ritkán járnak ki a Fiumei úti Nemzeti Sírkertbe pusztán azért, hogy körülnézzenek ott, nincs-e valami mozgalom elhunyt nagyjaink körében, nem készülődik-e valami arrafelé – másrészt meg, mivel építkezés nem volt, hát jelei sem voltak ennek a kezdeményezésnek. A hivatalos tájékoztató meg csak tegnap volt. De nem is csodálom: ez alatt a pár nap alatt a festést el tudják végezni, másra meg amúgy sem lesz szükség.

Azt hogy mennyire kegyeletsértő temetőben szaladgálni, mindenki döntse el maga: temetőben röpdösni már veszélyesebb, de az csak Drakula gróf szokása, és neki is csak a napfénytől meg a van Helsingtől kell tartania.

Az igazán kegyeletsértő az lenne, ha a testgyakorlás támogatása kedvéért nem csak futóköröket jelölnének ki, hanem hullahopp-központot is.

És neonreklámmal hirdetnék.

Na jó, nem adok ötleteket.

Reméljük, nemzetközi versenyek azért nem lesznek a temetőben.

A kormány elkötelezett hívei pedig nem alkotnak kis, polgári futóköröket.

 

Szele Tamás