Forgókínpad

Forgókínpad

Ilyen ez a popszakma

2020. március 08. - Szele Tamás

Ilyen bizony, kérem, showbusiness az élet, és a közönség azt hiszi, hogy nincs fontosabb a shownál. Ugyanis ha nem ezt hinné, nem közönség volna. Akkor lássuk, mi minden kerül elénk a mai reggelen így vírus idején, pletykák, álhírek és hülyeségek viharzó tengerén, politikától keletre, pániktól nyugatra, a Korona felségvizein?

Először is az az újság, hogy a magyar politikai élet belátta, miszerint tényleg ilyen a popszakma. A kormány áldott jó szívét nem akarnám dicsérni azért, hogy lemondták a március 15-i ünnepségeket, ugyanis más választásuk nem nagyon volt: egyfelől tényleg meg kell akadályozni a további fertőzéseket – pár perce érkezett a hír: már hét fertőzött van a Szent László kórházban – másfelől meg tapasztalt rockzenész nem megy fel a színpadra a Rolling Stones után vagy helyett zenélni, márpedig a koronavírus jelenleg a hírek Mick Jaggere, minden figyelem rá irányul, nem lehet pótolni egy kis sorosozással, genderezéssel, brüsszelezéssel. Szóval, ezeket a bulikat nem tartják meg, és fokozottan jól jár mindenki, de leginkább azok a párthívek, rajongók, akik így otthon maradnak kis családjuk szerető körében, és nem mutogatják a malomkerékből átfaragott kokárdájukat a Múzeum körúton. Mert azért magától Orbán-bulira, kormánykoncertre átlagos közönség nem megy, valahogy nem az a hely, ahova szórakozni jár az ember. Ahhoz, hogy valaki élvezze, minimum rajongás, de inkább idegállapot kell.

Azért azt úgy mégsem lehetett mondani, hogy „kímélnénk a hardcore rajongóinkat, más meg úgysem jön”, de mire van a Kormányzati Tájékoztatási Központ, ha nem arra, hogy ilyen kényes esetekben tudjon fogalmazni? Most is nagyot alakítottak:

Bár Magyarországon csak egyedi fertőzések vannak és gócpontok nincsenek, a múzeumkerti ünnepség hazánk legnagyobb rendezvénye, ahová Magyarország minden pontjáról érkeznek emberek. Ezért biztonsági okokból, az operatív törzs ajánlását elfogadva a kormány úgy döntött, hogy az idei évben a március 15-ei múzeumkerti nagyünnepséget lemondja.”

Tetszik érezni a finom, nüansznyi különbséget? Sikerült a koncertet a nagy érdeklődésre való tekintettel lemondani!

Ilyenkor mondják ebben a popszakmában, hogy „te most panaszkodsz, vagy dicsekszel?”

Ezt nem tudta túldobni az ellenzék, sőt, a budapesti főpolgármester sem. Először Karácsony Gergely mondta le A mi forradalmunk, a mi szabadságunk - A kokárda mindenkié!” című önkormányzati rendezésű ünnepélyt:

A kormányzati operatív törzs javaslatának megfelelően úgy döntöttünk, hogy a március 15-i városházi ünnepi rendezvényt nem tartjuk meg. Nincs fontosabb a budapestiek biztonságánál, egészségénél. Bízom benne, hogy mihamarabb sikerül legyűrni a járványveszélyt, és akkor pótolni tudjuk az elmaradt találkozást.

De ne feledjétek, a kokárda mindenkié!”

Kár, hogy most jött ez a koronavírus, imádtam volna, ahogy a különféle kokárdások összetévesztik egymást, aztán a végére kialakul a jobbkokárdások és balkokárdások csapata, a félreértések elkerülése végett. Elmarad az összellenzéki gyűlés is a Batthyány téren, ők már nem sokat magyarázkodtak, csak amennyit kellett:

Kedves Érdeklődők!

A koronavírus egyre nagyobb kockázatot jelent Magyarországon is. A tájékoztatások alapján jelenleg 5 koronavírusos betegről tudunk az országban. Az operatív törzs a mai nap folyamán a március 15-i rendezvények lefújását javasolta.

Az ellenzéki pártok ezért az érdeklődők egészségének védelme érdekében közösen úgy döntöttek, hogy lemondják a március 15-i közös ellenzéki megemlékezést.

Üdvözlettel:

DK
Momentum Mozgalom
Jobbik Magyarországért Mozgalom
MSZP
Párbeszéd Magyarországért
LMP - Magyarország Zöld Pártja
Liberálisok”

Csak remélni merem, hogy a demokratikus ellenzéki pártok egyik-másik képviselőjének most leesett egy kő a szívéről, hogy nem kell a Jobbikkal egy színpadon beszélnie – remélem, de hát én egy naiv idealista vagyok, egy elkésett romantikus poéta a tizenkilencedik századból, mármint ilyen elvi kérdésekben.

Jó, hát a koncertek elmaradnak, ahogy a teljes fesztivál is, és most nem is baj, mert ne terjedjen a ragály – de egyébként mi újság, Wágner úr? Már azon kívül, hogy Olaszországban valóban tombol a járvány, nem úgy, mint nálunk, és Lombardiában 16 millió ember került karanténba (kis okosoknak mondom, ezek nem fertőzöttek, épp azért kerültek vesztegzár alá, hogy ne fertőződjenek meg). Nálunk meg a tétován kapkodó köztudat keresi a járvány felelőseit.

Mondjuk ehhez is sok ész kell: a járványért kizárólag az Anyatermészet vagy a Gondviselés felelős, ki hogy veszi, de egyikkel sem javasolnám a perlekedést. Nem szokott annak jó vége lenni. Azért keres a magyar ember másokat, bűnbakokat, hibáztatni valókat, mert azt mégsem akarja felfogni, hogy igazából ez természeti csapás, nincs felelőse.

Most a külföldiek a hibásak mindenért. Mert hát ugye a vírus külföldről jött, nem magyar honos kórokozóról vagyon szó. Azt senki nem méri fel, hogy úgy mellesleg a Duna és a Tisza is külföldről jön, azok vize is hozhatta volna – nem, ehhez szűk a legtöbb agy, polgártársaink jó része a határokat hermetikus falaknak képzeli, amin a madár is alig járhat át. Hogyne, hiszen a kormány is ezt terjeszti. Épp egy hete akartak gólyafészket leverni a járványtól tartva, de most már embereket is ki akarnak verni a lépcsőházakból: kering a neten egy gyalázatos felirat, valamely pesti gangról, én az Indexről szedem, de láttam már mindenfelé, mely szerint:

Tisztelettel kérjük, hogy amíg a VÍRUS tart, ne tartózkodjanak külföldiek a házban!

Nem akar senki beteglenni.

Köszönjük.

Lakók”

Szintén tisztelettel: ezt hogy tetszettek képzelni? Kiáll két markos lakó a kapuba, és aki be akar jönni, az el kell mondja a Himnusz első szakaszát? Vagy a Nemzeti dalét? A fél ház az utcán aludna, ha nem az egész. A postáról is lemondhatnának, de mindegy az, ha lehet idegent gyűlölni. Javasolnám, hogy ha már ilyen nagy önvédelmi lázban égnek, nézzék már meg a felhalmozott élelmiszereik eredetét is a csomagoláson, aztán dobják ki, ami nem kizárólag magyar termék: nem hiszem, hogy a maradékon sokáig kihúznák.

Én például elég sokféle országban jártam és kalandos vándorlásom közben rémületes dolgot tapasztaltam: csak a környékünkről akár az olaszok, akár a horvátok, akár a románok bizony egészen úgy néznek ki, míg meg nem szólalnak, mint a magyarok, a legtöbbnek például földig ér a lába és a fejüket is a két fülük között viselik. Sőt, kinézni megszólalás után is úgy néznek ki, mint a tősgyökeres magyar ember, csak más nyelven beszélnek. Egyszóval vagy igazoltatja a a lakóközösség az arra járókat és röpke magyarságvizsgát tétet velük, irodalmoból sé történelemből főként, vagy befalazzák a kaput és aki ezek után is be akarna menni, nyakon öntik forró szurokkal.

A másik őrület a kínaiak hibáztatása, ma reggel került elém a Facebookon, több helyről is, hogy az egész járványt Kínának köszönhetjük, mert világuralomra tör. Idézném a kommentet, amerikás magyartól láttam, a nevét nem említeném – még neki is vannak jogai:

Nem titok, mar a bibliaban is meglett josolva, hogy Kina vilaguralomra fog torekedni(a sarga veszedelem)es mindent megtesz ennek erdekeben. Mar evekkel ezelott elleptek az amerikai egyetemekeket a kinai diakok, akik igazibol katonak. Nem veletlen, hogy legtobb kinai tanulo 26-30 eves. MIkor vegeztek, munkat kapnak es maradnak Amerikaban, ahol lopnak minden technikat es viszik Kinaba masolni. Ezt a virust Kanadabol loptak, ketto kinai, akik vittek Vunanba tovabb fejleszteni a biologiai harc felkeszulesere. Csak ugye kiszabadult valahogy, vagy veletlenul, vagy szandekosan, sose fogjuk megtudni. Minden kinait ki kellene toloncolni vissza Kinaba, minden orszagbol, Magyarorszagrol is.En aki Amerikaban elek, meg voltam dobbenve jo par evvel ezelott, hogy elterjedtek a Kinaiak is Magyarorszagon es bizony ez egy borzaszto nagy hiba, hogy a magyar allam ezt megengedi. A kicsi Magyarorszagot idovel atveszik, olyanok mint a saskak. Szaporodnak es csak a maga fajtajat turi meg.”

Jogai vannak, ha helyesen írni sikeresen el is felejtett – az a helyzet, hogy Magyarországon is elfelejtett volna, ahogy még annyian. Hogy a Bibliában egy szó nincs semmiféle „sárga veszedelemről”, az egy dolog. Azonban... én szeretem és amennyire tőlem telik, ismerem is a kínai kultúrát, történelmet, okos, élénk eszű nép az, de olyan fortélyos tán csak nem bír lenni, hogy a világuralomhoz vezető út első lépéseként saját magát fertőzze meg. Különben meg épp Kína volna a legnagyobb zavarban, ha hirtelen meghódítaná a bolygó többi részét, ugyanis fogalma sem volna róla, mihez kezdjen a világgal.

Sokan úgy képzelik Kínát, mint egy túlzsúfolt poklot, mint a péntek délutáni hetes buszt, ahol nem lehet egy gombostűt sem leejteni – ördögöt, kérem, Kínában hatalmas területek lakatlanok, sőt, vannak komoly, több millió ember számára épült szellemvárosaik is, amiket az elmúlt évtizedek központilag igazgatott (és elcseszett) tervgazdálkodásának köszönhetnek: rendszerint Pekingben eldöntötték, hogy valahol mondjuk elektronikai kombinát lesz, teszem azt bányaipari beruházással egybekötve, és felhúztak oda egy várost, infrastruktúrával, mindennel, csak aztán másként alakultak a dolgok.

Szóval: nem, Kína nem tör világuralomra és igen, Kínában elférnek a kínaiak, akkor is elférnének, ha kétszer ennyien volnának. Meg ha a Középső Birodalom meg is bolondulna, és önpusztításra adná a fejét, nem értem, minek gatyázna víruskákkal? Van nekik hidrogénbombájuk is, az sokkal hatékonyabb.

Ne tessék bántani, gyűlölni, hibáztatni, rágalmazni szegény kínaiakat, épp ők szenvednek ettől a vírustól a legtöbbet, közülük került ki majdnem mindegyik halálos áldozat is. Egy farbarúgást viszont megérdemelne az olyan ember, aki magát jól értesültnek kiadva, messzi és biztos távolból összeesküvés-elméleteket terjeszt most, mikor a helyzet komoly.

Tehát: nyugalom, ne keressünk vétkeseket, a járványoknak nincs felelőse, ahogy a földrengéseknek sincs. Gyógyszer lesz rá, már fejlesztik, addig meg tartsuk be az előírásokat, ezt az egyet tehetjük.

Különben meg elmaradnak a koncertek, és ennek nem is lesz olyan káros hatása, nem csak egészségügyi, de politikai szempontból sem fog ártani.

Egyelőre ilyen nálunk ez a popszakma.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása