Forgókínpad

Forgókínpad

Satuban

2020. augusztus 31. - Szele Tamás

Akkor reggeltől benne vagyunk, jó, ha pontos akarok lenni, nem éppen a satuban, de az „ahhoz közeli állapotban”, hogy a miniszterelnököt idézzem. Azt a miniszterelnököt, aki így, satuközelség előtt tegnap még gyorsan elutazott a szlovéniai Bledbe, minek következtében csak a jó Isten tudja, mi lesz az ő elkent személyével törvényeink alapján.

satu.jpg

Bár, ha siet, akkor semmi. Ugyanis ő a 15. Bled Stratégiai Fórum nemzetközi konferencián vesz részt, illlusztris társaságban: a hétfő délelőtti, angol nyelven zajló fórumon Orbán Viktoron kívül Aleksandar Vucic, Szerbia elnöke, Andrej Babis cseh, Janez Jansa szlovén, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Plenkovic horvát és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök személyesen, Giuseppe Conte olasz kormányfő, Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke és Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap igazgatója pedig online kapcsolaton keresztül cserélnek eszmét a szomszédsági, regionális és globális ügyekről.

Mondjuk sok mindent értek, csak azt nem, hogy kerül a NOB elnöke a sok miniszterelnök közé, ha csak úgy nem, hogy a NOB elismerten a világ legkorruptabb szervezete, és ő tartja a továbbképzést ezeknek a kis ipari tanulóknak. Online, persze, nem bolond személyesen odamenni. Tekintve a hamarosan ránk köszöntő rossz világot, Orbán Viktor is részt vehetett volna online, ha másért nem is, a magyar lakosság iránti szolidaritásból, de ő mégis odament. Ami felveti, hogy mikor jön vissza?

Mert a konferencia két fő témája a koronavírus utáni világ kihívásai és lehetőségei, valamint a brexit, egyik sem intézhető el tíz perces kis társasági csevegés útján, ha délig-délutánig be tudják fejezni, akkor jó Orbánnak, ha nem, és elhúzódik a vita estig, tán éjfélig is, akkor nagyon nem jó neki.

Akkor ugyanis beleesik ő maga is a saját satujába.

Mármint a beutazási korlátozásokba, amiket ő maga szorgalmazott.

Hiszen épp tegnap jelentek meg ezek a Magyar Közlönyben, azt pedig a macska sem kaparja ki, ami ott megjelent, az bizony hatályos. Hát szemezgessünk a rendeletekből, mert jó ezeket tudni.

2. A magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésének szabályai
2. §
(1) Külföldről érkező magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja (a továbbiakban együtt: magyar állampolgár) személyforgalomban Magyarországra történő belépése során – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – egészségügyi vizsgálaton eshet át, amelynek tűrésére köteles.”

Ez idáig tiszta és világos. Mondjuk nekem van egy olyan érzésem, hogy ha világjárványról van szó, lévén, hogy Magyarország is része a világnak, a mostanság valóban nagyszámú megbetegedéseket nem okvetlenül annak köszönhetjük, hogy valakik behurcolták a járványt, bőven belefér, hogy ez már saját, itt volt nálunk korábban is: nem lőfegyver a koronavírus, hogy mindig új munícióra legyen szüksége, ha egyszer valahol megtelepszik, tenyészik az már külső segítség nélkül. Itthon kéne kipucolni előbb. De ez legyen pusztán a véleményem, az világos, hogy a belépő magyar állampolgárt megvizsgálják, ha beteg, karanténba kerül, ha nem beteg, akkor is. A kettő között az a különbség, hogy a betegek járványügyi karanténba mennek, az egészségesek meg háziba, otthoniba. Illetve, akinek nincs bejelentett lakcíme, az is megy a járványügyibe, ott elkapja a nyavalyát ha tetszik, ha nem: rendnek kell lenni.

Kivétel ebben az esetben nincs, akárhogyan is keresem.

4. § (1) A 3. § szerinti karanténban elhelyezett személy kérelmére a karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság engedélyezheti a karanténban elhelyezett személy számára, hogy 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálaton – SARS-CoV-2 PCR teszt – vegyen részt a (2) bekezdés szerinti felmentés megadása érdekében.
(2) Ha az (1) bekezdés szerinti esetben a két alkalommal elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 PCR teszt – igazolja, hogy a karanténban elhelyezett személy szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható, a karantént előíró rendelkezés alól a karantént elrendelő határozat kiadására
illetékes járványügyi hatóság felmentést ad.”

Ezt láthattuk például Gulyás Gergely esetében, akinél kicsit meggörbült a téridő és a fertőzésgyanú bejelentése meg az első teszttől számított 48 óra eltelte előtt tartott kormányinfót, de hát ő nagy mesemondó, nála három nap egy esztendő, 48 óra is lehet 24.

De mi van a nem magyar állampolgárokkal? Fél családom, baráti köröm külföldi állampolgár. Sőt, voltam én is az.

5. § Nem magyar állampolgár személyforgalomban Magyarország területére – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – nem léphet be.”

Ez lakonikus egyszerűség, és drákói szigor. Szóval, Spártában vagyunk, ha így nézem, ha úgy. De hoppá, vannak kivételek, zöldre van a, zöldre van a kicsi kapu festve, lássuk azokat a kiskapukat!

Hát, azok nem földi halandóknak nyílnak.

6. § (1) Az 5. §-ban meghatározott rendelkezések alól a (2) bekezdésben meghatározott esetekben a Magyarország területére történő tervezett belépés helye szerint illetékes helyi rendőri szerv, a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren történő határátlépés esetén a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság (a továbbiakban: rendőri szerv) kérelemre felmentést adhat.

(2) A rendőri szerv az (1) bekezdés szerint – a (8) bekezdés szerinti kivétellel – engedélyezheti a beutazást, ha a kérelmező igazolja, hogy a belépés célja
a) a magyarországi bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó, magyar bíróság vagy hatóság által kiállított okirattal igazolt eljárási cselekményen történő részvétel,
b) olyan üzleti célú tevékenység vagy egyéb munkavégzés, amelyek indokoltságát központi kormányzati igazgatási szerv, önálló szabályozó szerv vagy autonóm államigazgatási szerv meghívólevelével igazolja,
c) az egészségügyi intézmény beutalójával vagy más megfelelő igazolással egészségügyi ellátás igénybevétele,
d) a hallgatói vagy a tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése, ha ezt az oktatási intézmény által kiállított igazolás tanúsítja,
e) a fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban, amelynek célja a fuvarfeladat kiindulópontjára (munkavégzés megkezdésének helyszínére) történő eljutás vagy az ilyen munkavégzést követően személyforgalomban történő hazatérés, ha ezt a munkáltató által kiállított igazolás tanúsítja,
f) a családi eseményeken (házasságkötés, keresztelő, temetés) részvétel,
g) a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti hozzátartozó gondozása, ápolása,
h) a kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel vagy
i) az a)–h) ponton kívüli méltányolható ok.”

Szóval akkor beléphet az ember, ha beidézték egy bírósági tárgyalásra, ha a kormánnyal üzletel (magáncég nem hívhatja meg), orvosi kezelésre jön, itt tanul (egyéb források bizonyítják, hogy a két heti karantén viszont akkor kötelező rá nézve), kamionsofőr, nősül, válik, temet, keresztel, családtagját ápolja, vagy – sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényre jön.

Netán egyéb oka van a belépésre és ezt a rendőri szerv méltányolja.

Ha külföldi állampolgár lennék, megvallom, én a h.) pontot próbálnám kihasználni, most is, hiszen az UEFA Szuperkupa-döntő mérkőzésre jöhetnek külföldi nézők, de utána is érdemes volna azzal próbálkozni, hogy izé, halaszthatatlanul meg kell tekintenie a beutazónak a Puskás Akadémia FC II. – THSE Szabadkikötő NB 3-as mérkőzést, hát lehet ezt cáfolni?

A kulturális rendezvényeket inkább hagyjuk, nem hiszem, hogy sok lesz, de az egyháziak megint jól jöhetnek. A közeljövőben ajánlom a beutazók figyelmébe indoklás céljából, hogy mondják azt, miszerint részt kívánnak venni késedelem nélkül a szeptember 5-6-án megrendezésre kerülő máriabesnyői Kisboldogasszony nagybúcsún, később a 19-20 közötti Szent Mihály napi búcsún Vonyarcvashegyen, esetleg a 26-27 között megrendezésre kerülő ágfalvi búcsún, melyen lesz legénytánc is. Aki ennél is jobban elkésik, annak már csak Hideggel Háló Szent Pál ünnepét tudom javasolni november 14-én. Jom Kippurra is lehet hivatkozni, de az lutri, azzal nem biztos, hogy beengedik az embert.

Szóval, mindezen fentieket tekintetbe véve én bizony érdekesnek látom Orbán Viktor bledi útjának kimenetelét, amennyiben a tárgyalások elhúzódnak és belefut a satuba.

Ugyanis a következő változatok lehetségesek, állampolgári státusa függvényében:

  1. Ha hazatérése után eltűnik két hétre, akkor magyar állampolgár. Akkor ő karanténban lesz, otthoniban, de karanténban és csak online háborgathatja a világot.

  2. Ha 48 órára tűnik el, akkor is magyar állampolgár, csak kifizeti a gyorsteszteket és betartja a törvényi előírásokat.

  3. Ha egyáltalán nem tér haza, akkor baj van az állampolgárságával, de ezt elkerülheti, amennyiben hallgat rám és focimeccsre vagy búcsúra hivatkozik. Azért ez is beletelhet egy kis időbe.

  4. Azonban ha hazatér, és egy pillanatra sem tűnik el, akkor nincs más magyarázat: földönkívüli, aki immunis a koronavírusra, és ezért nem kell betartson semmiféle korlátozó intézkedést.

Más lehetőség egészen egyszerűen nincs a magyar törvények szerint. Melyek mindenkire vonatkoznak, még a miniszterelnökökre is.

Persze, előre megmondom, hogy hazaér ez az ember nekünk még éjfél előtt, ne is tessenek aggódni. Van neki órája és meg is szokta nézni. Hogy miért volt olyan fontos pont ebben a pillanatban elutaznia, holott részt vehetett volna online is a konferencián?

Azért, hogy lássuk: ő megteheti. Mi meg éjféltől már nem.

Csak a fentebb vázolt következményekkel.

Szép dolog nagy úrnak lenni.

Sokat megtehet az ember.

Satuba is foghatja az országot, ha úgy szottyan kedve.


Szele Tamás

süti beállítások módosítása