Forgókínpad

Forgókínpad

A sötétség mércéje

2020. november 10. - Szele Tamás

Most, amikor vagy a járványellenes intézkedéseken sopánkodik mindenki, vagy az amerikai elnökválasztásokkal van elfoglalva, különösen hangzik, hogy egy majdnem megszokottá váló jelenséget veszek elő, de van egy sajátos bája a történetnek, meg kell hagyni és elég alaposan bevilágít abba az egyiptomi sötétségbe, amiben a NER és a KESMA működik.

antigen.png

Naná, hogy csak sötétben működik, fényérzékeny. Sötétségmérővel kell megvizsgálni minden alkalmazottat is, ha rossz érték jön ki, ugrott a zsíros állás, esetünkben a KESMA lapjainál. Rossz lehet lakájnak lenni ezeknél az uraknál, ugyanis nem csak a feltétlen engedelmességet és mindennel való egyetértést, valamint a talpnyalást várják el a nap huszonnégy órájában, de kell hozzá némi jóstehetség is. A kormánylap munkatársának ugyanis nem csak engedelmeskedni kell. Az nem elég. Az sem, hogy minden képességét, erejét, tehetségét bele kell adnia a munkába – mondjuk az esetek többségében nincs szó túl nagy tálentumról.

Ki is kell találnia, mit várnak el tőle!

Márpedig ez lehet a legrosszabb szolgaság, mikor még a parancsot is el kell találni.

De lássuk a történetet, mert mondom, van egy bája.

Történt pedig, hogy Karácsony Gergely bejelentette pár napja:

A Fővárosi Önkormányzat nem vár tovább a kormányra. Saját forrásból bővítjük a tesztelési kapacitásokat. Elkezdtük 100 ezer új típusú antigén alapú teszt beszerzését, amelynek a felét ingyenesen biztosítani fogjuk a közoktatásban dolgozó budapesti tanárok és iskolai dolgozók számára.”

Lehet egyetérteni az intézkedéssel és lehet vitatni azt, én a magam részéről nem is foglalkoztam vele, ugyanis valószínűleg én vagyok az egyetlen a tizenötmillió magyarból, aki még nem virológus, úgy vettem, hogy egy főpolgármesternek biztos vannak megfelelő tanácsadói, akik viszont tényleg virológusok, tehát Karácsony Gergely az ő véleményükre támaszkodva döntött – biztosan tudja, mit beszél. Azt meg már a paraszti ész mondja, ahhoz nem kell szakértelem, hogy minél több a teszt, annál több ember van tisztában legalább ideiglenesen az egészségi állapotával, így annál jobban járunk.

Na, de a kormánysajtó nem így gondolkozik, a kormánysajtónak vitatnia kell mindent, amit a főpolgármester tesz, szerintem ha megtudnák, hogy éjjel aludni szokott és napjában többször is étkezik, azonnal bebizonyítanák az alvás és evés erkölcstelen voltát. Nem lenne könnyű, a gyorstesztekkel egyszerűbb feladat volt kötekedni. A Magyar Nemzet adta meg az alaphangot:

Karácsony Gergely újabb dilettáns húzása a gyorstesztekkel

ÉPPEN A JÁRVÁNY TERJEDÉSÉT SEGÍTI A FŐPOLGÁRMESTER DÖNTÉSE”

Amint a HVG írja:

...a 888.hu szerint „mellélőtt”, a Magyar Hírlap és az Origo szerint „csak” téved, Karácsony, mikor ilyen tesztekkel szűri a pedagógusokat. Az írások november 8-án, azaz négy nappal a főpolgármester bejelentése után születtek. A médiumok a Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalásával érveltek, amely szerint az antigéntesztek nem váltják ki a PCR-vizsgálatokat és nem használhatók tömeges, közösségi szűrésre sem.”

Szóval az anyagok kimentek, sajnos a munkatársakat havi átalányban fizetik, különben felvették volna már a honoráriumot is a szép, összehangolt agyagba döngölésért, ugyanis egy teszt semmiképp sem képes terjeszteni a járványt, de sajnos gépezet került a homokszembe, vagy mi.

Tegnap délelőtt ugyanis Orbán Viktor bejelentett mindenfélét. Pontosabban járványügyi intézkedéseket jelentett be, melyeket komolyan kell vennünk, ha tetszik, ha nem (a legjobban az tetszene, ha egyáltalán nem lenne járvány), és egyszer csak kimondta a következőket:

A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat és az óvónőket és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell, akkor is – és ezt őszintén meg kell mondanom –, ha tudjuk, hogy a gyorsteszt csak 50-60 százalékos biztonságot ad.”

Rettentő csoda ez, nem egyéb: most vagy őt is meg kéne támadja a KESMA, vagy ha mégis Orbán meg Karácsony tudják jobban – és most kivételesen egyformán tudják – akkor az illető lapoknak kéne hanyatt-homlok helyreigazítani. Nyilván nem fognak, kemény legények ők, van, hogy még a bíróság határozatára sem teszik, mit nekik egy fircli kis miniszterelnök... ja, bocsánat, az ő isteni főuruk, de akkor is jobb úgy tenni, mintha nem írtak volna semmit, hátha nem veszi észre. És nem veszi, mert nem olvas napi sajtót, csak összefoglalókat, azokból meg ezek a dolgok kimaradtak, a botrány megúszható.

Megúszható, de minek köszönhető?

Valószínűleg két dolognak.

Az egyik az, hogy a kormánymédiát maximum nagy vonalakban értesítik arról, mit várnak el tőlük, vagy mire számítsanak, a kormány, amit szolgálnak, előkelően távol tartja magát ezektől a sötét alakoktól. Én is távol maradnék, az igaz. Tehát az valószínűleg alapelv, hogy bármit mond Karácsony, utálni kell, az viszont nem alapelv, hogy előre megmondják nekik, mit nem kéne bántani. Bizonyára úgy gondolják, ezek csak légycsapónak jók a kezükbe, és a kormány majd eldönti, épp melyik legyet kell csapkodni, a légycsapó egyébre nem is használatos, csak ütni-vágni lehet vele. Még ha időnként magukat is eltalálják.

A másik dolog meg az lehet, hogy maga Orbán Viktor sem tudta még két napja, amikor beindult a gyorsteszt-gyalázás, hogy mit fog ő másnap nagyon őszintén belemondani arról a súgógépről abba a kamerába. Ami tegnapelőtt este még vezérelv volt, tegnap délre már átok alá esett és viszont. Még ha akart volna, sem lett volna képes szólni, hogy hagyják abba a baráti tüzet. De szerintem nem is akart. Nem érdekelték ilyen marhaságok.

És még mindig nem tartunk a szervezetlenség csúcsán!

Ma reggel, tehát messze az orbáni bejelentések után mi vigyorog rám a Minden Szóból? 

A főpolgármester megint hülye – Az antigéntesztek nem alkalmasak tömeges, közösségi szűrésre

Kamu Geri tévedésben van”

De akkor Orbán Viktor is. Meg őt is sikerült lehülyézni, ráadásul – némi vizsgálat után kiderült – a Pesti Srácok nyomán! Jó, hát a Minden Szó olyan sajtóipari kémzűvestermék, ami annyira pocsék, hogy még a KESMA-nak sem kellett, pedig nagyon ajánlkoztak. Lehet, nekik nem szólt senki, ők maguktól meg nem lesznek hülyék Orbán-bejelentéseket olvasni, pláne nem fogják megérteni, mi van odaírva. De hogy a Pesti Srácok sok zavaros vizet látott komisszárjai sem olvasták, az már súlyos ébertelenség, elvtársak.

És nem az egyedüli. Szintén ma virított a 888-ban, méghozzá tegnnap délutáni megjelenéssel:

Semmire sem jó a baloldal csodafegyvere, a tömeges ingyenes tesztelés”

Szerző alaposan kioszt mindenkit, aki a tesztelés híve, majd így végzi a mondókáját:

Van még kérdés, kedves Ildikó... vagy inkább Gergely, vagy Tímea, vagy Ferenc, vagy Klára, vagy leginkább Lajos... ?!”

A kedves Viktort kihagyta. Neki is olvasni kellett volna a Pravdát, nem csak írni.

Tetszik látni: ez benne a kabaré.

A sok önkéntes buzgó mócsing, aki pápább a pápánál, csak épp se a Bibliát, se a pásztorlevelet nem olvassa, úgy akar inkvizítor lenni. Utasítást sem kapnak rendesen a jelek szerint, ha meg a maguk feje után mennek, az így néz ki, rajtaütnek ezek akár a saját főparancsnokukon is.

Martalócok, amint dúlnak, gyújtogatnak, hiszen egyébhez nem értenek.

Komolyan mondom, a volt szovjet, mai orosz és aktuális kínai sajtó ehhez képest mégis képvisel valami színvonalat.

Nem csodálkoznék, ha ezek után többeket elküldenének egy szibériai tanulmányútra, ahol is sokat okulhatnának a „Kolimai Uránbányász” című patinás sajtótermék szerkesztőségi gyakorlatából.

Hát így működik a NER, így a KESMA.

Sötétség kell hozzá, akkora, hogy egymást se lássák, akik benne dolgoznak.


Szele Tamás

süti beállítások módosítása