Forgókínpad

Forgókínpad

Zuckerberg tévedése

2021. január 28. - Szele Tamás

Nem lennék most Mark Zuckerberg. Máskor sem lennék, de most még kellemetlen is lesz egy ideig az ő cipőjében járni. Szorítani fog, nem is kicsit, és az ő helyében az őrségemet is megkettőzném. Sőt, talán megismerkednék a golyóálló mellény viseletének módozataival is. Mark Zuckerberg ugyanis elég veszélyes vállalkozásba fogott.

zuckerberg2_1.jpg

Ki próbálja szorítani a politikai tartalmakat a Facebookról.

Bár ez azért nem egészen így van, még ha sokan így is hiszik.

Lássuk előbb a hírt, aztán azt lássuk, mi lehet belőle, a végén, a valós életben meg majd meglátjuk, mi lesz, de tartok tőle, nem sok jó. Mint a Portfolio írja:

Nem ajánl többé politikai szervezeteket felhasználóinak a Facebook – jelentette be szerdán Mark Zuckerberg, a közösségi oldal alapítója és vezetője.

Az Egyesült Államokban a választások közeledtével leállítottuk a politikai szervezetek ajánlását, és most az a szándékunk, hogy ezt az egész világra kiterjesztjük” – közölte Zuckerberg a vállalat negyedéves eredményeinek ismertetésekor. A vállalat 2020-ban 86 milliárd dolláros forgalmat termelt, és 29 milliárd dollár profitra tett szert, ami 58 százalékos emelkedés az előző évhez képest.

Szeptemberben bejelentettük, hogy egy év alatt több mint egymillió csoportot távolítottunk el, de számos olyan csoport létezik, amelyekbe nem szeretnénk bátorítani a belépést, noha nem sértik a működési szabályzatunkat

szögezte le Zuckerberg, aki az elmúlt években egyre növekvő nyomásra elszánta magát, hogy a közösségi oldal fellépjen az álhírek ellen és szabályozni kezdje az oldalon megjelenő tartalmakat.

Zuckerberg arra is kitért, hogy a Facebook munkatársai azon dolgoznak, hogy a felhasználók falán kevesebb politikai tartalom jelenjen meg. „Természetesen, akik óhajtanak, azok a jövőben is folytathatnak politikai vitákat és csatlakozhatnak politikai csoportokhoz” – tette hozzá Zuckerberg.”

Akkor a Facebookon olyan lesz a politika, mint a kevert: senkinek sem ajánlják, de azért lehet kapni a kocsmában. A magyar kormánypárti felhasználók már a Pesti Srácok idevágó híre alatt dühöngenek: „Korlátozni fogják a jobboldali tartalmakat!” és a magyar ellenzéki felhasználóktól is valami hasonlót várhatunk számukra hazai terepen, bár ne feledjük: a „nem ajánlom” távolról sem azonos a „tiltom” fogalmával, amint Zuckerberg hangsúlyozta is, csak most ezt Hunniában senkit nem érdekel. Itt állunk a Facebook-törvény árnyékában, most azt hisszük, minden rólunk szól, minden fülemile nekünk fütyül, vagy ha nem nekünk: ellenünk. Amúgy magyar szempontból valami kevéssé épp a kormány örülhetne a kevesebb politikai tartalomnak a közösségi oldalon, de hát nem örülni akar az, hanem kiüldözni az oldalt és a hozzá hasonlókat az országból. Ha már övé nem lehet mind. Hogy ami helyettük lehet, semmire sem lesz alkalmas a felhasználóknak? Az őket nem érdekli.

Szóval, itt minálunk, az Okosak Földjén mindenki szokás szerint csak azt fogja nézni, őt magát mennyiben érintheti Zuckerberg bejelentése (nem sokban, de mi, büszke magyarok minden verébpottyért megharcolunk), illetve még azt, mennyiben használhatnánk fel ezt egymás ellen, de mi lesz a világ többi részében, melynek egyelőre nincs szerencséje hozzánk tartozni?

Ott is lesz némi felszólamlás, de ez az a játék, amit Zuckerberg nem nyerhet meg. Ebből sehogyan sem jöhet győztesen, ezen csak veszíteni fog, és még a célját sem éri el. Értem én, hogy mit akar – ez az intézkedés, amit először a Capitolium ostroma idején alkalmaztak, tulajdonképpen a qanonista mozgalom alól akarja kirántani a szőnyeget, az ő szervezkedésüket akarja megakadályozni vagy legalábbis megnehezíteni.

Hát, ez teljes kudarcba fog fulladni.

Maga a Qanon-konteó is azért annyira értelmezhetetlen, mert Q „morzsákat”, pontosabban információmorzsákat szór el, ezekből rakják össze a hívek az „egész kenyeret”, emiatt nevezték magukat régebben „pékeknek”. Maguk a „morzsák” tökéletesen értelmetlen, semmitmondó hülyeségek, amikbe belekötni nem lehet, beléjük magyarázni viszont nagyon könnyű bármit. Mármost ezeket a tartalmakat kiszűrni egész egyszerűen képtelenség. Ugyanis ha feladok egy hirdetést arról, hogy megnyitottam pékműhelyemet, az lehet tényleg ajánlat, hogy nálam tessék venni a kenyeret és lehet egy qanonista sejt fedett toborzója is, a tagokat hívhatom törzsvevőnek, és az algoritmus nem sokat tehet ellene. De szakadjunk el a pék-szimbólumrendszertől, épp azért, mert a qanonista univerzumban semmi sem azt jelenti, amit jelent, a „pizza” például szerintük „gyermek, akit meg fognak enni”, a ketchup vér vagy vérkészítmény, a magyar qanonosok Trumpot csak „a Szőkének” vagy „a Szőke Srácnak” hívják (koros egy srác, annyit mondhatok), Bident meg szimplán „Hugyosjózsinak”, ha bármi jelenthet bármi mást, akkor a közösségi oldalon képtelenség szabályozni, nehezíteni vagy meggátolni a kommunikációjukat.

Ja, hogy többnyire egymást sem értik?

Az igaz, de az már az ő bajuk, és egy halálos áldozatokkal is járó megmozdulást így is sikerült összehozzanak (bár a Republikánus Párt háttérsegítsége nélkül az sem ment volna). Szóval, ilyen módon ártani nekik nem nagyon lehet, arról szól az egész dal, hogy senki sem ért semmit és ez így jó. Aki meg ért a világból bármit is, az az összeesküvés, a Cabal része. Azt kell agyonütni – tényleg csak milliméterekre járnak attól, hogy „derék együgyűeknek” szólítsák egymást, mint a „Hozsánna néked, Leibowitz!” című sci-fiben a tudományt és civilizációt büszkén leromboló hordák tagjai. Mit is mondtak Walter M. Miller Jr. kötetében?

Együgyű? Igen! Igen! Együgyű vagyok! Te is együgyű vagy! Mert egy az ügyünk: hogy az írmagját is kiirtsuk a nagyokos csibészeknek, akiknek ezt az egészet köszönhetjük! Gyerünk, együgyűek, mutassuk meg nekik! Van itt olyan, aki nem együgyű? Kapjátok el a disznót!”

Nem adok két hónapot, és ez az ideológia tudatosan fel fog bukkanni qanonista körökben, már most is lappang a felszín alatt. Tulajdonképpen minden ilyen népbutításnak ez az egyik lényege. Ezért lehet sikeres: meggyőzi a nem túl okos polgárt, hogy – Asimovval élve – az ő tudatlansága ér annyit, mint másnak a tudása. Az ilyesmik másik lényege az üzlet szokott lenni, de a qanonizmus úgy elszabadult, hogy lassan már az sem fontos nekik.

Tehát igen, le lehet állítani a közösségi oldalon a politikai és civil szervezetek ajánlását, de ezzel nem, hogy sokat: semmit sem tettünk. Annyi történik csak, hogy nem hirdethetik magukat, tehát a már bevált módszerrel kiküldik majd a misszionáriusaikat, hogy menjenek és térítsenek meg minden népeket, a légiközlekedésben meg térítsenek el minden gépeket. A politikai tagtoborzás régebben – Magyarországon meg majdnem mindig – személyes kapcsolattartás útján működött.

A már meglévő csoportokkal nem lehet semmit sem kezdeni, és Zuckerberg világosan megmondta, hogy nem is akar. Sőt, új politikai csoportokat sem tilos alakítani. Általában szabad politikáról beszélni, csak a politikai szervezetet hirdetni, reklámozni nem engedélyezett. Ami megint csak öngól: a hagyományos politika ugyanis lépéshátrányba kerül az „új” politikai mozgalmakkal szemben, amelyek álcázhatják magukat perectől macskatápig bárminek. Nem túl hatékony módszer, de megadja a konspiráció varászát, valóságos katakombákban rejtőzködő őskereszténynek vagy Putyilov-gyári munkásnak érzik magukat már régóta – érdekes módon nem csak a qanonisták, hanem majdnem mindenki, aki online politizál.

A mostani helyzetben ráadásul azzal is számolnunk kell, hogy ami „ártalmatlan” konteókkal indult tizen-pár éve, az ártalmas, majd nagyon ártalmas elméletekkel folytatódott, a kvintesszencia, a végeredmény, tehát a qanonizmus pedig már nem is politika, hanem vallás.

Új, formálódó vallás, fanatikus hívekkel, amely bárkit képes radikalizálni, aki egyetlen szavát is elhiszi. Hiába tiltják: mivel semmi értelme és náluk bármi jelenthet bármit, akárminek álcázható.

Ez ellen nagyon kevés Mark Zuckerberg mostani intézkedése, ez ellen egészen másképp kéne fellépni.

Csak azt nem tudom, hogyan, de ideje lesz rájönnöm, mert különben az emberiség maga vet véget a világnak, minden isteni közbeavatkozás nélkül.

Ha rájövök, mi a teendő, majd megírom.

Addig is – a Facebook elnökét most egy ideig mindenki utálni fogja: a politikusok is, a híveik is, az ellenségeik is, a qanonisták főleg, szóval nem szócséplés, ha azt mondom: vigyázzon magára, mert sikerült sok embert magára haragítania, egy gyakorlatilag felesleges intézkedéssel.

Legalább valami haszna lenne belőle.

De nincs.

Így nem is lehet.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása