Forgókínpad

Forgókínpad

A Jupiter holdjai

2021. április 28. - Szele Tamás

Olyan nekem és még pár embernek a védettségi igazolvány, mint a Jupiter valamelyik holdja, mondjuk a Ganymedes vagy a Callisto: tudjuk, hogy léteznek, kétségtelen, hogy valahol, messze van ilyen tárgy, láttunk is róla képeket, sőt, egy távcsővel meg is nézhetjük őket, ha nagyon akarjuk, de személyesen, a maguk kézzelfogható valóságában még nem tapasztaltuk a létezésüket.

oltaskartya1.jpg

Mondjuk a Callisto esetében más emberfia sem, a védettségi igazolvány ezzel szemben azért jó néhány polgártársunkhoz eljutott, mert nagy dolog a tudomány folyamatos fejlődése, mely rohamléptekben ostromolja fényes jövőnk kapuját, vagy hogy is van ez, de azért nem mindenki kapott ilyen kártyát, akinek járna. Elnézem a Telex kiváló írását az ügyben, de összevetem a saját tapasztalataimmal és az ismeretségi körömével is, és úgy látom: itt valami nagyon nem stimmel.

Kezdetben, vagyis februárban vala a káosz, mint a Teremtés előtt, mikor is véletlenszerűen érkeztek a kártyák, olyan is kapott, akit nem oltottak be és nem is esett át a betegségen, fertőzésen, olyan sem, akinek megvolt mindkét oltása. A lehetőségek összes változataival találkozhattunk, mint egy permutációs számtanpéldában, időnként még az is megesett, hogy olyan kapott védettségi igazolást, akinek járt. Ekkora szórásban sok minden megeshet.

Aztán megkezdődtek a tömeges oltáskampányok, és elkezdett elég sok embernek járni, engem például tizenkét napja oltottak be, lesem is a postaládát, de nem jön az igazolás, a kollégák is hasonló tapasztalatokról számolnak be. Sőt, a szomszédok is, tehát valami elakadhatott a nagy gépezetben, vagy nem bírta a kártyagyár a megnövekedett igényeket, vagy valami változik az igazolással kapcsolatban – nem tudni, de nem jön.

Mondjuk nekem speciel olyan nagyon nem sürgős, mert nem az életem jelenlegi legfőbb célja, hogy bent ihassak a kocsma belterében, ha meglesz a négymilliomodik oltott, edzeni nem járok, jégpályára meg főleg nem, pedig arra jó lenne a kártya (elképzelem, amint flitteres szoknyácskában, tripla leszúrt Rittbergerrel és dupla Axellel ünnepli mondjuk Kövér László, hogy megkapta az igazolását és most már szabad, visszakapta régi életét), arra meg, amire nekem kéne – vagyis külföldi utazáshoz – nem is alkalmas. Csak hát vannak sokan, akiknek szüksége lenne rá mégis, mondjuk a munkájukat vagy a magánéletüket könnyítené meg.

És vagy jön, vagy sem. Utóbbi hetekben inkább nem. Mint a Telex írja:

Mások épp ellenkező problémáról számoltak be: hiába várják, máig nem kapták meg a védettségi igazolványt. Egy olvasónk leveléből kiderül, hogy ez a folyamat is teljesen esetleges. Az öccsével ugyanaznap, ugyanabban az órában, ugyanabban az orvosi rendelőben kaptak AstraZeneca oltást április 8-án. Öccse már egy hete kapott igazolványt, olvasónknál még semmi. Olvasónk először a háziorvosánál érdeklődött, aki azt írta neki: nem tud válaszolni, ezt nem ők intézik. Nagyon sokan nem kapták meg a kártyát sem az oltottak, sem a betegségen átesettek közül, de a háziorvos nem lát rá, hogy miért. A háziorvos levelében még pikírt módon hozzátette:

Vigasztalódhatunk, hogy sokan viszont kaptak, akik sem oltást nem kaptak, sem betegek nem voltak. A rendszer remekül működik.”

Olvasónk szépen sorjában újra és újra hívta a központilag megadott számokat (0680277455, 0880277456, 1818), írt emailt a koronavirus@1818.hu-ra, de a vonalak elérhetetlenek voltak, az emailre nem kapott választ.”

Ez érintőlegesen összefüggésben lehet azzal, hogy oltásügyben szinte semmiféle hatósággal nem lehet felvenni a kapcsolatot, semmilyen probléma kapcsán: tekintélyes, egy életet a sajtóban ledolgozott ismerősöm úgy tudta meg, hogy a megkapott védettségi kártyája sem mentesíti külföldi út esetén a karantén alól, hogy – felhívta a határőrséget és tőlük kérdezte meg. Ha nem tapasztalt ember, és hisz egyrészt a kártyáról adott, gyakran önmagának is ellentmondó hivatalos tájékoztatásnak másrészt a pletykáknak, harmadrészt a józan eszének (hiszen az ember azt gondolná, ha ez a kártya azt igazolja, hogy védettek vagyunk, akkor segít elkerülni a karantént is), a határon derül ki a helyzet.

Szóval, még ha jár is az igazolás, akkor sem biztos, hogy jut, és ha jut, akkor sem biztos, hogy tudjuk használni. De rendben van, tételezzük fel, hogy a kártyák legyártása jelent műszaki problémát, azért akadozik a kiküldésük. De csak ezzel lehet igazolni a védettséget?

Elvben nem. Elvben az idevágó, 60/2021 számú kormányrendelet említ egy alkalmazást is, olyasmit, amit Nyugat-Európában már itt-ott használnak és amilyenre tervezik az uniós „oltásútlevelet” is (az fogja voltaképpen megkönnyíteni az utazást, csak azon még most is vitatkoznak Brüsszelben, tán nyár elejére lesz belőle valami). A kormany.hu február 12-én este mindenképpen azt írta:

Ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítást külön nem kell kérni. A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, valamint típusát.”

Ez utóbbit nem tartalmazza, de hát valamiért úgysem osztják. Mi van viszont az alkalmazással?

A védettséget az igazolványon túl applikációval is lehet igazolni. Az applikáció az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az érintett oltottságát. Az applikáció az oltott nevét, az érintett TAJ számát, az oltás idejét, a védőoltás típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg.”

Nos, erről az alkalmazásról február 12-e óta senki sem hallott, senki sem látta, működni főleg nem, ez a Jupiter másik holdja, amiről tudjuk, hogy kell lennie, csak személyes tapasztalatunk nincs felőle. Pedig ez megoldaná a kártyahiányt és ráadásul sokkal könnyebb volna naprakészen tartani az adatokat rajta, frissíteni akár, ami a kártya esetében bonyolultabb.

Rendben, de miért késik akár egyik, akár másik igazolás? Erről tegnap Müller Cecília azt nyilatkozta a Népszava szerint:

A védettségi igazolványról elmondta, hogy előfordul, hogy a „nagy hajrá időszakban” kicsit késik a védőoltás beadásának rögzítése. Ha valakinek problémája támad az igazolvánnyal, akkor az ügyfélkapun keresztül javasolják felkeresni az ügybejelentés menüpontot, és elektronikusan jelezni a problémát.”

Rendben van, csakhogy ez nem egészen így működik, legyünk pontosak, a hivatalos ügymenet (a Portfolio alapján) a következő lenne:

Ha valaki jogosult a hivatalból kiállított védettségi igazolványra (például megtörtént az első oltás, vagy a nyilvántartásban szerepel a fertőzöttségen való átesettség ténye), azonban a fenti határidőn (az első oltástól vagy a „gyógyulás napjától” számított 8 napon) belül nem postázták számára az igazolvány , abban az esetben ügybejelentő lapot szükséges kitölteni és elküldeni Budapest Főváros Kormányhivatala számára. Ennek két módja van:

  1. Ügyfélkapu regisztráció esetén lehetőség van elektronikus ügyintézésre, amelyhez szükséges űrlapot ide kattintva lehet elérni. A felületen az Ügyindítás lehetőségét kell kiválasztani, majd elvégezni egy sikeres azonosítást. Ezt követően megjelenik az űrlap, ahol ki lehet választani a megfelelő bejelentési indokot.

  2. Személyesen befáradni bármely kormányablakba, okmányirodába, ahol az ügybejelentő lap kitölthető. Ilyenkor az ügyintézéshez előre foglalt időpont szükséges, amely Ügyfélkapu nélkül is foglalható az időpontfoglaló felületen „a KIEGS00021 – Védettségi igazolvány cseréje, pótlása” ügykör választásával.

Mindkét ügyintézési lehetőségnél lehetséges a meghatalmazotti eljárás is.”

Az ám, csakhogy például a fővárosban mától számítva két hétig nincs szabad időpont.

Szóval, összefoglalva: elvben elég sok lehetőségünk van arra, hogy igazolványhoz jussunk. Az első az alapvető, természetes út lenne: automatikusan kiküldik és megkapjuk, de ez valamiért mostanság akadozik. A második lenne a telefonos alkalmazás, ennek se híre, se hamva. A harmadik lenne az ügyfélkapus reklamáció, ami a legtöbbször nem jár eredménnyel, illetve újra szokták kérni az adatokat, és aztán nem történik semmi. A negyedik a személyes ügyintézés a kormányablakban, ez Budapesten a következő két hétben lehetetlen.

Értem én, hogy míg nincs meg a négymillió beoltott, amúgy sem használható a kártya semmire (és utána se sok mindenre lesz jó), de a mai adatok szerint ezt a számot hamar elérhetjük, a beoltottak száma már 3 774 221 fő, közülük 1 773 900 fő már a második oltását is megkapta. Nem érdemes jósolgatni, mikorra lesz meg a négymillió, de szerintem hamar. És akkor kelleni fog a kártya itt-ott.

De egyelőre se kártya, se alkalmazás sok helyen. Valószínűleg a Jupiter holdjain készül mindkettő.

Addig itt állunk kártyátlanul jó páran.

Nekünk nem osztottak lapot.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása