Forgókínpad

Forgókínpad

Sofia és a vádak

2021. május 27. - Szele Tamás

Ma is Fehéroroszország ügyeivel foglalkozunk, pontosabban az ártatlanul fogva tartott Sofia Sapega történetével – nem mintha barátja Roman Protaszevics ne volna ártatlan, de Roman legalább politizált, Sofia azt sem tette, ő tényleg csak azért van tömlöcben, hogy a barátját zsarolhassák a kínzásával. Más értelme ugyanis a fogva tartásának nincs.

sofia_sapega1.jpg

Illetve, azzal vádolják, hogy ő szerkesztette a „Fehéroroszország Fekete Könyve” című Telegram-csatornát, amely „belügyi tisztviselők személyes adatait teszi közzé”. Akkor, mielőtt ismertetnénk Sofia Sapega helyzetét és azt, mit nyilatkoztak a szülei, nézzünk utána ennek a csatornának, ha már „bevallotta” a szerkesztését, ki tudja, milyen erőszak vagy zsarolás hatására – íme a felvétel. Azért ritkán szokás így, darálva, hangsúly nélkül beszélni, mintha csak olvasná a vallomását.

Utánanéznénk, ha az olyan egyszerű volna. Az világos, hogy csak angolul, oroszul vagy belarusz nyelven érdemes kutakodni utána, sőt, angolul nem is találunk semmi érdemlegeset. Létezik angolul egy ilyen című kiadvány, de az Fehéroroszország kiveszőben lévő növényeiről szól, és nem hinném, hogy a minszki KGB lelkes botanikusokból állna. Akkor lássuk, hogyan is mondják belarusz nyelven azt, hogy „Fehéroroszország Fekete Könyve”? „Чорная кніга Беларусі”. No, erre már van találat.

Mégpedig kettő is. Az egyik egy talán asztali gépekre szánt felület, amin csak hat személy adatai szerepelnek ám van rajta egy link, ami a Telegram-csatornára vezet, szóval jófelé tapogatózunk. Ez az oldal be is mutatkozik:

Fehéroroszország Fekete Könyve

A lukasisták a legszörnyűbb bűncselekményeiket és a pitiáner terrort a polgárokkal szemben előlük elrejtett arccal, névtelenül, maszkban hajtják végre. A Fehéroroszország Fekete Könyve minden arcot megmutat, és minden nevet meg fog adni – évtizedekre elborítja őket a szégyen. Ez a bűnözők és a rendszer aktív támogatóinak népszerű adatbázisa (és a jövőbeli büntetőügyek alapja). Senki sem marad névtelen.”

 Igen, a tavalyi tömegtüntetéseken valóban maszkot viseltek a karhatalom emberei... mindazonáltal itt csak hat profil mutatkozik. Azzal együtt, hogy tegnap is frissült, ugyanis megemlítik, miszerint

Ma, május 26-án Iryna Borzdavát a Büntető Törvénykönyv 369. cikke (rendőr megsértése) alapján 1 év „házi őrizetre” ítélték”

márpedig tavaly május 26-án még nem voltak ilyen eljárások arrafelé. Mi akar ez lenni, nem tudnám megmondani, de lássuk most már a Telegram-csatornát, mert arra gondolhat a KGB. Azt is emlegetik.

Hát az bizony már érdekesebb portéka. Ez egy szó szerint hatalmas adatbázis, bár vannak nagyon érdekes tulajdonságai. Az egyik rögtön az, hogy a csatornát, ezzel a névvel 2018. április 16-án hozták létre, csak senki sem használta 2020. augusztus 16-ig. Ki akarhatott vele két évvel korábban és mit – nem tudjuk. Ez is bemutatkozik, azt mondja, az a célja, hogy Minszkből és a minszki régióból mutasson be rohamrendőröket, közlekedési rendőröket, valamint belügyi csapatok és más biztonsági erők tagjait, akik részt vettek a civilek elleni erőszak alkalmazásában. Van 68 800 előfizetője, tartalmaz 2000 fotót, 81 videót, 1170 hivatkozást, szóval bárki is szerkessze, alapos munkát fektet az eljövendő peranyagok összegyűjtésébe. Ugyanis elvileg ez a célja a csatornának. Általában két naponta frissült, és kicsit túl alapos ahhoz képest, hogy amatőr munka, például majdnem mindegyik szereplőnek közli a személyi számát, ami csak úgy volna lehetséges, ha valaki ki-be tud járkálni nyom nélkül az OMON és a KGB adatbázisába. Persze, van ilyen ember, csak az – náluk dolgozik. Szóval, ugyan ez a csatorna nem a leglovagiasabb eszköz, engem a 2006-o zavargások idején a Kurucinfón közzétett lakcím- és telefonszám-listákra emlékeztet, sok kérdőjel is merül fel vele kapcsolatban, de minket az érdekel, hogy képes lehet-e egy egyetemista lány szerkeszteni ezt?

Elvileg igen, de akkor a világon semmi egyébre nem marad ideje. És még így is nagyon gyanús körülmények merülnek fel.

Akkor lássuk a Meduza válogatásában, mit mondtak Sofia Sapega szülei az orosz sajtónak.

A lányom nem vett részt semmilyen politikai tevékenységben”

Minden jel arra mutat, hogy nem tette, de még ki fog derülni pár érdekes részlet az orosz köztévének adott interjúból.

Sapega édesanyja az RBC-nek elmondta, hogy levélben fordult az orosz elnöki adminisztrációhoz, amelyben segítséget kért lánya szabadon bocsátásának biztosításához. Az orosz külügyminisztérium szerint Sapegát azzal vádolják, hogy 2020 augusztus-szeptemberében Fehéroroszországban „bűncselekményt követett el”. Bár ez volt az Alekszandr Lukasenko hatodik egymást követő elnökválasztását megnyerő ellenzéki tüntetések csúcspontja, Sapega szülei ragaszkodnak ahhoz, hogy a lány soha nem vett részt a tüntetéseken, és nem sokkal a választás napja után elhagyta az országot. Sőt, újságíróknak azt mondták, hogy lányuk egyáltalán nem vesz részt a politikában.”

Erről a nyilatkozatról tegnap is tudtunk, amint arról is, hogy Sofia a tüntetések és azok vérbe fojtása idején nem is tartózkodott Fehéroroszországban, ezért nagyon érdekes a Novaja Gazeta értesülése, mely szerint Sapega ellen két vádpontban emeltek vádat: tömeges zavargások szervezéséért, melyeket erőszakos incidensek kísértek, valamint olyan csoportos akciók szervezéséért, amelyekben a kormánytisztviselőkkel szembeni nyílt engedetlenséget követtek el. Azt azért nagyon nehéz távirányítással megoldani. De biztos, hogy ott sem volt?

Biztos.

Édesanyja, Anna Dudich a BBC orosz szolgálatának elmondta, hogy Sofia nem vett részt a fehéroroszországi ellenzéki tüntetéseken, és hogy nem sokkal a tavalyi elnökválasztás után elhagyta az országot Litvániába. Dudich elmondása szerint lánya a választás napján (augusztus 9-én) családjával nyaralójukban tartózkodott, és augusztus 11. vagy 12. körül hagyta el Fehéroroszországot.

Azzal gyanúsítják, hogy részt vett a zavargásokban? Száz százalékos hazugság. Nem volt itt”. 

Sőt.

A lányom nem vett részt semmilyen politikai tevékenységben. Az Európai Bölcsészettudományi Egyetem hallgatója, éppen most készül megvédeni a diplomamunkáját, a közeljövőben kellene volna átvennie az oklevelét”

mondta Sapega édesanyja a Rosszija 24 állami orosz televíziós csatornának adott külön kommentárjában. Korábban Sapega édesapja az RT állami finanszírozású műsorszolgáltatónak azt mondta, hogy lánya

soha nem vett részt tiltakozó gyűléseken, és egyáltalán nem mutatott érdeklődést a politika iránt”.

Azért egy diplomamunka védése egész embert kíván, ahogyan a Telegram-csatorna szerkesztése úgyszintén... egyszerűen hihetetlen, hogy egy fiatal bölcsész mindkettőt képes elvégezni egy időben, és közben feltöri a legtitkosabb állami adatbázisokat is. Mintegy mellékesen, fél kézzel. Mit tudtak tenni a szülők?

Anna Dudich az RBC-nek elmondta, hogy az elnöki adminisztráció honlapján keresztül írásban fordult Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, segítséget kérve lánya szabadon bocsátásának biztosításához. Sapega édesanyja az orosz külügyminisztériumhoz is fordult segítségért annak honlapján keresztül. Dudics az RBC-nek azt is jelezte, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelentéseivel ellentétben a külügyminisztérium soha nem vette fel a kapcsolatot a családjukkal.”

És mit mond erről a Kreml?

Természetesen egészen mást. Azt tudjuk, hogy Muszkaföldön lassan jár a posta, de a drótposta sehogyan és sehol sem bír lassan járni: azonban mindenki tagadja, hogy bármiféle üzenetet kapott volna a családtól. Azért egy orosz diplomata május 25-én mégis engedélyt kapott Sofia meglátogatására. Miután a diplomata találkozott vele, a fehéroroszországi orosz nagykövetség sajtóattaséja a RIA Novosztyinak elmondta, hogy Sapega jól érzi magát, és nem panaszkodott semmilyen „rossz bánásmódra”. „A helyzet kezdetétől fogva minden szükséges lépést és intézkedést megtettünk, hogy megvédjük állampolgárunk érdekeit” – mondta Alekszej Maszkaljev sajtóattasé.

Nem igazán értem, ez miért a sajtóattasé dolga, de mindegy – azonban a Kreml hivatalos szóvivője, Dmitrij Peszkov már távolságtartóbb.

Abból a kategorikus igényből indulunk ki, hogy biztosítsuk az orosz állampolgárok jogait (...) Reméljük, hogy hamarosan szabadon engedik a fehérorosz hatóságok, természetesen csak akkor, ha nem sértett meg semmilyen törvényt.”

De azt mondják Dadus, hogy törvényt sértett, akkor sto gyélaty? Erre Peszkov aláhúzta, hogy a Sapega elleni vádakról egyelőre nem rendelkezik információkkal.

Arra a kérdésre, hogy a média szerint Sapega édesanyja az orosz elnöktől kért segítséget, Peszkov azt nyilatkozta, hogy nincs tudomása arról, hogy a Kreml „de jure vagy de facto” kapott volna egy kérést.

Csak azt tudom, hogy ez a kérés valahol elhangzott a médiában. Itt csak egy dolgot tudok mondani: hogy természetesen minden konzuli és jogi segítséget megadunk az orosz állampolgárnak. A fehérorosz fél azt mondta, hogy vádat emeltek ellene illegális cselekményekben való részvétellel kapcsolatban (...) ráadásul láttuk a beismerő vallomását. De mindenesetre joga van védőügyvédhez, és természetesen minden szükséges segítséget megadunk neki a jogi védelme biztosításához”.

Egy mondattal előbb még nem ismerte a vádakat, most már ismeri. Talpraesett ember ez a Peszkov, és gyorsan tanul, de legalábbis gyorsan informálódik. Tagadni már jobban tud, mint a fél Csillag börtön, pedig ott aztán komoly versenyzők indulnak ebben a sportágban. És, hogy a lényegre térjünk: történik valami?

Történik, csak nem sok jó. Több jogi képviselő is vállalta Sofia védelmét, azonban május 26-án késő este Alekszandr Filanovics ügyvéd a TASzSz orosz állami hírügynökségnek elmondta, hogy Szófia Sapega még mindig nem találkozhatott a védőivel.

Két újabb ügyvéd csatlakozott az ügyhöz. Látogatási engedélyt ketten kaptak közülük, egyikük 10:00, másikuk 17:00 órakor. Amikor az engedéllyel rendelkező ügyvédek megérkeztek a KGB előzetes letartóztatási központjába, a szabad irodák hiánya miatt a jogi képviselői nem tudtak találkozni Sofiával.”

És ahol ügyvéd nincs, ott védelem sincs. Miért nincs? Mert nincs szabad iroda.

Akkor foglaljuk össze a vádat.

Az 1998. február 10-én született Sofia Sapega 2018. április 16-án, húsz éves korában létrehozza a „Fehéroroszország Fekete Könyve”, vagyis „Чорная кніга Беларусі” nevű Telegram-csatornát, valami megmagyarázhatatlan sugallat hatására. Van egy olyan érzése, hogy egyszer még jó lesz valamire, ha akad neki egy ilyenje. Hangok súgták neki vagy a kristálygömbben látta, nem vagyok megmondhatója.

Aztán két évig hozzá sem nyúl, bizonyára ugyanazon sugallat tartja vissza.

2020. augusztus 9-ét (vasárnap volt) még a család dácsájában tölti, szerettei körében, két vagy három nap múlva, 11-12-én elutazik tanulmányi ügyben. Azonban 16-án eszébe jut az ő elfeledett csatornája, és mindent félredobva elkezdi feltölteni azt a fehérorosz belügyi állomány legbizalmasabb adataival, címekkel, telefonszámokkal, sőt, személyi számokkal.

Mi több: annak ellenére, hogy idén május 23-án letartóztatják a minszki repülőtéren, 2021. május 24-én, 25-én és 26-án is feltölt egy csomó profilt, valószínűleg egyenesen a KGB cellájából!

fekete_konyv.jpg

Jó, mondaná erre a KGB, nem ő töltötte fel, hanem a bűntársai.

De akkor nem lehetséges, hogy az egész csatornát azok az ismeretlen „társak” szerkeszették, és tényleg nincs köze hozzá?

Komolyan mondom: amatőrök. Ilyen nevetséges, lehetetlen vádat láttam már ugyan, de csak más politikai ügyekben.

Száz szónak is egy a vége: Sofia Sapega ártatlan, és csak azért tartják fogva, hogy a barátját zsarolhassák. Ő most igazából nem fogoly, hanem túsz.

Putyin és az Orosz Föderáció pedig nem fog sietni, hogy kiszabadítsa.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása