Forgókínpad

Forgókínpad

Oltásügyi mizériák

2021. július 13. - Szele Tamás

Lassan újra beszélnünk kell az oltásügyekről, mert kezd elég nagy káosz kialakulni, és mintha nem orvosi-járványügyi szempontok érvényesülnének minden esetben. A pandémia távolról sem ért véget, sőt, fenyeget egy újabb hullám is, bár maradna el – de mivel erre semmi garancia, gondoljuk át, mi a teendő ennek megelőzésére.

oltas.jpg

Kezdjük a lassan vándorlegendává változó romániai oltások ügyével. Az a helyzet, hogy sokaknál nem alakult ki megfelelő védettség a második oltás után sem, erről nem tudjuk, mi okozza, nem is volna értelme elméleteket gyártani róla. Ők – jellemzően egészségtudatos emberek, hiszen más meg sem vizsgáltatná magát ilyen szempontból – szeretnének egy harmadik oltást is kapni, a biztonság kedvéért. A kérdés nem mondvacsinált, néhány perccel ezelőtt jelent meg az Indexen Boldogkői Zsolt virológus véleménye, őt idézném:

A hazai laborok eredményei alapján úgy tűnik, hogy a hatvan év felettiek húsz-harminc százalékánál, míg a nyolcvan év felettiek ötven százalékánál nem alakult ki megfelelő védettség – idézte fel az Indexnek Boldogkői Zsolt virológus a Sinopharm-vakcina antitestmérési tapasztalatait. A kínai oltóanyag sokaknál semmilyen védettséget nem mutat, a hamis biztonságérzet egy újabb hullám esetén pedig sok szempontból is veszélyes lehet. (…) A szakember azt a tényt is megerősítette, miszerint több magyar is kiutazott Romániába annak érdekében, hogy megkapja a harmadik oltást, ami már azért is nonszensz, mert itthon is komoly mennyiségű vakcina van bespájzolva.” (Index)

Nos, mivel az elmúlt napokban többen is megkerestek ez ügyben, általában személyesen, hadd oszlassam el a homályt. Orvosi véleményt senki se várjon tőlem, mert doktor nem vagyok, de azt tudom, mivel sokat járok Romániába, ha tehetem, konkrétan a szülővárosomba, Nagyváradra, hogy természetesen bármelyik uniós állampolgár kaphat oltást, ha kéri. Azt nem tudom, a nem uniós állampolgárokkal mi a helyzet, bár ahogy én arrafelé a világot ismerem, szerintem tőlük sem tagadnák meg. Ez az oltás ingyenes, annyit azonban fontos megjegyeznünk, hogy a magyar hatóságok nem fogadják el hitelesnek, illetve tudomásul veszik, de magyarországi oltást okmánytechnikai szempontból nem pótol, tehát tényleg csak annak való, aki valóban a védettsége miatt aggódik. Még örülnek is, ha adhatják, ugyanis Romániában talán még a magyarországinál is alacsonyabb az oltottsági hajlandóság, kedv, de azért nem kéne buszokkal megrohanni az ottani oltópontokat – magánszemélyek viszont egyesével gond nélkül megkaphatják. Románia jellemzően nem használ Sputnik V és Sinopharm vakcinákat, jelenleg tudomásom szerint Pfizerrel és Johnson & Johnsonnal oltanak. Tehát ha valaki szükségét érzi, kaphat így vakcinát, ingyen, bérmentve, az oltópontok többnyire helyi idő szerint reggel és este nyolc között vannak nyitva. Annyira még érdemes ügyelni, hogy az oltás előtt, épp úgy, mint Magyarországon, ki kell tölteni egy nyomtatványt, ami román nyelvű (ugyanazokat a kérdéseket tartalmazza, mint a magyar megfelelője), ezt le is lehet tölteni, kinyomtatni, és románul tudó ismerős segítségével megadni a válaszokat előre, vagy akár helyben is megoldható a dolog.

Nagyobb a baj akkor, amikor az oltásügyből politika lesz.

Tudom én, hogy nagyon jó propagandatrükknek tűnt az oltásellenesség, fel is szálltak erre a vonatra sokan, még azt sem tartom kizártnak, hogy egy-két parlamenti helyet talán hozhat 2022-ben, ha többet nem is: de amit a Mi Hazánk művel, az azért már kimeríti a rémhírterjesztés fogalmát. Lám, mit osztott meg három napja Duró Dóra a Facebookon:

Üzenjük Orbán Viktornak: Hagyják békén a gyerekeinket!

Háromszor halálosabb az oltás a gyerekekre, mint maga a koronavírus egy kimutatás szerint, ezért a Mi Hazánk Mozgalom azt üzeni Orbán Viktornak: „Hagyják békén a gyerekeinket!”

A kormány nemzetközi oltottsági statisztikákkal való versengésének nem rendelhetők alá a gyermekek, Orbán Viktor elégedjen meg azzal, hogy a raktárakban felhalmozott, méregdrágán beszerzett lélegeztetőgépek terén világelsők vagyunk! A Mi Hazánk elfogadhatatlannak tartja, hogy már most is diszkriminálják azokat a gyerekeket (pl. az állatkertekből, vadasparkokból való kitiltásukkal is), akiknek szülei nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ez közvetett kényszerítése az oltásnak, zsarolás.

Aki felnőttként úgy érzi, hogy rá fertőzésveszélyt jelenthet egy oltatlan személy, az önmagát beoltathatja. Mindenki dönthessen a maga sorsáról, ne diszkriminálják a másként gondolkozókat! A Mi Hazánk tiltakozik az oltás lehetőségével nem élők hátrányos megkülönböztetése ellen, így a bizonyos szolgáltatások esetében a védettségi igazolvány kötelezővé tétele ellen is. Már 12 év feletti gyerekeknél is adandó oltás kötelezővő tételének kormányfői kilátásba helyezése – korábban ugyanis ezt is belengette Orbán – felelőtlenség olyan vakcinákkal, melyeknek nem ismerjük a hosszú távú hatásait, pontos kockázatait, miközben a koronavírus viszont nem veszélyes a gyerekekre.”

Akkor kezdjük az elején. Orbán Viktornak elég sok vétke, hibája van, melyeket egy hosszas főtárgyalás keretében elemeznek majd, de egy biztos: a világon semmi köze sem a koronavírushoz, sem az oltásokhoz. Legalábbis nem több, mint bárki másnak. Ostoba dolog politikát vinni ebbe, az egy dolog, hogy a kormánypárt kihasználta a veszélyhelyzet adta lehetőségeket egy rendkívüli jogrend bevezetésére, de amint látom, a Mi hazánk is kihasználja a helyzetet, szavazatszerzésre. Egyik kutya, másik eb.

Akkor lássuk, mit jelent az, hogy „háromszor halálosabb az oltás a gyermekekre, mint maga a koronavírus”? Semmit, ez egyszerűen hazugság. Mint a Telex írja:

A kormány legutóbb június 30-án közölt adatot a 12–15 évesek oltásáról. E szerint addig 60 ezer gyereket regisztráltak, és 49 százalékuk vette fel az oltást. A Központi Statisztikai Hivatal népességi adatai szerint ebben a korosztályban 400 ezren vannak, így a fenti szám azt jelenti, hogy egyelőre csak a 15 százalékuk jelentkezett oltásra, és 7-8 százalékukat oltották be. (És mivel csak a Pfizer–BioNTech-vakcinával olthatók, amelynél a két adag között június 18-ig 35, azóta újra 21 napnak kell eltelnie, ez a korosztály pedig június 10-től regisztrálhat az oltásra, minden 12–15 éves beoltott a részleges védettséget adó első adagot kapta még csak meg.)”

Tehát szó sincs tömeges és kötelező oltásról, halott gyermekekről, főleg nálunk nem, egyáltalán, honnan veszik az egészet?

Egy Twitter-bejegyzésből.

Az bizony komoly forrás, meg kell hagyni. Ráadásul Andrew Bostom bejegyzése még csak nem is erről szól. Hanem az oltásnak köszönhetően elkerült covidos halálesetekről, bár ez erősen fikciós kategória. A számolás módjában is finom csalások mutathatóak ki, ráadásul maga az adatbázis, amit Bostom használt, sem igazán erre való. Ő ugyanis az úgynevezett VAERS-rendszer adatait használta, ami elvileg a vakcinák potenciális mellékhatásait gyűjti össze. Mindenfajta vakcinákét, és már régóta, ráadásul teljesen nyitott, bárki beleírhatja bármilyen panaszát, ha úgy véli, hogy az oltás miatt következett be. Megint a Telexet idézném:

Ennek szemléletes illusztrációja volt az az évekkel ezelőtti eset, amikor egy orvos azzal tesztelte a rendszert, hogy bejelentette: az influenza elleni oltás után úgy érezte, elkezd átváltozni Hulkká – tegyük rögtön hozzá, ő maga ismerte be később, hogy valójában nem változott szupererejű, nagyon mérges, zöld óriássá.”

Ha ennyire komolytalan dologról van szó, miért használják? Nos, azért, mart a befutó rengeteg adat megfelelő szűrés után még így is alkalmas tudományos kutatás, statisztika céljára. De a nyers adatbázisból tanulságot levonni olyasmi lenne, mintha azt mondanám, hogy a Mikulás Amerika ellensége, mert kétségbevonhatatlanul december hetedikén támadta meg a japán flotta Pearl Harbort. Sőt, mivel az Alamo ostroma március hatodikán ért véget, az amerikai polgárháborút lezáró appomattoxi csata pedig április kilencedikén, levonható volna az a következtetés, hogy az amerikai fegyveres erőket minden hónap első tíz napjában érdemes készenlétbe helyezni, vagy esetleg kezdődjön minden hónap tizedikével és érjen véget negyvenedikén.

Mint látható, ostoba tanulságot bármilyen adatból le lehet vonni.

Pláne, ha manipuláljuk is az adatokat: Toroczkai László az egyik videójában a francia Libération egy cikkére hivatkozik, mely szerint „az Egyesült Államokban kilenc gyermek halt bele az oltásba”. A Libération cikke arról szól ezzel szemben, hogy a hír hamis, nem halt bele kilenc gyermek az oltásba.

Nem is érdemes folytatni, a vak is látja, hogy nem oltásokról van itt szó, hanem álhírekre alapozott politikai kampányról, szavazatgyárról. Amit egy hivatalosan bejegyzett magyar politikai párt folytat, gátlástalanul és populista módon, egyszerűen arra alapozva, hogy az emberek többsége alapvetően bizalmatlan az oltásokkal szemben, mert nem szereti, ha szurkálják.

Én sem szeretem, csak néha kell. De azt senki sem mondta, hogy szeressük is.

Szóval, kapjunk kicsit a fejünkhöz, ne hisztériázzunk, mert épp azzal tesszük a legnagyobb szívességet a minket manipulálni akaró politikai erőknek.

Attól nem lesz senki egészségesebb, ha a Mi Hazánknak kettővel több képviselője lesz jövőre, de ez nekik fontosabb minden egyébnél. Nekünk ne legyen az.

Annyit még megjegyeznék, hogy aki harmadik oltást szeretne, azért konzultáljon előtte az orvosával, semmiképpen sem árthat.

Jó egészséget mindenkinek!

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása