Forgókínpad

Forgókínpad

Propaganda a pokolbazárból

2022. augusztus 11. - Szele Tamás

Ha már tegnap a deep fake-ről írtam, hiszen elérte a magyar politikát is, ma előveszem régi témámat, az álhíreket is. Erről aztán mindenkinek lesz véleménye, ugyanis az álhír épp a véleményt használja ki, erősíti meg. Arra alapul a működése, meg a formális logikára, elhamarkodott általánosításra, csoportszellemre, hiszékenységre – így együtt.

konteo2.jpg

Igen ügyes találmány. A mostani háború folyamán nem térdig, hanem derékig járunk az álhírekben, és mindennél világosabban látszik, hogyan függenek össze a félig-meddig ártatlan repülő csészealjas halandzsák a jóval ártalmasabb oltásellenességen, Great Reseten és egyéb összeesküvés-elméleteken keresztül a politikával: tulajdonképpen egymás mellé vannak fogva ezek az ostobaságok a politika harci szekerében. Demonstrációs célra egy régi ismerőst használok, a „Pokol a Földön” című online portált, mellyel ugyan foglalkoztam már tavaly decemberben, de úgy látszik, nem eléggé és nem eleget, mert tekintettel az azóta fokozódó helyzetre, még annál is uszítóbbá vált, mint amilyen akkor volt.

Saját írás nincs rajta (pontosabban: alig van, a szignó nélkül megjelent anyagok vagy sajátok, vagy sem), mindenféle források alt-right összeesküvés-elméleteit adja el az olvasóknak inkább rossz, mint jó fordításban, viszont sokak számára csábító lehet a szlogenje: „Rendszerkritikus sajtó – Alternatív hírek”. Hadd tegyem hozzá, egy alternatív valóságból, de olyanból, amilyet Stephen King is csak egy kozmikus méretű másnaposság állapotában bírt volna kitalálni. Impresszuma és szerkesztője viszont van, és abból érdekes dolgok derülnek ki:

A 8 éves phytomint.hu, melynek jelenlegi utódja a pokolafoldon.hu egy naponta frissülő, alternatív hírek tematikájú internetes magazin. A folyamatos zaklatások, meg a rendőrségi üldöztetések miatt – mivel a hatalomnak fáj ha az igazság napfényre kerül – muszáj volt a többszöri domain név változtatás és tárhelycsere. Olvasói a valódi híreket kereső, kritikus gondolkodású és nem a hivatalos fősodrú médiának bedőlő személyek.

A magazinnak jelenleg havonta 100-150 ezer egyedi látogatója van (az első időkben napi 20-30 ezer is volt). Rengeteg aloldalt, cikket böngésznek át, videót néznek meg egy hónapban. Az utóbbi 2 évben több mint 2500 új cikk került fel az oldalra, nagy részük (kb. 1700) még mindig megtalálható ezen a weboldalon.

A honlap hobbi oldal, a nekem tetsző érdekes dolgokat, cikkeket, videókat teszek közzé rajta.

A honlap szerkesztője nem kötődik szakmai vagy politikai szervezethez és nem mindenben azonosul a kiadott cikkek tartalmával.”

Ügyes jogi felelősséghárítás, mondjuk egy valódi sajtóperben hamar elolvadna, mint hógolyó a Pokolban (hogy stílszerű legyek), ugyanis abban nem azt vizsgálják, kinek mi a véleménye, de ott a sajtótörvény, elég áttanulmányozni. A Phytomint „egészségügyi” magazin szintén volt már tanulmányom tárgya, de annak már csak a romjai láthatóak, leszedtek róla minden kifogásolható tartalmat, így olyan, mintha öt éve nem jelent volna meg rajta semmi. Mindegy is, itt az utódja és meg kell hagyni: van benne munka. Nem is kevés, ennyi erővel jó lapot is lehetett volna csinálni (bár abba saját anyag is kell).

A választék lenyűgöző, túlzás nélkül állíthatom, a feketetói vásár elbújhat mellette, pedig ott tényleg a világon minden kapható. Nincs olyan összeesküvés-elmélet, legyen az bármilyen vad, aminek a hívei ebben a pokolbazárban ne találnák meg a kedvencüket. Illuminátusok, Rotschildok, alt-right, földönkívüliek, „ébredők”, antiglobalizmus, sátánista szabadkőművesek, antiszemitizmus (eléggé markánsan), vízhajtású autók, 5G-ellenesség, oltástagadás, járványtagadás, klímaváltozás-tagadás, HAARP, ezeknekk minden lehetséges kombinációja és – tömény, mindent ellepő orosz háborús propaganda.

Csak a szépség kedvéért mutatnék be itt egy tipikus darabot a kombinált konteóra:

Az Illuminátusok egykori tagja elmagyarázza az UFO-kat és az idegeneket”

Magát az írást nem is érdemes elemezni, akkora marhaság, hogy mást ne mondjak, még dzsinnek is vannak benne, mégsem Ezeregyéjszaka:

Az emberi lények rendkívül fogékonyak a dzsinnek kitalációira, akiket az Elmevezérlés programjaiban tömegesen használnak fel.

Elhisszük, amit ők akarnak, mert lenyűgöző materializációik és megtévesztéseik úgy vannak szabva, hogy illeszkedjenek a fantáziánkhoz és hitrendszerünkhöz.”

Aladdin, hol vagy? Elhagytál valamit, nem hiányzik egy csodalámpa? No, de ennek a zagyvaságnak az a lényege, hogy aki nem hinne az illuminátusokban az megnyitja az ufók kedvéért, aki nem hinne az ufókban, megnyitja az illuminátusok kedvéért, létrejön a két konteó szintézise, megduplázódik az olvasottság. És azzal mi lesz, aki egyikben sem hisz, sőt, semmiféle konteóban?

Azt, kérem, elviszi az ördög. De legalábbis kihajítják a bolygóról.

Nincs más alternatíva! – Vagy felébredsz, vagy száműzünk az Új Földről.”

Igen, bizonyos körök szerint jön egy ilyen „nagy, galaktikus ébredés”, melynek lényege, hogy megérkezik Ashtar parancsnok a galaktikus flottájával, ami láthatatlan és már vagy ötven éve itt van, csak jelentkezés helyett valamiért zabot hegyeznek, és egy csapásra mindenkit eltüntet, akit a konteósok nem szeretnek. Meg nem lesz többet pénz, ami egyfelől most is csak a bajnak van, de másfelől, az antiglobalista konteók szerint az illuminátusok akarják megszüntetni, ellenben Ashtar nem lehet illuminátus, szóval ezen még kell egy kicsit reszelgetni, bár a lap átlagos közönsége észre sem veszi az ellentmondást.

Nem csúnya konteó az sem, mely szerint már járhatna a Vatikán-Jeruzsálem metró:

A Vatikán városát elhagyva és mélyen a föld alatt van egy alagút, amely szinte egyenes vonalban vezet Jeruzsálembe.

Az alagút hosszát körülbelül 1500 mérföldre adták meg, tehát szárazföldön és vízen is áthalad.

Vatikánvárosból kiindulva, az első 150 mérföldön (241 km) hatalmas mennyiségű aranyat találtak 13 szint magasan felhalmozva.

650 repülőgépre volt szükség ahhoz, hogy az alagútból az egyesült államokbeli Fort Knoxba szállítsák az összes aranyat.”

Az alagútról elmondható ezek szerint, hogy nem csak hosszú, de mély, sőt, magas is. A Földközi-tenger átlagos mélysége olyan 1500 méter, bár sok helyen mélyebb, vegyük kétezer méternek az építési mélységet, az alagút belmagassága ugyebár, mint láthatjuk, 13 szint, vagyis elférne benne egy 12 emeletes ház, szóval nem kis vállalkozás lehetett összehozni. Ki építette, mikor, miért és minek? Azt nem mondja az orákulum, de a méreteihez képest igen szerény lehet a bejárata, ha csak most fedezték fel. Az is csoda, hogy egy ekkora vállalkozás titokban maradt: mikor a Csalagút épült, azt bezzeg nem bírták elrejteni, ott volt a világsajtó minden percben.

Mindegy is, azt már látjuk, hogy a kínálat bőséges és változatos, a kuncsaftok köre ehhez képest kissé szűkös (nem egy online lap ennek a három-öt-nyolcszorosát is teljesíti, hazudozás és konteók nélkül), most már lássuk a politikai rovatot, mert az is van.

Abból jöhetünk rá, hogy ez az orgánum nem is olyan ártatlan játék, mint amilyennek tűnik. Ugyanis mivel minden konteóval foglalkozik, mindegyik konteó hívei elfogadják hitelesnek, tehát elhiszik, ami benne áll. De mi áll benne a politikáról? Vegyük csak a címeket.

Zaporozsjei régió népszavazást hirdet az Oroszországhoz való csatlakozásról”

Ez egy RIA Novosztyi-hír nyersfordítása, onnan tudom, hogy tegnapelőtt még magam is olvastam. Egyszerű orosz politikai manipuláció, azt sugallja, hogy Ukrajna megszállt területei maguktól kívánnak orosszá válni.

Oroszország most az emberiség reménye a szabadságra”

Ebben azért akad érdekes, perelhető kitétel, vagyis inkább idézet:

Oroszország már nem a Szovjetunió. A szabadság jelzőfénye, míg a kommunista zsidó USA a bakancs az emberiség arcán.”

Akinek Oroszország a „szabadság jelzőfénye”, az költözzön oda, de ne csodálkozzon, ha a gyakorlatban kiderül: mégsem világítótorony. És ő sem toronyőr. De nézzük a többi címeket, bőven akad még ilyen csoda.

Németország „hadiállapotba” lép, és a Bundeswehrt nevezi ki az utcák ellenőrzésére”

Ebben is akad oroszos zamat:

Ugyanaz a náci söpredék, aki betiltotta a „Z” betűt, most a saját népe ellen használja a hadseregét.”

Hogy Németország semmi ilyesmire nem készül, az senkit se zavarjon. Ha elmarad, úgysincs kin számon kérni. Menjünk tovább.

Koszovóban is ugyanaz a nyugati „láthatatlan kéz” szítja a konfliktust, mint Ukrajnában”

Az ottani helyzet eszkalálódása konkrétan Moszkvának kedvezne, de ezt a verziót is olvastam már, hogyne – a Kreml sajtójában. Máshol nem.

Folytathatnám napestig, csak nem érdemes: megvan az egyik forrás, amiből a fanatikus Putyin-párti propagandisták táplálkoznak, és megvan a rendszer hatásmechanizmusa is. A sok színes konteó, a rengeteg, egymásnak is ellentmondó ostobaság csak sallang, csomagolás, reklám, amivel becsalogatják a vevőt a boltba. Illetve egy haszna mégis van ezen kívül is: biztosítja, hogy túl okos ember nem keveredik a vásárlók közé, mert az rögtön becsukja ezeket a szamárságokat, ahogy megnyitotta őket. Ámde a buta ember voksa demokráciában pont annyit ér, mint az okosé! Mivel pedig a butát könnyebb manipulálni, legyenek ők a célközönség, és ha kijátszották magukat a kis konteóikkal, jöhet a feketeleves, jöhet az orosz háborús propaganda, és nem vagyok afelől meggyőződve, hogy magukat a konteókat is nem az orosz szolgálatok terjesztették el jó előre – tudjuk, hogy a mostani háború politikai előkészítése visszanyúlik 2012-re sőt, talán még korábbra is.

Aki elhitte a konteókat, elhiszi a propagandát is, hiszen az ő általánosító és formális logikája szerint: a konteó igaz → ezért hát ez a lap igazat ír → tehát minden sora hiteles.

Egymást tartják, fogják, erősítik a politikai és az áltudományos konteók, növelik a kétséget az arra alkalmasok körében – ennek nagyon rossz vége lesz. Már most is komoly miatta a baj.

Szóval, ne tessék kérdezni, honnan jön a sok fanatikus és őrült. Közülünk jönnek, elég elhinni egy ostobaságot, és végzettségére, képességeire való tekintet nélkül bárki radikalizálódhat.

Ez ellen csak egy gyógyszert tudok. Ne tessék elhinni egy konteót sem.

Csak az nehéz dolog ebben a mai világban, de törekednünk kell rá.

Most már nagyon nem babra megy a játék.

Szele Tamás

süti beállítások módosítása