Forgókínpad

Forgókínpad

Az öngyilkos híd

2022. november 12. - Szele Tamás

Esküszöm, már elengedném a kormánymédiát, mint témát, de nem ereszt: képtelenek felhagyni a kis trükkjeikkel. Ma annak a példáját mutatom be, hogyan kell egy valós hírt tökéletesen félreírni, úgy, hogy semmi értelme se legyen, ráadásul igazából haszna sincs a dolognak.

antonivszkij-hid_november_11.jpg

Ugyebár, az orosz alakulatok kivonása Herszon városából tegnap hajnalban, öt órakor ért véget, legalábbis Konasenkov orosz védelmi minisztériumi szóvivő szerint, márpedig tekintsük őt mérvadónak ebben a kérdésben, mert mér ne volna vadó? Bizonyított tény, hogy búcsúzóul felrobbantották maguk mögött a herszoni, igen fontos Antonivszkij-hidat, ami az ukrán HIMARS-tűz miatt már amúgy is elég nehezen volt járható, de még állt – most épp nem is lőtték, de hát menekülő ellenségnek aranyhidat kell építeni. Szurovikin viszont attól tarthatott, hogy az ukrán alakulatok hamarjában elkezdik üldözni a vert seregét, tehát amint átkeltek a hídon, fel is robbantották. Szép, precíz utászmunka, két pilon között robbantották ki az úttestet, a híd vasúti része rosszabbul járt, de az biztos, hogy ezen sem fognak közlekedni fél éven belül (fegyvernyugvás esetén, mert ha még lövik is, ki tudja, meddig tart majd a kijavítása).

Nem volt túl szép dolog, de ilyen a háború, maximum a potenciálisan a nyugati parton rekedt orosz katonák nehezményezhetik a dolgot, mert ott a Dnyeper vagy egy kilométer széles és jelenleg nyolc fokos, tehát nem okos dolog átúszással próbálkozni, révész meg nincs, aki átvinné őket.

Nos, rendben, ez egy hír, érdemel pár sort, többet nem.

Sikerült ezt is kifacsarni.

Tegnap nem hittem a szememnek, mikor a hirado.hu–n azt olvastam, miszerint:

Összeomlott egy stratégiai fontosságú Dnyeper-híd Herszon közelében”

Persze, hogy összeomlott. Szokása ez már a mindenféle hidaknak, főként hadak idején, mikor felrobbantják őket. De folytatódik a hír:

Összeomlott a Dnyeper (Dnyipro) felett átívelő, stratégiai fontosságú Antonovkai híd, amely az egyetlen közúti összeköttetést biztosította Herszon közelében a folyó jobb és bal partja között – tájékoztatott az ukrán média helyi szemtanúkra hivatkozva pénteken.

A Reuters által is közzétett fotón az látható, hogy teljes részek hiányoznak a hídból. Egyelőre nem tudni, mi okozhatta a híd összeomlását.”

Nem tudni? Hát, volnának elméleteim:

  • Arra járt Dobrinya Nyikitics, esetleg Aljosa Popovics és kiharapott belőle egy darabot, mert igen éhes volt

  • Letojta a hétfejű sárkány

  • A híd Baba Jaga kunyhójának képzelte magát, de csak két lába volt.

  • A híd rájött, hogy egész életében móló akart lenni, és ezzel a kis operációval rögtön két móló is lett belőle

  • Beállt alája az MTI és valaki felolvasta a külföldi hírek összefoglalóját, ettől menten leszakadt

Mert olyan nincs, hogy a kivonuló orosz csapatok valamit felrobbantsanak, mint megannyi Matuska Szilveszter. Az ukránok meg csak délre értek oda. Azért említem az MTI-t, mert ez a történet végigvonult majdnem a teljes kormánymédián, szó szerint ugyanígy, ha lett volna benne elírás, azt is másolták volna, és egyes helyeken az MTI-t jelölik meg forrásként. Könnyen meglehet, én ugyan nem lelem benne, de nekem csak ingyenes regisztrációm van, nem fogok még fizetni is valamiért, amit minden szökőévben egyszer, ha használok.

Szóval, összeomlott, nem felrobbantották. Fentebb már vázoltam pár elméletet, csak azt nem tudom, mire jó ez a szemforgató álszenteskedés? Amennyire én az orosz fegyveres erőket és külpolitikát ismerem – és elég sokat foglalkozom velük – eleven ember nem fog ezért piros pontot adni a közlő orgánumoknak. Előnyük nem származik belőle, szóval mondhatni, ingyen csináltak bolondot magukból. Illetve nem mind: a 888-nak elfelejthettek szólni, vagy nem MTI alapján dolgoznak, tehát náluk az a cím, hogy:

A visszavonuló oroszok felrobbantották a stratégiai fontosságú Antonovkai hidat”

Itt súlyos ébertelenség történt, fejek fognak hullani.

De vigyük tovább a gondolatot. Ha az Antonivszkij-híd „összeomlott” és nem robbantották fel, a lehetőségek végtelen tárháza nyílik meg előttünk.

A háború például egyszerűen kitört, mondhatni kitörte magát, Oroszország nem támadott, Ukrajna nem védekezett, szimpla természeti jelenségről vagy véletlen balesetről van szó. Kétszázezer orosz katona sétált balalajkázva a nyírfácskák között, épp szaunázni készültek, mikor egyszer csak észrevették, hogy Grad rakéta-sorozatvetőkből lövik Ukrajna településeit. Hogy alakult így, bátyuska, nem tudni, de ők nem is tudtak róla, mibe keveredtek.

A Moszkva rakétacirkáló megsérült a viharban és vontatás közben elsüllyedt (hoppá, hivatalosan még mindig ezt állítják róla), esetleg átvezényelték a tengeralattjáró-flottához, a legénysége pedig szigorúan titkos bevetésen tartózkodik.

A Kígyó-szigetet nem hagyták el az orosz fegyveres erők, csak rájöttek, hogy súlyosan káros az egészségükre az a rengeteg nehézfém, amit az ottani levegő tartalmazott, míg a szigeten állomásoztak, így egészségügyi okokból átköltöztek gyönge tüdejüket ápolni a Krímbe. Puskin is ott kúráltatta magát, Lermontov is. Akkoriban ezt „számüzetésnek” hívták.

A Harkivi Területről egyáltalán nem menekültek el az orosz alakulatok, egészen egyszerűen pont akkor tartották a szpartakiádot, amikor megjöttek az ukránok, és mi tulajdonképpen egy tömeges maratoni tájfutás tanúi voltunk, melyet Lapin vezérezredes nyert meg, jutalmul leváltották és jelenleg a Lefortovói Szanatóriumban ápolják, általános testi gyengeség miatt.

Kijev naponta tizenkétszer adja meg magát és kínálja fel Ukrajna teljes területét a Kremlnek, ám a lovagias orosz fegyveres erők nem élnek a lehetőséggel, ugyanis létszámgondokkal küszködnek és nem tudnák azonnal ellátni közlekedési rendőrökkel és gyezsurnajákkal a teljes országot egyszerre, de a gyezsurnaják képzése már folyik.

Az Oroszországi Föderációnak nincsenek és soha nem is voltak nukleáris fegyverei, az egész egy tragikus félreértés, Kim Philby véletlenül a Kreml Össz-szövetségi Szamovárját nézte hidrogénbombának, amit a győzelemnapi felvonuláson három doni kozák ezred tolt, négy húzott, kettő meg forgatta rajta a csapot és közben tangóharmonikán Volga-néphimnuszokat játszottak, ugyanis az egy önjáró, tipróláncos szamovár volt, és lerobbant a GUM áruház előtt. Akkor fotózta le a Philby, csak tévedésből elküldte a képet Londonba ahelyett, hogy leadta volna a Lubjanka téren, mint mindig.

Háború voltaképpen nincs is, az egész egy különleges katonai művelet (specoperacija), melynek az az oka, hogy az Oroszországi Föderáció szövetségese, az Amerikai Egyesült Államok elveszített egy csomó NATO-tábornokot a mariupoli Azovsztal alatti katakombákban berendezett biolaborokban, ahol kizárólag oroszokra veszélyes moszkítódenevéreket tenyésztettek, és most az orosz fegyveres erők segítenek megtalálni őket. Eddig harminckét moszkítódenevér vallotta be, hogy tábornok. De minden kényszer nélkül!

Napestig lehetne folytatni a képtelenségeket, amelyek egy része különben Oroszországban (és Magyarországon) hivatalosan kiadott hír az állami és kormányközeli médiában. Úgyis mindenki tudja, hová tegye őket.

Én már tényleg csak egy dolgot nem értek: mire volt jó elkenni a hídrobbantást? Kinek volt jó, ki köszöni meg?

Vagy már ennyire szolgalelkűek, hogy magánszorgalomból és buzgalomból hamisítanak?

Velem lehet beszélni.

Egyezzünk meg: a hidat nem robbantották fel.

A híd öngyilkos lett.

Kiugrott egy magas épület ablakából, közben negyvenháromszor hátba lőtte magát egy borotvaéles, mérgezett kötéllel.

Szele Tamás

süti beállítások módosítása