Forgókínpad

Forgókínpad

A kubai közlegények

2023. szeptember 06. - Szele Tamás

Hol terem az orosz katona? Eddig tudtuk, hol: nem Moszkvában vagy Szentpéterváron, inkább Dagesztánban, Burjátföldön, Csecsenföldön, azokban a szövetségi szubjektumokban, amelyek annyira szegények, hogy még a földet sem érdemes művelni ott, kizárólag a szerződéses katonáskodás jelent arrafelé valamennyire elfogadható megélhetést.

kubaiak_szeptember_6.jpg

Nos, úgy néz ki, hogy az Oroszországi Föderáció kiterjesztette fennhatóságát Kubára is. Erről Havanna némi megütközéssel értesült, ugyanis megszállás nem volt – bár folytak némi tárgyalások egy orosz flotta- és megfigyelőbázis létesítéséről az országban, de azt Kína megvétózta, ugyanis ők szeretnének saját bázist a helyén – ellenben megkezdődött a kubai önkéntesek toborzása az orosz hadseregbe.

És hát Kuba is pont olyan koldusszegény, mint Dagesztán vagy Burjátföld. Jelentkeznek a legények, hogy egy kis pénzhez jussanak. A Moscow Times szerint:

Az oroszországi székhelyű toborzók kubai állampolgárokat céloznak meg az interneten az ukrajnai háborúban, jövedelmező katonai szerződéseket, segítséget az Oroszországba való áttelepüléshez, sőt, még állampolgárságot is ígérnek nekik és családjuknak.”

Mármost az orosz állampolgárság nekünk, uniós polgároknak nem hangzik túl csábítóan, de Kubában (vagy Csecsenföldön) nagy szó. Moszkva volt 1959 óta Havanna Nagy Testvére, mindent onnan kaptak, jót, rosszat vegyesen, bár valahogy mindig több rossz érkezett, mint jó. Ezért is volt meglepő, mikor kedden a kubai hatóságok bejelentették:

A Belügyminisztérium azonosított egy Oroszországban működő emberkereskedő hálózatot és dolgozik annak semlegesítésén és felszámolásán. Ennek célja, hogy az ott élő kubai állampolgárokat, sőt egyes Kubában élő kubai állampolgárokat is toborozzanak az ukrajnai katonai műveletekben részt vevő fegyveres erőkbe. Az ilyen jellegű kísérleteket semlegesítették, és büntetőeljárást indítottak az ebben a tevékenységben részt vevők ellen”

A külügyminisztérium megjegyezte, hogy Kuba nem résztvevője az ukrajnai háborúnak, és szembe fog szállni mindenkivel, aki „részt vesz a toborzás vagy zsoldoskodás céljából folytatott emberkereskedelem bármely formájában”. A jelentésből nem derül ki, hogyan zajlik a toborzás, és ki áll mögötte.

A The Moscow Times orosz szolgálata több olyan közösségi médiacsoportot talált, amelyben kubai férfiakat toboroznak ukrajnai harcra.

A Cubanos en Moscú (Kubaiak Moszkvában) nevű Facebook-csoportban az oroszországi katonai szerződéses szolgálatot hirdető bejegyzések többségét egy Elena Suvalova nevű nő hozta létre.

Suvalova azt írja, hogy a kubai állampolgárok egyéves szerződést köthetnek az orosz hadsereggel, amely havi 204 000 rubel (2090 dollár) jövedelmet kínál. Az újonc orosz állampolgárságot is kaphat magának és családjának.

A posztok megjegyzik, hogy akár olyanok is jelentkezhetnek, akiknek lejárt vagy hiányzik az útlevelük – csak egy fényképet és egy bevándorlási igazolást kell benyújtaniuk.

Suvalova a The Moscow Timesnak adott beszélgetésben megerősítette, hogy segíthet az Oroszországban élő külföldieknek, köztük az iratok nélküli bevándorlóknak is, hogy szerződést kössenek a hadsereggel.

A spanyolul jól beszélő Suvalova hozzátette, hogy már több kubai utazását is elősegítette az ukrajnai frontra.

„A harcra vállalkozók jövedelemre tesznek szert, méghozzá elég szépen keresnek. Mindenki azonnal luxuslakást akar bérelni. De ha szükséges, az első néhány hétben, mielőtt megérkezik a fizetés, segítünk beköltöztetni valahová a családot, és ellátni őket”.

Suvalova azt mondta, hogy ingyen segít a leendő újoncoknak. Arra a kérdésre, hogy az orosz védelmi minisztériumnak dolgozik-e, nem kívánt válaszolni.

A Cubanos en Moscú Facebook-csoport egyik tagja, aki orosz katonai egyenruhába öltözött fotókat posztolt magáról, azt mondta, hogy Suvalova volt a kapcsolattartója, amikor csatlakozott az ukrajnai harcokhoz.

Suvalova a népszerű orosz közösségi oldalon, a VKontakte-n is megosztja a külföldieknek szóló toborzási hirdetéseket.

Az említett honlapon található profilján a háborút támogató Z szimbólummal kísért fotók arra utalnak, hogy a nő Moszkva ukrajnai inváziójának támogatója. Hasonlóképpen számos csoport, amelyre feliratkozott, arra utal, hogy a közép-oroszországi Rjazany régióban él.

Májusban a Rjazanyi Régió egyik helyi hírportálja több olyan kubai fotóját tette közzé, akik Ukrajnába mentek harcolni. A férfiak reményüket fejezték ki, hogy orosz állampolgárságot kapnak.

Két kubai férfi, akik névtelenségük megőrzése mellett nyilatkozott, a The Moscow Timesnak elmondta, hogy szeretnének az orosz hadseregben szolgálni, de még mindig várnak a hadsereg toborzóinak válaszára.

„Tudom, hogy nagyon jól fizetnek, és ez egy remek lehetőség arra, hogy gyorsan sok pénzt keressünk” – mondta az egyik férfi.

„Sokat fizetnek, és nekem szükségem van a pénzre. Valószínűleg később Oroszországban maradok” – tette hozzá a másik.

Kuba azon országok kis csoportjába tartozik, amelyek szoros kapcsolatokat tartanak fenn Oroszországgal a 2022. februári ukrajnai inváziót követően is.

Vlagyimir Putyin elnök 2022 őszén rendeletet írt alá, amely a külföldiek számára a szerződéses katonai szolgálat minimális időtartamát öt évről mindössze egy évre csökkenti. Ezzel egyidejűleg a védelmi minisztériummal szerződést kötő külföldieknek gyorsított eljárásban felajánlották az állampolgárságot.

A brit hírszerzés szerint az orosz hatóságok az utóbbi időben megduplázták az erőfeszítéseket, hogy a szomszédos országok állampolgárait toborozzák az ukrajnai harcokhoz.

Elemzők szerint Örményországban és Kazahsztánban június végén jelentek meg online hirdetések, amelyekben az orosz hadseregben való szerződéses szolgálatra való jelentkezést ajánlottak. Az úgynevezett „önkénteseknek” 495 000 rubel (5050 dollár) egyszeri kifizetést és 190 000 rubel (1940 dollár) havi fizetést ígértek.

Az orosz hadsereg egy névtelenséget kérő magas rangú tisztje a The Moscow Times orosz szolgálatának elmondta, hogy megdöbbentette az Ukrajnában harcoló, nemzetközileg toborzott zászlóaljak létszáma.

„Voltak nálunk kubaiak, voltak szerbek. Rosszul beszélnek oroszul, és nem ez az egyetlen probléma. Nem világos, hogyan lehet velük dolgozni” – mondta a tiszt. „És ők nem katonai magáncégektől érkeznek. Mindannyian a védelmi minisztériummal állnak szerződésben” – tette hozzá.

A helyzet komoly, ugyanis még csak nem is arról van szó, hogy a kubai jelentkezők mindegyike harcolni szeretne, sokan úgy tudják, egyszerű építőipari munka vár rájuk. A Mediazona két 19 éves kubai fiatalember nyomait követte és riasztó eredményre jutott: Alex Vegas és Andorf Velasquez egyszerűen csak újjáépítési munkát szeretett volna vállalni a korábban harcok sújtotta településeken, mégis a lövészárokba, majd kórházba kerültek.

Az AmericaTeVe Miami spanyol nyelvű (floridai székhelyű, Kubával és kubai kérdésekkel foglalkozó) televíziós csatorna többek között olyan képeket tett közzé, amelyeken kubai állampolgárok az orosz fegyveres erők egyenruhájában láthatóak, valamint olyan képeket, amelyeken egy kubai útlevél látható, amelyhez beszállókártyát csatoltak: az érkezés repülőtere Seremetyevo, a dátum pedig augusztus 7. volt. A tévécsatorna újságírói szerint a kubaiak a varaderói üdülőváros repülőteréről repülnek Oroszországba – az Aeroflot nemrég, július 1-jén indított onnan járatokat. Így kerültek Oroszországba hőseink is. A sajtó Vegas és Velasquez szavai alapján arról számoltak be, hogy júliusban Oroszországba repültek, miután szerződést kötöttek „árokásásra” és építési munkákra Ukrajnában. Ám a fiatalemberek állítása szerint becsapták őket, és a frontra küldték őket.

A fiatalemberek elmondták egy videón, hogy barátaiktól értesültek az oroszországi építkezéseken biztosított pénzkereseti lehetőségről. Állításuk szerint egy kubai nő és két orosz nő vállalta, hogy ellátja őket a munkához szükséges dokumentumokkal, és jegyeket is vásároltak nekik Oroszországba. A Varaderóból Oroszországba tartó repülőgépen a fiatalok állítása szerint velük együtt mintegy 200 másik kubai állampolgár is utazott, akik szintén azért utaztak, hogy ilyen módon keressenek pénzt. Július 7-én érkeztek Oroszországba, ahol a repülőtéren egy orosz nő és egy kubai katona fogadta őket.

Ezt követően Vegas és Velasquez elmondása szerint egyéves szerződést ajánlottak nekik az orosz hadseregben havi 204 000 rubel fizetéssel, valamint orosz állampolgárságot maguknak és családjuknak. Mindkettőjüktől elvették a kubai útlevelet az állampolgársági ügyintézés ürügyén. A történet folyamán felbukkant egy kapcsolattartási telefonszám is, mely egy VKontakte-profilhoz kapcsolódik a 34 éves Dana Diaz nevén. Az oldalt 2022 decembere óta nem frissítették, az ismerősei pedig félig spanyolok, félig oroszok. A TrueCaller szolgáltatásban egy Dayana Díaz Echemendía nevű felhasználó van regisztrálva ezen a számon.

A Whatsapp- és Telegram-fiókjaihoz kapcsolódó fotókon a nő terepszínű, V-betűs ruhában pózolt (a képek szeptember 5-én este tűntek el a profiljáról). Az egyik képen egy katonai toborzóközpontnak látszó létesítményben állt, a háttérben egy sötét bőrű, katonai egyenruhát viselő férfival.

A 19 éves kubaiak Daina nevét említették, amikor arról beszéltek, hogyan írtak alá valamilyen szerződést, és hogyan jutottak el Oroszországba. Daina nevét, mint Alex Vegas oroszországi útjának megszervezésében részt vevő személyt az édesanyja említette, amikor újságírókkal beszélt. Megerősítette, hogy a fiának munkát, pénzt és orosz állampolgárságot ígértek. „Hetek óta nem tudok róla semmit” – mondta az asszony.

A nő másokkal való kapcsolatfelvételek során Dallana Russia, Dana Diaz, Dayana Y David és Dayana Guerra Ucraina néven szerepel – ez utóbbit úgy lehet lefordítani, hogy „Dayana Ukrajnai Háború”.

Alain Paparazzi Cubano blogger részletes, de meglehetősen zavaros történetet közölt az Oroszországba dolgozni utazó 19 éves kubaiakról. „Azt mondták nekünk, hogy a harcok sújtotta városok újjáépítésére, lövészárkok ásására küldenek minket. Csak ennyi, és semmi háború” – bizonygatta az egyik kubai.

Hamarosan azonban mindkettőjüket egy katonai egységhez vitték, ahol kiképezték őket, majd ukrán erdőségekben vetették be őket. Mint egyikük elmondta:

Aztán hajnalban katonai hátizsákokat adtak át nekünk, és Ukrajnába küldtek. Két nap múlva megérkeztünk Ukrajnába, és egy erdei árokban találtuk magunkat. Nem kaptunk se ételt, se vizet, nem mosakodhattunk, hat méter mélyen a föld alatt aludtunk, szörnyű páratartalomban. A telefonjainkat elvették tőlünk azzal az ürüggyel, hogy drónok kiszúrhatnak minket, és lebombázhatnak.”

Más kubai állampolgárok is ott voltak, ők azt mondták:

Az étel nyomorúságos volt. Az egész csoport akut légúti fertőzést kapott, mert az esőben sorakoztunk. Gyakorlatokat kellett végeznünk és futkároznunk. Egy idő után rájöttünk, hogy háborúra képeznek ki minket. Néhány kubai megtagadta, hogy az egységben gyakoroljon, és kérte, hogy küldjék őket vissza Kubába. A bátyám és én is köztük voltunk. Erre egy orosz katona megvert minket, és közölte velünk, hogy ha megtagadjuk, akkor a Fekete Delfinbe, Oroszország legveszélyesebb börtönébe kerülünk. Mivel aláírtunk egy szerződést, most már kötelesek voltunk azt tenni, amit mondanak. Soha nem fordították le a szerződéseinket, és nem engedték, hogy mi magunk fordítsuk le őket.”

Mindkét fiatalember azt állítja, hogy tűzharcban is jártak és dróntámadás is érte őket. Egy idő után, mondják, mindketten kórházban kötöttek ki - nem sérülések, hanem betegség miatt. Ezután repülővel Szentpétervárra repültek, mondják a fiatalok, majd Kalinyingrádba, ahol most vélhetően tartózkodnak.

Azt mondták, hogy amint felépülünk, visszaküldenek minket Ukrajnába, az első vonalba. Ha pedig megtagadjuk, vagy megpróbálunk megszökni, a katonai rendőrséget uszítják ránk” – állítják a kubaiak. Az egyik videón, ahol Vegas és Velasquez az oroszországi kalandjaikról beszélnek, egyikük egy olyan pólóban ül, amelyre az „Orosz Haditengerészet” felirat szerepel.

Ugyanakkor az egyik, a kubaiak által felvett videón egy feltehetően orosz katonatiszttel folytatott beszélgetés látható – Kalinyingrádot említ. Úgy tűnik, a katonák megpróbálják megérteni, hogyan kerültek a kubaiak egyáltalán Ukrajnába. Egy másik személy a felvételen azt mondja, hogy mindkét fiatalember iratait Kalinyingrádban hagyták, és mindkét srácot megverte valaki. Ők maguk is azt bizonygatják, hogy az orosz katonaság bántalmazta őket, mert nem voltak hajlandóak harcolni.

Hogy hazakerül-e valaha Vegas és Velasquez, annak csak a Jóisten a megmondhatója, de hogy csúnyán becsapták őket – és társaikat is – az biztos. A valóban katonának jelentkező kubaiak sem jártak jól, de végső soron ők legalább tudták, mire számíthatnak: az építkezési munkára jelentkezők nem is sejthették, hogy ágyútölteléknek szánják őket.

Szöges ostorral hajtja a csatába Nyomor tábornok éhség szülte seregét Putyin, Dagesztánból, Burjátföldról, Csecsenföldről, de most már a határain túlról, Örményországból, Kazahsztánból, Kubából is. Akit nem csábít a zsold, azt becsapják, csak, hogy besorozhassák: maholnap kötéllel fogják az orosz katonát világszerte, ha nem vigyázunk.

Egyszóval, ne kérdezzük, hol terem az orosz baka. Most már akárhol.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása