Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: A dagesztáni pogrom

2024. június 24. - Szele Tamás

Mikor ma reggel felébredtem, azt hittem, hogy átcsúsztam egy párhuzamos világba, amit Mihail Afanaszjevics Bulgakov talált ki. Ugyanis az első hír, amit a Meduzán megláttam, úgy szólt, miszerint: „Június 23-án este Derbentben antiszemita támadás érte a Lenin utcai Boldogságos Szűz Mária Közbenjárásának ortodox templomát.”

dagesztan_junius_24_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Azért ízlelgessük, ugyanis ez maga az orosz abszurd. Rendben, már abban is van valami bulgakovi, hogy az ortodox templom pont a Leninszkaja ulicában van, meg hát miért van Derbentben Leninszkaja ulica? (Később megnéztem a térképen, van ott még Ordzsonikidze ulica is). De felőlem legyen. Azonban hogy érhet egy ortodox keresztény templomot antiszemita támadás? Sajnos egyébként halálos áldozat is volt, nyugodjon békében, a pópa bácsinak elvágták a torkát.

Miután meggyőződtem arról, hogy nem hallucinálok, utánanéztem, mi a csoda is történhetett. Ez nem volt könnyű feladat, ugyanis az orosz és a nyugati sajtó – jelenleg pártállásra való tekintet nélkül – össze-vissza adta a híreket, valami nyolc-tíz forrásból sikerült összerakni, mi játszódhatott le, leginkább a Versztka összefoglalójára támaszkodtam, de felhasználtam a The Insider és az ISW információit is. Akkor vágjunk bele.

Tehát, a derbenti és makhacskalái terrortámadásokban több mint 15 ember meghalt és mintegy 20-an megsebesültek. A The Insider 25 halottról tud, lesz az estére negyven is – mivel addigra ugyanis meghalnak a súlyos sebesültek.

Június 23-án este ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak Dagesztán két városában, Mahacskalában és Derbentben a helyi vallási épületekre. Az előzetes adatok szerint a támadásoknak több mint 15 ember, többségükben rendőrök estek áldozatul. Nyikolaj Kotyelnyikov főpap is meghalt a terrortámadás következtében - elvágták a torkát. A militánsok közül ketten – tudta meg a Versztka – a helyi önkormányzat vezetőjének, Magomed Omarovnak a fiai, egy másik bűntársukat pedig szintén Omarovék rokonának tartják.

A dagesztáni terrortámadásról szóló első jelentések 18:14-kor jelentek meg – a helyi Telegram-csatornák a derbenti Lenin utca környékén történt lövöldözésről írtak. A következő 20 percen belül hasonló hírek érkeztek Mahacskalából, és beszámolók érkeztek halálos áldozatokról is. Szinte ezzel egyidejűleg a média és a helyi bloggerek elkezdtek videókat közzétenni egy égő derbenti zsinagógáról.

18:47-re a regionális belügyminisztérium hivatalos csatornáján közölte, hogy a támadás "körülbelül 18:00-kor" történt, és a Derbentben égő zsinagóga mellett a Lenin utcai Boldogságos Szűz Mária Közbenjárásának templomát is megtámadták.

„Derbentben ismeretlenek automata fegyverekkel tűz alá vettek egy zsinagógát és egy templomot. Az előzetes információk szerint egy rendőr meghalt, egy pedig megsebesült. A gépkocsit, amelyen a gyanúsítottak elmenekültek, körözési listára tették: egy fehér színű, 921-es rendszámú Volkswagen Polo gépjárműről van szó - közölték a helyi rendfenntartók.”

Mahacskalában ismeretlenek rálőttek egy közlekedési rendőrőrsre
Tíz perccel később a dagesztáni belügyminisztérium közölte, hogy mi történt Mahacskalában - ott szintén ismeretlen fegyveresek rálőttek a Jermoskina utcai közlekedési rendőrőrs egyik őrhelyére. 18:55-kor nyomozók érkeztek a helyszínre, 19:06-kor pedig egy, a biztonsági erőkhöz köthető csatorna jelentette egy rendőr halálát. A rendőrség bejelentette a "Megszakítás" tervét (ez voltaképpen egyfajta rendkívüli állapotot jelent).

Nem sokkal később egy helyi tévécsatorna közzétett egy fotót, amelyen a tűzoltók oltják a zsinagógát. Kapujára festékkel a 2:120-as és a 8:39-es számok vannak írva. A poszt szerzője azt állítja, hogy ez a Korán bizonyos szúráira és szakaszaira utal. A 2. szúra 120. szakasza arra buzdít, hogy ne térjetek le Allah útjáról, hogy a zsidók és keresztények kedvében járjatok (egy fordítás szerint: „A zsidók és a keresztények nem lesznek veletek elégedettek, ha nem tartjátok magatokat a vallásukhoz. Mondjátok: 'Allah útja az egyenes út. De ha engedsz a vágyaiknak, miután a tudás eljutott hozzád, Allah nem lesz sem a védelmeződ, sem a segítőd”), és a 8. szúra 39. szakasza arra szólít fel, hogy harcolj azok ellen, akik nem imádják Allahot (az egyik fordítás szerint: „Harcolj ellenük, amíg a kísértés el nem tűnik, és a vallás teljesen Allahnak nem szentelődik.”

19:21-re újságírói forrásokra hivatkozva közölték, hogy a Derbentben és Mahacskalában történt fegyveres támadásban öt ember meghalt és kilenc megsebesült. További fél órával később a sebesültek száma 23-ra emelkedett.

19:32-kor vált ismertté, hogy Mahacskalában a Magomed Gadzsijev utcában tűzharc volt. Nagyjából ugyanebben az időben támadók felgyújtottak egy rendőrségi járőrkocsit az Ordzsonikidze utcában.

Samil Hadulajev, a Dagesztáni Közfelügyeleti Bizottság elnökhelyettese újságíróknak egy pap haláláról számolt be egy derbenti templomban. A támadók megölték a papot oly módon, hogy elvágták a torkát. A templom többi lelkésze bezárkózott a templomba, hogy segítséget várjanak.

Az áldozat a 66 éves Nyikolaj Kotelnyikov volt, aki több mint 40 évig szolgált az orosz ortodox egyházban. Erről Vlagyimir Legoida, a moszkvai patriarchátus zsinati osztályi csoportja az egyháznak a társadalommal és a médiával való kapcsolataival foglalkozó elnöke számolt be. "Őszentsége a pátriárka és az egész orosz egyház imádkozik Nyikolaj Kotelnyikov atya és a többi áldozat nyugalmáért, valamint a sebesültek mielőbbi felépüléséért" - tette hozzá.

Hadulajev szerint a mahacskalai templomban egy biztonsági őr is meghalt. Ekkorra a média már a derbenti zsinagóga őrének meggyilkolásáról is írt. 19:43-kor a mahacskalai rendőrökre támadó terroristák "likvidálásáról" jelentek meg hírek.

A Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított az Oroszországi Föderáció Büntetőtörvénykönyvének 205. cikke (terrorcselekmény) alapján, a helyi hatóságok terrorellenes műveleti rendszert vezettek be a köztársaságban, Abdulhakim Gadzsiev dagesztáni állami duma képviselő pedig Ukrajna és NATO-országok nyomát látta a terrortámadásban.

20:01-kor Mahacskalában lövések hangjai hallatszottak a helyi strand közelében, valamint a zsinagóga közelében. Fél tízkor jelentették, hogy hat rendőr meghalt. Kilenc perccel később azonban a források kilenc halottról számoltak be a médiának, akik közül heten rendőrök voltak.

Derbentben elkezdték keresni az N075UT05 rendszámú fekete Vestát, amelyet állítólag a támadók használtak. Az „Agensztvo” szerint az autó Shamil Ibragimové. Legalábbis 2022-ig a szélsőségesség-ellenes köztársasági központban dolgozott (röviden: elhárító volt, nincs is szebb annál. mint amikor az elhárító megfordul).

20:33-kor folytatódott a lövöldözés Derbentben, emiatt még a zsinagógát oltó tűzoltókat is vissza kellett hívni.

20 óra 44 perckor a mahacskalai templom közelében még mindig folyt a harc, 40 túsz rekedt a templomban - jelentették a biztonsági erőkhöz köthető tévécsatornák. A belügyminisztérium később cáfolta ezt az információt - 19 ember volt az épületben, és saját biztonságuk érdekében zárkóztak be oda. Ugyanakkor a Roszgvargyija Derbentben támadásra készült - a fegyveresek az egyik lakóházba vették be magukat. 21:17-kor már zajlott a támadás, a lakókat evakuálták.

Este 10 óráig legalább négy terroristát megöltek. Közülük kettő, mint a Versztka kiderítette, Magomed Omarov, a szergokalai körzet vezetőjének fiai voltak. Osman és Adil volt a nevük. Egy, a dagesztáni nyomozóbizottsághoz közel álló forrás szerint a nyomozók azt a verziót mérlegelik, hogy a fegyveresek egy iszlamista terrorszervezet úgynevezett alvó sejtjének tagjai voltak. A média később egy másik támadó, Abduszamad Amadziev rokonaként nevezte meg őket.

Magomed Omarovot magát az FSZB őrizetbe vette és jelenleg is tart a kihallgatása. Házkutatás kezdődött nála, minek következtében Szergokala falu központjában ismeretlenek rálőttek egy rendőrautóra, megsebesítve egy rendőrt. Este 11 órakor a járási vezető oldala eltűnt az Egységes Oroszország párt honlapjáról, amelynek helyi vezetője volt.

23.15-kor a Nemzeti Terrorellenes Bizottság bejelentette, hogy Derbentben befejeződött a „terrorellenes művelet aktív szakasza” és „két banditát” likvidáltak. Negyedórával később Mahacskalából érkezett hír: három rendőr és 13 civil került kórházba - jelentette a dagesztáni belügyminisztérium főosztálya.

Hajnali egy óra felé közeledve a mahacskalai templomból kimenekítették az elbarikádozott papokat és a híveket. Hajnali 1 óra 17 percre a derbenti zsinagógát is eloltották.

Az előzetes adatok szerint a dagesztáni terrortámadásokban több mint 20 ember megsérült. Több mint 15 ember meghalt, többségük rendőr. A NAK először azt közölte, hogy hat fegyveres - kettő Derbentben és négy Mahacskalában - halt meg az akció során. Később azonban az adat megváltozott, és a „semlegesítettek” száma öt főre emelkedett. Ugyanakkor Dagesztán állami vezetése szintén hat támadó megöléséről számolt be.

Ide tartozik még az ISW információja, mely szerint:

„Az ISIS-K oroszországi ága, az Al-Azaim Media a támadást követően június 23-án közleményt tett közzé, amelyben dicsérte „kaukázusi testvéreiket”, amiért megmutatták, hogy mire képesek. Az Al-Azaim konkrétan nem vállalta magára a támadást, viszont a Kaukázusra való hivatkozás erősen arra utal, hogy a Wilayat Kavkaz a felelős a támadásért.”

Eddig a hírek, ennyit lehet körülbelül tudni. És ez még egy viszonylag rendezett, legalább valamennyire áttekinthető hírcsokor. De egyáltalán, mit jelent?

Első sorban azt, hogy az ISIS-K nagyon mélyen épülhetett be a dagesztáni társadalomba, hiszen ha az Egységes Oroszország (Putyin pártja) helyi elnöke és Shamil Ibragimovics, a magas rangú elhárító tiszt is érintett az ügyben, akkor nagy a baj.

Láttam helyiek által készített videókat a lövöldözésekről, ezek sajnos nem idézhetőek, ugyanis egyrészt valóban nagyon véres jeleneteket tartalmaznak, másrészt viszont általábban orosz nyelvű kommentárok hangzanak el bennük, és ezeknek a tartalma talán a lehető legkevésbé szalonképes, és akkor még finoman fogalmaztam. De nem a terroristákkal rokonszenveznek, bár, hogy úgy mondjam, ezeket a kifejezéseket még egyetemen sem tanítják, ezeket a kocsmában kell megtanulni.

Dagesztán izraelita lakossága egyébként roppant kis lélekszámú, talán 3-400 családról lehet szó, és tulajdonképpen roppant érdekes a történelmük: olyaan 2400 évvel ezelőtt kerülhettek oda, valamely asszír támadás elől menekülvén, aztán – tulajdonképpen soha nem volt ellenük senkinek kifogása az 1990-es évekig. Akkor viszont megromlott a társadalmi légkör, megjelent a harcos iszlám eszme, és aki tehette, kivándorolt. Hitviláguk – néhány népraztudósnak köszönhetően tudunk erről – különösen érdekes volt, egy olyan régi állapotot tükröz, amiben még sok minden elfért egymás mellett, de természetesen kultúremberek.

Példának okáért a tavaly október 29-i. mahacskalái pogrom azért is fulladt teljes kudarcba, mert – nem találtak zsidót, akit agyon lehetett volna ütni. A pogrom zsidóhiány miatt maradt el.

A mostani terrorakció épp ezért is érthetetlen. Valószínűleg a támadók egyszerűen nem találták a derbenti zsinagógát, és elsőre megtámadtak bármit, ami templomra hasonlított, ez történetesen egy ortodox szent hely volt. Aztán, némi mészárlás után mentek tovább, és sikerült rábukkanni a valódi zsinagógára is. A tevékenység viszonylag összehangolt lehetett, hiszen ugyanekkor Mahacskalában és környékén is kitörtek az utcai harcok és a gyújtogatások.

Az események visszhangja minden kritikán aluli: még az elkötelezett muzulmán körök is mélyen elítélik a történteket, ennek a világon semmi értelme nem volt, politikai tőkét nem lehet belőle kovácsolni, egyáltalán, nem volt jó semmire – csak meghalt sok derék ember. Nyilván az ISIS-K szervezte, amiként korábban is ők gépészkedhettek akár a Crocus City Hallban, akár a mahacskalái pogrom esetében.

A kérdés csak az, hogy mi a jó nekik ebben?

Aki ezt meg tudja válaszolni, meg fogja kapni a Béke Nobel-díjat. Esetleg többször is egymás után.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása