Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Kémek közterületen

2024. október 24. - Szele Tamás

Magyarország jelenleg nem hírszerzési nagyhatalom és talán soha nem is volt igazából az. Nekünk nincsenek legendás kémeink, elhárítóink, illetve akik mégis akadnak – mint mondjuk Trebitsch-Lincoln vagy Radó (Dóra) Sándor, azok nem magyar színekben tevékenykedtek. Így aztán a magyar mentalitás kissé döbbenten tekint arra, hogy Moszkva egyik kerületében egyre-másra nevezik el az utcákat és intézményeket az ismertebb orosz (és szovjet) hírszerzőkről.

kemszobor_oktober_24_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Hát igen, nálunk nincs csekista romantika. Meg merem kockáztatni, hogy talán csak a legszolgalekűbbek nyugodnának bele abba, ha egy forgalmas budapesti utcát Péter Gáborról neveznének el, de Oroszhon most birodalomnak tekinti magát (lényegében véve régebben is így volt, csak más felhangokkal) és emiatt úgy érzik, meg kell emlékezniük a spionjaikról. Ennek járt utána a The Insider. 

Az a helyzet, hogy Szergej Nariskin, az SZVR vezetője* szolgálata nyilvánvaló kudarcai közepette újabb módszert talált ki arra, hogy nyomot hagyjon a történelemben: utcák tömeges átnevezését a szovjet kémek tiszteletére. Nariskin áldozata a Jaszenevo kerület lett, ahol az SZVR központja található: 2018 óta itt már négy „kém-utcanév” jelent meg. A következő két évben a kerület akár 12 utcát és teret is át kíván nevezni kémek tiszteletére – például Pavel Szudoplatovnak, a Lev Davidovics Trockij elleni merénylet szervezőjének nevét akarják halhatatlanná tenni. Ezenkívül felmerült az az ötlet is, hogy a Jaszenevót Fitinóvá nevezzék át Pavel Fitinnek, a Szovjetunió külföldi hírszerző szolgálata vezetőjének tiszteletére. A projektet Vlagyimir Megyinszkij volt kulturális miniszter, jelenleg elnöki tanácsadó felügyeli, és Irina Grisina, az önkormányzat vezetője támogatja. Nem tartanak az ügyben nyilvános közmeghallgatást, ahol az ilyen átnevezéseket jóvá kellene hagyni.

*Megjegyzés: az orosz szolgálatok ugyan mind a valamikori KGB utódai, de feladataik differenciáltak: az SZVR a „távol-külföldi” hírszerzéssel foglalkozik, míg a „közel-külföld”, vagyis a posztszovjet köztársaságok és az Oroszországi Föderációval határos országok, valamint a valamikori szovjet blokk államai az FSZB hatáskörébe tartoznak, a GRU területe pedig a széles nagyvilág.

A Szuperkém tér és a „Tavasz tizenhét pillanata” utca

Amint Szergej Nariskin 2016-ban átvette az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat igazgatói posztját, országszerte elkezdtek megjelenni a szovjet kémek emlékművei, és utcákat, iskolákat kezdtek átnevezni a tiszteletükre. A kémek életrajzának részletei azonban, akiknek a nevét Nariskin igyekszik halhatatlanná tenni, gyakran eltúlzottak vagy kitaláltak, és néhány hírszerző kezéhez bizony sok vér tapadt.

A kémhősök emlékének megörökítésére irányuló SZVR-projektek bemutatása 2023 márciusában kezdődött. Addigra, mivel Oroszország teljes körű inváziót hajtott végre Ukrajna ellen, a Nyugat közel 500 orosz diplomatát utasított ki, akiknek egyharmada a GRU, az SZVR és az FSZB munkatársa volt. Putyin tanácsadója, Vlagyimir Megyinszkij is részt vett a projektben, és a V.S. Loktyevről elnevezett, gyermekekből álló dal- és táncegyüttes is bekapcsolódott a kémpropagandába.

Így 2018 novemberében a főváros Jaszenevo kerületében, ahol az SZVR osztályvezetők társasházainak szomszédságában található egy korábban névtelen tér, azt a nemzetközi kémkedés sztárjáról, Kim Philbyről nevezték el. A kommunista „Cambridge-i Ötök” tagjaként Philby egyúttal a brit MI–6 hírszerző iroda egyik részlegének vezetője volt, és a kettős szuperügynök – pont a szovjet hírszerzés elleni harcot kapta feladatul az angol elhárítástól.** Philby csak a második világháború évei alatt nem kevesebb, mint 914 titkos dokumentumot adott át Moszkvának. Brit kutatók úgy vélik, hogy tettei a királyság számos hírszerzőjének halálához vezettek.

**Megjegyzés: Philby 1934-től kezdve dolgozott fedett ügynökként az orosz hírszerzésnek, a brit MI6-nek viszont erről fogalma sem volt, mikor 1941-ben beszervezte, tehát ebben az esetben helyesebb volna a „kettős ügynök” kifejezést használni.

1963-ban Philby Moszkvába menekült, és ezt követően a KGB szabadúszó tanácsadójaként dolgozott. Különleges szolgálataiért az SZKP Központi Bizottságának Politbürója a disszidenst a Lenin-renddel és a Vörös Csillag-renddel tüntette ki, majd egy 120 méteres lakást adományozott neki. Ebben a lakásban tanította a leendő illegális ügynököket az összeesküvés és a beszervezés módszereire. Philby 1988-ban, mély depresszió után halt meg, mivel az országban javában tartott a gorbacsovi peresztrojka (más források szerint öngyilkos lett). Özvegye 2021 májusában bekövetkezett halála után tanítványai között örökösödési harc kezdődött. Lett volna min osztozni: „A krími háború története” című könyv 1850-es kiadása, a dublini Trinity College könyvtárából ellopott ritka könyvek, Piranesi metszetei, XVII. századi spanyol bútorok, ősi perzsa kézzel készített szőnyegek, festmények, ikonok, a keletnémet hírszerzés (a »Stasi«) és a bolgár KGB ajándékai mind szerepeltek az örökségi leltárban. Azonban nem sokkal az özvegy halála előtt megjelent a lakásban Nariskin közeli barátnője, Veronika Krasenyinnikova, és ellenőrzést végzett. Ennek eredményeképpen Philby tanítványaira nem maradt semmije – a ritkaságok az SZVR múzeumába kerültek.

Az ügy nem korlátozódott csupán a Philby térre, hamarosan Jaszenevóban megjelent egy másik utca, amelyet Pavel Fitinről, a Szovjetunió Külföldi Hírszerző Szolgálatának vezetőjéről neveztek el.

2022-ben pedig az 1694-es számú iskolát nevezték el róla. A szülők részéről nem volt ellenvetés, mivel az iskola tanulóinak egyharmada az SZVR tisztjeinek gyermeke. Ebből az alkalomból sajtóközlemény jelent meg az SZVR honlapján:

Gyermekeink már egészen fiatal koruktól kezdve a haza szolgálatának gyakorlatát és közvetlen példaképét látják maguk előtt. Így a fiatalabb generáció hazafias nevelésének folyamata már fiatal korban a lehető legnagyobb hatást fejti ki”.

Fitin (operatív álnevén „Öreg”) 1938-ban lépett be az NKVD-be. Az osztályon belüli repressziók ellenére szédületes karriert futott be – egy éven belül a külföldi hírszerzés vezetője lett. Az akkor 31 éves Fitint Berija kedvencének becézték. Az „Öregnek” tulajdonították azt, hogy állítólag megzavarta a nyugati szövetségesek és a hitleri Németország közötti különbéke-tárgyalások kísérletét. Erről a történetről szól a „Tavasz tizenhét pillanata” című tévésorozat, amelyben Fitin szerepét Vlagyimir Gromov alakítja, Stirlitz neki küldte titkos üzeneteit.

A valóságban nem voltak színfalak mögötti tárgyalások: Averell Harriman moszkvai amerikai nagykövet hivatalosan tájékoztatta Vjacseszlav Molotov szovjet külügyminisztert arról, hogy Karl Wolf SS-tábornok meglátogatta Allen Dulles-t, az amerikai hírszerzés svájci missziójának vezetőjét, hogy az olaszországi német csapatok megadásának feltételeiről tárgyaljon, és a szovjet fél ez ellen nem emelt kifogást. Fitint 1953 júliusában, Berija letartóztatása után elbocsátották az ügynökségtől.

Fitin nevének megörökítése még 2008-ban kezdődött: szülőfalujában, a Kurgani Területen található Ozsoginóban emléktáblát helyeztek el. 2014-ben emléktáblát helyeztek el a jalutorovszkajai ortodox gimnázium épületén, ahol tanult. 2016-ban hasonlóképpen emléktábla jelent meg az FSZB épületén a Szverdlovszki Területen, egy évvel később pedig felavatták az „Öreg” emlékművét az SZVR sajtóirodájával szemben. 2020 februárjában az észak-oszétiai Szudor-gerincen egy hegyet neveztek el Fitinről.

Sztálin megmentője” és a „Cambridge-i Ötök” tartótisztje

A Philby tér és a Fitin utca után két további „kém-közterület” jelent meg nem messze az SZVR főhadiszállásától: ezeket Deitsch hírszerzőről és Gevork Vartanjanról nevezték el. Utóbbit a Kremlhez közel álló történészek „Sztálin megmentőjének” nevezik, mivel az iráni NKVD-rezidentúra alkalmazottjaként állítólag meghiúsította Hitler tervét, hogy 1943-ban a teheráni konferencián fizikailag megsemmisítse a Nagy Hármak vezetését.

Vlagyimir Voronov történész szerint ilyen összeesküvésről egyáltalán nem volt szó, mivel 1943 elejére a teheráni német ügynökhálózatot – elsősorban a brit kémelhárítás erőfeszítéseinek köszönhetően – teljesen felszámolták. Ami Vartanjant illeti, 1943-ban 19 éves volt, és operatív feladatai közé tartozott a britek elleni kémkedés – kerékpárosnak álcázva.

Később Vartanjan a KGB politikai hírszerzésének vonalán dolgozott a NATO-országokban. Nem hivatalos kapcsolatokat tartott fenn Silvio Berlusconi későbbi olasz miniszterelnökkel, és állítólag ő hozta össze őt Putyinnal. Vartanjan 2012-ben a Botkin kórházban halt meg, rákban.

Arnold Deitch osztrák kommunistát, akiről a másik utcát nevezték el, 1928-ban szervezték be, amikor először járt Moszkvában. Deitch londoni helyettes rezidensként több mint 20 ügynököt toborzott be és felügyelte a már említett „Cambridge-i Ötöket” is. 1942 novemberében Deitchet kémként Argentínába küldték, de a Donbássz tartályhajót, amelyen utazott, elsüllyesztette a német Z–27-es romboló.

A kémmánia folytatódik

A The Insider fővárosi polgármesteri hivatalban dolgozó forrása szerint Nariskin azt javasolta Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgárrmesternek, hogy legalább tizenkét további tér és utca kapja a szovjet kémek nevét. A tervek szerint a következő öt évben megörökítik Jurij Sevcsenko nevét, aki Spanyolországban és Portugáliában dolgozott az UNESCO munkatársának álcázva magát, Vadim Kirpicsenkóét, aki a KGB tunéziai rezidentúrájának vezetője volt, Vjacseszlav Trubnyikovét, az SZVR egykori vezetőjéét, akit a „hidegháború lovagjának” neveztek. Utcát kap Jevgenyij Kim, aki ázsiai országokban kémkedett, és Vlagyimir Lokhov, a KGB egykori iráni rezidense. Az átnevezés elsősorban a „barátságtalan nevű” utcákat érinti. Moszkva központjában például a hazafiak számára oly bosszantó Riga tér és a Rigai vasútállomás kerülhet átnevezésre, északon a Tallinn utca, Jaszenevóban pedig a Vilnius utca és a Litovszkij körút.

A kerület egyik új épületét a tervek szerint Afrika de las Erasról, a szovjet hírszerzés uruguayi rezidenséről nevezik el. A hölgy Montevideoban egy francia divatszalon tulajdonosának álcája alatt politikusok, diplomaták és katonák feleségeivel kötött ismeretséget, és rajtuk keresztül államtitkokat csalt ki. Salvador Allende leendő chilei elnök és Ernesto Che Guevara kubai forradalmi ikon is összeköttetésben állt vele.

Az önkormányzatban folytatott vitát a források szerint azt a kezdeményezés váltotta ki, hogy az egyik utcát Pavel Szudoplatovról nevezzék el, aki a Sztálin ellenségei ellen kivezényelt gyilkosok egy csoportját vezette. Viszont – nincs jogi alapja az elutasításnak: 1992-ben Szudoplatovot teljes mértékben rehabilitálták, majd Borisz Jelcin titkos rendelettel visszaadta a gyilkosnak főhadnagyi rangját és az állami kitüntetéseit. Tette mindezt annak ellenére, hogy Szudoplatov szervezte meg Trockij meggyilkolását Mexikóban és Jevgenyij Konovalec, az Ukrán Nacionalisták Szervezetének vezetője meggyilkolását Hollandiában. Ezenkívül Berija utasítására terveket dolgozott ki Olekszandr Sumszkij volt ukrán oktatási népbiztos, Teodor Romzsa görög katolikus püspök, Naum Samet hajóépítő mérnök és Isaac Ogins amerikai volt Komintern-tag meggyilkolására. Szudoplatovot 1953-ban Berija bűntársaként letartóztatták és 15 év börtönre ítélték.

Az SZVR eddig arra szorítkozott, hogy mellszobrot állított Szudoplatovnak a Brjanszki Területen és utcát neveztek el róla a megszállt Melitopolban. „Ő egy legendás személyiség, a különleges célú gerillaegységek megteremtője, neve aranybetűkkel van beírva a szovjet biztonsági szolgálatok történetébe” – mondta Alekszandr Bogomaz, a Brjanszki Terület kormányzója a mellszobor leleplezésekor.

Közben a jaszenevói önkormányzat vezetésében arról tárgyalnak, hogy a járást átnevezzék Fitinóvá. A kezdeményezést a körzet vezetőjének, Irina Griscsinának tulajdonítják, aki baráti kapcsolatban áll Nariskinnel, és az FSZB igazgatójától dicséretet is kapott. Mint a tisztviselő a „Razvedcsik” (a cím „Hírszerzőt” jelent, ez az SZVR saját kiadványa) magazinnak elmondta, „büszke az SZVR-rel való együttműködésére és szomszédságára, és ez rendkívül pozitívan befolyásolja a kerület életét”. A The Insider önkormányzati informátora szerint ezek a pletykák nem alaptalanok, ugyanis Griscsinának sikerült elérnie, hogy az 1694-es számú iskolát minden gond nélkül elnevezzék Pavel Fitinről.

Azt már én teszem hozzá, hogy létezik ám ulica Zorge is, amit természetesen Richard Sorgéról, a Japánban kivégzett szovjet kémről neveztek el, örök kár, hogy nem Jaszenevóban, hanem Scsukinoban van, de bezzeg Abel ezredesről még nem neveztek el semmit, a Rosenberg házaspárról sem találok Moszkva térképén közterületen elnevezve, ami komoly hiba, de még javítható.

Különben is, ahány orosz kém bukott le mostanság Nyugaton, ahányat kiutasítottak vagy letartóztattak, mind kaphat utcát Moszkvában, elég nagy a város.

Ha a tendencia folytatódik, mához egy esztendőre már minden moszkvai közterület kémekről lesz elnevezve.

Na jó, a Vörös teret és a Régi, valamint Új Baszmannaja utcákat kivéve.


Szele Tamás

süti beállítások módosítása