Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: A mózeshitű

2024. szeptember 05. - Szele Tamás

Előre le szeretném szögezni, hogy én izraelita vagyok, másként mondva mózeshitű magyar, tehát kissé elfogult vagyok ebben a kérdésben. 1848-49-ben a felmenőim olyan ötven fővel vettek részt a szabadságharcban, de mondjuk ezt 1944-ben meg is köszönték nekik. Akkor olyan 120 ember veszett oda.Van nekem egy kis családi fotóalbumom, abban van az Adélka képe: őt hat éves korában gyilkolták meg.

mozes_szeptember_5_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Pedig ma olyan kellemesen ébredtem. Azt álmodtam ugyanis, hogy a New Yorkban ülök, a mélyvízben, valahogy Karinthy is ott volt, meg Rejtő is, de főleg Szép Ernő és Kosztolányit vártuk, mert neki voltak ismeretségei a rosszleánykák körében. Szóval, teljesen polgári álom volt, sag schon, akkoriban körülbelül így nézhetett ki a világ.

És akkor beesett ez a Tucker Carlson-interjú (épp a kávé és a kaukázisi kefír közott). Inkább szó szerint idézném, bár megjegyzésekkel, ezeket kurzív kiemeléssel jelölném. Hát lássuk, mivel van dolgunk. Egyébként a Jerusalem Post kivonata alapján dolgozom. (https://www.jpost.com/international/article-818792)

Tucker Carlson jobboldali szakértő online talkshow-jának legutóbbi epizódjában interjút készített egy önjelölt „történésszel”, aki a holokauszttal kapcsolatos valótlanságokat terjesztett.

Carlson X/Twitter közösségi hálózaton futó, azonos című műsorának epizódja elismerést váltott ki az oldal milliárdos tulajdonosától, Elon Musk-tól, aki egy azóta törölt bejegyzésben azt írta, hogy „Nagyon érdekes. Érdemes megnézni”.

Az interjúban Darryl Cooper, a mintegy 112 ezer feliratkozóval rendelkező Substack szerzője azt mondta Carlsonnak, hogy a nácik egyszerűen túl nagy fába vágták a fejszéjüket „1941-ben olyan háborút indítottak, amelyben teljesen felkészületlenül értek a több millió hadifogoly, a helyi politikai foglyok millióival” – mondta a 138 perces beszélgetés során. Cooper ezután azt sugallta, hogy a táborokban milliók meggyilkolása Hitler háborúra való felkészületlenségének nem szándékos következménye volt, ellentmondva a dokumentált történelmi tényeknek, amelyek szerint ez volt a náci rezsim Végső Megoldásának kifejezett célja, és a tömeggyilkosságok hatalmas rendszerén keresztül valósult meg, amely megsemmisítő táborokat, gázkamrákat, tömeges kivégzésekre szakosodott katonai egységeket és kivégzőosztagokat foglalt magában.

(Első megjegyzés: Bergen-Belsen már 1936 óta üzemelt. És igen, haláltábor volt, nincs mit szépíteni a dolgon. Kicsit hajazott Szolovkára, ami viszont 1921 óta működött.)

„Mindenféle terv nélkül mentek be, és csak úgy bedobták ezeket az embereket a táborokba. És emberek milliói végezték ott holtan” - mondta Cooper Carlsonnak a hétfőn közzétett epizódban. Ez része volt annak a nagyobb érvelésnek, amelyet Cooper arról folytatott, hogy Winston Churchill brit miniszterelnök, és nem Hitler volt a második világháború „főgonosza”, mert „elsősorban ő volt a felelős azért, hogy az a háború azzá vált, ami lett, ami lett, hogy valami más lett, mint Lengyelország lerohanása”.

(Második megjegzés: és akkor mi is történt Babij Jarnál? Paulus altábornagy zavarba jött és hirtelen nem tudta, mit művel?)

Később Cooper felvetette, hogy Nagy-Britannia háborúba való belépését „olyan emberek, a pénzemberek, egy médiakomplexum motiválta, akik azt akarták, hogy Churchill legyen az a fickó, aki okkal képviseli Nagy-Britanniát ebben a konfliktusban”. Azt is feltételezte, hogy Churchill cionizmusának felkarolása anyagilag is előnyös volt számára: „Olvashatunk történeteket arról, hogy Churchill csődbe ment, és pénzre volt szüksége, és olyan emberek segítették ki, akik osztották az érdekeit a cionizmus tekintetében” – mondta.

(Harmadik megjegyzés: Sir Winston Randolph Churchill élete folyamán többször is meg kellett küzdjön némely anyagi gondokkal. Csakhogy, mivel tehetséges és fantáziadús ember volt, az átmeneti anyagi gondjait úgy oldotta meg, hogy elment újságírónak a Timehsoz. Különben még elvileg sem lehetett volna cionista, főleg nem a Balfour-nyilatkozat után, és Arábiai Lawrence támogatása mellett).

Cooper már régóta népszerűsíti Hitler és a második világháború torzított szemléletét, ami a náci atrocitások minimalizálását eredményezi, beleértve egy azóta törölt tweetet, amelyben azt mondta, hogy a nácik által megszállt Párizsba érkező Hitler képe „minden szempontból végtelenül jobb”, mint a nemrég lezajlott párizsi olimpiai megnyitó ünnepségen készült kép, amelyen drag queenek játsszák el az utolsó vacsorát.

(Negyedik megjegyzés: ízlés kérdése)

A Carlsonnal készített interjúja – akinek X-fiókja több mint 13,7 millió követővel rendelkezik, szemben Cooper saját, Martyr Made nevű fiókjának mintegy 251 000 követőjével – hatalmas platformot adott nézeteinek. Carlson nem vágott vissza Cooper holokauszt-tagadásai ellen, és többször is megdicsérte őt, mondván neki: „Szerintem te vagy a legfontosabb népszerű történész, aki ma az Egyesült Államokban dolgozik”.

Később támogatta Cooper téziseit. „Az emberek természetesen vitathatják az ön tényszerű állításait. Feltételezem, hogy minden rendben van” - mondta Carlson. „Összhangban vannak azzal, amit én igaznak gondolok tudni”.

Ez volt a Fox News egykori műsorvezetőjének legutóbbi, antiszemita és fehér nacionalista retorikát visszhangzó megnyilvánulása. Példaként említhetjük a „nagy behelyettesítés” gondolatát, amely gyakran a zsidókat állítja egy olyan összeesküvés középpontjába, amelynek célja, hogy a fehér szavazókat barna bőrű bevándorlókkal helyettesítsék, valamint a jobboldali „szakértő” Candace Owenshez való csatlakozást, aki egyre inkább antiszemita eszméket terjeszt.

Az i24 izraeli televíziós csatornán megjelent Jonathan Greenblatt, az ADL vezérigazgatója Carlsont „rendkívül problémás személynek nevezte, aki a rasszizmus és a bigottság más formáival együtt évek óta antiszemitizmussal házal, így nem meglepő, hogy platformot adott ennek a holokauszttagadónak”. Az ADL már régóta célkeresztben tartja Carlsont, már korábban is követelte, hogy rúgják ki a Fox-tól, és ünnepelte, amikor a csatorna ejtette őt.

„Bár a náci pártnak, a Harmadik Birodalomnak talán nem mindenre voltak tervei, de egy dologra volt tervük: a zsidókra” – folytatta Greenblatt. „Ezt hívták Végső Megoldásnak.” Az epizódot sokan mások is bírálták a platformon, köztük Liz Cheney volt republikánus képviselő, aki »nácibarát propagandának« nevezte. De Musk, akinek platformját Carlson arra a célra választotta ki, hogy saját műsort indítson, miután kirúgták a Fox-tól, jó dolognak látta a beszélgetést.

A törölt poszt mellett, amelyben „érdemes megnézni” az epizódot, Musk sikeres példaként említette azt a kijelentett vágyának, hogy előmozdítsa a „szólásszabadságot” a platformon. Egy olyan felhasználónak válaszolva, aki „sarlatánnak” és „hihetetlenül félreinformáltnak” nevezte Coopert, és aki megígérte, hogy egy későbbi időpontban teljesebb mértékben lebuktatja őt, Musk azt írta: „Az a nagyszerű ebben a platformban, hogy megteheted”.

Muskot az oldal 2022-es megvásárlása óta gyakran érte tűz alá, amiért neonácikkal és fehér fajgyűlölőkkel lépett kapcsolatba az X-en, még akkor is, amikor igyekezett szövetségre lépni Izrael-párti ügyekkel, és prominens helyet foglalt el a mentett túszok mögött Benjamin Netanjahu miniszterelnök legutóbbi, kongresszusi beszédénél.

A Cooper-interjút megvitatva Greenblattnak volt néhány enyhe kritikája Muskkal szemben. Az ADL vezetője a múltban dicsérte Muskot annak ellenére, hogy a mogul a múltban antiszemitizmust támogatott, sőt maga is egyetértett az antiszemita érzelmekkel.

„Nagyon nehéz megsejteni, hogy Elon mit gondol” – mondta Greenblatt az i24 keddi adásában. „Örülök, hogy leszedte a tweetet, de szerintem helytelen, hogy nem csak olyan embereket, mint Darryl Cooper, akik ilyen undorító, aljas antiszemitizmusról beszélnek, hanem olyan embereket is megerősít, mint Tucker Carlson”.”

Hát, ennyi történt. Nekem a legrégebbi dokumentált ősöm Moses ben Abraham Barbanello, aki a cordobai kalifátusban élt, és mivel ékszerész volt, feljegyezték róla, hogy minden pénteken vendégül látta a környék szegényeit, akik ezt nem fogadták ellenérzéssel. Később menekülni kellett, aztán úgy keveredtünk mi a törökverők közé, mert hogy nem volt más megoldás, ütni kellett a törököt. Azt már persze Erdélyben. És vagy hatszáz évvel később. Aztán voltak némi epizódok, szabadságharcok és forradalmak: egyet nem értek.

Mi váltja ki ezt a mocskos, zsigeri antiszemitizmust? Hiszen nekem is piros a vérem, én is kávézok reggelente, a lánykákat szeretem, bár van itthon tükör, és hát ezek a hölgyek minimum 40 fölött vannak, miért utálnak?

Mert zsidó vagyok.

Erre nincs magyarázat.

Azért legközelebb érdekes lenne, ha a Királyhágót a kurdok védenék meg a török szultántól, bár anyagilag megoldható.

Végül is mindegy. Az antiszemitizmus olyan, mint Lenin: volt, van és lesz.

Ha valaki ezek után cionistának nevez, igaza lesz.

Bár... ugyanígy nevezhetne transzilvanistának is.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása