Forgókínpad

Forgókínpad

Dühöngők és ápoltak

2018. március 09. - Szele Tamás

Kérem, nagyot ment tegnap a magyar közélet, nyugodtan elmondható, hogy őrületből kis honunk nem egyszerűen jobban teljesít, hanem a világon legjobban, Brüsszelbe is Budapestről szállítják a bolondokat, a magyar elmebaj világszínvonalú. Akkor, kedves ápoltak, lássuk kicsiny zárt osztályunk tegnapi termését rohamból, valamint rög- és téveszmékből!

Kezdjük az enyhébb tudatzavarokkal. Mint kiderült, az ügyes kis Quaestor Értékpapír Zrt. 2009 júniusa és 2013 februárja között nem kevesebb, mint 72 millió forintot költött hindu tűzmágiára. Ezt egy indiai cégnek utalták, a természetfeletti szolgáltatásokról fiktív számlákat állítottak ki, amelyek névlegesen tanácsadásról és értékpapír-ügynöki tevékenységről szóltak. (https://mno.hu/bunugy_baleset/tizmilliokat-koltottek-hindu-tuzmagiara-a-quaestornal-2452246) Mármost láttam én már jóval több pénzt is elégetni, jóval értelmetlenebbül, csak azért meggondolandó, hogy pont ebben a periódusban nem buktak meg, sőt, elég jól ment a sikkasztás – tudhat ez az Agní tűzisten valamit. Én átnézném alaposabban azt a könyvelést, lesz ott lámaista számla is, ugyanis a cég 200 milliárdot tüntetett el, ami pontosan húszezer tízmilliószoros nap, és az csak a tibeti buddhizmusban van. Meg kéne piszkálni a pancsen láma pénzforgalmát is, ezt csak ő intézhette el nekik... a bukás meg valószínűleg vagy a rolangoknak, vagy a bön papoknak köszönhető, semmi másnak. Vagy az okozhatta a bajt, hogy a buddhizmus nem hinduizmus, nagyon nem, és a túlvilági hatalmak rájöhettek, hogy a Quaestor a biztonság kedvéért egyszerre több vasat is tart a tűzben, azt meg nem szeretik.

Hát, ilyeneket bírnak művelni az okos, képzett, tapasztalt és többdiplomás emberek, ha nem is mondható, hogy a magyar értelmiség gerincét a tűzmágia hívei adnák, de azért akad belőlük épp elég, mint eső után a bolondgombából. Még sok is: az a szerencsénk, hogy Németh Szilárd megtalálta a megoldást: csökkenteni kell a diplomások számát. Méghozzá radikálisan. Egy pétfürdői fórumon azt bírta mondani, miszerint:

De olyan egyetemek meg főiskolák vannak, hogy annyit érnek, mint vászontarisznyán a lakat, némelyik. Avval nem lehet elhelyezkedni, a magasba néző diplomával nem lehet elhelyezkedni. Egyáltalán, semmi ilyen nincs. Hát ne vicceljünk. Ehelyett mondjuk egy tetőfedő mennyivel jobban jön. És attól, mer valaki tetőfedő, még nem hülye. És nem kulturálatlan ember, és így tovább. Hanem végzi a munkáját, méghozzá olyan munkát, amit te komám, nem tudsz elvégezni a professzori székből. Ez a helyzet, és ebből meg lehet élni. Leszoktatták a munkáról az embereket, mások dolgozzanak helyettetek. A Trump most ezt csinálja vissza.” (444)

Azt én értem, hogy a hülyék egyik legfőbb vágya, hogy okosak legyenek és ezt úgy lehet a legkönnyebben elérni, ha mindenki más hülyébb lesz náluk, meg az sem utolsó szempont, milyen jól meg lehet alázni a közmunkára juttatott, munkanélküli értelmiségit, és különben is, semmi szükség azokra a diplomákra. Görög-római hagyományaink szellemében vezessük be az általános analfabetizmust is, épp elég, ha az egyik ember tud írni, a másik tud olvasni, a harmadik meg ellenőrzi ezt a két gyanús, romkocsmában merengő értelmiségit.

Lehet, hogy kevés a mesterember, nem vonom kétségbe, ez azonban annak köszönhető, hogy szinte eltűnt a szakmai képzés a magyar oktatási rendszerből, és ami van, az sem sokat ér – meg aki valóban ért a szakmájához, az nem Magyarországon szereli az autót, fedi a tetőt, javítja a számítógépet, hanem Nyugaton. Erre nem tért ki Németh magister. Amint arra sem, hogy a mesterembereket rendszerint azok hiányolják, akik az ő munkájukat nem tudják vagy nem akarják elvégezni. Én magam voltam gyári munkás is tizennyolc éves koromban, elektroműszerész, villanyszerelő, raktáros, segédmunkás, mindenféle voltam én, főleg fegyelmi okokból jártam be a ranglétrát felülről lefelé, de ha most kéne megint csavarhúzóval és forrasztópisztollyal megkeresni a kenyeremet, bajban volnék, annyit változott a szakma harminc év alatt. És ezen nem segítene semmiféle gyorstalpaló továbbképzés. Szóval, attól, hogy van az embernek szakmája meg abból vizsgája, még messze nem biztos, hogy meg is tud élni belőle, ez csak Németh fejében van így, és az sem igaz, hogy bárki, bármikor alkalmas minden feladatra.

Például tudnék egy csomó munkakört mondani, amire Németh egyáltalán nem alkalmas. Mondjuk párt-alelnöknek sem az. De úgy általában, nem javasolnám neki a politikai pályát, érzék kell ahhoz. Meg ész. Viszont lehetne patkolókovács, ahhoz megvan a testalkata.

Azonban hagyjuk most Vödörfejű Rajmund palotagrófot, tegnap jeles nap volt, nőnap is, Zoltán-nap is, lássuk az ünnepelteket!

Szili Katalin például ebből az alkalomból elhatározta, hogy március 15-én kimegy a Békemenetre. „A felvonulás igényt fejez ki arra, hogy Európa őrizze meg történelmi gyökereit, és álljon ellen a globalizációs törekvéseknek” - nyilatkozta a Magyar Időknek, mely sajtótermék azonnal úgy vezette elő a helyzetet, miszerint a Békemenetet már a baloldal is támogatja. Hát, óvakodnék a mostani Szili Katalint baloldalinak nevezni, ahogy Morvai Krisztinát is nehezen mondhatnánk már jobbikosnak: maradjunk annyiban, hogy a Békemenetet a szélkakasok, sőt, a széltyúkok is támogatják. Feltéve, hogy a kormány felől fúj a szél. De ezt ők szokták tudni a legjobban, ez a szakmájuk.

És akkor elérkeztünk a tegnapi nap sztárjához. Igen, ő az, az ezerarcú, százkosztümös Orosz Mihály Zoltán, a magyar szélsőjobb David Bowie-ja, ez a kis magyar Ziggy Stardust, ez a Space Oddity, ez az űrbéli furcsaság, aki tegnap neve napját kölyökkutyák kínzásával ünnepelte meg. (https://444.hu/2018/03/08/kiskutyakinzos-videot-posztolt-a-facebookra-az-erpataki-polgarmester) Videót osztott meg ugyanis a Facebookon, melyen kiskutyákat szállít dróttal összekötözve a gyepmesterhez. Ez osztatlan rosszallást aratott a közönség körében, fel is jelentették, bár mit neki még egy per, a filmetűdöt azóta levette, de a fél magyar sajtó elmentette, szóval lesz bizonyíték, ha kell. Azonban – tegnap ő csak a névnapját ünnepelte?

A nőnapot nem is?

De nem ám. Zoltán-napon neki ne legyen nőnap, odébb tette, Gyümölcsoltó Boldogasszony napjára, ott is jól lesz, neki ne zavarja a méltóságos neve napját ez a női izé. Ősi hagyományokra hivatkozik, persze, de azért kilóg a lóláb. Azt írja, szintén az oldalán:

KEDVES ÉRPATAKI LÁNYOK, ASSZONYOK, ÉDESANYÁK, NAGYMAMÁK!

A nők tiszteletének és köszöntésének ünnepét már több éve áthelyeztük a „március 8-i Nemzetközi Nőnap”-ról az ősi vallási és egyházi szakrális rendnek megfelelő időpontra, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepére.

Március 25-e Szűz Mária örömhírvétele, Gyümölcsoltó Boldogasszony Napja, Jézus fogantatásának ünnepe. Egyike az év legjelentősebb Mária-ünnepeinek.
Ekkor jelent meg Gábriel arkangyal Máriának és megkérdezte tőle: akar-e Isten fiának édesanyja lenni. Azzal a pillanattal, amikor Mária kimondta: „Legyen nekem a te igéd szerint!”, megkezdődött a Megváltás.
A Fiúisten emberré lett.

Így ír minderről, s a nőkről Lukács atya:
„A magyar nő mindig a Boldogasszonyban látta nőiességének örök példaképét és ezért tisztelte is őt a magyar férfi mindig úgy, mint a Boldogasszonynak részére küldött földi mását.”

Visszatérve ősi hagyományainkhoz, ezen ünnep alkalmából
GYÜMÖLCSOLTÓ BOLDOGASSZONY NAPJÁNAK ELŐESTÉJÉN
2018. március 24-én (szombaton) 15,30 órakor
a Szent István Hagyományőrző Általános Iskola aulájában.

KÖSZÖNTENI SZERETNÉNK
A LÁNYOKAT, ASSZONYOKAT, ÉDESANYÁKAT, NAGYMAMÁKAT.

Szeretettel várunk minden érpataki hölgyet és kísérőjét rendezvényünkre!

Érpatak Önkormányzata nevében,

tisztelettel és szeretettel:

Orosz Mihály Zoltán
polgármester”


Jelezném, hogy a Gyümölcsoltó Boldogasszony lehet ősi hagyomány, csak épp semmi köze a nőnaphoz: azért ahhoz már pofa kell, hogy valaki nőnapi ajándékként magát az ünnepet szüntesse meg, illetve rakja odébb. Persze, ezért nem lehet beperelni, mint az állatkínzásért, de megérdemelné – képzelem, mit művel majd augusztus huszadikán vagy Karácsonykor. Még örülhetünk, ha nem cseréli fel a kettőt egymás között.


Elmondhatjuk tehát, hogy ha így megy tovább, Orosz Mihály Zoltánnak március nyolcadika rövidesen április elsejére esik.


És, kérem, hölgyeim és uraim, ezek csak a nagyobb bolondságok voltak tegnapról, a kisebbeket már nem is számoljuk.


Tűzmágia, tetőfedő professzorok, békemenet, állatkínzás, mozgó nőnap.


Magyarország egy napja.





Szele Tamás

süti beállítások módosítása