Forgókínpad

Forgókínpad

Sajtóhamisítók

2019. szeptember 13. - Szele Tamás

Nincs mit tagadni, elragadtak minket az események, zajlik az élet, nálunk önkormányzati választások lesznek és ezt nem is hagyják, hogy elfelejtsük, a nagyvilágban gazdasági háborút vív egymással Kína és az Egyesült Államok, a Brexit most már végtelen szappanoperává dagad, hatalmas dolgok zajlanak, plusz Berki Krisztián is zajlik nekünk.

csalas_24_hu.jpg

(Fotó: 24.hu)

Az, hogy a honi közönség körében ezek nagyjából egyenlő fontosságú jelenségekként csapódnak le, tehát Boris Johnson és Berki mester valahol egy árfolyamon állnak hírérték szempontjából, igen sajnálatos – főleg, ha tudjuk, hogy Johnson már volt főpolgármester ((Londonban), Berki meg nem is lesz. De mikor olyan hírek borzolják az idegeinket, hogy köddé vált a Magyar Fejlesztési Központ összes adata, a támogatott pályázatok minden múltbéli, jelen és eljövendő sikkasztásának részleteivel együtt, nem csoda, hogy sokan nem figyelnek oda, és vagy mindent elhisznek, vagy semmit. Mindkettő öreg hiba.

Igen, jól tetszenek érezni, régi, utóbbi időben méltatlanul hanyagolt témáról lesz szó, az álhírekről.

Kettőről pontosabban: az egyik ügyes, a másik veszélyes.

Az ügyes álhír sem igazán ügyes, meg nem is igazán új, de most, mikor minden politikus csizmadia, aki elindul valamilyen önkormányzati posztért megígéri, hogy bevezeti a Gellérthegyre a Balatont és a zordon Kárpátoknak fenyvesekkel vadregényes táját leköltözteti az Alföldre, ha megválasztják, sikeresebb, mint az előző menetben volt. Mert volt előző menet. (Az ígérgetésekről annyit, hogy öt éve, mint idealista szamár, magam is indultam önkormányzati képviselőnek, csak mivel én nem sokat ígértem, az is olyasmi volt, hogy gondom lesz az utakra és a csatornahálózatra, összesen huszonheten szavaztak rám, szóval soha többé, úttörő becsszóra).

Arról lenne szó, hogy a Hitelfórum című álmédium elengedett egy kövér kacsát. Ez az izé elvileg nem is sajtótermék, mert úgy mutatkozik be, hogy:

Oldalunk banki hiteleket közvetít, pénzügyi szolgáltatást nem végzünk! A legjobb hitel és személyi kölcsön ajánlatok!”

Azonban tele van úgynevezett „1 kézből hírek”-kel, amely kifejezést ők találhatták ki, ugyanis mindenhol máshol úgy írnák, hogy „hírek első kézből”, bár van egy olyan érzésem, hogy ezeket tényleg egy, vagyis fél kézzel termeli valaki, odakeni az oldalra, és mintegy backhand butítja velük a népet.

Azt mondja ugyanis a Hitelfórum közleménye (gondosan másolásvédetten), miszerint:

Kihirdették!!! Szeptember 17-től igényelhető a 2,5 milliós mindenkinek alanyi jogon járó lakásfelújításra fordítható támogatás.”

Mármint, ahogy a szöveg állítja, 2019. szeptember 17-től.

Tessenek megnyugodni: nem hirdettek ki semmit. Hihetőnek hangzik ebben a nagy választási, ígérgetési kampányban és igen, tudunk róla, hogy sokan felültek az átverésnek, elmentek igényelni a támogatást, amit állítólag a Hazai Hatékonyság 2.0 program keretében osztanának. Persze, nem kaptak semmit – még az is elképzelhető, hogy ugyanazok mentek igényelni, akik már tavaly is igényelték. Mert ugyanez a szöveg már tavaly is végigfutott az akkori álhírlapokon, idén csak a dátumot írták át benne, különben betűről betűre ugyanaz a tartalma, ami már tavaly sem volt igaz. Akkor a Hírturi című világvárosi lap volt a forrása, most a Hitelfórum, ami felveti a lehetőségét annak, hogy ugyanaz a rablóbanda készíti a két oldalt. Sőt, továbbmegyek: a számítógéphez sem értenek. Ugyanis ha a Hitelfórum oldalán beírjuk a keresőbe a „Kihirdették!!!” szót, csodás látványban lehet részünk: idén már másodszor hirdették ki azt, amit tavaly is, a Hitelfórumban először április 15-től volt igényelhető a sosemvolt 2,5 millió, most pedig szeptember 17-től!

kihirdettek.jpg

Az történhetett, hogy az álhírlapíró tavasszal elővette a tavaly már bevált, reálisnak fogalmazott hazugságot – a Hazai Hatékonyság egy energetikai program, 2016-ból, köze nincs magánemberek lakásfelújításaihoz, de jól hangzik – átírta a dátumot és leadta idén áprilisban is. Aztán a napokban megint bevette a fogalmazásgátlót, ellustult, nem akart írni, megint átdátumozta, és újból leadta. Hátha nem veszik észre.

Peche volt: észrevettem. Először azt, hogy jé, ez egy tavalyi hír, ezt én már cáfoltam volt, aztán azt, hogy ráadásul áprilisban is elhintették.

Mindenki nyugodjon meg, semmiféle két és fél milliós lakásfelújítási támogatás nem jár senkinek, ez hazugság.

Csak arra való, hogy az oldal forgalmát növelje.

Annyira nem jár ez a pénz, hogy már harmadszor nem jár!

Háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza, amondó volnék.

A másik álhír már veszélyesebb. És míg az előbbi „csak” csalás, ez már hamisítástól emberélet szándékos veszélyeztetéséig mindent tartalmaz, szóval ebből kinéz pár év letöltendő is, ha elkapják a felelősöket. Csak hát nem kapják el, eddig még ilyesmi miatt vizsgálat is ritkán indult, ami indult, kudarcba fulladt, elhalt. Az történt, hogy egyes brigantik – méghozzá reklámpiaci brigantik – lemásolták a Cukorbetegközpont honlapját, és azzal visszaélve próbálnak egy bizonytalan eredetű és hatású, Magyarországon jelenleg nem forgalmazott szert értékesíteni. Visszaélnek az ott dolgozó szakemberek szakmai tekintélyével, sőt, voltaképpen az intézmény nevében szélhámoskodnak. Pusztán némi, nem túl komoly anyagi haszon reményében. A szöveg primitív, rosszul fogalmazott vagy inkább fordított – senki, ismétlem, senki se üljön fel neki, a cukorbetegséget orvosok gyógyítják, nem netről rendelt csodaszerek. Ezek szedésébe bele lehet halni.

Itt látjuk tehát a veszélyeztetést is, a hamisítást is, a visszaélést is – de azt is látjuk, hogy azok, akik ezt a módszert alkalmazták, nem először tesznek ilyent!

Augusztus 30-31-e táján ugyanis a Népszava külsejét lemásolva és felhasználva terjesztettek egy „Megdöbbentő részletek Jean Reno súlyos cukorbetegségének kezeléséről! Miért ölték meg azt az orvost, aki három hét alatt segített a színésznek felépülni?” című álcikket, a nagy hagyományú lap tekintélyével visszaélve, és lássunk csodát, ugyanazt az amerikai csodaport reklámozták benne. Ezt azóta eltüntették, bár nyomai vannak azért a neten – tehát ez egy bűnelkövetési módszer kezd lenni. És meglehet, létező intézmények, sajtótermékek kerülnek majd bajba, ahogy a hamisítási technikát kitanulják a bűnözők - a Népszavás stikli még elég átlátszó volt, nem stimmelt sem a tördelés, sem a betűtípus, ott még csak a lap fejlécét tudták ellopni, az meg nem kunszt, azonban a második húzásuk, a Cukorbetegközpont honlapjának lemásolása már bizony alapos munka volt, alkalmas a megtévesztésre.

Vagy inkább csalásra, nyugodtan nevezhetjük annak, hiszen anyagi haszon reményében ejtenek és tartanak tévedésben másokat, ráadásul életüket veszélyeztetve.

Tenni kéne valamit az ügyben, mert ha semmi sem történik – és nem fog – még a végén lemásolják a bűnözők a police.hu-t és körözéseket adnak ki rajta a nekik kellemetlen rendőrök ellen.

Aztán a rendőrség egyik fele letartóztatja a másik felét, ha az adatbázisukba is belemásznak.

Ez volt az utóbbi hét két legfontosabb és legveszélyesebb álhíre, hölgyeim és uraim.

A kevésbé lényegesekért forduljanak bizalommal politikusainkhoz.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása