Forgókínpad

Forgókínpad

Sehányadik típusú találkozás

2020. január 16. - Szele Tamás

Ha előállna az a valószínűtlen helyzet, hogy egy intelligens földön kívüli faj épp ma akarná felvenni a kapcsolatot az emberiséggel és valamilyen tévedés folytán engem választanának ki első tárgyalópartnernek, egyet kérnék tőlük: halasszuk holnapra a tárgyalásokat. A mai nap nem alkalmas, hiába várunk már gyakorlatilag a Neander-völgy óta erre a pillanatra.

aliensdailybeaast.jpg

(Kép: Daily Beast)

Csak hát, mivel intelligens élőlényekről beszélünk, meg is kéne indokolnom nekik az időhúzást, valószínűleg aggódva kérdeznék, mi a baj, esetleg csodagyógyszereikkel elmulasztanák a náthámat és a lumbágómat is, szóval muszáj lenne megmondani.

Tudják, az a probléma, hogy jelen pillanatban minden bizonytalan. Fogalmam sincs, mi lesz holnap.

Aha, értjük... de nem ugyanez van minden nap?

De, tulajdonképpen igen, csak ma különösen nagy a bizonytalanság... izé, hölgyeim vagy uraim, tudják maguk, mi az a politika?

Nem vagyunk a maguk fogalmai szerint sem hölgyek, sem urak, vagyis mindkettő, de egyik sem, szóval bimbózással szaporodunk, de azt, hogy mi a politika, azt tudjuk. Az az, amikor összegyűlnek az emberek és meghozzák a közös döntéseiket, rendezik a közös dolgaikat aztán nagy bulit tartanak, és egy ideig úgy fognak menni a dolgok, ahogy megbeszélték, ugye? Ilyen nálunk is van.

Hát, nálunk régen volt ilyen, a vikingek althingnek hívták, azóta sokat fejlődtünk.

Ne mondja. Ezt még lehet fejleszteni?

Hogyne, kérem. Szóval vannak az úgynevezett nemzetállamok.

Ezek olyanok, mint a klánok?

Majdnem, szóval az azonos zónában élő, azonos kultúrájú és nyelvű emberek csoportját valamikor elnevezték „nemzetnek” és ezekből területi alapokon politikai-gazdasági-katonai egységeket szerveztek az őseink, ez a nemzetállam.

És mondja, működik ez a rendszer?

Hát, inkább nem, mint igen, de nincs jobb.

Furcsa ez a szervezés, nálunk is létezik, de mi csak a labdajátékok csapatait osztjuk el területi alapon.

Mi nagyjából mindent.

És ha valaki nem illeszkedik nyelvi vagy kulturális szempontból az adott tájegység közösségébe tökéletesen, mondjuk kicsit eltér?

Azt nevezik kisebbségnek.

Értjük. És támogatják, hogy ne szenvedjen hátrányt.

Hát azt kéne, de mifelénk ellenkezőleg szoktak viselkedni az emberek...

Furák maguk, hogy is hívják a maga klánját?

Magyarok.

Szép név. De mi van ma a klán ügyeivel, ami ennyire bizonytalan?

Szóval, mi a saját területi egységünkkel egy nagyobb egységhez tartozunk, egy klánszövetséghez, ami az egész földrészt átfogja, és Európai Uniónak hívják. Ennek van ma thingje, gyűlése Brüsszelben.

Csak ma?

Á, nem, minden nap, de ma többek között rólunk lesz szó.

Milyen derék dolog! A kisebb közösségek szuperközösségeket alkotnak és nincs messze a planetáris egység sem! Érdemes volt ide jönnünk, rövidesen tárgyalóképesek lesznek a Csillagközi Föderációval.

Azt kötve hiszem... ugyanis mi speciel nem az egység, hanem a kétség miatt járunk Brüsszelbe.

Csak nem?

Szóval van egy olyan ezen a bolygón, hogy „jogállamiság”, tudják, mi az?

Hogyne. Mi is jogállamban élünk. Civilizált élőlények vagyunk.

Na, ennek vannak bizonyos alapelvei, meg az uniónak is vannak alapértékei, ilyesmik, hogy sajtószabadság, emberi jogok, véleménynyilvánítás szabadsága, alkotmányos rendszer működése, igazságszolgáltatás függetlensége, vallásszabadság, egyenlő bánásmódhoz való jog, kisebbségi jogok, miegymás.

Bizony-bizony, ezek fontosak.

Na mármost, ezek a mi nemzetállamunkban mind sérültek. Márpedig az Uniónak ez nem kellemes, és mivel a gazdaságunk javarészt tőlük függ, kiküldtek először egy okos embert, megtudni, igaz-e hogy nálunk nem jól mennek a dolgok. Az úgy látta, hogy igaz, a klánunk vezetése meg azt mondta, hogy hazudik.

Hazudik?

Nem mond igazat.

Az olyan, mint a költő?

Nem, az olyan, mint a... maguknál ilyen nincs?

Csak az egészen kis gyerekeknél, egyébként senkinek nincs miért hazudozni. De utána mi lett?

Az Unió kiküldött még egy okos embert, az ugyanerre jutott, aztán még egyet, az is. Úgyhogy most azon tanakodnak, hogy meg kell minket büntetni.

De hát maguk, mármint a területi egységben lakó emberi lények nem sok jogot sértettek közösen, azokat a klán vezetése sértette, miért nem őket büntetik?

Azért, mert azokat szerintük mi választottuk, és ha mi most kapunk egy büntetést, akkor legközelebb nem őket választjuk. Csak hát nálunk a választásnak nem sok köze van a szavazókhoz.

Hát, nem ideális megoldás, olyan, mintha adnék egy pofont valakinek azzal, hogy „add tovább” és egyszer majd csak eljutna a címzetthez... mondja, fontos, nagy dologról van szó?

Hát, tekintve, hogy a szavazást a venezuelai választások kapcsán előállt helyzet és a biodiverzitási konvencióról szóló döntés között ejtik meg, azért nem ettől fog összedőlni Európa.

És mi a legrosszabb, ami történhet?

Hát annyi, hogy egy időre – nem örökre – megvonják a szavazati jogot a klánküldötteinktől a közös ügyekben.

Azért azt túl lehet élni, ha különben emberséges a többi küldött.

Persze, nem életről és halálról van szó, csak pénzről. Ugyanis nemsokára tartják a közös költségvetés vitáját is, és abba már például nem szólhatnának bele a klánfőnökeink.

Hát ne szóljanak, ugye nem vesznek el a területi egységtől minden támogatást?

Még a legrosszabb esetben sem, csak egyes pénzek maradnak el, amiket úgysem kapnánk már, és pár klánfőnök esetleg kicsit rosszabbul fog keresni. Meg a végén egy idő után úgyis visszajár a szavazati jog.

És ez az a nagy bizonytalanság, ami miatt nem alkalmas a kapcsolatfelvétel ma?

Sajnos ez, ugyanis most a klánfőnökök jajgatnak, mintha ölnék, nyúznák őket, holott csak zsebelik egy kicsit. A híveik meg még jobban fel vannak háborodva, már olyanokat beszélnek, hogy „Minden eddiginél durvább jogsértésre készülnek Soros emberei Magyarország ellen”, meg „A politikai boszorkányüldözésnek is nevezhető koncepciós eljárás már a józan ész határait súrolja”, sőt, „a Magyarországról szóló vita egy boszorkányüldözés”.

Eléggé idegesnek tűnnek, de miért akadálya ez a kapcsolatfelvételnek és ki az a Soros?

Nézze, ha most leszállnának a csészealjjal a Kossuth téren, annyira tele van mindenkinek a feje a brüsszeli cirkusszal, hogy vagy támadásnak vélnék, vagy magukat is megpróbálnák belerángatni a veszekedésbe, hát kell ez maguknak?

Még jó, hogy szólt, az űrhajó automatikus védelmi rendszere minden támadót azonnal megsemmisít. Akkor tényleg nem ma kezdünk tárgyalni. Maga szerint holnapra lenyugszanak?

Ezek? Még fél év múlva is hisztérikusan fogják verni a harci dobokat sértődöttségükben, ha véletlenül megszavazzák ellenük azt a hetes cikkelyt. Még egy év múlva is.

De hát itt csak pénzről van szó, nem emberéletről, ezek hülyék?

Igen, ezek hülyék.

Nem kéne ezeket a klánfőnököket elkergetni egy kicsit?

Dehogynem.

Nagyszerű, és mikor látnak hozzá?

Semmikor.

Miért?

Azt én sem tudom.

Fura egy népség maguk, bennszülöttek, ilyent még a Rigelen sem láttunk... pedig ott intelligens gázok élnek és zivatarok útján kommunikálnak. Na mindegy, rossz helyen parkolunk a hajóval, maximum fél évig maradhattunk volna, ha nem akarjuk, hogy elvontassák, maga szerint mikor jöjjünk vissza, mikorra konszolidálódik a helyzet?

Hát... olyan negyven-ötven évet mondanék, addigra megszabadulunk természetes úton a mostani hülyéktől.

Maguk meg a klánjaik... és a következők jobbak lesznek?

Ahogy magunkat ismerem: nem.

Tudja mit? Mi most elhúzunk a hajóval, beülünk a Tejúton egy kávézóba, száz év múlva visszajövünk, addig tegyenek egy kis rendet, mert az ostobaságaik ellenére egész ígéretes fajnak tűnnek. Csak egyet áruljon el, mert nem mondta meg: ki az a Soros?

Az egy gazdag élőlény, aki állítólag minden rosszról tehet ezen a világon.

És tehet?

Dehogy tehet. Ugyan már.

Démonizálás... azt hiszem, hozunk majd egy néprajzost is, hogy leírja a szokásaikat, mielőtt beilleszkednek a galaktikus közösségbe, mert ilyeneket, mint maguknál az egész Univerzumban sehol sem tapasztaltunk. Addig is, azt a „pénz” nevű dolgot felejtsék el, anélkül kevesebb bajuk lenne. Hosszú és eredményes életet!

Viszont, kérem, viszont...

Hát így nem lennénk galaktikus politikai tényező, ha jönnének a földönkívüliek.

De ide nem jönnek.

Földönkívüliek azok, nem bolondok.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása