Forgókínpad

Forgókínpad

Járvány, álhír, közmédia

2020. március 05. - Szele Tamás

Annyit jó előre megjegyeznék, hogy most kell észnél lenni. Ugyanis most valóban van súlya a szónak, van következménye is annak, ha marhaságokat írunk, szóval okosabb mindent háromszor meggondolni, főleg, ha vírusos megbetegedésekkel kapcsolatos. Szándékosan nem írok koronavírust, majd meg tetszik látni, miért: egyelőre maradjunk annyiban, hogy fő az óvatosság.

Csak úgy zubog, kérem.

Szóval a tegnapi napnak három komoly híre volt ezen a téren. Az első, hogy valamikor a déli órákban teljesen váratlanul mégis elindult a majd' egy hete megígért koronavirus.gov.hu, amit korábban koronavirus.hu néven emlegettek hivatalosan. Hogy miképpen került bele a .gov? Több oka is lehet az egyik, hogy a szimpla .hu-s domaint regisztráltatta egy magyar szolgáltató cég és tízezer angol fontért árulta. Ami nem kis pénz. Másrészt meg, a .gov.hu a magyar állam kormányzati szervezeteire utal, és ez annyiban megnyugtató, hogy az eddig össze-vissza csepegtetett, mindenféle forrásból érkező, gyakran kétes információk helyett van egy hivatalos forrásunk. Sokat egyelőre nem mond: viszont hivatalos.

A második hír az, hogy az esti órákban Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette:

Megvan az első fertőzött, sőt, mindjárt kettő olyan betegünk is van, akit koronavírus-fertőzés miatt kellett egészségügyi intézménybe szállítani - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerda kora este a közösségi oldalán, miután részt vett az operatív törzs ülésén a Belügyminisztérium épületében.

Az első két fertőzött külföldi, iráni diákok, egyelőre tünetmentesek, de a szükséges eljárásnak megfelelően a Szent László Kórházba szállították őket – mondta.
Megjelent a koronavírus-fertőzés az országban. Mától kezdődően a védekezés szakaszába léptünk. Minden nap délben ülésezik az operatív törzs és utána tájékoztatják a sajtót – mondta a kormányfő.
Hozzátette: az operatív törzs megállapította, hogy a védekezéshez minden szükséges személyi, tárgyi és jogi feltétel rendelkezésre áll, így van megfelelő létszámú, felkészült orvos és ápoló, eszközök, például maszkok, és a helyzet kezeléséhez szükséges jogszabályok, melyek alapján az orvosok rendőrök, közigazgatási szakemberek végezhetik munkájukat.” (MTI)

Hogy miért a miniszterelnök jelenti ezt be és miért nem egy főorvos, az jó kérdés volna, de van rá válasz: az Európai Bizottság közleménye, ami 2005. november 28-án látott nyilvánosságot, és a „Készenlét influenza világjárványra és más egészségügyi veszélyekre” címet viseli, világosan előírja (vagyis tekinthetjük ezt nagyon határozott ajánlásnak, ennél többet ugyanis uniós szerv tagállammal szemben nem tehet), miszerint:

A hatóságoknak eredményesen tájékoztatniuk kell a lakosságot és a médiát. Ennek feltétele az események megbízható előrejelzése és az, hogy a hatóságok, ha nem is az egyetlen, de a vezető megbízható információforrásként tüntessék fel magukat.”

Tehát ez Európában a kormányzat, a hatóságok felelőssége, így került a képbe Orbán doktor, aki azonban nem az orvosi hanem a jogi tudományok doktora. Én a magam részéről azt mondom, vegyük komolyan a járványügyi intézkedéseket, azonban annak semmi teteje, hogy televásároljuk a hűtőt, kamrát, két fertőzött és 21 beteg egy országban még nem a világ vége, elég csak akármelyik szomszédos ország adatait nézni, és ott sem állt meg az élet. Annak meg főképp semmi értelme, hogy az álhírlapok hülyeségeit elkezdjük terjeszteni, még a spekulációnak sincs most sok teteje, ez orvosi ügy, nem politikai, ilyenkor tévedni sem szabad. Hazudni pláne nem.

És büntetik is: ide kapcsolódik a tegnapi nap harmadik híre, miszerint az új koronavírussal kapcsolatban közveszéllyel fenyegetés bűntett gyanúja miatt négy büntetőeljárást folytat a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya. Erről tudunk, foglalkoztunk is a dologgal, itt megint a részletek a fontosak. Ugyanis a hír nem azt mondja, hogy négy lap ellen nyomoznak, hanem azt, hogy négy büntetőeljárás folyik. Igen, ezek álhírlapok voltak, csak ki tudja, mennyi, a közismert sárga-piros fejlécű lapcsalád, azokat le is kapcsolták volt. Megállapíthatatlan a számuk, ugyanis több tucatnyi ilyen létezett, leginkább azonos tartalommal, a reklámbevétel optimalizálása céljából. Azzal húzták ki a gyufát, hogy olyasmiket terjesztettek, miszerint a Keletinél és a Nyugatinál az utcán hullanak az emberek. Ez nem csak rémhírterjesztés, aminek három év a büntetési tétele, hanem közveszéllyel fenyegetés is, ami azért már felmehet öt évre is. Különben meg nem megtévedt amatőrökről van szó: az álhír hatalmas üzlet, ezek az álhírlapok a mostani fennállási periódusukban (mert volt nekik egy korábbi is, csak akkor a Google és a Facebook lépett fel ellenük) körülbelül ötmilliárd forintot hoztak a tulajdonosaiknak.

Ebből, gyerekek, az a tanulság, hogy járványról nem hazudozunk, mert nagy pofon lesz belőle. Épeszű újságíró most csak hivatalos és megerősített forrásból származó hírt fogad el, és nem lát neki spekulálni. Ez egy ilyen helyzet.

Közben megjelent egy tanulmány a Political Capitaltól, mely egész érdekes eredményeket mutogat a koronavírussal kapcsolatos álhírekről, nekem pedig kaján vigyort csalt orcámra. Ugyanis habár egyébként minden tiszteletem a Political Capitalé, a tanulmányról világosan látható, hogy nem állandó monitorozás, hanem egy havi (január 11. – február 11.) gyűjtés eredménye, ők maguk is írják ezt: a már betiltott álhírlapokkal nem is foglalkozik, csak a még élőkkel. Hát igen, ugyanis azok a kutatási periódusban már le voltak kapcsolva, nem dobta ki őket a kereső, nem volt mit kutatni.

No, akkor mutassunk olyan álhírt, amivel ők nem foglalkoztak, azért foglalkozunk mi. Azt ők is említik, hogy a kormány oszlopa, a Demokrata is közölt összeesküvés-elméletet a koronavírus ügyében, majd elszámolnak az illetékesekkel, bár nem tartok attól, hogy rendőrségi kellemetlenségeik támadnának – de mutatok én olyant, ha nem is a koronavírusról, de más járványról, ami friss, és a közmédia terjesztette! Éspedig az M1 és az MTI útján. Az alaphír keddi, és megvan, sikerült elővarázsolni. 

Lényegesen nagyobb a magyarországi kullancsállomány, mint 10-15 éve, ami Kapiller Zoltán István, a Magyar Kullancsszövetség elnöke szerint a talajmenti fagyok hiányával magyarázható. Az enyhe tél kedvez a kullancsok elszaporodásának, mondta.

Az M1 műsorában arra is figyelmeztetett, hogy a kullancsok egyre több betegség kórokozóit hordozzák. A Pécsi Tudományegyetem kutatói például nemrégiben a krími-kongói vérzésesláz-vírust is beazonosították egy Margit-szigeten talált kullancsban. Ez különösen veszélyes, mert a vírus cseppfertőzéssel is terjed.”

Na, még ez hiányzik, mondaná a hírfogyasztó, nem elég a koronavírus, nyakunkon a világvége, a Margitszigeten kezdődik! Nyugalom: nem kezdődik. Ugyanis a hír úgy ferde, ahogy van. Először is, valóban megtalálták egy olyan kullancsfaj ivarérett nőstény példányát egy Margit-szigeten befogott sünön, ami specifikusan képes lenne terjeszteni a krími-kongói vérzéses lázat (más kullancsok erre nem nagyon képesek), csak éppen nem most.

Hanem 2009-ben.

Vírust persze nem találtak sem akkor, sem most. Ez a vírus nincs jelen Magyarországon. Mármost ettől még az álhír elhangzott az M1-en, másnap kiadta az MTI (ami a legveszélyesebb, mert így végigfertőzi a teljes magyar sajtót), utána cáfolták, így az MTI kitette a cáfolatot. Most meg úgy tesz, mintha nem történt volna semmi.

Pécs, 2020. március 4., szerda (MTI) – A Pécsi Tudományegyetem (PTE) virológusai és a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Evolúciótudományi Intézetének (MTA ÖKEI) munkatársa cáfolja, hogy a krími-kongói vérzéses láz vírusát (KKVLV) kimutatták Margit-szigeti kullancsokból – közölte a PTE szerdán az MTI-vel.

Az egyetem „a lakosság korrekt tájékoztatása és megnyugtatása érdekében” kiadott közleményében a Magyar Kullancsszövetség elnökének az M1 aktuális csatornán kedden elhangzott szavaira reagált.
Kapiller Zoltán István annak kapcsán, hogy az enyhe tél kedvezett a kullancsok elszaporodásának, azt nyilatkozta a műsorban, „a PTE kutatói a krími-kongói vérzéses láz vírusát is beazonosították egy Margit-szigeten talált kullancsban (...), és a megcsípettek a vírust cseppfertőzésen keresztül továbbadhatják”.
A PTE virológusai és az MTA ÖKEI munkatársa azt írta, hogy Kapiller Zoltán István „nyilatkozatában összemosott több fontos információt”. Közlésük szerint valóban megtalálták a vírust terjeszteni képes kullancsfaj ivarérett nőstény példányát 2009-ben egy Margit-szigeten élő sünön, de a vírus magyarországi jelenlétét nem mutatták ki, arra közvetlen bizonyíték nincs. (…) A PTE és az MTA ÖKEI munkatársai a közleményben leszögezték: Kapiller Zoltán István szavaival szemben szó sincs a krími-kongói vérzéses láz vírusának magyarországi jelenlétéről, emellett a vírus az elnök nyilatkozatával szemben emberről emberre jellemzően közvetlen kontaktus, elsősorban vér útján terjed, nem pedig cseppfertőzéssel.” (MTI)

Hát, akárhogy forgatom, ez is rémhírterjesztés, közveszéllyel fenyegetés volt.

Csak épp a közmédia útján.

Annyit kérnék, hogy jelen helyzetünkben büntessék szigorúan a rémhírterjesztőket, mert valóban nagyon veszélyes dolgot művelnek.

De büntessék mindegyiket ám!

Mert a törvény mindenkire vonatkozik.

A közmédiára is.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása