Forgókínpad

Forgókínpad

A hidegburkolás alapjoga

2020. szeptember 07. - Szele Tamás

Fogós kérdés lenne, hogy alapjoga-é az állampolgárnak a hidegburkolás, avagy sem, és ha igen, miért nem, de szerencsére avatott elmék foglalkoznak vele. Vagy nem foglalkoznak és ez esetben annak sem fognak örülni, hogy én foglalkozom, de ha elém sodorta a véletlen, bemutatom, amit megtudtam, mert bizonyára nem tanulság nélkül való, még ha teljesen nem is érthető.

hidegburkolas.jpg

De egyelőre hagyjuk a hidegburkolást, messzebbről kell kezdenünk. Tart minálunk egy aktuális politikai kampány, amit az Alapjogokért Központ szervez és ami augusztus 20-án kezdődött: elvileg arról szól, hogy a vitéz magyar nép mindenféle fegyverekkel a kezében barátságot kínál a vele szomszédos népeknek és egyúttal bejelentkezik a Kárpát-medence vezetőjének. Nem én mondom, az Alapjogokért Központ igazgatója, Szánthó Mikós mondta, interjúban, a Magyar Hírlapnak, miszerint:

Persze, a románok, szerbek, szlovákok között mindig lesznek magyarellenes hangok, de ha az ottani politikai elitek arra kondicionálják magukat – és erre a visegrádi négyek jó példa –, hogy ha Magyarországgal együttműködnek, akkor mindenki jól jár, akkor helyes úton járunk.

Azért erről megkérdezném az érintett államokat és politikusokat is, lehet, hogy van véleményük a saját ügyeikről, nem csak nekünk lehet beleszólásunk azokba... Na jó, de annak, hogy ez a kampány teljes és tökéletes kudarcba fullad majd, katonás látványvilága ellenére, sőt, épp azért, van egy következménye.

Éspedig az, hogy mindenkiben óhatatlanul felvetődik a kérdés:

Igazából mivel foglalkozik az Alapjogokért Központ?

Mert alapjogokkal nem nagyon.

Ez a szervezet a rendszer egyik nagyon érdekes laboratóriuma, ugyanis igazából senki sem tudja, hogy mivel foglalkoznak, talán valamiféle koordinációs szerv és elméleti-ideológiai műhely lehetnek. A vezetőjük, Szánthó Miklós a KESMA kuratóriumi elnöke is, minden minisztériumban van valaki, aki az Alapjogokért Központban is valami tisztséget visel, és a múltkori, zsófiapusztai koronavírus-party (amin azért miniszteri szintű vendégek is voltak) az ő részben jutalombulijuk, részben csapatépítő tréningjük volt, több, mint száz meghívottal. Szóval, ezt mutatja a gyakorlat, de mit mond az elmélet, ők maguk hogyan határozzák meg a tevékenységi körüket?

Az Alapjogokért Központ budapesti székhelyű, 2013 óta működő jogi elemző- és kutatóintézet. A Központ a nemzeti identitás és szuverenitás, valamint a keresztény társadalmi hagyományok megőrzését tartja elsőrendű feladatának a 21. század felfokozott, a jog területére is kiható globalizációs és integrációs folyamatai, technológiai változásai közepette. Az intézet működésének emellett nem titkolt célja, hogy ellenpólust képezzen a napjainkban az élet számos területén túlburjánzó emberi jogi fundamentalizmussal és politikai korrektséggel szemben. A kutatási területek a jog közéleti érdeklődésre számot tartó ágainak széles skáláját ölelik fel, a klasszikus alkotmányjogi kérdésektől kezdve a választójogon át az Európai Unió jogáig. A különböző elemzésekben, értekezésekben közös azon törekvés, hogy a józan ész talaján állva megtaláljuk az egészséges egyensúlyt az egyéni szabadságjogok és a társadalom érdekei között. A tudományos tevékenység része továbbá könyvek és tanulmányok kiadása, ismertetése. Eltökélt célunk a tehetséggondozás.”

Hm, ennek sok mindenhez van köze, csak épp az alapjogokhoz nincs, de megvan, minek nevezik magukat. Jogi elemző- és kutatóintézetnek. Az intézmény pénzügyei mögött a Jogállam és Igazság Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság áll, alapították 2013. május 29-én, jegyzett tőkéje három millió forint, utolsó pénzügyi beszámoló dátuma 2018. december 31., nettó árbevétele 31 712 000 forint, szóval nem a Dárius kincse. Van 24 alkalmazottjuk, egy vezetőjük. Az nagyon jó kérdés, hogy egy jogi elemző- és kutatóintézet milyen alapon szervez kampányokat, bár ez a Kft. fő tevékenységébe talán belefér, mert az „társadalomtudományi, humán kutatás, fejlesztés”. Hogy mi ebben a tudomány, azt nem látom, csak azt, mi benne a társadalom, meg fejlesztésnek sem mondanám, de mindenki abból él, amiből tud.

Jó, de a Jogállam és Igazság Kft.-t meg – az Átlátszó 2016-os kutatásai alapján – a Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatásai tartják életben.

2013-ban a Jogállam és Igazság Kft. részére 31,6 millió forint támogatást adott a Fidesz-alapítvány működési költségekre. A fél évre szóló összegbe a Jogállam és Igazság Kft. minden elképzelhető tételt beleszámolt az irodabérléstől a számítástechnikai eszközökön át a munkatársak kávé-, tej- és teafogyasztásáig. (…) Három év alatt tehát összesen 130,6 millió forint támogatást kapott a Fidesz pártalapítványától a Jogállam és Igazság Kft., amely az általa működtetett Alapjogkért Központon keresztül védi és támogatja a kormányzati álláspontot minden témában. A cég éves mérlegeihez leadott kiegészítő mellékletekből kiderül, hogy támogatást működési költségre sehonnan máshonnan nem kaptak.” (Átlátszó)

Ne kukacoskodjunk, kormánykörökben ez is villamospénz, hol van ez egy stadiontól például? A fasorban sincs. Látjuk tehát ennek a gongónak (gongo: kormánypárti, álcivil szervezet) a születését, fejlődését, növekedését, alapelveit, frissebb pénzügyi adataink még nincsenek, de abban biztosak lehetünk, hogy mivel sok-sok szolgálatot tettek ők – főleg utóbbi időben – a kormánynak, pénzt is többet kaphattak mostanság. Jóval többet.

De hogy jön ide a hidegburkolás?

Azt én sem értem.

De jön.

Tegnap hívta fel a figyelmemet egy olvasóm arra, hogy van közük ehhez az építőipari tevékenységhez is. Az olvasó a legőszintébb szándékkal szeretett volna beltéri falburkolatot vásárolni, mikor szembejött vele az ezzel foglalkozó Vaspo Stone Kft. honlapján, a „vásárlási feltételek” között pár csodálatos sor. 

irat1.jpg

Felhasználási feltételek

A www. vaspo.hu weboldal (a továbbiakban: honlap) tulajdonosa és működtetője a Jogállam és Igazság Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (továbbiakban: Vaspo Kft.). A honlap célja, hogy hozzáférést biztosítson az Alapjogokért Központtal (a továbbiakban: Központ) kapcsolatos információkhoz.”

Tessék? A margón futó reklámokból azt hinné az ember, Travertín Rímsky bézs-mészkő hatású beltéri falburkolat forgalmazása a céljuk, nem az, hogy hozzáférést biztosítsanak az Alapjogokért Központhoz.

irat2.jpg

A honlapon található tartalom a Központ szellemi tulajdonát képezi, kivéve azokat a tartalmakat, melyek harmadik fél szellemi tulajdonára vonatkozó figyelemfelhívást tartalmaznak. Ön letöltheti a honlapról azokat az anyagokat, amelyek nincsenek különleges letöltési korlátozás alatt, és megoszthatja ezeket az anyagokat, amennyiben a megosztott anyagok az anyag eredeti forrásaként a szerzőre és a Központra való hivatkozást és a www.alapjogokert.hu oldalra mutató linket tartalmaznak, továbbá, hogy ezek a megosztott anyagok nem szolgálnak kereskedelmi célokat és ellenérték felszámítása nélkül kerülnek terjesztésre.”

Ez szabványszöveg, de szintén mutatja, hogy a Vaspo és az Alapjogokért kéz a kézben járnak, együtt szedik a mezőn és a csalitosban a vadvirágot.

Védjegyek

Az Alapjogokért Központ a Vaspo védjegye, a védjegy nem használható olyan termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatosan, ami nem kötődik a Vaspohoz.”

Csuang-ce lepkeálma: a Vaspo álmodja az Alapjogokért Központot, az Alapjogokért a Vaspo-t, vagy a Jogállam és Igazság mindkettőt?

irat3.jpg

A felhasználási feltételekre kizárólag a magyar jog vonatkozik. A felhasználási feltételekből eredő vagy azzal kapcsolatos minden vitában, beleértve a felhasználási feltételek létezéséről és érvényességéről szóló vitákat, kizárólag a magyar bíróságok dönthetnek.”

Ez azért fontos, mert a Vaspo eredetileg egy szlovákiai alapítású cég. 2014-ben alapították, Trenčianska Turnában, magyarul Tornyoson van bejegyezve. A jegyzett tőkéje 1 336 175 euró, a nettó árbevétele 2 619 726 euró, az utolsó pénzügyi jelentésük dátuma szintén 2018. december 31.

Lehetne még tovább göngyölgetni a céghálózatot, mármint felgöngyölgetni, ugyanis akad még itt két magyar forgalmazó cég, akiknél már tízmilliárdos forgalmak jelennek meg, de az azért jöhet máshonnan is, nehéz volna minden fillérnek utána járni, azért sem nevezem meg őket. De akkor is: több, mint érdekes dolgokat látunk.

Most már nem is csak azt kérdezném, miért szervez politikai kampányokat egy jogi-tudományos kutatóközpont, hanem azt is, hogy miért kereskedik építőanyagokkal?

Melyik cég a tulajdonosa melyiknek, hogy néz ki a tulajdoni struktúra?

Mi köze egy szlovákiai építőipari cégnek a magyar kormány ideológiai háttérintézményéhez?

Végső soron:

Minek a központja az Alapjogokért?

Mert az alapjogoknak nem, azt látjuk.

Egyáltalán: alapjog a hidegburkolás?

És tessék mondani, ugyanott bontott tégla is eladó?

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása