Forgókínpad

Forgókínpad

Jacob Creech bűne

2022. május 22. - Szele Tamás

Kérem, ritka madarat fogtam, fehér hollót. Sok mindent láttam már életemben, de olyan szélhámost, aki mérhetetlen ostobaságában még dicsekszik is a bűnével, ritkán. Márpedig Jacob Creech ilyen figura, és nem kis befolyást gyakorolt a világra: ő terjesztette el az ukrajnai biolaborok konteóját, melyet aztán a Kreml járatott csúcsra március és április hónapban. Időnként még most is előveszik.

jacob_creech2.png

Bizony, egy legendával megint kevesebb, de ne sajnáljuk, nem tündérmese volt, nem is hősrege, hanem aljas hazugság, a legmocskosabbjából. Azt ugyan nem tudni biztosan, hogy Creech magától találta-e ki, vagy kapott hozzá némi segítséget, útmutatást, de mindenképpen tőle indult el a hazugságpatak, hogy folyammá dagadjon: tudjuk, ugyanis bevallotta! Még büszkélkedett is vele.

Hát nem mondom, nem kis világfelfordulást sikerült kavarnia. Még én is írtam a konteóról, több száz átkozódó hozzászólást kiváltva, ugyanis én annak idején a Novaja Gazeta egyik riportjából indultam ki, amelyben Jevgenyij Kunin orosz származású biológus, egyetemi tanár hosszan és tételesen cáfolta az összeesküvés-elmélet minden pontját. Voltunk mi ketten Kuninnal a magyar kommentelők nyelvén minden, csak úriemberek nem. Aztán most kibújt a szög a zsákból, mert még ki is kívánkozott. Bocsánatot ugyan senki sem fog kérni az akkori sértegetők közül, de most már van bizonyíték arra, hogy nem volt igazuk (más kérdés, hogy ez őket nem fogja érdekelni: amit egyszer elhittek, az náluk úgy marad).

De menjünk szépen, sorban, hogy világos legyen a levezetés. Mit állít a biolabor-konteó? Alapértelemzés szerint annyit, hogy a Pentagon utasítására nemcsak biológiai kutatások, hanem biofegyverek fejlesztése is folyik ukrajnai laboratóriumokban, mely fegyverek etnospecifikusak, tehát az oroszokra károsak, az ukránokra nem, és melyeket vándormadarak irányított röpte segítségével juttatnak célba. Ennyi az alapállítás, erre később rárakódott harminckét réteg további hazugság, amikkel már nem is érdemes foglalkozni, hiszen az alapot cáfoljuk, ha az kiesik, a többi is összeomlik.

Létezhet ilyen fegyver? A tudomány mai állása és Jevgenyij Kunin szerint nem, őt idézem:

Nincs olyan genetikai tulajdonság, egyáltalán nincs olyan, egyetlen mutáció sem, amely világosan és egyértelműen megkülönböztetné az orosz és az európai népességet. Egyszerűen nem létezik! Természetesen a genetikai különbségek nem teljesen ismertek, de nem is annyira rosszul. Egyszerűen nincsenek olyan fix allélok, amelyek megkülönböztetnék az egyik populációt a másiktól. Egyáltalán nincsenek!

Bizonyos allélok gyakoriságában különbségek vannak. Például Oroszországban több vörös hajú lehet, mint Ukrajnában. De nincs semmi, ami csak Oroszországban lenne – és ami nem lenne Európában vagy Amerikában. Maga a gondolat, hogy olyan gyógyszereket, olyan szereket hozzunk létre, amelyek csak egy bizonyos alléllal rendelkező népességcsoportot céloznának meg, meghaladja a tudomány és a technológia lehetőségeit. Nem csak lehetetlen ezt laboratóriumban létrehozni, de még egy értelmes algoritmust sem lehet kitalálni arra, hogyan kellene megtenni. Ez ostobaság, aminek semmi alapja.”

Rendben van, de sokan nem hisznek a tudománynak, mert csak abban hisznek, amit kellemesnek találnak (ennyi erővel tagadhatnák a jégesőt is, olyan embert még nem láttam, aki azt szeretné). Ők azok, akik jobban utálják az Egyesült Államokat, mint amennyire az igazságot szeretik: nekik a sosemvolt biolaborok léte továbbra is tény marad, ahogy az Azovsztal alatt bujkáló alakváltó gyíkemberekben sem kételkednek. De lássuk, mit ír a Vice magazin?

Azt, hogy az egész biolabor-mese a már említett Jacob Creechtől indult el, éspedig annak alapján, hogy idén február 14-én a szélsőjobboldali Gab közösségi oldalon egy ismeretlen felhasználó megosztott egy térképet, amely állítólag az Egyesült Államok által finanszírozott ukrajnai biolaborok helyét mutatta. Akkor még szó sem a térkép kapcsán volt biológiai fegyverekről, ahogy háborúról sem volt szó, sőt, szélsőjobboldali körökben hangos nevetség tárgya volt, aki tartott tőle. Meg – Bayer Zsolt műsorában is.

Az ősforrást nem ismerjük, lehetett Creech is, lehetett más is, de az invázió kezdetének napján Creech már ezt a térképet használta azóta felfüggesztett Twitter-profilján, a @WarClandestine-on, amelyet már felfüggesztettek, a legenda elindításához. A biológiai fegyverek itt kerültek szóba először. Órák sem kellettek hozzá, hogy az amerikai alt-right lecsapjon a történetre és továbbvigyék az InfoWarsra, az Alex Jones által működtetett összeesküvés-elméleti honlapra, egyelőre még csak megosztásként.

Ezután az állítás a QAnon és a MAGA online csatornáin is teret nyert, és napokon belül az orosz kormány is támogatni kezdte az összeesküvést. De erről később.

Creech maga is kihasználta a hírverést, és megjelent a RedPill78 nevű népszerű QAnon-műsorban, amelynek házigazdája Zak Paine podcaster, aki nemrég Roger Stone volt Trump-tanácsadót látta vendégül műsorában, és egyszer arra biztatta nézőit, hogy igyanak fehérítőoldatot a rák gyógyítása érdekében. És itt hangzott el a perdöntő vallomás:

Én vagyok az, aki megírta azt a Twitter-bejegyzést, amely vihart kavart a világban. Ha a biolaborokról hallanak, az én voltam.”

mondta Creech a február 26-i műsorban való szereplése során. Viszont a QAnon-műsorban való szereplése ellenére Creech tiltakozott az ellen, hogy a médiában olyan hírek jelentek meg, amelyek őt a QAnon támogatójaként írják le.

Egyszer sem idéztem Q-t, vagy hivatkoztam rá”

írta Creech a Telegramon március 14-én.

Az Anit-Defamation League jelentése – mely végül lenyomozta a hazugság útját – azonban jelzi, hogy Creech Twitter-fiókjai 2018 és 2020 között többször is QAnon-t támogatva posztoltak. Lássunk két ilyen bejegyzést, először egy 2018-ast:

Sokféle álláspont létezik a Q-val kapcsolatban, de nem tagadhatjuk a mozgalom valóságát és nagyságrendjét.”

Ezzel még sok baj nincs, alá én sem becsülöm – csak óva intek tőle mindenkit. De mit írt 2020-ban?

Mi a szerepünk anonokként, hogy segítsük a Q csapatát és folytassuk A Nagy Ébredést? A mi személyes felelősségünk, hogy tájékozottak legyünk.”

Vagy félretájékozottak. Mindenesetre Creech el volt ragadtatva saját teljesítményétől, ezt mutatja egy március 9-i posztja, amelyben azt ünnepelte, hogy a téma eljutott az Egyesült Államok legnézettebb kábeles műsorába, a Fox News „Tucker Carlson Tonight” című talkshowjába.

SRÁCOK, TUCKER NYITÓBESZÉDE A BIOLABS-SZTORI. A sztori Amerika legnézettebb műsorában van. SZENT SZAR, KURVÁRA MEGCSINÁLTUK!”

Még aznap, de később ezt írta:

Próbálok kapcsolatba lépni Tuckerrel (Carlson), (Dan) Bonginóval, (Jesse) Wattersszel, (SteveÖ Bannonnal, Alex Jonesszal. Ha fel akarják használni a témámat, és ezt mainstreambe akarják küldeni, akkor azt hiszem, itt az ideje, hogy mainstreambe menjek”.

És Creech megkapta, amit kívánt: ezen a héten megjelent az InfoWars élő műsorában, hogy ismertesse „kutatásait”.

Siker, pénz, csillogás, esetleg nők is – emberünk megkapja a jutalmát büszkén vállalt hazugságáért, amit még csak nem is tagad, azon lehetne vitatkozni, mennyiben az övé (a térkép korábbi az ő háborús posztjánál, de az önmagában még nem terjesztette a konteót), azon, is, magától jutott-e eszébe a hazugság és ingyen, vagy pénzért és segítettek neki, egyszóval szélhámos-e inkább vagy gazember, netán a Kreml hasznos, qanonista idiótája. Ez majd a főtárgyaláson kiderül, mert remélem, lesz olyan.

Ez úton jelezném, hogy Creech nevét leleplező írásában először a Lakmusz említette hazánkban, idén április 27-én, gratulálok is kiváló munkájukhoz, az én írásom annyival ad többet az övéknél, hogy én felleltem Creech vallomásait is és a következőkben elemzem az orosz kormánykommunikáció legkorábbi megnyilvánulásait az ügyben (ők a későbbieket elemezték).

Akkor most vizsgáljuk meg, hogy felbukkan-e a hivatalos orosz kommunikációban ez az elmélet február 24-e előtt? Vegyük alapul a TASZSZ hírügynökséget, ugyanis az ő híreikben az van (és egy szóval sincs több), amit a Kreml a világgal meg kíván osztani. Ők a leghivatalosabb orosz kormányszócső.

Az első ilyen jellegű hír idén március hatodikán, 18:02-kor jelent meg, és még nem tartalmazott nagyon konkrét állításokat, de már említett egy „katonai biológiai programot”. A második hetediki, 15:59-kor adták ki és már azt állítja:

Lvovban több mint 320 konténert semmisítettek meg: 232-ben leptospirózis kórokozóit, 30-ban tularémiát, 10-ben brucellózist és ötben pestist.”

Tehát az etnospecifikus biológiai fegyver meséjét akkor még nem találták alkalmasnak a nagyközönség számára, alapozni kellett a mesét. Ennek volt része a március 10-i hír, amely szerint denevérek ektoparazitáit tanulmányozták Harkivban. (Denevér? Asszociáció a koronavírusra, ugyebár.) De még aznap este felbukkan a konteó koronája, az etnospecifikus vírus:

MOSZKVA, március 10. /TASZSZ/. Az Egyesült Államok és szövetségesei különböző népcsoportok, különösen a szlávok ellen irányuló biológiai szereket akarnak kifejleszteni - jelentette ki Igor Kirillov, az orosz sugár-, vegyi és biológiai védelmi erők vezetője csütörtökön az Egyesült Államok ukrajnai katonai biológiai kutatásairól szóló dokumentumok elemzésének eredményeiről tartott tájékoztatón.”

Lám: az egész történet alig két héttel korábban indult el egy qanonista amerikai borász számítógépéről (Creech egy borbár vezetője) és már teljes díszben nyargal a világ körül, ahogy a Kreml fütyül, nem sokkal később az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé is terjesztették.

Ezt a marhaságot, ami tudományosan lehetetlen, ráadásul tudjuk, ki terjesztette el, mert annyira ostoba, hogy még dicsekszik is vele.

Nem szólnék egy szót sem, ha nem indokolnának ezzel a cifra hazugsággal tömeggyilkosságokat, népirtásokat, kínzásokat, nem találnák ürügynek egy ország lerohanására.

Egyvalami van a történetben, amit talán soha nem fogunk megtudni: azt, hogy a biofegyver-elméletet Creech egymaga találta-e ki vagy sugalmazták neki?

Mert azt, viselkedése alapján kizárnám, hogy rendes, beszervezett ügynöke lenne valamelyik orosz szolgálatnak.

Azért akárkivel ők sem állnak szóba.

Mindenesetre megvan a hazugság, bebizonyosodott, hogy semmi sem igaz belőle, megvan a felelőse is, aki vállalta, hogy tőle indult el a történet.

Aki még ezek után is hisz benne és terjeszti: az már nem egyszerűen fanatikus.

Az már bűnrészes az emberirtásban.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása