Forgókínpad

Forgókínpad

Gorinov képviselő és a gyermekrajz-verseny

2022. június 03. - Szele Tamás

Századik napja folyik ez a hadüzenet nélkül, az orosz fél által Ukrajna ellen indított invázió, amelyben az Oroszországi Föderáció kizárólag ukrán területen „védekezik” a nem tudjuk, mi ellen, de világos, hogy ők támadtak, ez agresszív, területszerző háború. Nem először írom, hogy Putyin vív egy másik háborút is, a saját népe ellen, otthon. Meg egy harmadikat a logika ellen.

gorinov_kepviselo.png

Ebből a háromból az első a legfiatalabb, az ma száz napos, a másik kettő évek óta tart, de ez az első alaposan felerősítette a többit: a „specoperacijára” hivatkozva szinte bárkit be lehet zárni. Persze Gulág hivatalosan nincs, csak „büntetőkolónia”, de ezek a kolóniák tökéletesen úgy működnek (sőt, gyakran ugyanott), mint a régi gulágok. Tegnap megígértem, hogy írok egy különös moszkvai perről, csak hát elsodorta Kirill pátriárka a jachtjával, megírom ellenben ma.

Dióhéjban arról van szó, hogy egy moszkvai önkormányzati képviselőt politikai okokból be akarnak zárni. Éspedig egy gyermekrajz-pályázat miatt. Azért ez nem mindennapi eset még Moszkvában sem, pedig ott sok minden lehetséges, ami máshol nem. Az üggyel részletesen a Novaja Gazeta Europában foglalkozott Andrej Karev, az ő tudósítása alapján dolgozom, orosz eredetiből, mielőtt valaki megkérdi, hogy jutottam el a tárgyalásra. Mert megkérdik, kérdeznek ennél nagyobb ostobaságokat is.

Akkor vázoljuk a helyzetet.

Alekszej Gorinov, a moszkvai Krasznoszelszkij kerület önkormányzati képviselője az elsők között állt bíróság elé Moszkvában az orosz hadseregről szóló „álhírek” terjesztésének vádjával (a vidéki régiókban már javában zajlanak a perek). Június 1-jén megkezdődött a Gorinov elleni per a moszkvai Mesecsanszkij kerületi bíróságon. Az államügyészség szerint a képviselő kollégájával, Jelena Kotenocskinával, a Krasznoszelszkij városi körzet vezetőjével együtt állítólag összeesküdött az orosz hadsereg „lejáratására” egy gyermekrajzpályázatról szóló testületi ülésen kialakult vita során. Gorinovra ezért az ártalmatlan érvelésért akár 10 év börtönbüntetés is kiszabható.

Maga a büntetőeljárás április 26-án indult meg. Ezen a napon házkutatást tartottak a lakásában és a Krasznoszelszkiji Kerületi Képviselők Tanácsának helyiségeiben. Ezután Gorinovot kihallgatásra vitték a Nyomozó Bizottsághoz, majd másnap előzetes letartóztatásba került. Gorinov kollégája, Ilja Jasin önkormányzati képviselő elmondta, hogy az ügyet az Állami Duma két képviselője kezdeményezte: Oleg Leonov (Új Emberek frakció) és Alekszandr Hinestein (Egységes Oroszország). Magát Jasint is kihallgatták az ügyben tanúként. Az ügyészség szerint március 15-én Gorinov és Kotenocskina, „bűnös módon összejátszva”, „előre látva az elkerülhetetlen és társadalmilag veszélyes következmények bekövetkeztét”, úgy döntöttek, hogy „lejáratják” az orosz hadsereget a Krasznoszelszkiji Kerületi Képviselők Tanácsának rendes ülésén Moszkvában.

Mondjuk mostanság az orosz hadsereget nem kell lejáratni, tökéletesen önjáró, megteszi ezt saját magának, de már itt bulgakovi-akszjonovi abszurdba csúszik a történet: hogyan lehetne ártani egy hadsereg jó hírének egy képviselő-testületi gyűlésen?

Hát úgy, hogy ezekről felvétel készül, ami felkerül a tanács hivatalos honlapjára és YouTube-csatornájára. Vagyis láthatja a nagy nyilvánosság! Bár van egy kis kétségem a nézettség mértékével kapcsolatban, azért ez nem egy Csillagok Háborúja.

A felvétel szerint Kotenocskina bejterjesztette a Krasznoszelszkiji Járás lakossága körében folytatott szabadidős, oktatási, testkultúrát illető és rekreációs munka tervét és kérte annak jóváhagyását. A felszólaló Gorinov képviselő volt. Javasolta, hogy a tervet ebben a formában ne fogadják el:

Miféle szabadidőről és szórakozásról beszélhetünk, ha már minőségileg más életmódra tértünk át? Amikor egy szomszédos szuverén állam területén harcok folynak, amikor hazánk agressziót követ el. Mondják meg, kérem, milyen gyermekrajzpályázatról beszélhetünk a gyermeknap alkalmából, és milyen táncprogramokról beszélhetünk a győzelem napja alkalmából, amikor naponta halnak meg gyerekek? Úgy vélem, hogy a civil társadalom minden erőfeszítése csakis a háború megállítására és az orosz csapatok kivonására irányulhat Ukrajna területéről. Ha a tervek pontjai foglalkoznának ezekkel a kérdésekkel, akkor szívesen szavaznék. Ebben a formában én személy szerint nem fogok szavazni, a többi pedig Önökön múlik.

Ez a pár mondat Gorinov képviselő bűne. Komoly vád alá helyezték, az idevágó orosz törvények szerint ugyanis az, hogy jelen helyzetben nem támogatta a rajz- és táncversenyt az öldöklésekre való tekintettel, nem egyéb, mint:

Az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek felhasználására vonatkozó adatokat tartalmazó, tudatosan hamis információk nyilvános terjesztése megbízható információ álcája alatt, hivatalos pozícióját kihasználó személy által, személyek egy csoportja által, előzetes összejátszással, politikai gyűlöletből.”

Ami még hajmeresztőbb: a rajzversenyt, táncprogramot javasló, beterjesztő szerencsétlen, lojális Jelena Kotenocskina, aki nem vett tudomást a specoperacijáról, igyekezett a lehető legtörvénytisztelőbben viselkedni, akinek a javaslatát tehát nem helyeselte Gorinov – tehát ő a Kreml oldalán áll – csak azért nincs most előzetesben és azért nem állt a bíróság előtt, mert külföldre menekült, mikor megtudta, hogy a szervek jártak Gorinovnál. Ilyenformán Oroszországban pacifistának sem kell lenni ahhoz, hogy vádat emeljenek az ember ellen: már annyi is elég, ha egy pacifista vitatkozott az illetővel! Mindegy, hogy a kormány oldalán állt: biztos, ami biztos, az a megtapogatni való tégla a börtön falában az összes orosz állampolgárt megilleti.

A Gorinov elleni vizsgálat mindössze öt napot vett igénybe. Május 19-én az ügyet áttették a Mesecsanszkij kerületi bíróságra. A tárgyalást Oleszja Mengyelejeva bírónő vezette, aki arról ismert, hogy korábban is politikai ügyekben ítélkezett.

Az államügyész a letartóztatás hat hónapos meghosszabbítását kérte. Úgy vélte, hogy nincs ok a megelőző intézkedés megváltoztatására. Gorinov ügyvédje tiltakozott, és azt javasolta, hogy ügyfelét helyezzék házi őrizetbe vagy engedjék óvadék ellenében szabadlábra. A bíróságnak orvosi dokumentumokat nyújtott be, amelyekből kiderül, hogy ügyfelén tüdőműtétet hajtottak végre. Ezen túlmenően Gorinov három hete beteg volt, és orvosi segítséget kért, de az őrizetben nem részesült megfelelő kezelésben. Maga a vádlott is szót kapott:

- Én nem öltem vagy fenyegettem meg senkit, ők próbálnak beperelni engem egy tanácsi ülésen kifejtett véleményem miatt. Nem értem, mit keresek a fogvatartási központban (az orosz jog így hívja azt a BV-intézetet, ahová többek között az előzetes letartóztatásban lévők is kerülnek). Mint tudják, a moszkvai fogdák túlzsúfoltak. Kezdetben hét emberrel voltam egy cellában, négy ágyon. Őszintén szólva nem értem, mi értelme van annak, hogy előzetes letartóztatásban vagyok. A börtönélet következtében megbetegedtem. Olyan tablettákat adnak, amelyek enyhítik az állapotomat, de nem gyógyítják meg.”

Ezek után döntött úgy Mengyelejeva bírónő, hogy meghosszabbítja Gorinov fogva tartását, és a tárgyalás idejéig az előzetes letartóztatási (fogvatartási) központban hagyta. A tárgyalást az ügyész kérésére elnapolták, mivel Gorinovot nem értesítették időben a tárgyalásról. Mendeleeva bírónő figyelmeztetett, hogy júliusban a meghallgatások déltől késő estig tartanak majd, ahogy „az eljárási idő engedi”, azaz este 10 óráig. A következő meghallgatás június 21-én lesz.

A jogi helyzet világos, vagyis reménytelen: Gorinovot szándékosan rossz körülmények között tartják, hátha meghal magától is, ha nem akkor vagy végez vele pár meggyőzhető blatnoj (szervezett bűnöző) a cellában, vagy legrosszabb esetben el kell ítélni és megkapja a maga tíz évét, ha ugyan nem tizenötöt. Nem ismerem magát az orosz jogot eléggé, csak az orosz bírósági gyakorlatról olvastam sokat, annak alapján látom reménytelennek a helyzetet: ha az eljárás Magyarországon zajlana, a vád ezer ponton volna támadható, úgymint vizsgálni kéne, hogy:

- Alkalmas volt-e a vádlott véleményének kifejtése a hadsereg tekintélyének csorbítására? (Nyilván nem, de ezt is értékelni kell.)

- Tudott-e a vádlott arról, hogy felszólalását rögzítik és nyilvánosságra hozzák?

- Adott-e engedélyt a nyilvánosságra hozatalra írásban vagy akár szóban, tanúk előtt?

- Tekinthető-e nyilvánosságnak a tanács YouTube-csatornája, és ha igen, milyen mértékben, mennyire ismert, nézett?

- Arányban áll a kiszabható büntetés a vélelmezett bűncselekmény társadalmi veszélyességével?

Folytathatnám reggelig: nem vagyok ügyvéd (bár védtem már meg magamat sajtóperben és fel is mentettek), Gorinov ügyét pedig sajnos nem a Markó utcában tárgyalják. Annyit tudok, hogy az orosz jog épp úgy nem ismeri a precedens fogalmát, mint a magyar, és helyette ugyanúgy a bírói gyakorlat érvényes, mint nálunk. Márpedig ha elmarasztaló ítélet születik – és az fog születni, tekintettel a feljelentők magas méltóságára – az azt jelenti, hogy bármely orosz állampolgár elítélhető bármikor, akár a háború ellen, akár a háború és a kormány mellett emel szót, amennyiben azt kamera előtt teszi, tehát vélelmezhető, hogy annak felvétele nyilvánosságra kerül.

Hol van kamera?

Térfigyelő kamera például mindenhol van. Boltban, kocsmában, parkolóban, utcán. Egyedül a mosdókban nincs. Elképzelek egy kocsmai jelenetet Moszkvában.

- A fene enné meg ezeket...

- Enné bizony, minél hamarább!

- Melyikekre gondol?

- Én bizony...

Itt a csapos közbeszól:

- Menjenek ki az urak együtt a vécére, ott beszéljék meg, nem csukatom le magamat tíz évre a kedvükért!

Azért ilyent még az orosz jogtörténet is keveset ismer: náluk sem túl gyakori, hogy valaki gyermekrajz-verseny és táncmulatság elhalasztása miatt kapjon tíz-tizenöt évet.

De, mint látjuk: előfordul.

Van rá jogi lehetőség.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása