Forgókínpad

Forgókínpad

Neonáci sportok

2023. május 04. - Szele Tamás

Nem akármilyen eseményre számíthatunk Budapesten holnapután, tehát jobb, ha mindenki vigyáz a bőrére: alig ér véget a CPAC, kis szusszanás után kezdődik a valódi verekedés. Mégpedig szó szerint, ugyanis valahol, valamikor, de mindenképpen május hatodikán és Budapesten rendezik az „European Fight Night”-ot, ami a nemzetközi szélsőjobboldal kiemelkedő „sporteseménye”.

skinhead_bunyo_majus_4.jpg

Nem tudjuk a helyet és az időt, éspedig azért nem, mert titkolják. A szervezők úgy tűnik, a fából vaskarikát próbálják megvalósítani, vagyis a zártkörű tömegrendezvényt – hogyne, hiszen számukra az lenne a siker, ha minél többen néznék meg a neonáci bajnokok küzdelmét, ugyanakkor joggal tartanak attól, hogy ha túl széles körben megy híre a rendezvénynek, a hatóságok még betiltják. A magyar kormány tiltott már be 2014-ben olyan szélsőjobboldali konferenciát, aminek a díszvendégei Dugin és Richard B. Spencer lettek volna (Spencert idegenrendészeti őrizetbe is vették, majd kiutasították, Dugin nála vagy okosabb volt, vagy figyelmezették, mert el sem jött), szóval nem kizárt épp, hogy a „European Fight Night” is zavarná őket, főleg, ha belegondolnak, hogy a küzdősportok közönsége is hajlamos lehet a verekedésre. Mindenesetre előre jelezném azoknak a kormánymédiumoknak, amelyek most vígan és harsányan emlegetik az „antifa terrorizmust”, hogy holnapután estétől lehet megfordítani az ágyúkat, mert széljobbról érkezhet a támadás.

Rendben van, a szervezők titkolózása érthető, de honnan tudok én erről az eseményről? Hiszen nem mozgok szélsőjobboldali körökben, sőt, ellenkezőleg. A Bellingcat beszámolójából, mely még időben jelent meg ahhoz, hogy figyelmeztessen a veszélyre: hatodikán este Budapest utcáin megnőhet a neonáci-sűrűség és az atrocitások sem kizártak. Főleg, ogy a rendezvénnyel kapcsolatban a szélsőjobboldali szélsőségesek az interneten azzal hencegnek, hogy „a legnagyobb radikális nacionalista esemény lesz a koronavírus óta”.

És valóban, a május 6-ra tervezett „European Fight Night” szervezői azzal büszkélkednek, hogy a magyar fővárosban megrendezésre kerülő eseményen akár 15 küzdősport-viadal is lesz, 12 különböző országból érkező résztvevőkkel.

Az eseményt népszerűsítő közösségi médiabejegyzések szerint koncerteknek is otthont adnak majd, és lehetőség lesz szélsőjobboldali divatmárkák árucikkeinek megvásárlására is. A nyilvánosságra kerülés ellenére azonban a titkolózás továbbra is prioritást élvez. Nem csak a magyar gyakorlat miatt: hasonló rendezvényeket Németországban korábban már betiltottak. A szervezők azt is közölték, hogy a résztvevők nem készíthetnek fényképeket vagy videókat, és hogy mindenkit kidobnak, aki ezt megteszi, vagy aki megosztja az esemény pontos helyszínét.

Megfigyelők már régóta riadót fújnak amiatt, hogy a nemzetközi szélsőjobboldal a küzdősportokat a fizikai konfrontációra való felkészülésre és a vélt ellenség elleni támadásokra való felkészülésre használja.

Egyes szakértők, mint például Robert Claus, aki könyvet írt a szélsőjobboldali harcművészeti szcénáról, még azt is állítják, hogy az olyan küzdősportesemények, mint az European Fight Night, valójában a nemzetközi hálózatépítést és toborzást szolgálják.

Az antifasiszta csoportok korábbi kutatásai a European Fight Night szervezőit Európa néhány legtitkosabb szélsőjobboldali szélsőséges csoportjával hozták kapcsolatba – köztük olyan erőszakos neonáci csoportokkal, amelyeket több országban betiltottak. A European Fight Night egyik szervezője korábbi médiainterjúkban még a betiltott közösségek helyi csoportjaival való kapcsolatáról is beszélt.

Ismerjük meg a szervezőket

A European Fight Night – legalábbis nyilvánosan – három fő szervezőt tart nyilván: A magyarországi Legio Hungaria, a németországi Kampf der Nibelungen („Nibelungok csatája”) és a Pride France. (Ez a Pride nagyon nem az a Pride – Sz. T.)

Egy február 27-én több Telegram-csatornán közzétett videóban a három fő szervező csoport tagjai egymás mellett jelentek meg, hogy népszerűsítsék a budapesti eseményt, és arra buzdítsák szélsőjobboldali eszmetársaikat Európa-szerte, hogy vegyenek részt rajta.

european_fight_night_majus_4.jpg

Kik ők? Egyikük Incze Béla a Legio Hungaria magyarországi szélsőjobboldali radikális csoport vezetője. Incze egykor a magyar parlament egyik szélsőjobboldali képviselőjének asszisztenseként dolgozott, mielőtt a hírek szerint elveszítette állását, mert bántalmazott egy rendőrtisztet. A Legio Hungaria, bár nem egy nagy csoport, 2018-as megalakulása óta sikerült felhívja magára a figyelmet tetteivel, többek között 2019-ben megrongált egy zsidó közösségi központot, 2021-ben lerombolt egy Black Lives Matter-szobrot Budapesten, 2023-ban pedig állítólag újságírókat támadott meg, akik egy szélsőjobboldali rendezvényről tudósítottak. A Bellingcat egy 2021-es vizsgálatában azt is feltárta, hogy a Legio Hungaria egyik vezető tagja kulcsszerepet játszott a magyar válogatott labdarúgó-mérkőzésein történt rasszista és homofób megnyilvánulásokban.

Másikuk Alexander Deptolla a Kampf der Nibelungen nyilvános arca. A 2013-ban indult Kampf der Nibelungen – amelyet gyakran a KdN rövidítéssel emlegetnek – egykor Európa legnagyobb szélsőjobboldali küzdősporteseménye volt, amelynek 2018. októberi változatán becslések szerint 850 harcos és néző vett részt. A németországi hatóságok azonban 2019-ben betiltották az eseményt, és a KdN 2020-as „online” változatában a tervezett küzdelmek kevesebb mint felét közvetítették, köszönhetően egy rendőrségi razziának. Deptolla még a közösségi médiában is kiállt ezután, hogy kijelentse, a KdN a közeljövőben nem szervez több rendezvényt. Ennek ellenére a német hatóságok állítólag korlátozták a 2021. szeptemberi „Nemzeti Fight Night” meghiúsult kísérletét, mivel egy 2022. szeptemberi bírósági döntés fenntartotta a KdN rendezvényeinek betiltását. Ennek ellenére még mindig ők a legnagyobbak a European Fight Night három szervezője közül. Egyes német megfigyelők szerint a European Fight Night lényegében a KdN „helyettesítő” rendezvényeként szerepel a német határokon kívül.

A harmadik gárcia vagy felőlem nevezhetjük bogatirnak is, Tomasz Szkatulski lengyel származású francia neonáci, aki a hírek szerint évek óta segít a European Fight Nighthoz hasonló rendezvények szervezésében, sőt, részt is vesz azokon. Szkatulski Lille városának erőszakos futballhuligán színtereiről került ki, bár most úgy tűnik, hogy ideje nagy részét Bulgáriában tölti. A náci tetoválásokkal borított Szkatulskit állítólag 2008-ban elítélték és egy év börtönbüntetésre ítélték, mert egy afrikai származású férfit biciklilánccal bántalmazott; állítólag más erőszakos cselekményekben is részt vett, többek között állítólag LMBT+ létesítmények elleni támadásokban. Szkatulski az amerikai szélsőjobboldali szélsőséges Robert Rundo munkatársa is, akit 2023 márciusában tartóztattak le Romániában, és az Egyesült Államoknak való kiadatására vár.

Szkatulski nem válaszolt a Bellingcat megkeresésére, amelyben a European Fight Nightban való részvételéről, a 2008-as elítéléséről (vagy más nyilvánvaló erőszakos cselekményekben való állítólagos részvételéről) szóló korábbi jelentésekről, valamint a Rob Rundóval való kapcsolatáról és kapcsolatairól kérdezték.

Amikor a Bellingcat megkereste a Telegramon, és megkérdezte tőle, hogy szeretne-e reagálni a történetben szereplő részletekre, a KdN Deptolla egyszerűen csak annyit mondott: „Szia. Nem, köszönöm. Viszlát.” A Legio Hungaria hasonlóképpen elutasította, hogy válaszoljon a Bellingcat e-mailben küldött kérdéseire az ebben a történetben szereplő részletekkel és Inczével kapcsolatban, arra hivatkozva, hogy elégedetlen a Bellingcat riporterének a csoportról szóló korábbi riportjaival.

A kulisszák mögött

A European Fight Nightnak és más szélsőjobboldali küzdősporteseményeknek van egy sokkal kevésbé nyilvános oldala is, ahol Európa néhány legtitkosabb, nyilvánosságot kerülő szélsőséges hálózata működik.

A német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal, az ország belügyi hírszerző szerve nyilvánosan kijelentette, hogy a Hammerskins, egy nemzetközi fehér felsőbbrendűséget hirdető csoport tagjai 2013 óta részt vesznek a Kampf der Nibelungen rendezvények szervezésében. Újságírók és kutatók is kiterjedten dokumentálták a Hammerskins és a KdN közötti kapcsolatokat.

Amint azt a Bellingcat 2022-es, egy tervezett belgiumi szélsőjobboldali szélsőséges koncertet vizsgáló nyomozása is megjegyezte, a Hammerskins komoly jelenléttel bír Európa-szerte. Tevékenységüket általában titokzatosan kezelik, de szervezettek, vannak tagozataik, hierarchiájuk és különböző jelvényeik a leendő és a teljes jogú tagok számára. A Hammerskins tagjai széles körben vettek részt bűncselekményekben, beleértve a támadásokat, sőt tömeggyilkosságokat is.

De nem csak a Kampf der Nibelungen dolgozik együtt a Hammerskinekkel. Egy 2023 februárjában egy amerikai szélsőjobboldali szélsőséges weboldalnak adott interjúban Incze azt állította, hogy a Legio Hungaria szervezete „szoros kapcsolatot” ápol a magyar Hammerskinekkel, amit a megjelenésük és a Legio Hungaria korábbi rendezvényein betöltött központi szerepük is bizonyít.

Incze ugyanebben a 2023. februári interjúban azt is elmondta, hogy a Legio Hungaria együttműködik a Combat 18 nemzetközi neonáci szervezet magyarországi ágával. Az 1990-es évek elején az Egyesült Királyságban alapított Combat 18 szoros kapcsolatban áll a Blood and Honour neonáci csoporttal, amely több európai országban be van tiltva.

Robert Claus német szerző az európai szélsőjobboldali küzdősport-szcénákról szóló 2020-as könyvében arról számolt be, hogy Tomasz Szkatulski kapcsolatban állt a Blood and Honour franciaországi struktúráival; a Blood and Honour-hoz fűződő kapcsolatai más jelentésekben is szóba kerültek, bár Szkatulski nem válaszolt a Bellingcat ezzel kapcsolatos kérdéseire. Claus azt is elmondta a Bellingcatnek, hogy tudomása volt arról, hogy a Blood and Honour tagjai május 6-án este koncertet fognak adni a European Fight Night résztvevői számára.

A Bellingcat nem tudta függetlenül megerősíteni ezt az állítást. A Blood and Honour magyarországi fiókja azonban Telegram-csatornáján is népszerűsítette a European Fight Nightot.

„Ezek a hálózatok általában jelentős részt vállalnak a szélsőjobboldali küzdősport eseményeiben, vagy úgy, hogy maguk adnak otthont nekik, vagy fontos szervezési feladatokat látnak el” – mondta Claus a Bellingcatnek, utalva a Hammerskinsre, a Combat 18-ra és a Blood and Honourra.

Egy „alapvetően erőszakos” ideológia

Alig egy héttel az esemény előtt azonban a European Fight Night fő szervezője máris bajba került. Április 28-án Deptolla a KdN Telegram-csatornáján közölte a rajongókkal, hogy a hatóságok megtiltották neki és más német szélsőjobboldali szélsőségeseknek, hogy elhagyják az országot és Budapestre utazzanak. Claus a Bellingcatnek elmondta, hogy ez a német beutazási tilalom komolyan befolyásolhatja az eseményt, mivel a KdN és német társai a három fő szervező közül a legnagyobbak.

Még ha a European Fight Night nem is zajlik egészen úgy, ahogy a szervezők remélték, Claus szerint akkor is veszélyes eseményről van szó. „A neonáci szcéna erőszakos kulcsfigurái és csoportjai Európa különböző részeiről várhatóan eljönnek Budapestre” – mondta Claus a Bellingcatnek. „Az ideológiájuk alapvetően erőszakos, fasiszta aktivisták, akik a küzdősportokat arra használják, hogy rasszista támadásokra és másfajta nyers erőszakra készüljenek fel.”

A bunyók melletti koncerttel és más rendezvényekkel, figyelmeztetett Claus, „a nemzetközi neonáci szcéna megkapja az erőszak és a sport, a politikai gyűlölet és a zene kombinációját, azt a kulturális csomagot, amelyet a terrorizmus előtti neonácizmus kínál.”

A Bellingcat megkérdezte a magyar rendőrséget a European Fight Night rendezvényről, hogy tudtak-e róla, és tettek-e vagy terveznek-e lépéseket a rendezvény megakadályozására, illetve konkrét külföldi szélsőségesek részvételének megakadályozására. Minezidáig nem válaszoltak.

Ennyit tudunk tehát a Bellingcattól, lássuk, vannak még más nyomok is?

Vannak. Első sorban az esemény három nyelvű hirdetése, mely bölcsen hallgat a helyszínről, egy másik magyar nyelvű hirdetés, mely annyit árul el, miszerint:

Minden további információt hamarosan közölni fogunk. Harcosok, készüljetek!”

és végül egy különös FB-poszt, mely annyit állít, hogy:

Lehetséges lesz a helyszínen jegyet váltani május 6-án Budapesten. Ami várható: Több mint 15 küzdelem, 12 európai nemzet harcosaival.

Május 6-án, reggel 8-tól hívható információs telefonszámunk: +36********”

Bocsánat, a számot nem adom meg, nem akarom reklámozni őket, amúgy is ott a link, abból megtudhatja, aki nagyon kíváncsi rá.

Szóval akkor igaz.

Holnapután idejön verekedni a nyakunkra Európa összes neonácija, titkos sportesemény címén. Érdekelne, hogy a várható atrocitásokat miképpen fogják majd az antifákra kenni, bár a magyar kormánymédia előtt nagyon kevés lehetetlenség létezik, és ez nem tartozna közéjük.

Legyünk óvatosak a hét végén. Főként az utcán és nyilvános helyeken.

A sporteseménnyel kapcsolatban viszont egy dologban biztosak lehetünk.

Minden pofon jó helyre megy majd.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása