Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Az áruló Marjorie

2024. április 20. - Szele Tamás

Ma megint a kormánymédia egyik bravúrját kell bemutatnom – míg a múltkor nyílt, szándékos hazugságon kaptam az Origót, most inkább arról van szó, hogyan manipulált elhallgatás útján egy tegnapi hírt a Magyar Nemzet. Mert bizony, ha valaki csak annyit tud meg Marjorie Taylor Greene képviselőnő tevékenységéről, amennyit ők megírtak, erős tévedésben lesz a hölgyet illetően.

 marjorie1_aprilis_20.jpg

(Képünk illusztráció)

Akkor kezdjük azzal, hogy mit írt a Magyar Nemzet?

A kárpátaljai magyarok jogaiért állt ki Trump szövetségese a kongresszusban

Marjorie Taylor Greene szerint a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogainak helyreállítása nélkül nem kellene Ukrajnának támogatást adni.

Az amerikai képviselőházban továbbra is napirenden van Ukrajna támogatása az Oroszországgal vívott háborúban, ezúttal a republikánus Marjorie Taylor Greene képviselőnő nyújtott be módosítást az Ukrajnának szánt katonai támogatásról szóló törvényjavaslathoz. Donald Trump volt amerikai elnök támogatója azzal az ötlettel állt elő, hogy Kijev ne kapjon amerikai pénzeket, amíg fel nem oldja az etnikai kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarok anyanyelvhasználati jogainak korlátozását az oktatási intézményekben.”

Hát, ha csak ennyiről volna szó, jó lenne. De a hölgy már régóta ismert hóbortjairól és qanonizmusáról, szóval érdemes volt utánanézni, miről is van szó. Sokkal, de sokkal többről, tulajdonképpen a kárpátaljai magyarok csak véletlenül keveredhettek bele, Washingtonban egy nagyszabású politikai szabotázs zajlik. Mint a Vazsnoje Isztorii írja:

A minap a trumpista Marjorie Taylor Greene 24 módosító indítványt nyújtott be az Ukrajnának nyújtandó segélyekről szóló törvényjavaslathoz. Az Egyesült Államokban korábban a Rothschildok által fejlesztett űrlézerek és a kaliforniai tűzvészek kitörése közötti összefüggésről szóló kijelentései miatt vált ismertté.

Taylor Green egy sor abszurd módosító indítványt nyújtott be a törvényjavaslathoz. Követelései közül néhány:

- az USA NATO-ból való kilépésének hivatalossá tétele;

- minden amerikai támogatás leállítása, amíg Ukrajna be nem zárja „biolaboratóriumait”;

- a törvényjavaslatot támogató összes kongresszusi tagot kötelezzék arra, hogy az ukrán hadseregben szolgáljanak;

- a pénzeszközök egy részét az USA déli határának védelmét szolgáló űrlézertechnológia fejlesztésére fordítsák;

- utalják át az Ukrajnának szánt összes forrást az ohiói vegyianyagszállító vonat kisiklása áldozatainak megsegítésére;

- az Ukrajnának juttatott pénzeszközök ellentételezése a törvényjavaslatot támogató képviselőházi tagok fizetésének ugyanilyen mértékű csökkentésével.

„Mindezen módosítások célja a törvényjavaslatok elfogadásának lelassítása. Az eljárás szerint a kongresszusi képviselőknek minden kérdésről külön-külön kellene szavazniuk” – mondta erről Alekszandra Filippenko amerikanista.”

Igen, ugyanis a képviselőház tagjai összesen 137 módosító indítványt nyújtottak be a támogatás kapcsán, amelyek közül 135 republikánusoktól származott. Viszont mindkét demokrata módosító indítványt Jared Moskowitz küldte be. Javasolta, hogy Marjorie Taylor Greene irodáját nevezzék át Chamberlain irodává, és nevezzék ki a hölgyet Putyin különleges megbízottjává az amerikai kongresszusban.

Egyszóval távolról sem a magyar nyelv használati jogáról van szó, hanem egy nagyszabású politikai szabotázsakcióról, amelyet a Republikánus Párt jobbszárnya már hónapok óta művel, és amelynek Marjorie Taylor Greene csak az egyik – bár kétségtelenül a legextrémebb – művelője. Még a Washington Post is olyan címmel közöl írást a hölgyről, miszerint:

Marjorie Taylor Greene valószínűleg csak arra akar minket emlékeztetni, hogy őt nem vehetjük komolyan”

és nem is veszik, a fél amerikai sajtó harsányan röhög rajta. Nem árt tudnunk, hogy ő régi, meggyőződéses konteó-hívő, négy éve csak a qanonistáknak köszönhette a mandátumát, ugyanis a mozgalom elkötelezett tagja, később, a kaliforniai erdőtüzek idején vetette be azt az ostobaságot, hogy azokat „zsidó űrlézerek okozták, amiket a Rotschildok fejlesztettek ki”, szóval antiszemita is, ami gyakran jár együtt a qanonizmussal. De köznevetség tárgya lett akkor is, mikor sikerült összetévesztenie a gazpachót (spanyol, paradicsom-alapú zöldségleves) a Gestapóval.

Most már ott tart, hogy saját republikánus párttársai (igaz, nem a trumpista jobbszárnyról) szólították fel, miszerint hagyja abba az őrjöngést, és engedje végre dolgozni a Kongresszust, ugyanis elkezdte Johnson házelnök távozását is követelni.

Viszont kezd komoly rajongótábora kialakulni – Oroszországban. Az orosz állami média sztárolja, ami nem csoda. Hát, az azért egyedi volna a történelem folyamán, ha a következő ciklusában már nem a Kongresszus képviselője volna, hanem az Állami Dumáé.

Nos, ezt a politikust sikerült a Magyar Nemzet pozitív színben bemutassa. Ezt sikerült komolyan venni, tényezőnek tekinteni. Akin fél Amerika hangosan röhög. Aki a legostobább összeesküvés-elméleteket propagálja, ezt az angol anyanyelvű Király B. Izabellát. Igaz, hogy Trump is körülbelül ugyanekkora és ugyanilyen típusú őrült, és őt is komoly jelöltnek tekintik a magyar kormánymédiában.

Szóval, ne kezdjen el senki sem rajongani Marjorie Taylor Greene-ért, nem érdekli őt a nyelvhasználati jog: ez is csak egy eszköz volt számára Ukrajna ellen, semmi több.

Persze, ha valakinek még így is tetszik, azon nem lehet segíteni.

Összegezve: a Magyar Nemzet egy árulóból csinált szentet. Igaz, náluk ez a napi gyakorlat része.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása