Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Merénylet Trump ellen

2024. július 14. - Szele Tamás

Kétségbevonhatatlan, hogy a mai nap híre az, miszerint merényletet kíséreltek meg Donald Trump volt amerikai elnök és jelenlegi elnökjelölt ellen (illetve... nagyon különös lenne, ha a Republikánus Párt valaki mást indítana, de ez a jelölő konvención dől el, a jövő héten). A támadás nem járt sikerrel, Donald Trump csak a jobb fülén sérült meg könnyebben, már elhagyhatta a kórházat, sőt, beszélt is telefonon Biden elnökkel.

trump1_julius_14_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

A részletekről nem túl sokat tudni: az biztosnak tűnik, hogy a támadót Thomas Matthew Crooksnak hívták és húsz éves lehetett (más források szerint huszonegy). Egyébként a támadást egy kampánygyűlésen követte el, melyet a pennsylvaniai Butlerben tartottak. Az elkövetés eszköze az eddigi információk szerint egy AR–15-ös félautomata fegyver volt, és jóllehet Trumpot nagyjából elkerülték a lövések, melyeket Crooks egy közeli épület tetejéről adott le, mintegy 130 méteres távolságból, a nézőtéren a közönség egyik tagja életét vesztette, egy másik résztvevő pedig súlyosan megsebesült. A támadót a lövöldözés megkezdése után pár perccel semlegesítették (magyarul: agyonlőtték).

A jelenet kétségkívül leglátványosabb része ez volt, amikor a sérült Trump, akit a biztonságiak fedezékbe próbáltak menekíteni, a közönség felé fordult, felemelte az öklét – érdekes, ez régebben munkásmozgalmi szimbólum is volt – és elkiáltotta magát: „Fight! USA! USA!”, vagyis: „Harcoljatok! Egyesült Államok! Egyesült Államok!” Elnökválasztási kampány idején egy fotó vagy egy videó erről kincset ér, be is járta mindkettő a világsajtót.

A történteknek pont olyan a nemzetközi visszhangja, amilyet elvárna az ember: mindenki fel van háborodva, ideértve Trump riválisát, Bident is. Lássunk pár reakciót!

Joe Biden
amerikai elnök

Tájékoztattak a lövöldözésről egy önt támogató pennsylvaniai nagygyűlésen. Örömmel hallom, hogy biztonságban van és jól érzi magát. Imádkozom önért, a családjáért és a gyűlésen részt vevőkért, miközben további információkra várunk. Jill és én hálásak vagyunk a titkosszolgálatnak, amiért biztonságba helyezték. Amerikában nincs helye az ilyen jellegű erőszaknak. Egy nemzetként kell összefognunk, és elítélnünk ezt az esetet.

Benjamin Netanjahu
Izrael miniszterelnöke

A feleségemet, Sarah-t és engem megdöbbentett a Trump elnök elleni egyértelmű támadás. Imádkozunk a biztonságáért és a mielőbbi felépüléséért.

Orbán Viktor
Magyarország miniszterelnöke

Gondolataim és imáim Trump elnökkel vannak ezekben a sötét időkben.

Barack Obama
az Egyesült Államok korábbi elnöke

A politikai erőszaknak egyáltalán nincs helye a demokráciánkban. Bár még nem tudjuk pontosan, mi történt, mindannyiunknak megkönnyebbülten kell fogadnunk, hogy Trump volt elnök nem sérült meg súlyosan, és ezt a pillanatot arra kell felhasználnunk, hogy megerősítsük elkötelezettségünket az udvariasság és a tisztelet iránt a politikánkban. Michelle és én mielőbbi felépülést kívánunk neki.

Nancy Pelosi
a képviselőház korábbi elnöke

Olyan emberként, akinek a családja politikai erőszak áldozata lett, első kézből tudom, hogy a politikai erőszak semmilyen formájának nincs helye a társadalmunkban. Hálát adok Istennek, hogy Trump volt elnök biztonságban van. Miközben megismerjük a szörnyű incidens részleteit, imádkozzunk azért, hogy a volt elnök mai gyűlésén mindenki sértetlen maradjon.

George W. Bush
az Egyesült Államok volt elnöke

Laura és én hálásak vagyunk, hogy Trump elnök biztonságban van az ellene elkövetett gyáva merénylet után. És köszönetet mondunk a titkosszolgálat embereinek a gyors reagálásért.

Giorgia Meloni
Olasz miniszterelnök

Együttérzésemet fejezem ki neki, és mielőbbi felépülést kívánok neki, remélve, hogy a kampány következő hónapjaiban a párbeszéd és a felelősségtudat győzedelmeskedik a gyűlölet és az erőszak felett.

Kamala Harris
Az Egyesült Államok alelnöke

Doug és én örülünk, hogy nem sérült meg súlyosan. Imádkozunk érte, a családjáért és mindazokért, akiket ez az értelmetlen lövöldözés érintett. Hálásak vagyunk az amerikai titkosszolgálatnak, az elsősegélynyújtóknak és a helyi hatóságoknak az azonnali intézkedésükért. Az ilyen jellegű erőszaknak nincs helye az országunkban. Mindannyiunknak el kell ítélnünk ezt a szörnyű tettet, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ez ne vezessen további erőszakhoz.

Bill Clinton
az Egyesült Államok korábbi elnöke

Az erőszaknak nincs helye Amerikában, különösen nincs a politikai folyamatainkban. Hillary és én örülünk, hogy Trump elnök biztonságban van, részvétünket fejezzük ki mindazoknak, akiket a mai pennsylvaniai gyűlésen elkövetett támadás érintett, és hálásak vagyunk az amerikai titkosszolgálat gyors intézkedéseiért.

Keir Starmer
brit miniszterelnök

Megdöbbentettek a Trump elnök gyűlésén történt sokkoló jelenetek, és legjobb kívánságainkat küldjük neki és családjának. A politikai erőszaknak semmilyen formában nincs helye a társadalmunkban, gondolataim a támadás minden áldozatával vannak.

Anthony Blinken
Az Egyesült Államok külügyminisztere

Megdöbbentett és elszomorított a Trump volt elnök gyűlésén történt lövöldözés, és hálás vagyok, hogy biztonságban van. Ahogy Biden mondta, Amerikában nincs helye a politikai erőszaknak, és mindannyiunknak el kell ítélnünk azt.

Elon Musk
A SpaceX alapítója

Teljes mértékben támogatom Trump elnököt, és remélem, hogy gyorsan felépül.

Lloyd Austin
A Pentagon vezetője

Az egész védelmi minisztérium elítéli ezt az erőszakot, amelynek nincs helye a demokráciánkban. Amerikában nem lehet így megoldani a nézeteltéréseinket, és ennek soha nem szabadna így lennie. Megkönnyebbüléssel tölt el, hogy Trump volt elnök biztonságban van, imádkozom érte, a családjáért és mindazokért, akiket ez a szörnyű incidens érintett.

Volodimir Zelenszkij
Ukrajna elnöke

Borzalmas bűncselekményt láttunk, amelyet csak elítélni lehet, és amely azt mutatja, hogy milyen súlyosak most a demokráciát érő globális kihívások. Az erőszak semmilyen formában és sehol sem szabad, hogy érvényesüljön. Biztos vagyok benne: Amerika méltósággal fog megfelelni ennek a kihívásnak. Trump úrnak mielőbbi felépülést, erőt és támogatást kívánok, ahogy minden érintettnek is.

Nos, tehát a nemzetközi élet egy emberként ítéli el a merényletet, ami nem is csoda, mert valóban nem lenne szabad helye legyen az ilyesminek a politikában, még akkor sem, ha Trumpról van szó, aki a maga idejében nem kevés fejfájást okozott az Egyesült Államokon belül és kívül egyaránt. De tekintsük inkább azt, milyen következményei lesznek a támadásnak?

Első sorban – tekintetbe véve azt is, Biden milyen rosszul teljesít a népszerűségi listákon – az, hogy Trumpot, ha csak valami csoda nem történik, megválasztják elnöknek. Ehhez elég csak a tegnap-ma készült képeket felhasználnia, ahogy vérrel borítva, de felemelt ököllel áll az emelvényen, az átlagos amerikai választó hősnek fogja látni. A demokraták még indíthatnának ellene némi eséllyel valakit, aki alkalmasabb Bidennél, esetleg Michelle Obamát (Kamala Harrisnak volt pár szerencsétlen nyilatkozata régebben), de innentől eldőlni látszik a mérkőzés, most már csak szépíteni lehetne az eredményen.

Trumpot azzal az AR–15-össel a merénylő egyszerűen belőtte a Fehér Házba.

Megint más kérdés, hogy Trump aztán miféle hatást fog gyakorolni a finoman szólva is sajátos külpolitikai elképzelései miatt akár Ukrajna, akár a Közel-Kelet, akár Tajvan, akár a NATO, akár az Európai Unió sorsára és ez mennyire lesz jó a világnak, ebben nem vagyok különösebben optimista, sajnos már az első ciklusa alatt majdnem szétverte a világpolitikai egyensúlyt, amin pedig a második világháború vége óta dolgozik a diplomácia. Reméljük, feladja a vadabb elképzeléseit – ha nem, akkor baj lesz, de nagy.

Mindenesetre ez a merénylet most nagyon sokat segít Trumpnak. És hosszú távon nagyon sokat árthat a világnak.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása