Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Orbán Balázs és a Béketábor

2024. szeptember 29. - Szele Tamás

Elöljáróban annyit szeretnék megjegyezni, hogy szívesebben foglalkozom külpolitikával, mint belpolitikával, de van, amikor a kettő összeér, jóllehet nem mindenki veszi észre ezt – én is csak véletlenül jöttem rá az összefüggésre Orbán Balázs méltán közfelháborodást kiváltó szavai és a nemzetközi életben zajló bizonyos folyamatok között.

bekebeka2_szeptember_29_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Nem idézem fel újra Orbán Balázs szerdai megszólalását, ma, tehát vasárnap már az egész ország ismeri, az volt a lényege, hogy Ukrajna hibázott, mikor ellenállt az orosz megszállásnak, Magyarország – 1956 példájából okulva – sosem tenne ilyent. Ezzel aztán arcul köpte ’56-ot, meg a fél magyar történelmet, és alázatosan hajlongó, kucsmáját a bojár előtt kezében tartó muzsikká degradálta a magyar népet is, akiket elég volt párszor megismertetni a kancsukával, és már engedelmes jobbággyá is váltak. Nos, ez természetesen egyáltalán nincs így, de miért mondta ezt a miniszterelnök politikai igazgatója?

Több elmélet is született, egyesek a hivatalos „békepártiságnak” való kényszeres megfelelés túlzásba vitelére gyanakodtak, mások pillanatnyi elmezavarra, megint mások egyszerű árulásra – nos, azt hiszem, ma reggel teljesen véletlenül megtaláltam a valódi okot, és ez meglehetősen nyugtalanító. Épp az Indexet nézegettem a kora reggeli kávé mellett, mikor egy eldugott sarokban elém ugrott egy tipikus „mínuszos hír”, tehát pár soros, rövid anyag. Nem is szükséges az egészet idézni, a második fele már Orbán Balázs korábbi „elszólásáról” szól. De lássuk az első felét.

A miniszterelnök politikai igazgatója a Magyarország kezdeményezésére megalakult Béke barátai nevű csoport pénteki üléséről írt. Orbán Balázs szerint a cél, hogy a világon minél több állam dolgozzon a béke feltételeinek megteremtésén.

Mint írtuk, Magyarország pénteken vett részt a Béke barátai nevű csoport alakuló ülésén New Yorkban. A Kína és Brazília vezetésével szervezett tanácskozás fő üzenete, hogy mielőbb meg kell kezdeni a béketárgyalást az ukrajnai háború lezárása érdekében.

Az eseményről Orbán Balázs is posztolt szombaton. A miniszterelnök politikai igazgatója szerint Magyarország fontos ülésen vett részt az ENSZ-ben.

Hazánk kezdeményezésére megalakult a Béke barátai csoport, melynek célja, hogy a világ minél több állama dolgozzon a béke feltételeinek megteremtésén”

hangsúlyozta Facebook-bejegyzésében Orbán Balázs.

Mint írta, a Globális Dél 15 országa, és az ülés vezetői három európai országot is meghívtak, köztük Magyarországot, Franciaországot és Svájcot.

Pénteken Vang Ji kínai külügyminiszter New Yorkban köszöntötte Magyarországot a Béke barátai nevű csoport megalakításának ötletéért. Kiemelte, hogy a csoport nyitva áll minden hasonlóan gondolkodó ország előtt.”

Nofene. Magyarország megoldotta a világbékét a Béketábor létrehozása útján? Akkor most már csak az esőerdőket kell megmentenünk, de az már gyerekjáték lesz ehhez képest. Azonban ha jobban elolvassuk ezt a pár sort (igaz, pénteken volt egy rövidebb híradás is erről, de abban ennél csak kevesebb van) észreveszünk benne néhány ellentmondást. Tehát, ez a mi ötletünk volt, illetve Orbán Viktoré, a nevünkben? Akkor miért kellett minket meghívni a csoport alakuló ülésére, hiszen mi vagyunk az alapítók, mi kéne meghívjunk mindenki mást! Aztán meg: a „globális Dél” kifejezetten putyinista, sőt, eredetileg duginista kifejezés, hogy kerül ez a magyar politikai szókincsbe? És ha már itt tartunk: mi köze a globális Dél 15 országának a tőlük messze, a globális Északon zajló háborúhoz? Szijjártó ezt azzal magyarázta, hogy „nem kívánják tovább fizetni a harcok költségeit”, de hiszen ezek a távoli és nem túl gazdag országok eddig sem küldtek semmiféle támogatást Ukrajnának, a legtöbben még a kereskedelmi szankciókat sem tartják be, sőt, mivel ezek miatt zuhan az orosz nyersolaj ára, anyagilag kifejezetten jól járnak? Tele van a RIA Novosztyi és a TASZSZ a „neokolonializmus elleni harccal”, azzal, hogy a Nyugat távozzon a harmadik világnak még a piacairól is, mert semmi köze azokhoz a vidékekhez – hát akkor nekik mi közük Ukrajnához? Miért akarnak Brazíliával és Kínával az élen Kijev nélkül határozni a „béketervről”? Ők lennének a legjobban felháborodva fordított esetben.

Az viszont nagyon szép volt Vang Ji kínai külügyminisztertől, hogy megköszönte az ötletet. Illetve, szép lett volna, csak nem igaz. Ez semmiféle más hírforrásban nem jelent meg, csak Magyarországon – nem említi a Xinhua, nem említi a Reuters, nem említi még a Moscow Times sem. Vajon tudja Vang Ji, miket állítanak róla Budapesten?

És hát, más hírforrásokat átnézve bizony azt kellett látnom, hogy nem is így mutatják be a történteket, vegyük csak a Moscow Times anyagát.

Kína és Brazília szeptember 27-én nemzetközi találkozót tartott az ENSZ Közgyűlésének keretében, hogy megvitassák az ukrajnai háború békés rendezésére vonatkozó javaslataikat. A megbeszélésen 17 ország képviselői vettek részt, köztük Indonézia, Dél-Afrika és Törökország. Magyarország is csatlakozni kíván a kezdeményezéshez.

Vang Ji kínai külügyminiszter szerint a találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy meg kell akadályozni a konfliktus további eszkalálódását, és el kell kerülni a tömegpusztító fegyverek bevetését, illetve az atomerőművek elleni támadásokat. „Oroszország és Ukrajna olyan szomszédok, amelyeket nem lehet elválasztani egymástól, ezért megbékélésük az egyetlen reális lehetőség” – idézte a kínai diplomatát a hírügynökség.

Celso Amorim brazil elnöki tanácsadó szerint a „globális dél” 10 országa, köztük Indonézia, Dél-Afrika és Törökország támogatta a Brazília és Kína által májusban javasolt hatpontos „béketerv” alapján készült közleményt. Amorim elmondta, hogy az országok továbbra is együttműködnek a Kína és Brazília által létrehozott „Béke barátai” kezdeményezés keretében.

A májusban bemutatott kínai-brazil közös kezdeményezés egy olyan nemzetközi konferenciát szorgalmazott, amelyet Moszkva és Kijev is elismernének. „Béketervük” azonban a harcok beszüntetését javasolja a jelenlegi frontvonalon, ami ellentmond az 1991-es határok visszaállítására vonatkozó ukrán követeléseknek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeptemberben bírálta a tervet, destruktívnak nevezve azt. Szerinte a Kijevvel nem egyeztetett kezdeményezés inkább Oroszország érdekeinek felel meg. Zelenszkij szerint a javaslatot Ukrajna területi integritásának kellő tiszteletben tartása nélkül vetették fel. „Hogyan javasolhatják a kezdeményezésüket anélkül, hogy tőlünk bármit is kérdeznének? Oroszország pedig bekapcsolódik, és azt mondja: 'Mi támogatjuk ezt a kezdeményezést'. Mi viszont nem vagyunk bolondok. Mire való ez a cirkusz?” – mondta az ukrán elnök.”

Magyar ötletgazdaságról szó sem esik. Szó esik azonban nem az orbáni, hanem a kínai béketervről, amely, mint láthattuk, elfogadhatatlan Ukrajna számára, hiszen a két hadban álló ország közötti határt a mostani frontvonalon jelölné ki. Ráadásul, hogy szebb legyen a történet, megszólalt Lavrov orosz külügyminiszter is, aki nehezményezte Franciaország és Svájc részvételét a csoport ülésén. Mondjuk valóban csak megfigyelőként vettek részt, ellentétben Magyarországgal, mely felvételét kérte.

Ami meg a nagy Kína őszinte békevágyát illeti, arról is tudok idézni egy bekezdést a mai ISW-jelentésből:

Nyugati illetékesek továbbra is kiemelik a Kínai Népköztársaság (KNK) erőfeszítéseit az ukrajnai orosz háborús erőfeszítések támogatására. A The Times szeptember 27-én arról számolt be, hogy nyugati hatóságok felfedték, hogy egy meg nem nevezett kínai vállalat katonai drónok egy sorát küldi Oroszországnak tesztelésre és esetleges ukrajnai orosz erők általi használatra. 2023-ban a kínai vállalat megállapodást írt alá Oroszországgal, és egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy a kínai vállalatok fegyvereket szállítanak Oroszországnak ukrajnai használatra – jelentette egy nyugati tisztviselő. A The Times beszámolója szerint a nyugati tisztviselő megerősítette a Reuters szeptember 25-i jelentését arról, hogy Oroszország titkos fegyverfejlesztési programot folytat a KNK-ban, amelynek célja nagy hatótávolságú támadó drónok kifejlesztése ukrajnai felhasználásra. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szeptember 27-én kijelentette, hogy az orosz szerszámgépimport nagyjából 70 százaléka és a mikroelektronikai import 90 százaléka a KNK-ból és Hongkongból származik, és hogy Oroszország ezeket a termékeket rakéták, rakéták, páncélozott járművek és lőszerek gyártására használja fel. Blinken kijelentette, hogy a KNK intézkedései „nem koherensek”, mivel a KNK arról beszél, hogy békét akar Ukrajnában, de a KNK vállalatai olyan intézkedéseket engedélyeznek, amelyek segítik az orosz háborús erőfeszítéseket. A KNK többször is megpróbálta magát semleges közvetítőként feltüntetni az ukrajnai háborúban, de a folyamatos jelentések az orosz háborús tevékenységeknek nyújtott KNK-segélyekről cáfolják ezt az állítást.”

Ez ám a pacifizmus. Jobb kezükben „béketerv”, bal kézzel öntik az olajat a tűzre, szállítják rendületlenül a hadianyagot, miközben a fegyvernyugvásról papolnak. Van egy olyan érzésem, hogy mintha nem lennének teljesen őszinték.

De vonjuk le inkább a következtetéseket. Ugyebár, épül a Béketábor, igazi ötvenes évekbeli mintára épül, nemsokára körbe is kerítik szögesdróttal, hogy aki benne van, ne tudjon megszökni. Orbán Balázs megszólalása amolyan „kísérleti léggömb” lehetett, azt tesztelte vele (politikai igazgatóján keresztül) a magyar miniszterelnök, mennyire lehet lenyomni a „békepártiságnak” ezt az álságos, hazug hamisítványát a belföldi torkokon. Ha nem tört volna ki az országos felháborodás, a „Béke barátai” csoport megalakulása – és Magyarország felvétele közéjük – szalagcím lett volna, nem mínuszos hír, és már lelkendezve ünnepelné az egész kormánymédia az „orbáni béketerv diadalát”. Csakhogy kitört, a hírt akkor is közölni kellett – de már nem szalagcímben, hanem egy eldugott sarokban.

Mi ennek a csoportnak a célja? Nagyon úgy néz ki, hogy egyrészt az, hogy a tagjait távolítsa el a NATO-tól és az Európai Uniótól, másrészt közelítse őket Oroszországhoz és Kínához. Egyfajta előszobája is lehet egy jövendő BRICS-tagságnak, mármint, ha sikerül Magyarországot kiintrikálni jelenlegi szövetségi rendszeréből, igaz, ez akkora elégedetlenséggel járna belföldön (és külföldön is), hogy mindkét Orbán helyében feladnám még az ötletét is ennek a lépésnek.

Viszont a magyar kormány hivatalos narratívája mégis a Kreml és Peking érdekei mentén működik. Álpacifista. Úgyhogy lesz itt még békeharc is, Béketábor is, sőt, nem adok fél évet, és fogadjunk, hogy felmerül a Békekölcsön ötlete. Kötelező módon, természetesen.

Orbán Balázs pedig megkapja Petőfivel szólva, a „béke barátja, Bagarja” megtisztelő címet.

Erről szólt tehát ez a békebrekegés.

Szele Tamás

süti beállítások módosítása