Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: Bejrút tűz alatt

2024. október 04. - Szele Tamás

Elnézést kérek mindenkitől, akit esetleg nem érdekel a téma, de ma is közel-keleti hírösszefoglalóval jelentkezem. Nem tehetek másként: a könyörtelenül zajló események kényszerítenek rá. Az esemény ugyanis nem kérdezi, mit lenne kedve írni a krónikásnak, az csak megtörténik, ha tetszik, ha nem. Akkor lássuk – szokás szerint az ISW nyomán – mik a tegnapi hírek ebből a válságövezetből?

bejrut_oktober_4_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) október 3-án tovább folytatta előrenyomulását Dél-Libanonban. A geolokációs képek az izraeli csapatmozgásokat az előrenyomulás nyugati tengelye körül jelzik, különösen Aitaroun és Yaroun környékén. Az IDF goláni dandárja (36. hadosztály) az IDF légierejével összehangoltan csapást mért a Hezbollah fegyvereseire a környékbeli épületekben. A Hezbollah azt állította, hogy az előrenyomulás során megtámadta az izraeli erőket. Azt is közölte, hogy a Hezbollah a Maroun al Ras környékén az IDF-et célba vevő improvizált robbanószerkezeteket (IED) robbantott fel, és a Yaroun környékén az IDF-et támadva „hordóbombát” robbantott fel. Egy Hezbollahhoz közel álló riporter azt állította, hogy a szervezet előzetesen csapdákat készített elő. Az IDF korábban, október 1-jén bejelentette, hogy hamarosan ezen az általános területen fog operálni, hogy megtisztítsa azt a Hezbollah fegyvereseitől és infrastruktúrájától, és kérte a civileket, hogy evakuálják a körzetet. A terrorszervezethez kötődő források jelentették, hogy az IDF Kfar Kila körül tevékenykedik az előrenyomulás keleti tengelye mentén.
Az IDF a jelentések szerint becslések szerint több mint 100 Hezbollah-fegyverest ölt meg azóta, hogy október 1-jén megkezdte a szárazföldi hadműveleteket Libanonban. A Hezbollah úgy tűnik, hogy ez idő szerint abbahagyta a tagjairól szóló gyászjelentések közzétételét. Herzi Halevi, aki az IDF vezérkari főnöke altábornagyi rangban, meglátogatta az izraeli erőket az izraeli-libanoni határon és megesküdött, hogy folytatja a Hezbollah elleni erőfeszítéseket.

A Libanoni Fegyveres Erők (LAF) közölte, hogy egy izraeli csapás megölte az egyik katonáját Dél-Libanonban október 3-án. A LAF szerint a libanoni katonák viszonozták a tüzet a csapás után. Egy libanoni biztonsági forrás a Reutersnek elmondta, hogy ez az incidens volt az első alkalom, hogy a LAF ebben a háborúban izraeli erőkre lőtt.

Az IDF arab nyelvű szóvivője felszólította a civileket, hogy azonnal távozzanak 25 dél-libanoni településről. A szóvivő azt mondta a lakosoknak, hogy az Awali folyótól északra kell menniük, ami 30 mérföldre van a Litani folyótól északra. Az IDF által meghatározott 25 település mind a Litani folyótól északra fekszik. Az IDF október 3-án több légicsapást is végrehajtott a megadott települések közül legalább kettőben.

Az IDF október 3-án folytatta a Hezbollah kapacitásait, infrastruktúráját és vezetését célzó légi hadjáratát Libanon-szerte. Az IDF légiereje több mint 200 Hezbollah-célpontra mért csapást, beleértve a Hezbollah fegyvereseit és infrastruktúráját, köztük megfigyelőállásokat és fegyverraktárakat. Az IDF 210. hadosztálya irányított egy légicsapást, amely a Shebaa farmok és a Hermon-hegy területének helyi Hezbollah-parancsnokát vette célba és ölte meg. Az IDF szerint a parancsnok volt felelős azért a támadásáért, amely 12 gyermek halálát okozta a Golán-fennsíkon 2024 júliusában. A parancsnok felügyelte továbbá az IDF Dov-hegyen, a Hermon-hegyen és a Golán-fennsík északi részén lévő állásait célzó irányított páncéltörő rakétatámadások százait.

Az IDF október 3-án számos csapást hajtott végre a Hezbollah infrastruktúrája és hírszerzési hálózatai ellen Bejrútban. Az IDF arab nyelvű szóvivője arra kérte a Haret Hreik, Burj al Barajneh és a nyugati Hadath városrészek lakóit, hogy legalább 500 méterre távozzanak bizonyos épületektől, amelyeket az IDF „a Hezbollah létesítményeiként” azonosított. Helyi források arról számoltak be, hogy az IDF ezután Bejrút déli részén több városrészben célzott csapásokat hajtott végre. Az IDF egy olyan csapást is mért, amely a bejrúti Bachoura városrészben egy lakókomplexumot célzott. Ez a második alkalom, hogy az IDF Bejrút városhatárain belül csapott le egy célpontra. Az IDF közölte, hogy a Hezbollah bejrúti hírszerző részlegével kapcsolatban álló több célpontot is megsemmisített, köztük hírszerző egységek tagjait, gyűjtőeszközöket és egyéb infrastruktúrát. A libanoni egészségügyi minisztérium jelentése szerint kilenc ember meghalt és 14 megsebesült a Bejrútra mért izraeli csapásokban.

Az IDF kijelentette, hogy a Hezbollah egy Damaszkusz melletti polgári határátkelőt használt „fő” útvonalként katonai felszerelések és fegyverek átvételére Szíriából, amelyeket Dél-Libanonba szállítanak. Az IDF szerint a fegyverek Masnaa határátkelőn keresztül történő átadása azt követően történt, hogy az IDF szeptember 26-án légicsapásokat mért hét határátkelőre a szíriai-libanoni határon. Az IDF felszólította a libanoni kormányt, hogy szigorúan ellenőrizze a polgári átkelőkön áthaladó teherautókat, és fordítsa vissza a fegyvereket szállító teherautókat Szíriába. Ali Hamieh libanoni közlekedési miniszter kijelentette, hogy a libanoni kormány a vádak nyomán minden határátkelőt ellenőrizni fog.

Ali Khamenei iráni legfelsőbb vezető egyik magas rangú tanácsadója Bejrútba utazott, és október 3-án libanoni tisztviselőkkel találkozott. Mohsen Ghomi, aki a legfelsőbb vezető hivatalának nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettese, többek között Nabih Berrivel, a libanoni parlament elnökével találkozott, hogy megvitassák az Izrael elleni háborút.

Ali Khamenei iráni legfelsőbb vezető október 4-én Teheránban pénteki imát fog vezetni, amelynek során nyilvánosan beszélni fog az Izrael elleni háborúról. Khamenei várhatóan tisztelegni fog Haszan Naszrallah Hezbollah főtitkár és Abbász Nilforuszán, az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) dandártábornoka előtt, akik mindketten a Hezbollah bejrúti központi katonai parancsnokságát célzó szeptember 27-i izraeli légicsapásban haltak meg. Khamenei megemlékezhet a Hamász Izrael elleni brutális támadásának közelgő évfordulójáról is, amely 2023. október 7-én lesz. Khamenei nagyon ritkán vezeti a pénteki imákat, ezt a lehetőséget jellemzően az iszlám köztársaság számára különösen érzékeny időszakokra tartja fenn. Legutóbb Khamenei nem sokkal azután tette ezt, hogy az Egyesült Államok 2020 januárjában megölte Qassem Soleimanit.

Az Ellenállás Tengelye továbbra is jelezte szolidaritását a Hezbollahhal és készségét a további eszkalációra Izrael ellen. Egy Irán által támogatott iraki milíciaforrás azt állította, hogy létezik egy Irán által támogatott iraki „harci tartalék”, amely Libanon közelében állomásozik, és készen áll arra, hogy támogassa a Hezbollahot, amint erre engedélyt kap. Az Iraki Iszlám Ellenállás – egy Irán által támogatott iraki milíciákból álló koalíció – október 3-án elindított egy „fejlett” drónt, amely egy meg nem határozott dél-izraeli helyszínt célzott. Az IDF elfogta a drónt. A houthik szóvivője, Yahya Sarea dandártábornok azt állította, hogy a houthik több drónt lőttek ki Tel-Avivra október 3-án. Abdulmalik Houthi legfőbb vezető külön fogadkozott, hogy folytatják a támadásokat megtorlásként a jemeni houthi célpontok elleni amerikai és izraeli légicsapásokért.

A legfontosabb hírek röviden:

- Libanon: Az IDF folytatta az előrenyomulást Dél-Libanonban. Az IDF becslései szerint több mint 100 libanoni Hezbollah-harcost ölt meg a szárazföldi hadművelet során. Az IDF a civil lakosságot további evakuálásra szólította fel.
- Libanon: Az IDF folytatta légi hadjáratát a libanoni Hezbollah kapacitásai, infrastruktúrája és vezetése ellen. Számos csapást mért Bejrútra, amelyek kifejezetten a Hezbollah hírszerző apparátusát célozták.
- Irán: Ali Khamenei iráni legfelsőbb vezető október 4-én Teheránban pénteki imát fog tartani, amelynek során nyilvánosan beszélni fog az Izrael elleni háborúról. Khamenei nagyon ritkán vezeti a pénteki imákat, és ezt a lehetőséget az iszlám köztársaság számára különösen érzékeny időszakokra tartja fenn.

Gázai Övezet

Az Ellenállás Tengelyének célkitűzései:

- Az izraeli politikai vezetés és közvélemény akaratának meggyengítése a Gázai Övezetben folyó tisztogató műveletek kapcsán.
- A Hamász visszaállítása a Gázai Övezet kormányzó hatóságává.
A palesztin fegyveresek azt állították, hogy október 3-án nem történt támadás izraeli erők ellen a Gázai Övezetben.

Az IDF 252. hadosztálya továbbra is „célzott rajtaütéseket” hajt végre a Netzarim-folyosó környékén. Az IDF közölte, hogy a 252. hadosztály erői az elmúlt három hónapban több mint 450 palesztin fegyverest öltek meg légicsapásokban és közelharcban. Az izraeli erők a Gázai Övezet középső részén több száz milíciai infrastrukturális létesítményt is megsemmisítettek, köztük egy nyolc kilométer hosszú „elágazó” alagutat.

Az IDF megerősítette, hogy 2024 júliusában egy légicsapásban megölte a Hamász Politikai Irodájának magas rangú tagját, Rouhi Mushtahát a Gázai Övezet északi részén. Az IDF egy jól felszerelt földalatti bázison csapott le Mushtahára, amely azt a célt szolgálta, hogy a Hamász vezetői fenntartsák az alakulataik feletti parancsnokságot és ellenőrzést. Az IDF szerint Mushtaha a Hamász 2023. október 7-i izraeli támadása után a Hamász kormányát vezette a Gázai Övezetben. Mushtaha segített megalapítani a Hamász általános biztonsági apparátusát, és ő volt Yahya Sinwar Hamász-vezető „jobbkeze”, miután hosszú időt töltöttek együtt izraeli fogságban. Az IDF a csapásban megölte a Hamász Politikai Hivatalának és Végrehajtó Bizottságának biztonsági tárcavezetőjét, Sameh al Saraj-t és a Hamász általános biztonsági apparátusának parancsnokát, Sami Odeh-t is. A Hamász nem hozta nyilvánosságra a vezetők halálát, hogy „megakadályozza a Hamász-erők morális és funkcionális károsodását”.

Az IDF légiereje csapást mért és megölte a Hamász harcosát, Abd al Aziz Salha-t, akit Izrael 2011-ben a Gilad Shalit-fogolycsere során szabadon engedett Deir al Balahban. Szalha 2000-ben Ramallahban megölt két izraeli tartalékost, és a csere előtt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Az IDF kijelentette, hogy Szalha a szabadon bocsátása után a Gázai Övezetből továbbra is irányította a milícia tevékenységét Ciszjordániában. Az IDF megjegyezte, hogy továbbra is célba veszi a „korábbi és jelenlegi” Hamász-tagokat és mindenkit, 
aki fenyegeti az izraelieket.

Ciszjordánia

Az Ellenállás Tengelyének célkitűzései:

- Ciszjordánia átalakítása Izrael elleni életképes fronttá.
- Egy palesztin személy október 2-án megpróbált késeléses támadást végrehajtani az IDF egyik állása közelében Hebronban, Ciszjordániában. Az IDF belügyi parancsnokságának egyik embere lelőtte a támadót. Az IDF nem számolt be a támadáskísérlet áldozatairól.

Észak-Izrael és Libanon

Az Ellenállás Tengelyének célkitűzései:

- Izrael megakadályozása egy libanoni szárazföldi hadművelet végrehajtásában.
- Felkészülés egy kiterjesztett és elhúzódó konfliktusra Izraellel a közeljövőben.
- Az Egyesült Államok kiűzése Szíriából
A libanoni Hezbollah legalább 22 támadást hajtott végre Észak-Izrael ellen a CTP-ISW legutóbbi, október 2-i adatközlése óta.

Irán és az ellenállás tengelye

Valószínűleg Irán által támogatott fegyveresek október 3-án rakétákat indítottak amerikai erők ellen az északkelet-szíriai al Shaddadi bázis ellen. Egy szíriai rezsimhez kötődő csatorna arról számolt be, hogy az egyik rakéta a bázis egy olyan részét találta el, ahol az amerikai szolgálat tagjai tartózkodtak. Az Irán által támogatott fegyveresek legutóbb szeptember 22-én támadták az amerikai erőket al Shaddadiban.

A szíriai média arról számolt be, hogy az IDF október 3-án légicsapást mért egy fegyverraktárra a szíriai Jablehben, az Oroszországi Föderáció Hmeimim légibázisa közelében. Arról is beszámoltak, hogy az orosz és a szíriai légvédelem elfogta a felhasznált lőszerek egy részét, viszont azok, amelyek célba értek, tüzet és másodlagos detonációkat okoztak. A jelentések szerint az IDF felelős volt egy másik légicsapásért is, amely egy iráni fegyverszállítmányt vett célba Jableh közelében 2024 júliusában.

Az IDF légiereje csapást mért a Damaszkusztól délnyugatra fekvő al-Mezzehre, és megölte Hasszán Naszrallah vejét és a Hezbollah tagját, Hasszán Dzsaafar Qasirt október 2-án. Qasir a Hezbollah 4400-as egysége parancsnokának, Mohammed Dzsaafar Qasirnak a testvére volt, aki október 1-jén egy izraeli légicsapásban halt meg Bejrútban. Egy damaszkuszi székhelyű hírügynökség jelentése szerint a csapás annak a helynek a közelében történt, ahol az IDF légiereje 2024 januárjában egy légicsapás során öt IRGC-tisztet likvidált. Az IRGC tisztje, Majid Divani október 3-án halt bele az al-Mezzehben október 1-jén végrehajtott izraeli légicsapásban szerzett sérüléseibe.

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Eszközök Ellenőrzési Hivatala (Office of Foreign Assets Control, OFAC) október 2-án új szankciókat vezetett be egy személy, egy szervezet, két hajó és három cég ellen, amelyek a houthik számára történő fegyvercsempészettel és -beszerzési hálózattal álltak kapcsolatban. Az OFAC a következőket szankcionálta:

- Az iráni állampolgárságú Hasan Ahmad Hasan Mohammad al Kuhlani magánszemélyt, aki koordinálta, elrejtette és elősegítette a houthik számára zajló fegyvercsempészési műveleteket. Al Kuhlani iráni „halálos segélyt” (vagyis életveszélyes fegyvereket) is szállított a houthiknak.
- A kínai székhelyű Shenzhen Boyu Imports and Exports Co., Limited logisztikai és nemzetközi szállítmányozási vállalatot, amely megkönnyítette a kettős felhasználású és katonai célú alkatrészek szállítását a houthiknak.
- A kínai székhelyű Shenzhen Rion Technology Co. Ltd.-t és a Shenzhen Jinghon Electronics Limitedet, melyek lehetővé tették a houthik számára, hogy kettős felhasználású alkatrészeket szerezzenek be rakétákhoz és drónokhoz.
- A Marshall-szigeteki székhelyű Gemini Marine-t, amely két hajóban érdekelt: a Cooks Island lobogója alatt közlekedő FRUNZE hajó kapcsolatban állt illegális iráni és orosz olaj szállításával, és a gaboni lobogó alatt közlekedő IZUMO hajó kapcsolatban állt a houthi pénzügyi tisztviselő, Said al Jamal és az iráni fegyveres erők vezérkarának egyik leányvállalata, a Sepehr Energy Jahan Nama Pars (Sepehr Energy) fedőcége számára küldött kőolajtermékek szállításával.

Az iráni elnök, Maszúd Pezeskian október 3-án Katarban tett hivatalos látogatása során folytatta a külföldi tisztviselőkkel való találkozókat. Pezeshkian találkozott a Hamász magas rangú küldöttségével, akik között szerepelt Mohammad Ismail Darwish és Khaled Mashal. Pezeskian a találkozó során kijelentette, hogy bármilyen izraeli „hiba” olyan választ váltana ki Iránból, amely erősebb lenne, mint a közelmúltbeli, Izrael elleni iráni rakétatámadás. Pezeshkian a Faisal bin Farhan szaúdi külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén megerősítette Irán elkötelezettségét a Szaúd-Arábiával való kapcsolatok javítása mellett.

Mohammad Reza Aref iráni első alelnök az Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU) október 3-i örményországi csúcstalálkozójáról való visszatérése után bejelentette, hogy az EAEU jóváhagyta Irán megfigyelői tagságát. Aref szerint az EAEU hivatalosan be fogja jelenteni Irán megfigyelői státuszát az EAEU vezetőinek következő, néhány hónapon belül megrendezésre kerülő találkozóján. Aref jónak minősítette a csúcstalálkozón a szomszédos országok küldöttségeivel folytatott találkozókat, külön említve az örmény és üzbégisztáni vezetőkkel folytatott találkozóit.

Az iráni biztonsági erők október 2-án Szisztán és Beludzsisztán tartományban „hírszerzési intézkedések” sorozatát hajtották végre a Jaish al Adl hálózatai ellen. A Jaish al Adl egy beludzs szalafista-dzsihádista milícia, amely évek óta (és az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban) hajtott végre támadásokat Irán délkeleti részén. A biztonsági erők megöltek három Jaish al Adl fegyverest és letartóztattak meg nem határozott számú szervezeti tagot. A biztonsági erők „nagyszámú fegyvert” és lőszert is lefoglaltak a „terroristák főhadiszállásán”. Ezek a „hírszerzési intézkedések” a Jaish al Adl támadásainak szeptember 28. és október 1. közötti drámai megnövekedéséből következtek.

Mint láthatjuk tehát, Izrael eltökélt céljai megvalósításában, Irán kissé habozik, látván, hogy nem sokra ment rakétaáradatával, a hmeimimi orosz légitámaszpontot ért csapásra még nem érkezett érdemi válasz Moszkvából (szerintem Lavrov és Zaharova egymás fejét vakarva fogalmazzák ezekben a percekben is), a houthiknál meg lassan szorul a hurok, kezdik elvágni a fegyver-utánpótlási vonalaikat.

Mindeközben pedig érik az izraeli válaszcsapás Irán számára. Még nem tudjuk miféle lesz, de egy biztos: nagyon fog fájni Teheránnak.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása