Forgókínpad

Forgókínpad

Országnagy Ideg- és Elme

2018. február 01. - Szele Tamás

Kérem szépen, érdekes dolgok történnek mostanság, választási kampány idején mindig így van, okos ember négyévente inkább elszegődik tengeri rablónak az Indiákra, mintsem itthon töltse ezt a zaklatott periódust. Most viszont nem csak érdekes, hanem példátlan események is zajlanak, hogy mást ne mondjak, a Jobbikot megszállták a kínaiak és elloptak négy pártot, most, aratás előtt.

Ehhez képest az, hogy a körúti robbantó Matuska Szilveszterré változott, már csak kis színes, de azzal is foglalkozunk majd. Hát lássuk, mi a csoda történt a Jobbikkal? Azt írja az Index (https://index.hu/belfold/2018/02/01/vona_gabor_facebook_alprofil_troll_tamadas/), miszerint több ezer kelet-ázsiai álprofil kezdte el követni Vona Gábor Facebook-oldalát. Feltűnés nélkül, kérem, mintegy lábujjhegyen. Ezt a párt hivatalosan is közölte, nehogy mástól tessenek megtudni. Lássuk a hírt!

Szerda délután több ezer külföldi álprofil kezdte el hirtelen követni Vona Gábor oldalát, közölte a Jobbik, amely összehangolt támadás sejt a háttérben.

Rövid időn belül több ezer új külföldi követője lett szerda délután Vona Gábornak, de ezek egytől-egyig kelet-ázsiai álprofilok voltak. Az oldal így néhány óra alatt érte volna el az 500 ezer rajongót.

A manipulációs kísérletet a Jobbik munkatársai elhárították, az álprofilokat fokozatosan távolítják el az oldalról. A párt közleménye szerint a támadás feltehetően a Jobbik lejáratására irányult. Az eset kivizsgálása folyamatban van.

A Jobbik közleménye szerint egyelőre nem tudni, kik állhattak a támadás mögött, ezért nem is akarnak senkit megnevezni. A közlemény ettől függetlenül azért megjegyzi, hogy kedden volt „a Fidesz fizetett trollhadseregének első nagy főpróbája”, és dark web-es tevékenységük élénkülése is gyanakvásra ad okot.”


Nos, megjegyezném, hogy a Jobbik már a 2014-es választások idején is vásárolta a Facebook-lájkokat, méghozzá ipari tételekben, nem újdonság náluk a nagy forgalom, még ha nem is természetes úton jön létre. De akkor most miért nem örülnek a sok ázsiai követőnek?


Talán azért, mert látszanak. És hát egy párt, amely kötéltáncot jár a rasszizmus és a szalonrasszizmus között, nehezen tudná megmagyarázni, hogyan is lett ennyi távol-keleti híve. Komolyra fordítva a szót, alig pár lehetőség van.

  1. Valaki párton belül elcseszett valamit, olcsó volt a lájk a világpiacon, hamar beruháztak, a kínaiak meg szállították az árut, pontosan, megállapodás szerint – csak éppen a vezetőség nem volt felkészülve ennyi ázsiai kedvelésre. Gyorsan és nyilvánosan kidobják, nehogy más szúrja ki.

  2. Senki sem cseszett el semmit, a félmillió követést és lájkot a kormány vette nekik, hogy alkalmas pillanatban észrevehesse és így diszkreditálja őket a kampány folyamán. Gyorsan kidobják az egészet.

  3. Azért vették a félmillió követést, hogy látványosan kidobhassák, manipulációval vádolva a kormányt.

  4. Szecsuan tartományban elterjedt Vona Gábor fényképe, csak azt hiszik róla, ő az a kutyakedvelő milliomos, aki minden követésért küld egy ingyen iPodot.

Egyéb elképzelések is lehetségesek, de ez a négy a legvalószínűbb. Az a lényeg, hogy valaki kidobott egy közepes összeget az ablakon, és ennek semmi haszna nem lesz. Meg is mondom, miért. Azért, mert nem Facebookon választanak az emberek.

Egy videó nézettsége, egy politikus kedveltsége vagy követőinek mennyisége lehet statisztikai mérőszám, illetve inkább csak lehetne, ha nem volna manipulálható: a sajtóban tényleg fontos, ugyanis a sajtó abból él, hogy látják, olvassák, de a politikát nem nézettségre játsszák, hanem szavazatra, ahogy a focit sem jegyeladásra, hanem gólra. Lehet egy kampány a mérőszámok tükrében átütő siker, ha a szavazófülkékben nem lesz az: így tehát elmondhatjuk, hogy minden fillér, amit lájkra, követésre, miegyébre költenek, nem egyéb, mint elpazarolt pénz.

Viszont van, aki pénzre játssza a politikát, legalábbis a HVG szerint. Azt írják (http://hvg.hu/itthon/20180201_Adatlopassal_inditottak_volna_kamupartokat_hogy_allami_tamogatashoz_jussanak), hogy:

Illegális úton megszerzett adatok felhasználásával kívántak pártok nevében több százmillió forintnyi támogatáshoz jutni annak a bűnszövetségnek a tagjai, akiket a NAV pénzügyi nyomozói és informatikusai lepleztek le. Három személyt őrizetbe vettek - közölte a szervezet.

A gyanú szerint egy férfi és társai a 2018-as választások során kívántak négy olyan pártot indítani, melyek illegális úton megszerzett adatokkal állítottak volna jelölteket, és magas támogatást kaptak volna az állami költségvetésből. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozása a visszaélést megakadályozta, a pártok nem tudnak illegális úton költségvetési támogatáshoz jutni.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak különböző személyeket kerestek meg, hogy a pártok nevében induljanak. A jelölteknek a törvényi előírások szerint fejenként 500 ajánlással kell rendelkezni. Az ajánlásokhoz szükséges, választásra jogosult személyek adatait illegális úton szerezték meg. Az általuk megkeresett hacker egy biztosításközvetítő cég adatbázisát vette célkeresztbe, melyből csaknem kilencezer, választójoggal rendelkező személy adatait szerezte meg. Az adatok illegális megszerzésében a cég egyik alkalmazottja is segítette őket.

A tiltott úton megszerzett adatok személyi számot nem tartalmaztak, azonban a jelöltállításhoz szükséges dokumentumra ezt is rá kell írni. Emiatt különböző ürüggyel, főként a pénzmosási törvény változására hivatkozva, call centeres hölgyekkel hívatták fel az adatbázisban szereplő személyeket és megpróbálták kicsalni adataikat.” (HVG)

Ügyes, ügyes, mondanám Kohn bácsival, csak éppen megbukott a fontos merény, kifordult medribül. Ha már adatbázist bírtak lopni, miért nem a népességnyilvántartástól tették, abban van személyi szám (illetve személyi azonosító). De látjuk a magyar leleményt: akad, aki pénzt öl a politikába, és akad, aki pénzt csinálna belőle. Az igazi az lett volna, ha ezek a kamupártok még nyernek is pár helyen. Az lett volna csak a valódi bukta. Akkor mihez kezdenek?

Ha már kriminális ügyek, az említettek mellett valósággal elszürkül, hogy a körúti robbantó visszavonta korábbi vallomását, pedig kár érte, mert kijött volna belőle legalább egy X-akták epizód: volt abban minden, kezdve küzdelmes ifjúkortól, melyet Uruguayban volt kénytelen tölteni egészen addig, hogy a családja figyeltette őt minden rendőrrel és lehallgatták a gondolatait is, egy fejébe ültetett chip segítségével. Erről a vallomásról állították a szakértők, hogy az elkövető nem szenvedett kóros elmeállapotban a tett elkövetésekor. Annyiban igaz, hogy tisztában volt a bűncselekmény súlyával, de azért nem nevezném a helyzetértékelését pontosnak vagy tárgyilagosnak.

Különben pedig az egész visszavont vallomás - éppúgy, mint a robbantásos merénylet ötlete és az azzal való zsarolás – egyszerű plágium, mégpedig Matuska Szilvesztertől lopta emberünk. Matuska meg a zsarolás ötletét Edgar Allan Poe egyik novellájából, de a tárgyaláson ő is arra hivatkozott, hogy neki képzelt barátja, Leó mondta, mit tegyen.

Kíváncsian várom, mi áll majd az új vallomásban, és Leó feltűnik-e.

Egyelőre ilyen kis ügyek borzolják a kedélyeinket az Országnagy Ideg- és Elmén, igaz, azt el sem meséltem, hogy Rogán Antal lakása a vagyonnyilatkozat szerint megállt a növésben, de megírták már mások, jobban: viszont, ahogy elnézem, rájöttem, hogy lehetne megreformálni a magyar választási rendszert oly módon, hogy mindenkinek jó legyen.

Nagyon egyszerű. Eddig egy helyre ikszeltünk vagy húztuk a pipát, arra a jelöltre, akit kormányon szeretnénk látni.

Ezentúl nem csak kormányt, hanem ellenzéket is kéne választani, így aztán minden párt eldönthetné, mire hajt, aki pedig sem kormánynak, sem ellenzéknek nem felel meg – nem kétpártrendszerre gondolok, hanem egy voksküszöbre – az így járt

Érdekelne, hova kerülne egy ilyen rendszerben a KDNP.

No, mindegy, dugja be mindenki a koszos lábát a takaró alá, jön a kontravizit és a főorvos úr háklis.

 

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása