Forgókínpad

Forgókínpad

Wallace Szombathelyen

2018. szeptember 05. - Szele Tamás

Tulajdonképpen nem történt semmi különös. Tulajdonképpen az a különös, hogy ez nem különös: tulajdonképpen csak egy skót orvost akartak hatan agyonverni egy koccanásos baleset miatt. Illetve, dehogy a koccanás miatt: azért, mert migránsnak tartották. Miért tartották migránsnak? Mert skót létére nem beszélt magyarul. És aki nem tud magyarul, azt agyon lehet verni. Főleg, ha kicsit barnább a bőre a szokásosnál.

Megjegyezném, hogy a világon mintegy hétmilliárd ember lakik, akiknek döntő többsége kicsit sem tud magyarul, tehát migráns, és erre a problémára nehéz jó megoldást találni, ugyanis roppant fárasztó volna egyenként agyonverni a bolygó lakosságának zömét, ám amíg olyan lelkes lincslovagokat találunk kis hazánkban, mint a skót orvos támadói, a lehetőséget nem zárhatjuk ki teljesen. De hát lássuk magát az esetet a 444 nyomán. (https://444.hu/2018/09/04/koccanas-szombathelyen-budos-geci-szar-migrans-faszszopo-bazmeg)

Külön felhívnám a figyelmet a honvédő leventék fölényes eleganciájára, mellyel Arany János nyelvét kezelik: avatott értői ők a nyelvszépségeknek, csak úgy röpködnek a trópusok és a figurák, szintagmák kélnek szavuk nyomán, barokkosan fokozzák a jelzős szerkezeteket: „büdös geci szar, migráns faszszopó”, „Először előveszed a papírjaitokat, jogosítványt, útlevelet, meg mindent, baszod, mert különben szétbaszom a te meg a hülye, büdös migráns geci haverod fejét, baszd meg.”

Valóságos pásztoridill.

De mégis, mi okozta a konsternációt?

A 28 éves, magyar állampolgár B. - mint minden évben egyszer-kétszer - és barátja, a skót J. Magyarországra látogattak. B. szüleit is felkeresték, akik Szombathelyen élnek. A látogatás idején B. édesapjának kocsijával közlekedtek a városban. Vasárnap kora délután is éppen mentek valahova, J. vezetett. Ekkor történt a kis baleset: az autóval véletlenül elsodorták egy parkoló autó visszapillantó tükrét. 

Az autóval 20-25 méteren belül megálltak, de már ekkor látták, hogy hatan, egy család és egy-két ismerős, rohannak utánuk. Mint B. a 444-nek elmondta, még ki sem szálltak szinte a kocsiból, amikor azonnal rájuk rohantak, és bár nem volt különösebben komoly az okozott kár kifejezetten agresszíven léptek fel: rasszista sértéseket kiabáltak, migránsoztak, majd mindkét férfit bántalmazták.” (444)

Szögezzük le: a keletkezett kár mintegy tizenötezer forint, ugyanis egy visszapillantó tükör kerete sérült meg, más baj nem esett, senki meg nem sebesült. Mármint a balesetben. Mert utána bármi lehetett volna, ha nem jön a rendőr.

Ugyebár, a díszes, hattagú társaság megrohanta a másik kocsit, melyben a skót orvos és útitársa épp a betétlapot keresték, hogy civilizáltan, és szabályszerűen megoldják a kérdést. Már az is érdekes, hogy miért kell egy tükör keretéből ekkora ügyet csinálni, még ha bérelt is volt a sérült jármű – viszonylag kevés embert égettek meg eddig eleven parázson amiatt, hogy törött visszapillantóval adta vissza a rábízott kocsit. De mondjuk, idegállapotba kerültek, ahogy ők mondanák, és felfokozódtak. A pokol azonban akkor szabadult el, mikor kiderült, hogy a sofőr nem tud magyarul. Akkor azonnal elkezdték az összes iratát követelni, nem tudni, milyen jogon, hiszen ezt csak a rendőrnek szabad, fenyegetni, a magyarul beszélő utast arcon ütötték, fojtogatták, szóval alakult a lincselés, szerencsére megjött a rendőrség, lehiggadtak az indulatok, felvették a jegyzőkönyvet és megindult a nyomozás is, mégpedig garázdaság gyanújával.

A gyűlöletbűncselekmény gyanúját nem látták ugyanis megalapozottnak.

A teljes képhez még hozzátartozik, hogy a skót orvos bőre valamivel sötétebb a megszokottnál, ugyanis az édesapja perzsa, az édesanyja skót, de ő már Skóciában született.

Hát, akkor meg is van, mondaná Átlag Béla, az ilyen színes emberek ne mászkáljanak mifelénk, vagy, ha mászkálnak, ne csodálkozzanak. Átlag Béla nagyot nézne, ha utánanézne annak, hogy csak a tulajdon ősei között hány színesbőrű ember volt, arról már nem is beszélve, hogy végső soron Átlag Béla is, mindenki más is Afrikából származik: az összes ősember ott fejlődött ki. Különös tekintettel Lucy ősanyánkra. Átlag Béla, egységsugarú NER-polgár azon is elgondolkodhatna, hogy az lehet, miszerint ő épp most jött a fajvédőről, de jelen esetben azt akarja büntetni, hogy a sofőr apja évtizedekkel ezelőtt Skóciába költözött: ezzel maximum egy skót szélsőjobboldali érthetne egyet, ennek az ügynek semmi köze Magyarországhoz.

Csak hát, ha valaki színes vagy skót, az szabad préda, gondolja Átlag Béla egységsugarú szavazó. Főleg, ha nem tud magyarul. A skót történelem ismeretében elmondhatjuk, hogy az Átlag Bélákra nagyon nagy meglepetések várnának, ha kaledón társaságban akarnának okoskodni. Egyfelől a bőrszínnel ne érveljenek, mert a kelták között ugyanolyan gyakori volt már az ókorban is – Polybios szerint – a barna haj és bőr, mint a vörös haj és fehér bőr, szóval ezt ne sokat emlegessék, másrészt vegyünk egy sarkig tipizált keltát. Szoknyában jár (kiltben), tehát lehet genderezni, színes a bőre, mármint hogy kék, ugyanis harc előtt előszeretettel festették magukat erre a színre tetőtől talpig, hosszú a haja, bár ez nagyon nem a nőiesség jele és nagy a szakálla, tehát le is lehet zsidózni.

Valóságos állatorvosi lova lehetne a rasszizmusnak, univerzális céltábla.

Maguk elé képzelték?

wallace.jpg

Igen: ez Sir William Wallace, a Rettenthetetlen. Címe: „Skócia védelmezője”.

Viselt dolgairól annyit, hogy egy alkalommal kedvese halála miatt úgy ölte meg Sir William Heselriget, a lanarki angol főispánt, hogy elevenen feldarabolta. Stirlingnél pedig egy egész angol sereget vert pocsékká jóval kisebb haderejével.

Én nem szemtelenkednék a skótokkal, Wallace csak egy a hőseik közül. És sok van nekik. Még ha szoknyában is jártak. (De az alá a legnagyobb télben sem vettek alsóneműt).

Persze, manapság elenyészően kevesen mászkálnak Edinburgh utcáin kiltben, plaiddel és pallossal a vállukon, dudaszóra andalodva, különben is ez egy romantikus, idealizált kép, így sosem jártak a skótok, de az Átlag Bélának megfelel. Ő ugyanis ilyen, leegyszerűsített, lebutított képekben gondolkodik.

A színesbőrű primitív nála, az idegen migráns, még ha fehér is, aki nem tud magyarul, az maga a Sátán. De legalábbis szabad vele bármit tenni.

Hívtak már nálunk az Átlag Bélák rendőrt a fodrásztól esőben kendőt öltve kilépő hölgyre, hívtak rendőrt a temetőben, Halottak Napján világító gyászolókra, hívtak rendőrt geodétákra, mert nem ismerték őket – és azoknak, akik ezt a sok marhaságot művelték, hajuk szála sem görbült, nem kaptak még egy ejnyebejnyét sem a hatóságoktól. Most már a skót is migráns, és ebből sem lesz gyűlöletbűncselekmény, csak garázdaság.

Csak szólnék: a világ többi része és népe is létezik.

Ha ezt el nem ismerjük, előbb vagy utóbb megtanítják annak, aki képtelen felfogni. Az egy dolog, hogy a mostani kormányzat bátorítja a rasszizmust, idegengyűlöletet, mert pillanatnyi politikai céljainak ez megfelel. Ha az felelne meg, a legnyitottabb, legtoleránsabb társadalmi modellt is támogatnák, baromira nem érdeklik őket az elvek, a haszon érdekli őket meg a hatalom. De ez a sok gonoszság, ostobaság, gyűlölet nem múlik el nyomtalanul.

Lesz még más kormány, más rendszer is minálunk: de a gyűlölködés, ami most szökkent szárba, velünk marad hetedíziglen, és még a kései leszármazottaink életét is keseríteni fogja.

Azt már nem is mondom, hogy a világ többi népe sem felejti majd el nekünk.

Jövő nemzedékek életét tesszük most előre pokollá.

Úgy tessék gyűlölködni.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása