Forgókínpad

Forgókínpad

Feltámadások

2018. október 31. - Szele Tamás

Kérem, ha valaki megfigyelte volna – és biztos akad ember, akit ezért fizetnek – én most kilenc napig nem nagyon írtam, mert szabadságon voltam, amit szokásom szerint szülővárosomban, Nagyváradon töltöttem, mégpedig igen-igen kellemesen. Nagyvárad köszöni szépen, jól van, én is jól voltam, míg el nem kezdtem híreket olvasni: kár volt, de nem tehettem másként.

Persze, hazudnék, ha azt mondanám, semmiféle hírrel nem foglalkoztam. A tévében megnéztem időnként a híradót és elolvastam az online lapokat is, bár a vége felé már egyre kevesebbet, ugyanis észrevettem, hogy ha honi belpolitikát olvasok a telefonomon, utána automatikusan a pálinkásüvegre vetem a tekintetemet, és a pálinka ugyan fogyóeszköz, csakhogy a fene bírná ezt egészséggel – tessék belegondolni, ha minden marhaság után csak egy féldecit innék, már rég lecserélődött volna a vérem minimum hatvan fokos szilvára. Szóval, a magyarországi hírekkel éppúgy mértékkel éltem, mint a tömény szeszekkel – nem utasítottam el őket mereven, de volt egy határ, amit nem léptem át. Azért pár még így is átütötte az ingerküszöbömet.

dilihaz.jpg

Ugyebár, valamelyik nap érdekes tanulmányt közölt igen sok szóban a 24.hu (https://24.hu/kulfold/2018/10/27/a-facebook-tenyleg-uldozi-a-kormanyparti-ujsagirokat/) abban a tárgyban, miszerint „A Facebook tényleg üldözi a kormánypárti újságírókat?” Lófüttyöt üldözi, maximum annyira, mint bárki mást, csak épp – hogy ne essek a 24.hu hibájába és ne szaporítsam feleslegesen a szót – a feketetói vásárban is mindig a tolvaj kiabálja a leghangosabban, hogy „fogják meg, tolvaj!”, mert így lehet a legkönnyebben megúszni a lopást. Hát a magyar sajtóban is a legnagyobb hazugok kiáltanak hazugot az igazmondókra. No, mondtam magamban, ennek a higgadt, tudományos érvelésnek is meglesz a maga visszhangja. Lett is.

Először a 888 reagált egy flekk és szint alatti szösszenettel, de velük nem foglalkoznék most, hanem előveszem inkább az Origo reakcióját (http://www.origo.hu/itthon/20181028-alhirgyar-24-agybavizeles.html?fbclid=IwAR3mZof59EA6ExmtXFM3zSfDz6NV8j76nodhfFwcCt-pHIaNNQwQZAwdZQI). Az már megérdemli, hogy darabokra szedjék. A 888 ugyan szintén kitett magáért a címmel és a fölényeskedően agresszív hangvétellel („Megint ágyba vizeltek a 24.hu-nál”), nem illik ez a bicskás stílus egy szegény áldozathoz, akit világcégek üldöznek, hajszolnak – de mégsem ezt elemezném, ugyanis ezt a szerzője aláírta. Igaza lehet, hogy nincs, sőt, biztos: de akkor is, vállalta a tulajdon írását, véleményét, egyszóval mégis valaki, az Origo senkijéhez képest.

Mert az Origóban nincs ám szignó a 888 anyagát újrahasznosító anyag alatt. Felette sincs. Sehol sincs. Környékén sincs. Maga az anyag eleje szinte azonos a 888-éval, csakhogy érdekes fejtegetésbe bonyolódik szerzőnk, a Névtelen Bértollnok, más néven Filléres Slapaj.

Ha mi írunk le valamit, az propaganda, ha ők, az oknyomozó újságírás, sőt! Tudományos elemzés.”

Utána pedig Origo-propagandaírások végeláthatatlan sorát idézi bizonyítékul.

Hát, ecsém vagy húgom, aki úgy vigyázol az inkognitódra, akkor álljunk már meg egy polgári szóra. De csak szépen magyarosan, cifrán, a jó büdös mindenségedet, te világ szégyene! A fentebb stíl, amivel még az ágybavizelést is elloptad a 888-ról, mutatja, hogy igen művelt ember lehetsz, mert írni nem tudsz, de nem is akarsz. Ahogy elnézem, hagyomány ez nálatok: nem csak te kapod a pénzedet politikai párt fizetési listájáról, de még apád, öregapád is onnét kaphatta, legfeljebb te Orbán seggét nyalod fényesre, apád Kádárét, Rákosiét nyalta, öregapád meg Horthyét, Ferenc Jóskáét. És ha nem a vér szerinti, hát a szellemi felmenőid tették, mindig voltak nálunk ilyen mákvirágok.

Hanem azt mondod, hogy hasonlítsuk össze a kormánypárti és nem kormánypárti írásokat? Nem tesszük. Ugyanis ez olyan egyenlőségjelet tenne ki, ami csak a mocskot emelné a Parnasszusra: régi trükk ez, a laposföldesek és a kreacionisták szokták alkalmazni, azt mondják: „a gömbölyű Föld és az evolúció is egy elmélet, a miénk is az, tekintsük őket egyenrangúnak!” Dehogy tekintjük, eszetek tokja, a Föld gömbölyűsége már ezerszer bebizonyosodott, az evolúció igazsága is, az is, hogy ti hazudtok: mit tekintenénk? Ecsém vagy húgom, azt te csak szeretnéd, hogy a kisujjadból szopott, hasra ütésből származó pletykáid vélemények legyenek. A véleménynek ugyanis legalább valami alapja van, de a ti hazugságaitoknak semmi! Azt mondod, ti igazat írtok? Akkor mutasd csak a kormánysajtó vesztett sajtópereinek listáját. Ja, az idei még nincs kész, választási év volt, még dolgoznak rajta. El is hiszem, tavaly 53 pert vesztettetek (https://atlatszo.hu/2018/03/24/53-helyreigazitasi-pert-vesztett-tavaly-a-kormanykozeli-media-sokkal-tobbet-mint-egy-evvel-korabban/), lesz az idén tízszer annyi is, ebben a nagy kampányban. De ti nem hazudtok, á, dehogy. Nem mondom, hogy nem csúszhat be egy-egy sajtóper, volt nekem is elég, bár én ezeket szemét módon meg szoktam nyerni, de nálatok rendszeres heti különszám kéne a helyreigazításokhoz!

Azt már nem is mondom, te szerencsétlen barma az Origónak, hogy milyen érdekes helyzetbe lavíroztad magadat a névtelenségeddel: az ugyanis a helyzet, hogy ha nem félnél leírni a tulajdon nevedet, tudod, oda az anyag alá, akkor én sem nevezhetnélek kedvem szerint mindenféle éjjelbátor, országháborító, mordályégető kapcabetyárnak, aki hazugság nélkül megfulladna, mert az az éltető eleme. Ugyanis akkor tekintettel kéne legyek a személyiségi jogaidra. Azonban akár személyiségi jogokról, akár jó hírnévhez való jogról, akár pedig becsületsértésről legyen szó, a magyar jog szerint ehhez egy valami elengedhetetlenül szükséges: az, hogy a sértett természetes személy legyen. Te meg nem vagy még természetellenes sem, nem vagy te semmi, nem, hogy jogalany – gyáva cenk vagy, aljas hitszegő, szakma szégyene, nem több egy bankszámlaszámnál, ahová a júdáspénz folyik, rezsimváltás után sorba fogsz állni, hogy folytathasd a farpofák tisztítását, csak épp a másik oldalon. Már így is túl sok szót pazaroltam rád – menj, és légy átkozott, Propaganda Mételye.

No, menjünk tovább, még mi volt? Volt hír, hajjaj... azt mondja a HVG, hogy A Kúria felmentette a határon menekülteket rúgó László Petrát” (https://hvg.hu/itthon/20181030_A_Kuria_felmentette_a_hataron_menekulteket_rugo_Laszlo_Petrat?fbclid=IwAR1qsyDJZmb2nLZTpClPMrUv1NRSbV595YlZ9rXfHKmY-E8qGUPkr6HXlC4). A Kúria felmenthette, neki jogában vagy inkább lehetőségében áll: a szakma nem fogja. Ugyanis – hogy tovább szakmázzunk – az operatőrnek nem az a dolga, hogy csinálja a hírt, az sem, hogy ő legyen a hír, az operatőrnek az a dolga, hogy tudósítson arról a nyüves hírről. Az meg semmiképpen, hogy rugdalja az alanyait. Van alany, amelyik megérdemelné, én is készítettem már interjút politikussal, de itt még erről sem volt szó: László Petra egészen egyszerűen elkezdte rugdalni a számára ismeretlen menekülőket munkájának gyakorlása közben. Munkát írok, nem hivatást. Még szakmát sem: aki ilyent tesz, annak köze nincs a szakmához. Az ítélet indoklása olyan, amilyen, nem fogom vitatni itt és most, különben sincs már fellebbviteli szerv Magyarországon, ahová lehetne fordulni az ügyben, Strasbourgot meg nem éri meg: de véleményem épp lehet arról, mibe is nyúlt mellé a Kúria ezzel a határozattal.

Igen, abba.

Akkor ugorgyunk, mondaná Pósalaky úr. Közeleg a víg magyar delírium csúcsa! (https://mfor.hu/cikkek/makro/a-magyar-urkutatasnak-is-lett-egy-miniszteri-biztosa.html)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az űrkutatásért felelős miniszteri biztosnak nevezte ki dr. Ferencz Orsolya Ildikót november elsejétől.” (Mfor.hu)

Hogy a világűr miképp kerül Szíjjártó hatáskörébe, azt értem: úgy, hogy – egyelőre még – nem magyar felségterület. Márpedig akkor külügy. Azt sem vitatnám, hogy a kinevezett hölgy ért az űrkutatáshoz, hiszen elvileg az ELTE Űrkutató Csoportjának tudományos főmunkatársa, már azon kívül, hogy fideszes képviselő a nyóckerben. Akkor hol a hiba?

Sehol, kell az az Űrkutatásért Felelős Főosztály, jó az nagyon. Legalább tudjuk, hogy a nádfedeles magyar űrsiklók a Teleki térről indulnak majd.

No, mi volt még?

Igen, a címverseny.

Szóval, hajdanában-danában, mikor még az újságírás szakma volt, mestereink óvtak minket a hülye címektől, csak hát ma már nincs Mester, csak Ákos, így csúszhatott be a remekmívű cím a 168 órába (https://168ora.hu/itthon/hadhazy-akos-allatorvoskent-szedte-izekre-vajna-timeat-158238?fbclid=IwAR0xe6nNTnpp1-qkiiGzjQ5c4sKe5az3wg_Cf67f5s_tjZ8gH69wVnNTo_Q):

Hadházy Ákos állatorvosként szedte ízekre Vajna Tímeát”

Izé. Tessék mondani, élve boncolta a pacienst? Utoljára ilyen megfogalmazást vízilabdamérkőzésen hallottam, mikor is egy játékos kapcsán odavágták a bírónak: „Ha ideges, sporikám, majd a Kemény doktor megvizsgálja!” Ugyanis dr. Kemény Dénes végzettségére nézvést állatorvos – kiállítás is lett a dologból. Ez a cím minimum érdekesre sikerült, és akkor még finoman fogalmaztam.

De nem ez a Hét Címe. Nem. Ez csak erős versenyben van a bajnokhoz képest. Fanfárokat kérek, jön a Magyar Sajtó Leghülyébb Címe! (http://kaposvarmost.hu/hirek/kaposvari-hirek/2018/10/27/polgarorseg-ujraeleszto-keszulek-is-lesz-a-kaposvari-temetokben.html?fbclid=IwAR2Rx0PlLKT15MpxrUMFitlctedpa0BEJNr01-RUJwDLCYCHfkms91oGZUI)

POLGÁRŐRSÉG: ÚJRAÉLESZTŐ KÉSZÜLÉK IS LESZ A KAPOSVÁRI TEMETŐKBEN” (Kaposvármost.hu)

És akkor megáll a kéz a billentyű felett, mélázik az elme, messze réved a tekintet... Mit szól ehhez a Sírásók Szakszervezete? Egyáltalán: ha újraélesztenek mindenkit, minek a temető? (Tudom, tudom: a gyásztól lesújtottaknak lehet szükségük defibrillátorra esetleg, kell az – de az Égre, ilyen címet adni?) És akkor érvényét veszti a legtöbb vallás, ami a feltámadásban hisz? Nem a Megváltó kelti fel a holtakat, hanem a Polgárőrség?

Már látom az ima szövegét: „Eljött már a jólét, bőség, feltámaszt a Polgárőrség”.

Nem kísértem tovább az Istent, nem is káromlom, elvégzik azt helyettem hatóságaink, mint a mellékelt ábra mutatja. De nagyjából ilyen ma Magyarország, a sajtó tükrében.

Ilyenek vagyunk.

Még jó, hogy hoztam pálinkát magammal.

Csak el fog fogyni.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása