Forgókínpad

Forgókínpad

Béla bácsi kalandjai

2019. szeptember 06. - Szele Tamás

Azt hiszik a legtöbben, hogy az ember „csak leül és ír”. Hát, ha az úgy lenne... Írnék én ma sok mindenről, Xanadutól Kövér Lászlóig, de nem lehet, ugyanis már megint Béla bácsival kell foglalkoznom. Már megint ő került a figyelem fókuszába. És szokás szerint a legtöbben nem tudják, kicsoda, micsoda, sajnos még a kollégák közül sem. De foglalkoznak vele, szóval muszáj egy kis rendet tennem.

facepalm_statue.jpg

Tegnap ott hagytuk abba, hogy 1. bebizonyítottam volt, miszerint az Óbarok Kerti Vasút Kft. Egres Béla, a közismert vagy közismeretlen szélhámos kitalációja, sosem létezett, 2. azonban az augusztus eleji trágyaszagnak köszönhetően ennek a cégnek a létezését sikeresen elhitette egy miniszterelnöki államtitkárral, (dr. Orbán Balázzsal) és két teljes kormányhivatallal, úgymint a Pest és Fejér megyeiekkel. Az írásom megjelenése után érkezett a hír, miszerint „Azonnali vizsgálatot rendelt el a Miniszterelnökség a trágyahoax benézése miatt”, és akár fejek is hullhatnak – hát, már olyan régen váltottam le miniszterelnöki államtitkárt, hogy idejét sem tudom, bár gyanús, hogy nem az ő feje hull majd porba, hiszen pont dr. Orbán Balázs írta saját Facebook-oldalára:

amennyiben bebizonyosodik, hogy a Kormányhivatal hibás tájékoztatást adott a Miniszterelnökség felé, annak azonnali személyügyi következményei lesznek.”

Akkor nem őt rúgják ki, hanem ő fog kirúgni másokat, és ennek azért jóval alacsonyabb az élvezeti értéke, de tény, hogy ha a magyar államigazgatást ilyen szintekig félre tudja vezetni egy pécsi szórólapkihordó, aki korábban szexuális segédeszközök kölcsönzésével foglalkozott (azt nem mondom, hogy a borneói Fahéj Tanya intézője is volt, de nem is zárhatjuk ki), annak azért kéne legyen valami következménye. És talán nem a takarítónőt vagy valamelyik alpótsegédbonyolító-helyettest kéne elbocsátani.

Most sokan beszélnek erről a történetről, és az emberek hajlamosak Egres Bélában valamiféle jópofa, „kedves csirkefogót” látni, aki „meghackelte az államigazgatást”.

Nagyobbat nem is tévedhetnének.

Béla bácsi többi húzásairól ugyanis még laptársaink sem írnak részletesen, és ez azért van, mert annyi volt már neki, hogy én magam legalább ötven alkalommal kellett írjak róla, és nem azért, mert én ezt a figurát üldözném. Ha rajtam állna, legszívesebben el is felejteném, csak éppen nem hagyja. Amit ez az ember nem tett már meg, azt, higgyék el nekem, nem is érdemes. Baja sosem lett belőle, ugyanis lebukás esetén két dolgot művel: az első az, hogy letagadja a tetteit, azt állítja, mások szélhámoskodnak az ő nevében, a másik, hogy ha ez nem használ, álneveken fenyegeti a szerkesztőségeket. De rendszerint már az első is használni szokott, ugyanis a kedves kollégák többnyire először vagy maximum másodszor hallják a nevét, és hajlamosak megszánni a „szegény, öreg természetjárót”. Így járt vele például a Klubrádióban a 2015-ös év folyamán a Drágabolgárúr, és ugyanakkor az Origo is. Tegnap az Átlátszó érte el Pécsett (ők legalább tényleg utána mentek, amit más lapokról nem mondhatnék el), nekik is kijátszotta a már bevált kártyát:

A nap folyamán sikerült elérnünk Egres Bélát, aki valóban Pécsett lakik és azon címen, amit az egyik neki tulajdonított levélben említettek. Felkerestük a férfit, aki otthon volt, és szívesen válaszolt a kérdéseinkre.

Mint mondta, tudja, hogy valaki évek óta visszaél a nevével, mégsem tesz ellene semmit. Az internetről ugyanis hiába szedeti le a nevét vagy a kamu leveleket, „azok úgyis fent maradnak valahol, nincs értelme szélmalomharcot vívni”. Feljelentést sem tett, szerinte ugyanis nincs értelme, mert nem találják meg az illetőt. Egyszer azt az információt kapta, hogy arab szerverekről érkeznek a lejárató levelek, de tudomása szerint közelebb nem jutottak a tetteshez a rendőrök.

Arra a kérdésre, hogy ki gyűlölheti ennyire, hogy éveken keresztül energiát és időt nem kímélve küldözgeti a nevében és egyéb kitalált szervezetek nevében a leveleket, komplex kapcsolati hálót felépítve köré (olykor honlapot is létrehozva), azt mondta, csak sejtése van, biztosat nem tud mondani.

Szerinte szakmai irigység áll a dolog hátterében, és olyan természetjárók próbálják lejáratni, akik nem érnek el olyan teljesítményt, mint ő.

Hozzátette, nem nagyon zavarja, hogy mit történik az világhálón, sokszor csak nevet rajta, miket írnak az újságok vagy a közösségi oldalak. A valós világban nem zaklatja senki, csak néha keresik újságírók, amikor felbukkan a neve egy-egy hamis levél kapcsán. A környezete nem is nagyon tud ezekről a dolgokról, de ha tudnának, akkor sem érdekelné őket – hangsúlyozta Egres Béla.

Bármi is merül fel a jövőben a nevemmel vagy a többi említett névvel kapcsolatban, az mind hazugság lesz, szóval ne foglalkozzanak vele” – hangsúlyozta a férfi.” (Átlátszó)


Mármost ezt a kollégának le kellett írnia, mert Egres mester tényleg ezt mondta neki, de ha meg tetszünk gondolni, ez a nyilatkozat valóságos biankó csekk arra, hogy a jövőben ez az ember azt tehet, amit éppen akar, ugyanis ha valami disznóságot követ el, akkor azt vagy nem ő tette, hanem az Ismeretlen Haragosai, vagy, mint jó előre leszögezte, úgyis hazugság és ne tessék vele foglalkozni.

Hát, ez olyan, mintha én bemennék a Nemzeti Bankba, ellopnám az összes aranyat és azzal védekeznék utána, hogy nem is én voltam, hanem a gonosz ikertestvérem, akit ugyanúgy hívnak mint engem és ugyanúgy is néz ki, de nem én vagyok. Gyerekes érvelés, de ezek szerint beválik. Különben ha sarokba szorítják, veszélyesnek is képes mutatni magát a szegény, ártatlan bácsi, aki nem mellesleg bosszúálló is – 2017. november harmadikán például ezt a levelet juttatta el hozzám egy azóta lezárt csatornán (merthogy kitiltottam a szerkesztőségi levelezésből is, ne zavarjon a munkában):

Kedves Szele Tamás!

Látom jól elvagy ezzel a hírportállal!

Megalapítottam saját harcművész egyletemet ami már mentes Soros György befolyásától!

Elsőként a huppa.hu szerkesztőségét fogjuk meglátogatni, ahol csinálunk egy kis rendetlenséget!

Válaszképpen a Magyar Amazon Szövetség fenyegetésére, valamint a puncs.hu ért támadásokra amiben nekünk érdekeltségünk van!

Egres Béla”

Vártuk, sok szeretettel, csak nem tudom, hogy hol, ugyanis egy online lapnak nincs fizikai szerkesztősége a reális térben, minek lenne? Igaz, Bélánknak is csak annyira van harcművész egylete, amennyire nekünk irodánk, vagyis semennyire, de maga a törődés is jólesik az embernek néha. Sorolhatnám, mi mindent művelt még csak szerény személyemmel kapcsolatban, sorolhatnám, ha tudnám - de annyi húzása volt, hogy már én magam sem találom mindegyiket, illetve mindegyikre, amelyik eszembe jut, esik tíz, amiket már elfelejtettem és az archívumban kerülnek elém. Laptársaink is egy-két, maximum öt stiklijét veszik elő, mert hamarjában annyit dob ki a kereső – de bizony még az sem igaz, hogy ez a mostani lett volna a legdurvább ötlete. Volt ő, kérem, még minisztériumi titkár is! 

Az úgy esett, hogy Simicskó miniszter a Miskolci Egyetemre látogatott, előadást tartani, minek következtében félő volt, hogy leesik a népsűrűség a rendezvényen, no, nem nagyon, csak annyira, mint a Szahara közepében, kolera idején. Ekkor robbant a bomba: a rektor a Hallgatói Önkormányzat tagjainak azt írta, hogy kaptak egy fenyegető levelet a minisztériumtól, melyben megmondták nékik, hogyan legyen, s ha nem úgy lesz, baj lesz. Lássuk a levelet, illetve az idevágó részletét!

A sajtóban megjelent hírek miatt hivatalosan nem tesszük kötelezővé a hallgatók megjelenését Simicskó István hétfői előadásán. Ennek ellenére ajánlott az egyetem számára, hogy az előadás telt házas részvétellel legyen megtartva. Erre közvetlenül az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik titkárától, Egres Bélától és a Honvédelmi Minisztérium két ügyintézőjétől, Kaltenekker Anikótól és S. Róberttől kaptuk a közvetlen utasítást.”

Mit ad Isten, az előadáson telt ház volt, Béla bácsi fogadatlan prókátorként a hóna alá nyúlt az akkori hadügyminiszternek.

És ezer ilyen történet lappang a fiókban róla: volt ő BKV-szakértő a fakocka-ügy idején, de a most használt Csongrádi Eszter néven tanársegéd is a BME-n, Kaltenekker Anikó néven professzor ugyanott, volt ő már minden, és néha annál is több.

Nem is tudok teljes listát adni a szélhámosságairól, hely és idő híján, kötet lenne abból, nem jegyzet. Egyet higgyenek el nekem, aki ide s tova már hat éve foglalkozom a dolgaival: nem kedves csirkefogó ő, hanem hardcore szélsőséges jobboldali, akinek a kopaszra nyírt lányok és az általános hadkötelezettség meg a kényszermunka bevezetése az álma.

Hogy emellé nem csak flúgos, de természetes adottságainak köszönhetően különösen fortélyos is, az már más kérdés. Ha teljesen épeszű volna, akkor lenne csak igazán veszélyes, akkor ugyanis részint dúsgazdag lenne, résziont minimum az ország egyik politikai irányítója. Azonban a Természet vagy a Gondviselés gondoskodott róla, hogy ne így legyen, sőt, ő sem anyagi érdekből követi el a szélhámosságait, nem tudok olyan esetről, amiből neki gazdasági haszna származott volna. Nem a pénz érdekli.

Manipulálni akarja az embereket, azt élvezi.

A mostani húzásába talán belebukhat, mert túl magasra jutott a hoax – de erre sem vennék mérget. Itt következik majd egy hosszú, bonyolult vizsgálat, aminek a végén talán, de csak talán a rendőrséghez kerül az ügy. Ott nyomozást kéne indítani, éspedig csalás bűntette miatt, csakhogy mi a csalás meghatározása?

373. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el.”

Hol van itt a jogtalan haszon? Sehol, akkor pedig csalás vagyis bűncselekmény sincs, ennek hiányában a nyomozás leáll. Nagyon nehéz lesz jogi eszközökkel valaha is megállítani a mi Bélánkat, ha egyáltalán lehetséges.

Azt azonban itt is le kell szögezzem – bár röstellem állandóan ismételgetni – hogy azt, amit a Miniszterelnökség csak most pedzeget és amit a sajtó felháborodással vegyes humorral emleget, én magam ez év augusztus tizedikén már megírtam lapunk hasábjain, meg is jelent.

Én, kérem, ennél többet ennél nyilvánosabban nem tehetek.

A kollégákat meg figyelmeztetném: legyenek óvatosak, a fickó veszélyes lehet, ha nem is fizikailag.

Bár szánalmas is, nevetséges is, téveszméktől szenvedő is.

Illetve: dehogy szenved ő a téveszméitől.

Élvezi őket!


Szele Tamás

süti beállítások módosítása