Forgókínpad

Forgókínpad

Hanukarácsony a Nyugatinál

2019. december 16. - Szele Tamás

Látszólag érthetetlen és felháborító. Azonban, ha jobban megnézzük: tényleg az, csak épp ellenkezőleg. Szóval, igen érdekes világ lesz nemsokára a Nyugati téren, amit ráadásul korábban Marxról neveztek el, és abban az időben senki sem gondolta volna, hogy vallási ellentétek helyszíne lesz. Már, ha lesz, mert egyelőre csak a lehetőség van meg erre.

mi_hazank_kereszt1.jpg

De az bőven megvan. Szóval, álmatagon lapozgatom tegnap a világhálót, mindenki a Karácsonyra készül, kivéve azokat, akik a Hanukára, idén nagyjából megint egybeesik a két ünnep, milyen szép is ez, közösen tarthatjuk őket, és senki sem fog kétségbeesni, ha az egyik szomszéd beiglivel kínálja a másikat, míg a másik flódnival az egyiket, ez a két ünnep most nem elválasztja, hanem összeköti az embereket.

Mármint azokat, akik nem akarnak erőnek erejével távol maradni embertársaiktól.

Ugyanis ahogy bambán bámulom a hírek mocskos özönét, elém ugrik, miszerint a Mi Hazánk Mozgalom, mely utóbbi időben továbbra sem létszámáról vagy népszerűségéről ismert, ezért látványos és agresszív akciókat vet be annak érdekében, hogy a közönség elhiggye: ők léteznek és fent vannak Magyarország belpolitikai térképén, szóval ez a kis kígyótojás, amit a Jobbik radikálisai tojtak a Fidesz hathatós segítségével, no, tehát ez a párt kettős keresztet állít a Nyugati téren.

Elsőre azt mondtam: állítsanak. A Karácsony vallási ünnep is, kereszttel sok rosszat nem bírnak tenni – aztán rájöttem, hogy de bizony, sőt, ez kifejezetten provokatív akció.

Engem ugyan nem sért a kereszt, soha nem is sértett, és a legtöbb ismerősömet sem, miért is volna vele baj? Azonban ez nem olyan kereszt, aminek vallási jellege volna. Ez politikai kereszt, ami azért áll ott, hogy meg lehessen sértődni a védelmében.

Bonyolult, ugye? Na, akkor megmagyarázom.

Szóval, először is nézzük meg a párt idevágó videóját.

Novák Előd irgalmatlanul fel van háborodva, kedves nejével együtt (rá később még kitérünk), miszerint „a momentumos polgármester betiltotta a keresztállítást!” De ők azért mégis felállították, és ha elviszik, megint fel fogják állítani és megint, valamint újra. Ilyen hitbuzgó srácok ezek a Mi Hazánkosok.

Tetszik tudni, mi ez?

Ez egy nagyon szépen, pontosan és alaposan időzített provokáció.

Ugyanis a kereszt milliméterre pontosan ott áll, ahol a már öt-hat éve az EMIH által területfoglalási engedéllyel Hanuka idején szokásos hanukia szokott. A hanukia nem menóra, nem hét ága van, hanem nyolc plusz egy, a plusz egy a sameszgyertyának kell, amiről meggyújtják a többit.

Mármost akkor mi lesz? Mi lenne, az önkormányzat valóban nem adta ki a területfoglalási engedélyt, hiszen azt valószínűleg már kiadták az EMIH-nek, ettől még meglepő pontossággal került a hanukia helyére a kettős kereszt. Engedély nélküli építmény, elvileg épp el lehetne bontani, csak így, Karácsony előtt nem lesz magyar rendőr, aki erre képes és hajlandó volna, tehát egészen december 22-ig ott fog állni.

Hanem 22-én baj lesz: ugyanis idén december 22. és 30 közé esik a Hanuka. Az EMIH megérkezik majd a gyertyatartóval, a területfoglalási engedéllyel, és mit lát? Azt látja, hogy a neki engedélyezett helyen már áll egy kettős kereszt. Valószínűleg őrzik is, ilyen vagy amolyan kopaszok. Nyilván nem esik neki, hanem rendőrt hív, ahogy mindenki ezt tenné: a rendőr pedig nagyon kényes dilemmába keveredik, ugyanis rajta csattan a két ünnep ütköztetése.

Ugyanis ez a két ünnep nem ütközik, ezek remekül elvolnának egymás mellett, ezeket a Mi Hazánk ütközteti ilyen módon, ezzel a provokációval.

Budapest területe 525,2 négyzetkilométer, és ebből az irdatlan felületből csakis és kizárólag arra az egy helyre akarnak ők kettős keresztet állítani, ahol a hanukiának volna a helye. Méghozzá hatóságilag engedélyezve. Sehol máshol nem jó nekik. Nem jó a Deák tér, ami a város közepe, nem jó a Kálvin tér, ami egy nagy reformátorról van elnevezve, de még a Boldog Második János Pál pápa tér (lánykori nevén: Köztér) sem jó. Egyedül a Nyugati tér alkalmas, annak is pont az a kis része, ami előre foglalt.

Ez bizony provokáció, méghozzá időzített, és az a szándéka, hogy antiszemita közhangulatot keltsen. Mondjuk azt nem zárom ki, ahogy az EMIH vezetőjét, Köves Slomó urat ismerem, hogy fogja magát és elkullog, valahol máshol állítja a hanukiát, de ez sem lesz megoldás, lefogadom, hogy már másnap feljelentik érte, csak az új helyen már illegális területhasználatért. És különben: évek óta ott áll az a gyertyatartó ilyenkor, miért most kéne elvinni? Mert Novákék úgy gondolják? És ha holnap meg úgy gondolják, hogy a Dohány utcai zsinagógát, mert gombfocizni akarnak a helyén, akkor odébb visszük? Bár az még nem Köves Slomóhoz tartozik. De az ő szempontjukból mindegy.

Persze, ezekről a szempontokról szót sem ejt időnap előtt Dúró Dóra Facebook-posztjában, ő csak fel van háborodva, mert neki az a dolga. És el is végzi.

Keresztet tilt be egy polgármester Magyarországon - hát ez a pillanat is eljött. És nem szakad le az ég, a sajtó nem háborodik fel, sőt el sem jönnek a Mi Hazánk ebben a témában tartott sajtótájékoztatójára. Senki. Van még immunrendszere a nemzetünknek? Vagy a karácsony már csak fenyőünnep, és mi már csak egy fogyasztói társadalom vagyunk? A Mi Hazánk szerint nem.
Eddig botránkozva figyeltük, hogy Nyugat-Európa hogy vált keresztényből előbb ateista liberálissá, majd egyre nagyobb teret engedett az aberrált életmódnak, míg végül a túltolt tolerancia és a bevándorlók „érzékenysége” miatt megtagadta saját keresztény hagyományait. Mindezt most már elhozta nekünk ide is a Momentum, most annak polgármestere tiltotta be a keresztet azzal az indoklással: a tér „megjelölt időszakban való foglaltsága és megnövekedett használata miatt önkormányzatunk a közterület használatához nem járul hozzá”. Értik: a Nyugati téren nem fér el egy kereszt. A döntésnél talán még cinikusabb maga az indoklás, ami nyilvánvalóvá teszi, hogy politikai döntés született. Ne beszéljünk mellé: a Momentum polgármesterét az adventi időszakban zavarja egy kereszt a közterületen. A híresen toleráns párt politikusa nem tűri meg ezt a jelképet a kerületében. Ismét megmutatta Macron Momentuma, hogy kiknek az oldalán áll, és hogy mi vár Magyarországra, ha ők Gyurcsány vezetésével hatalomra kerülnek.”

Mondom, most még szó sincs antiszemitizmusról, most még a Momentum a Sátán vagy a krampusz, az antiszemita megnyilvánulások 22-ére vannak időzítve.

De akkor mindenképpen sor kerül rájuk: ne fogadjunk, úriember vagyok, biztosra nem fogadok.

Miért van erre szükség?

Semmiért, az egész csak azért fontos, hogy a Mi Hazánk neve forogjon a köztudatban. Ráadásul Köves Slomó igen különös népszerűségnek örvend: a hívei természetesen kedvelik, de aki nem a híve, ellenszenvvel figyeli, ahogy minden lehetséges és lehetetlen alkalommal a kormányhoz dörgölőzik, épp tegnap derült ki, hogy még az előadóművészetre elkülönített TAO-ból is kapott 1,8 milliárdot, melyből állítólag színházat (is) épít a Baross utca 61. alatt, a volt pártszékházban. Erre akadhatnak, akik azt mondhatnák, hogy megérdemelte a pénzt, mert amit ő előad, az tényleg inkább színjáték, mint vallási gyakorlat, és ilyen formán jövőre kaphatna egy Érdemes Művészt is alakításaiért a magyar belpolitika színpadán, de ne legyünk elhamarkodottak. Ezért a kötéltáncért csak Kiváló Művész jár. És különben is, az cirkuszi műfaj.

Hogy ő nem képviseli a teljes magyarországi zsidóságot, az megint más kérdés, ő úgy tesz, mintha képviselné, a kormány is úgy tesz, és rövidesen az ellenzék is úgy fog tenni.

Ugyanis adott egy elég népszerűtlen, a kormány által erősen támogatott vallási vezető, akinek „borsot tör az orra alá” egy papíron „ellenzéki” párt. Kívülről ennyi látszik, akkor is, ha távolról sem erről van szó. A politikába beleőrült honi közvéleménynek az a része, amely már a Jobbikkal kötendő szövetséget is kívánatosnak találta – nem csak elfogadta, azt is elvárta, hogy mindenki éltesse ezt a perverz gondolatot! – nyilvánvalóan a tagadhatatlanul rasszista és antiszemita, azonban „ellenzéki” társaság mellé fog állni egy konfrontáció esetén.

Arról meg, hogy legyen konfrontáció, gondoskodik a Mi Hazánk.

Íme tehát: minden adott egy potenciális ellenzéki antiszemitizmus létrejöttéhez, kialakulásához. Ezt már csak mérgesíteni kell majd.

Rabojszáj, azt szokás mondani, hogy Hanuka idején a legjobb zsidónak lenni.

Kivéve az idei évet, kérem.

A végére hagytam a kettős kereszt talapzatának feliratát, mely egyértelművé teszi a provokációs szándékot.

Áldott Karácsonyt és Boldog Új Évet a keresztény és magyar országnak!”

Aki nem keresztény vagy nem magyar, annak nem.

Ennyit a Szenteste békéjéről és a Hanuka fényeiről.

Azt kívánom, ünnepekre mindenkinek jöjjön meg az esze, és ne üljön fel provokációknak.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása