Forgókínpad

Forgókínpad

Járvány- és bergengócok

2020. szeptember 02. - Szele Tamás

Hogy rövid legyek, ma rekordot döntött az új fertőzöttek száma, egészen pontosan 365 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést (COVID-19). Az országban összesen 6622 fő a beazonosított fertőzöttek száma. Ezzel szemben 3903-an gyógyultak meg a járvány kezdete óta.

koronavirus_tabla_1.jpg

Mely járvány akkor és ott dühöng, ahol és amikor akarjuk.

Vagy legalábbis minden jel erre mutat. Arról beszélek, hogy csak akkor vesszük tudomásul a ragály tényét, amikor az nekünk kedvező vagy kényelmes, márpedig ez fel fog vetni néhány apróbb problémát a hatékony védekezés szempontjából. Az elmúlt egy hét híreiből szemezgetve azt látom, hogy szinte meg lehet húzni a járvány földrajzi és társadalmi határait, vannak területek és időintervallumok, osztályok és rétegek, amiken belül egészen egyszerűen nincs, mert mi azt mondjuk.

Ugye, a kormány elsejétől lezárta az országot, minek alkalmából Orbán Viktor elutazott Szlovéniába, igaz, a rendelet hatályba lépése előtt, de vissza a csoda tudja, miképpen jött vagy jön, ugyanis jelenlegi hollétéről semmiféle hivatalos információ nincs. Csak remélni merem, hogy karanténban tartózkodik, és nem csak azért, hogy ő is gazdagodjon ezzel az élménnyel, melyben már sok honfitárunknak volt része, hanem azért is, mert a beutazási szigorítások minden magyar állampolgárra vonatkoznak. Orbán hollétéről azonban majd akkor lesz érdemes írni, ha tudni fogunk róla bármit – a zsófiapusztai rendezvény utóélete egyébként is bebizonyította, hogy a koronavírus nagyon tanulékony, és az egyszem Hollik kivételével helyettes államtitkári rang fölött már nem fertőz. Hollik tévedés volt részéről, megbánta és a jövőben megválogatja, kit betegít meg – mással nem magyarázható, hogy a jelenlévő több, mint száz mameluk közül még karanténba sem került mindenki, és a betegséget sem mutatták ki rajtuk.

Ez egy illemtudó vírus, ami tanul a hibáiból és hallgat a jó szóra.

Aztán még hol nincs járvány? Ahol nem akarjuk, hogy legyen. Ennek, mint írtam, nem csak földrajzi, hanem társadalmi és időbeli határai is vannak. Ha a földrajziakat nézzük, például egyáltalán nem volt járvány augusztus 30-án délután az Andrássy úton, ahol akkor tartották meg a Nemzet Zászlója Menetét, éspedig ez úgy néz ki, hogy az Operától indulva a Hősök teréig vittek egy 1848 méter hosszú nemzeti zászlót. Szám szerint pontosan 1848 zászlóvivő vitte. Ez természetesen nem 500 fő fölötti rendezvény: a magyar törvények szerint 1848 minden év augusztus 30-án kevesebb 500-nál, augusztus 31-e nulla óráig.

Azonban vigyázzunk a Belvárosban, mert járványügyi szempontból tarkább a helyzet, mint gondolnánk, pár saroknyi távolságon is hol dühöng a nyavalya, hol meg nyoma sincs.

A Vörösmarty téren például irtózatos a helyzet, el is marad az idei ünnepi könyvhét, pontosabban online tartják meg. Kár, ugyanis idén először dedikálhattam volna, az egyik kötetben (Kőrössi P. József: Zsákutca két irányból) nekem is akad pár írásom, de no, ahol karantén van, ott karantén van, meghajlok a törvény előtt. Azt viszont nem teljesen értem, hogy alig pár saroknyira ettől a veszélyes járvány- és bergengóctól, a Szabadság téren mitől ideális ezzel szemben az epidemiológiai helyzet?

Mert az, ott a legnagyobb biztonságban sétálgathat akármekkora tömeg, sörözhet is, épp sörfesztivált tartanak ugyanis, csak ezek szerint a rendészeknek megmondták, hogy ha koronavírust látnak, emeljék ki a tömegből és távolítsák el feltűnés nélkül. Esetleg kitettek néhány táblát is, rajtuk áthúzott vírussal, ezt a kórokozó – már említettem, hogy okos és szófogadó lény! – felismeri, búsan megvakarja a fejét, aztán eloldalog, belátja, hogy neki kívül tágasabb.

Jellemző a vírus intelligenciájára, hogy felismeri: könyvhéten fertőzhet, sörfesztiválon nem (mondom én, akinél kevés nagyobb barátja van a sörnek a Kárpátok alatt, de mindent kezeljünk a maga helyén). Talán azért lehet veszélytelen a sörfesztivál, amiért a futballmeccsek is: mert nem fogyasztanak ott alkoholt. Hát ki hallott már olyant, hogy egy sörfesztiválon sörözzenek?

De lehet a dologhoz köze a Szabadság tér kivételes földrajzi fekvésének is, mivel a járványtagadó körök szeptember 11-ére (beszédes dátum) épp oda hirdettek országos demonstrációt. Lássuk a hirdetményük szövegét, egyenesen dr. Gődény tollából!

Szeptember 11-én országos demonstrációt szervezünk a Normális Életért!
A központi rendezvény Budapest belvárosában, jelképesen is a Szabadság téren lesz, ahol 15 órától lehet gyülekezni, és utána 20 óráig lesznek programok. Erről hamarosan és folyamatosan részletes tájékoztatást fogunk adni.
Mindenkit szívesen várunk, viszont a vidéken élők idejét és energiáját inkább arra szeretnénk fordítani, hogy a megyeszékhelyeken jelenjenek meg ebben az időben, és szintén a Szabadság téren, mert az mindenhol van – ha már szabadságunk meg lassanként nincs -, és ott jöjjenek össze és ismerkedjenek meg egy találkozó keretében.
Ezt helyben szervezzétek meg, és nem fontos bejelentett, nagyobb rendezvényt csinálni, de erről még egyeztetünk, és a későbbiekben konkretizáljuk.”

Aki akar menjen oda, a budapesti Szabadság tér már tesztelés alatt áll a sörfesztivál útján, le merném fogadni, hogy nem lokalizálják járványgócként a helyet. Mondjuk aki odamegy erre a demonstrációra, aszerint úgysem létezik a ragály, tehát bárhova is elmenne tüntetni, így semmi értelme az óvásnak, intelemnek: aki szerint a betegség hit kérdése és nem objektív valóság, azt nem lehet meggyőzni. Kár, hogy nem csak saját magáért felelős, hanem a környezetét is megfertőzheti egy ilyen tömeges míting után, ha nem ragályos betegségről volna szó, tényleg ki-ki a saját felelősségére akciózhatna, mintha valami extrém sportról volna szó, de falnak én nem beszélek, hívőkkel nem vitatkozom, maradjunk annyiban, hogy a Szabadság tér immunizál vagy neve, vagy földrajzi fekvése miatt.

Én egyelőre kerülöm ezt a különben szép teret.

Akkor tisztáztuk a fertőző és fertőzésmentes területek földrajzi határait, tisztázzuk a társadalmiakat is. Azt korábban már rögzítettük, hogy eddig a legmagasabb rangú magyar állampolgár Hollik István volt, aki elkapta a betegséget, de ő határeset: kimondható, hogy a kormány tagjai és bizonyos szintig alkalmazottai is védettek. Ki immunis még?

Egyetlen külföldön tartózkodó személy sem immunis, amiből az következne, hogy a belföldön tartózkodók viszont azok, de nem egészen így van. A külföldiek közül nem kaphatják meg viszont a betegséget:

  • a sportolók és sportvezetők

  • az egyházi vezetők és a vallásos személyek, akik egyházi eseményeken vesznek részt

  • a visegrádi államok polgárai

  • és a vadászok.

Igen, a vadászok, akármilyen különös is, és akármennyire tudjuk, hogy a koronavírus egy zoonózis, állatról terjedt emberre (a mostani ismereteink szerint különben nem denevérről indult el, hanem egy tobzoskát nem főztek meg elég alaposan Vuhanban). A vadászok azért immunisak, mert az országos Magyar Vadászkamara felemelte a szavát értük, éspedig az Agrárminisztériumban. Lássuk, hogyan tették!

2020. augusztus 28-án, Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy szeptember 1-től hazánk területére külföldi állampolgárok nem léphetnek be, Magyarország lezárja határait.

Nem vitatva különböző járványügyi szabályok szükségességét, ennek jelentősége a vadgazdálkodási ágazatban óriási, a bérvadászati bevételek döntő hányadát ebben az időszakban a külföldi vadászvendégek révén érik el a vadászatra jogosultak. Az előttünk álló gímbika szezon egycsapásra kilátástalanná és pénzügyileg tervezhetetlenné vált.

Megállapíthatjuk, hogy a külföldi bérvadászati kereslet kapcsán a vadász a beutazása során nem a népszerű, turizmus által frekventált helyeket látogatja, vidékre utazik és ott minimális létszámú emberrel kerül kontaktusba (legfeljebb 3-5), valamint a vadászat olyan „sport” tevékenység, mely a szabadban történik, nem kapcsolódik hozzá közönség, nincs több résztvevő. Ezekre tekintettel, a vadgazdálkodási nehézségeket felismerve a Vadászkamara a bejelentést követően még a hét végén egyeztetett az Agrárminisztériummal.

A Vadászkamara több ágazati szakember, valamint járványügyi szakember bevonásával kidolgozott egy olyan járványhelyzetben alkalmazható részletes eljárásrendet, melynek betartása garantálná a vadászvendégek beutazási lehetőségét, a járványügyi kockázatok minimalizálását és a vadászatra jogosultak számára a bérvadászati bevételeket.

A külföldi bérvadászok különleges protokollját hétfő reggel eljuttattuk az Agrárminisztériumba, bízva abban, hogy a járványügyi kockázat minimális volta miatt az eljárásrend betöltheti szerepét és rendkívül szigorú adminisztráció és szabályok betartása mellett, érkezhetnek vendégvadászok szeptemberben Magyarországra.

Amint bármilyen információval rendelkezünk honlapunkon és közösségi felületeinken tájékoztatást adunk.”

Engem kérem, megrázott, hogy az előttünk álló gímbika-szezon kilátástalanná és pénzügyileg tervezhetetlenné vált. Van egy gímbika ismerősöm, a hír hallatán felhívtam és ő is vigasztalhatatlan, ott állnak, kérem, a gímbikák sorban, várják, hogy kilőjék őket a külföldi vadászok, és ehhez képest sehol egy golyó, sehol egy vadászat, tenyészhetnek tovább, már arra is gondoltak, hogy bánatukban, búskomorságukban a Dunának mennek, de sajnos tudnak úszni.

Én nem is értem az Európai Bizottságot, hogy mi nem tetszik nekik, miért nevezik szelektív határzárnak a miénket, miért féltik a schengeni térség integritását. Hát nem látják, milyen hatalmas eredményeket értünk el?

Van még ország a világon, amelyben a járványt sikerült közterek szerint, földrajzilag lokalizálni városon belül?

Van még ország, ahol a vírus tekintetbe veszi a társadalmi pozíciót?

Van ország, aminek a kormánya eleve védett a betegségtől?

Van ország, amiben egyes foglalkozások és időtöltések űzői immunisak?

Van ország, ahol csak az lehet beteg, aki hisz benne, aki nem hisz, az büszkén és büntetlenül tagadhatja a világjárványt?

Nincs, kérem tisztelettel, nincs. Ezt tessék utánunk csinálni, aztán jöhetnek a kifogások.

Csak azt tudnám, ha ilyen piszok jól állunk, miféle fertőzést kapott a mai adatokban említett 365 beteg, miben szenved még 6622 fő és miben hunyt el 619 magyar állampolgár mindezidáig?

Csakis a Háttérhatalom lehet a hibás.

Más megoldás nincs.

Vesszen a Háttérhatalom!

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása