Forgókínpad

Forgókínpad

Trump jövője

2021. január 14. - Szele Tamás

Szóval, most mindenki azt hiszi, hogy elvitte az ördög tegnap este Donald John Trump elnököt, csak épp úgy vitte el, hogy itt hagyta, maximum a közösségi oldalakra nem teheti be a lábát, de elnök még. Körülbelül ennyi látszik a magyar átlagpolgár számára a tegnap este Washingtonban történtekből, ami azért jó, mert szokás szerint elszabadult az események szabad értelmezése a közbeszédben.

szavazas_aranya.jpg

Az igaz, hogy leginkább minálunk, máshol ugyanis értik, mi történt. Mármint, a legtöbben értik, Trump fanatikus híveit kivéve, akik még mindig nem értenek semmit, illetve amit értenek, azt rajtuk kívül meg más nem képes sem felfogni, sem elfogadni. Próbáljunk meg egy kis rendet rakni legalább a magyar fejekben, különben megint az várható, ami mindig: a jobboldali berkekben győz Trump, a nem jobboldali berkekben (óvatosan bánnék manapság a „baloldali” vagy „liberális” jelzőkkel) Trumpnak vége, és a két tábor majd jól átharapja egymás torkát verbálisan.

A valódi helyzet az, hogy Trump elnöknek tényleg vége van ugyan, csak az a nagyon nem mindegy, hogyan van őneki vége. Ő maga valószínűleg most sem fogja fel, mekkora a baj, az impeachment megszavazására csak annyit reagált, hogy kiadott egy nyilatkozatot az erőszak ellen, amiben szót sem ejtett a szavazásról és megtiltotta stábjának, hogy kifizessék legfőbb jogi képviselője, Rudy Giuliani ügyvédi honoráriumait, mert őt találja felelősnek a kialakult helyzetért. Ez esetben viszont már hivatkozott az impeachmentre. Annyit mondok, hogy bolond ember az, aki a tulajdon ügyvédjénél adósodik el, de – ő tudja, mit művel. Habár úgy tűnik: dehogy tudja.

Giuliani különben komoly szerepet kéne játsszon a további eseményekben, ugyanis még nagyon nincs vége a folyamatnak. Trump most maga alatt vágja a fát, hiszen az, hogy tegnap este a Képviselőház megszavazta az alkotmányos vádeljárást, még csak a procedúra első fele: a második menetben a Szenátus kétharmada is meg kell ezt szavazza, és majd az után lehet dönteni olyasmikről, hogy melyik vádat veszik tekintetbe és milyen súlyosnak ítélik az elnök tetteit. A Szenátus ülésére azonban csak 19-én kerülhet sor, minek következtében Trump ezt az elnöki ciklusát mégis kitölti a hivatalában, a következő hat napban tehát ajánlott az imádság és sűrű sóhaj, hogy ne üzenjen hadat senkinek vagy ne műveljen más okosságokat.

De a végső döntésnek súlya van, ugyanis könnyen járhat úgy, hogy eltiltják a közhivatalok viselésétől, megvonják tőle a volt elnököknek járó kedvezményeket és juttatásokat, de ha a vizsgálat – mert az is lesz – extrém dolgokat talál a mostani vádak kapcsán (azért emelem ki, mert van egy szekérderék régebbi vád is ellene), úgy lehet ebből jutalomüdülés is San Quentinben, rácsos ajtóval, rácsos ablakkal. Szóval, nem kéne ennyire félvállról venni a dolgot, ahogyan emberünk teszi.

És a vád súlyos, mi több, főbenjáró. Eljutott hozzám a tegnap megszavazott impeachment, az alkotmányos vádemelés eredeti szövege, abból idéznék saját fordításomban pár részletet:

HATÁROZAT

Donald John Trumpnak, az Egyesült Államok elnökének felelősségre vonásáról főbenjáró bűncselekmények és vétségek miatt.

Határozat született arról, hogy Donald John Trumpot, az Egyesült Államok elnökét súlyos bűncselekmények és vétségek miatt vonják felelősségre, és a következő vádemelésről szóló javaslatot állítjuk ki az Egyesült Államok Szenátusa számára:

A vádemelés szövegét az Amerikai Egyesült Államok képviselőháza állítja össze saját maga és az Amerikai Egyesült Államok népe nevében, Donald John Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke ellen, főbenjáró bűncselekmények és vétségek miatt, az ellene folytatott felelősségre vonási eljárás fenntartása és támogatása érdekében.

    1. CIKKELY: ZENDÜLÉS SZÍTÁSA

Az Alkotmány előírja, hogy a képviselőház „kizárólagos felelősséggel tartozik a vádemelésért”, és hogy az elnök ellen kizárólag „hazaárulás, megvesztegetés vagy más súlyos bűncselekmények és vétségek gyanúja miatt emelhetnek vádemelési indítványt”. Az alkotmány 14. módosításának 3. szakasza továbbá megtiltja, hogy bárki, aki „felkelést vagy lázadást folytatott” az Egyesült Államok ellen, bármilyen tisztséget betöltsön… az Egyesült Államok felségterületén”. Donald John Trump magatartását azon idő alatt tanúsította, míg az Egyesült Államok elnöke volt – így megsértette alkotmányos esküjét, mely szerint híven kell betöltenie az Egyesült Államok elnöki tisztségét, és lehetőségei szerint meg kell őrizze, védelmezze és oltalmazza az Egyesült Államok Alkotmányát, valamint megsértette alkotmányos kötelességét, hogy vigyázzon a törvények hű végrehajtására – Donald John Trump főbenjáró bűncselekményeket és vétségeket követett el az Egyesült Államok kormánya elleni erőszakos uszítás útján, mivel:

2021. január 6-án az Egyesült Államok Alkotmányának 12. módosítása alapján az Egyesült Államok alelnöke, a Képviselőház és a Szenátus az Egyesült Államok Capitoliumában ülésezett a kongresszus együttes ülésszakán az Elektori Kollégium szavazatait kiértékelendő. Az együttes ülést megelőző hónapokban Trump elnök többször is hamis nyilatkozatokat adott ki, amelyekben azt állította, hogy az elnökválasztás eredményei széleskörű csalásnak köszönhetőek, és azokat sem az amerikai állampolgárok nem fogadják el, sem pedig állami vagy szövetségi tisztviselők nem igazolják.

Röviddel az együttes ülésszak megkezdése előtt Trump elnök tömeghez intézett a washingtoni Ellipszisnél (A tömeggyűlés helyszínéül szolgáló washingtoni park – a ford.). Ott megismételte hamis állításait, melyek szerint „megnyertük ezeket a választásokat, és földcsuszamlásszerű győzelmet arattunk”. Szándékosan olyan kijelentéseket tett, amelyek kontextusukban törvénytelen fellépésre ösztönöztek és előreláthatóan erőszakot eredményeztek a későbbiekben a Capitoliumnál, például: „Ha nem harcoltok pokoli elszántsággal, akkor nem lesz hazátok”.

A Trump elnök által felbujtott, az általa megszólított tömeg tagjai, többek között annak érdekében, hogy beavatkozhassanak az együttes ülésszak ünnepélyes alkotmányos kötelezettségének elvégzésébe, melynek célja az volt, hogy igazolják a 2020-as elnökválasztás eredményeit, jogellenesen megsértették és megrongálták a Capitoliumot, megsebesítették és meggyilkolták a rendfenntartó személyzet tagjait, fenyegették a kongresszus tagjait, az alelnököt és a kongresszusi személyzetet, és más erőszakos, gyilkos, pusztító és lázadó cselekményekre ragadtatták magukat.”

Eddig a cselekmények, lássuk a következtetést:

Ily módon Trump elnök súlyosan veszélyeztette az Egyesült Államoknak és kormányzati intézményeinek biztonságát.

Fenyegette a demokratikus rendszer integritását, beleavatkozott a hatalom békés átmenetébe, és veszélybe sodorta a kormányzat egyenrangú ágait. Ezzel elárulta a belé, mint elnökbe vetett bizalmat, és nyilvánvaló sérelmet okozott az Egyesült Államok népének. Donald John Trump ezen magatartásával bebizonyította, hogy továbbra is veszélyt jelent a nemzetbiztonságra, a demokráciára és az Alkotmányra, ha hivatalában maradhat, és az önkormányzás elvével, valamint a jogállamiság rendjével súlyosan összeegyeztethetetlen módon jár el.

Donald John Trump esetében az ismertetett tények indokolják tehát felelősségre vonását és ellene eljárás kezdeményezését, tisztségéből való eltávolítását és eltiltását az Egyesült Államok bármely tiszteletre méltó, bizalmi jellegű vagy haszonélvezetet biztosító tisztségének betöltésétől és gyakorlásától.”

Akkor tehát lássuk. A tisztségből való eltávolításra adminisztratív és naptári okokból nem fog sor kerülni, de az utolsó bekezdés világosan megmondja: ha és amennyiben a Szenátus kétharmada is megszavazza ezt a vádemelést, úgy ő nem lehet sem képviselő, sem elnökjelölt négy év múlva! Ellenben, az említett felelősségre vonás és eljárás magával hozhat egyéb büntetéseket is, ha meg előveszik a többi csibészséget, amivel vádolják, adócsalástól le és fel hosszú a lista, hát elfelejtheti jó időre a golfozást, pedig az az egyetlen dolog a világon, ami érdekli. Csak azt cellában nem lehet művelni. Mondhatnám tipikusan szabadtéri sport.

De vajon megszavazzák-e?

Ez egy komoly kérdés, ugyanis a Szenátusban egyrészt republikánus a szenátorok többsége, másrészt emiatt a kétharmados többséghez nem kevesebb, mint tizenheten kéne átszavazzanak a demokratákhoz. Ami régebben elképzelhetetlen lett volna, de most, hogy Trump csőcseléket vezetett a Capitoliumra, akik, ha sikerrel járnak, nem kérdezték volna, ki a republikánus és ki a demokrata, hanem egyformán lincseltek volna minden képviselőt, sokaknak megváltozhatott a véleménye egyes kérdésekben. Az életveszély roppant jó hatással bír lenni az emberi felfogóképességre. A Szenátus republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell salamoni álláspontot képvisel: támogatja az impeachmentet, tehát meg is fogja szavazni azt, ámde semmiképp sem hagyja, hogy a szenátusi tárgyalás Biden eskütétele előtt induljon meg, és úgy nyilatkozott, hogy „nem szeretné, ha az eljárás megzavarná Biden elnök első száz hivatalban töltött napját”, vagyis elhúzódó procedúrára számíthatunk, melyet minden bizonnyal befolyásolnak majd az időközben lezajló események is.

Mert lesznek események. Azt biztosan tudjuk, hogy a Boogaloo Bois január 17-ére országos, minden állam fővárosára kiterjedő menetet szervez, elvileg a szabad fegyverviselés jogának védelmében, gyakorlatilag Trumpot támogatva, de az is kiderült, hogy sok helyen – Michiganben és Minnesotában mindenképp – meg kívánják támadni a középületeket, elsősorban az állami capitoliumokat, és komoly tűzharcra készülnek. A washingtoni Capitolium már most készül részint a 17-i menetre, részint Biden 20-án esedékes beiktatására, a Nemzeti Gárda egységei jelen pillanatban is az épületen belül vannak elszállásolva, ami nem hétköznapi jeleneteket produkál, a márványpadlón mindenhol katonák alszanak. A beiktatást körülbelül 25 ezer fő biztosítja majd, ugyanis az FBI adatai szerint további és mindenképpen fegyveres támadások várhatóak.

nemzeti_garda.jpg

Ha utcai harcok törnek ki, akkor elképzelhető, hogy a Szenátus tagjai sem lesznek elnézőek Trumppal, és azokért is felelősnek találják majd, szóval érthető, miért szólított fel az erőszak azonnali feladására: érez ő valami rosszat, veszélyeset a helyzetben. Ha reálisan nem is látja át, mert arra képtelen.

Mindent összevéve: egyelőre itt tartunk. Trump elnök még és az is lesz huszadikáig, azonban súlyos váddal illetik, ami Damoklész kardjaként függ a feje felett, és amennyiben a Szenátus meg is akasztja az impeachment folyamatát – ami azonban nem bizonyos, attól függ, mi történik 19-én és 20-án – az esetben is számolnia kell egy csomó ellene induló eljárással, csak azokat nem a január 6-i zavargások miatt fogják indítani, hanem más, apróbb vétségek okából. Akkor sokat kell majd bíróságra járjon, és jobban teszi, ha kifizeti Giulianit, mert aranyat ér majd, mint ügyvéd.

Ha azonban a Szenátus kétharmada megszavazza 19-én az impeachmentet, akkor sokkal nagyobb bajba kerül, és sem képviselő- sem elnökjelölt nem lehet többet belőle, de az sincs kizárva, hogy szabad ember se nagyon.

Szóval, elvitte őt már az ördög mindenképpen, most csak kimenője van a Pokolból.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása