Forgókínpad

Forgókínpad

Orbán, Putyin, gáz és tigrisek

2022. február 01. - Szele Tamás

Mivel Orbán Viktor és Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin jelen pillanatban is egymás társaságában vannak, kényes helyzetbe került a krónikás – kristálygömb nélkül nehéz lenne ugyanis megmondani, miről folyik most éppen a szó közöttük. Talán Langleyben tudják, de ők azt nekünk meg nem mondják, így míg meg nem kezdődik a nemzetközi sajtótájékoztató vagy ki nem adják a zárónyilatkozatot, csak spekulálni lehet.

orban_targyal_putyinnal.jpeg

Azt viszont tudjuk, hogy körülbelül mikor kezdődik, ugyanis Dmitrij Peszkov szóvivő elkottyantotta: igaz, nem Magyarországgal, hanem az Egyesült Államokkal kapcsolatban, de lássuk is a TASZSZ hírügynökség idevágó információit!

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem zárja ki, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök még kedden, az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel való találkozója után kifejti reakcióját az orosz biztonsági javaslatokra adott washingtoni válaszokra.

„Az újságírók ma kérdéseket fognak feltenni. Furcsa lenne, ha nem fordítanának figyelmet erre a kérdésre. Tehát feltételezhető, hogy így vagy úgy, de szóba kerül majd. De várjuk meg a sajtótájékoztatót” – mondta Peszkov újságíróknak.

Arra a kérdésre, hogy mikorra várható a sajtótájékoztató kezdete, a Kreml szóvivője azt mondta: „Négy vagy öt órakor, attól függően, hogy a tárgyalások hogyan alakulnak”.

Azt is elmondta, hogy a Kremlnek még nincs tudomása arról, hogy Moszkva mikorra készül el az orosz biztonsági javaslatokkal kapcsolatos washingtoni kezdeményezésekre adott válasszal. „Ez akkor fog megtörténni, amikor az elnök szükségesnek tartja. Nem tudok semmit sem mondani”.

Az Egyesült Államok és a NATO január 26-án adta át Moszkvának az orosz biztonsági javaslatokra adott írásbeli válaszait. Washington arra kérte Moszkvát, hogy ne hozza nyilvánosságra a dokumentumokat, de Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bejelentette a főbb rendelkezéseket. Nyilatkozataik szerint a Nyugat elutasította az általa kulcsfontosságúnak tartott engedményeket Oroszországnak, de felvázolta a további tárgyalási területeket.”

Csöppnyi úszók vagyunk tehát a hatalmas örvényekben, ahogy Vergilius írja Aeneas társairól, bár Aeneasnak nem kellett Moszkvában tárgyalnia, jártak ők Karthágóban, Szicíliában, Cumaeban, még az alvilágban is, csak épp Moszkvába nem vetődtek el. Mindenesetre Peszkovnak ebből az utalásából látható, mekkora a magyar becsület a Kremlben: nem túl nagy, hirdetőtáblának még jók leszünk, sokkal többre nem. Használtak már minket erre korábban is: 2015-ben például Putyin a magyar miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján szólította fel megadásra Debalceve város védőit, és még gúnyolódott is rajtuk, hogy traktorosok és bányászok, azaz civil felkelők kergetik el az ukrán hadsereget. Debalceve elesett, Ukrajna aznap veszítette el Donyecket, Putyin azonban elmulasztotta megemlíteni a traktorosok és bányászok mellett harcoló kis zöld emberkéket, akik az orosz haderő tagjai voltak. Különösen kínos volt, hogy ez Budapesten hangzott el, de hát nem lehet megtiltani az ilyen kedves vendégnek, hogy azt beszéljen, amit akar.

Egyszóval, ilyesmire már egészen biztosan számíthatunk ma. Ha lesz eredmény, míg ezeket a sorokat írom, be is számolok róla – fél szemmel lesem közben a moszkvai híreket, Peszkov ottani délben azt mondta, négy-öt órányi tárgyalásra számít, most meg ott 15 óra 15 perc van – tehát látok esélyt arra, hogy kiderüljön valami kézzelfogható eredmény is.

Ha én most kormánypárti volnék, azt emelném ki, hogy hej, mennyivel fontosabb lett Budapest Washingtonnál, mert nekik csak akkor üzennek, ha előtte már beszéltek velünk, csak hát nem vagyok kormánypárti és világosan látom: ez nem a mi felmagasztalásunk, hanem az Egyesült Államok megsértése, lekicsinylése, persze csak a diplomáciai gesztusok szintjén.

Addig nézzünk körül, mi újság a TASZSZ-nál,
mik a fontosnak talált hírek Moszkvában.

  • Ornella Muti orosz állampolgárságért folyamodott, és erősen panaszkodik, hogy ezt gátolja az olasz bürokrácia. Kívánjuk neki, hogy tapasztalja meg ennek az orosz változatát is, mindjárt nem fog panaszkodni.

  • Az amuri (szibériai) tigrispopuláció Oroszország távol-keleti részén az elmúlt tíz évben 15%-kal nőtt, és a tendencia folyamatosan emelkedő. A ragadozó élőhelye is bővült – közölte kedden Irina Makanova, a természeti erőforrások és környezetvédelem minisztériuma természetvédelmi területek állami politikájáért és ellenőrzéséért felelős osztályának igazgatója. A 2019-es megfigyelési adatok szerint a tigrisállományt 580 példányra becsülik. Várhatóan 2022-re (az év végére – TASZSZ) teljesülnek a kijelölt feladatok, hogy a ragadozók felnőtt egyedeinek száma 500 példányra emelkedjen. Tessék? 580-ról 500-ra? Emelkedjen? Ne tessék panaszkodni az orosz fekete humorra, virágkorát éli!

  • A helyzet Burkina Fasóban továbbra is stabil – közölte a TASZSZ-szal az elefántcsontparti és burkinai orosz nagykövetség. A Burkina–24 hírportál hétfőn arról számolt be, hogy a zendülő katonaság vezetőjét, Paul-Henri Sandaogo Damiba alezredest nyilvánították az ország elnökévé. Fontos hír, sorsdöntő pillanatban.

  • Oroszország nem követeli, hogy Bulgária kilépjen a NATO-ból, mondta Eleonora Mitrofanova, Oroszország bulgáriai nagykövete A diplomata pontosította, hogy Moszkva NATO-hoz intézett követelése a szövetséghez 1997 után csatlakozott országok területén állomásozó katonai kontingens, bázisok és stratégiai fegyverek kivonását jelenti. Figyeljünk csak egy kicsit, ez fontos! „Nem merül fel az a kérdés, hogy az 1997 után csatlakozott országok kiváljanak a NATO-ból. Az 1997 óta a területükön állomásozó katonai kontingens, a bázisok és a stratégiai fegyverek kivonásáról van szó. És jelenleg egyáltalán nem beszélünk Bulgáriáról, hiszen jelenleg sem bázisok, sem stratégiai támadó fegyverzet nincs náluk, bár ez bizonyos mértékig érinti Romániát. Elvi hozzáállásról beszélünk, bizonyos katonai kontingensről, stratégiai fegyverzetről és a területen elhelyezett bázisokról. Bulgáriában semmi ilyesmiről nincs szó.” Aki magától levetkőzik pucérra, azt állítólag nem bántják, de majd eldöntik, mi legyen vele: aki nem, az magára vessen.

És megjöttek az első hírek az Orbán-Putyin tárgyalásról!

Mármint a TASZSZ-tól, magyarul még ne is tessék keresni. Nem bajnokai az igazmondásnak, de legalább gyorsak. Akkor lássuk!

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden azt mondta, hogy az Orbán Viktor vezette magyar kormány sokat tett az orosz–magyar kapcsolatok fejlesztéséért, és Moszkva reméli, hogy az együttműködés folytatódik.

„Ilyen alkalmakkor, amikor partnereink hamarosan választásokat tartanak, azt szoktuk mondani, hogy bármelyik kormányt választják is meg, együtt fogunk működni vele” – mondta Putyin az Orbánnal folytatott találkozón. „De meg kell említenem, hogy az önök munkája Oroszországgal kapcsolatban sok eredményt hozott a magyar nép és Oroszország érdekében. Remélem, hogy ez a közös munka folytatódik” – folytatta.

A magyar miniszterelnök azt mondta, nem tervezi, hogy távozik. „Áprilisban választások lesznek. Indulni fogok és nyerek is” – mondta. „Ezért ésszerű feltételezés, hogy még sokáig együtt fogunk működni”.

Orbán elmondta, hogy 13 évvel ezelőtt találkozott először Putyinnal. „Az nagyon sok idő” – mondta. „Gyakorlatilag mindenki, aki korábban kollégám volt egy uniós ország vezetésében, már elhagyta hivatalát. Úgy néz ki, hogy nekünk van a legtöbb közös emlékünk Oroszország és az EU közös múltjáról” – folytatta.”

A következő hír:

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Kremlben Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén biztosította őt az országába irányuló orosz gázszállítások stabilitásáról.

A Gazprom tavaly két hosszú távú szerződést írt alá az oroszországi földgázszállításról Magyarországra 2036-ig, így az ellátások stabilitása biztosított” – mondta Putyin. Az is fontos, hogy ma Magyarország ötször olcsóbban vásárolja az orosz gázt, mint az európai piaci ár.

A Gazprom 2021. október 1-jén kezdte meg a gázszállításokat Magyarországra a szeptember 27-én aláírt hosszú távú szerződés alapján, a Balkán Áramlat gázvezetéken (a Török Áramlat meghosszabbítása) és a délkelet-európai vezetékeken keresztül.

Emlékeztetett arra, hogy a két ország közötti együttműködés folytatódik a nagy projektek keretében, nevezetesen a Paks 2 atomerőmű-projekt közös munkájában.

Az energetika egésze nagy szerepet játszik az együttműködésünkben” – mondta Putyin.

Megemlítette továbbá Oroszország és Magyarország együttműködését a gépgyártás területén, különös tekintettel az Egyiptomnak szánt vasúti kocsik szállítására vonatkozó közös szerződésre.

Összességében a helyzet e tekintetben véleményem szerint elég kielégítően alakul” – zárta szavait Putyin.”

Az MTI még hozzáteszi:

Ukrajnával kapcsolatban Orbán Viktor azt hangoztatta, hogy a látogatása „békemisszió” is, az Európai Unió részéről „készen állunk egy ésszerű megállapodásra”, az EU egyetlen vezetője sem akar háborút.
Putyin emlékeztetett arra, hogy „a nemzetközi biztonság tekintetében Moszkva elküldte javaslatait a NATO-nak és az Egyesült Államoknak is.”

Ez viszont a TASZSZ szerint így hangzott el:

Nagyon fontos lenne számomra, hogy véleményt cseréljek önnel a biztonsági szféra jelenlegi helyzetéről. Szívesen tájékoztatom Önöket arról, hogyan alakul ez a folyamat”.

Hogyne, csak a véleményünk egyezzen meg az övével. Van egy fogadásom rá, hogy meg fog egyezni. Akkor összegezzük, amit eddig tudunk – felhívnám a figyelmet arra, hogy ez még nem a sajtótájékoztató (arról esetleg holnap írok) ez csak a zárókommüniké. Tehát, mit tudunk?

  • Putyin Orbánt támogatja a magyar választásokon, de ha elszemtelenedik, támogathat ő mást is, szóval ügyeljen a viselkedésére.

  • Gázt továbbra is kapunk, hogy többet-e, azt majd meglátják, eldöntik.

  • Paks 2 meg kell épüljön, ha az Ég a Földdel egybeszakad is, most már nincs kecmec, nincs időhúzás!

  • Az egyiptomi vagonüzletet is teljesítenünk kell, vagy hét rossz lesz nekünk.

  • Még mindig nincs kizárva, hogy az orosz-euroatlanti tárgyalásokon mi leszünk az a postás, akit mindenki megutál ezért a szerepért. Ugyanis Putyin most még nem fejtette ki az álláspontját, de megígérte, hogy majd kifejti szívesen, ha lesz – és nekünk fejti ki. Velünk üzen.

Itt tartunk most, nemsokára jön a sajtótájékoztató. De arról már csak holnap írok.

A helyzet minden, csak nem rózsás.

Híradásainkat folytatjuk.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása