Forgókínpad

Forgókínpad

Fejlemények, titkos jelek, listák

2022. február 23. - Szele Tamás

Sok minden történt tegnap óta Oroszországgal és Ukrajnával kapcsolatban és sokkal okosabbak ugyan nem lettünk, de valamennyivel talán mégis. A remények szertefoszlottak, kiderült, Putyin hogyan értelmezi a szakadár köztársaságok határait, bevezettek jó néhány szankciót Oroszhon ellen és még többet fognak, Ukrajnában viszont a rendkívüli állapotot vezették be.

z2.jpg

Kezdjük azzal, hogy miért esett kútba a békének még a halvány reménye is. Tegnap elég bőven kitértem arra, hogy ha az orosz hadsereg és a helyi milíciák megmaradnak a volt szakadár népköztársaságok területén, elképzelhető egy „forró béke”, hiszen Kijev úgysem gyakorolhatta a hatalmat ezekben az államocskákban már nagyon hosszú ideje, és nem is volna sok értelme, hogy harcoljon az elfoglalásukért (illetve, belpolitikai értelme volna csupán, ugyanis a következő választásokon sok szavazó támogatná azt, aki „nemzeti” alapon akarná megostromolni őket). De a gyakorlatban azért Donyeckért csak a donyeckiek, Luhanszkért csak a luhanszkiak lennének hajlandóak meghalni. Ámde ha Moszkva a kikiáltásuk idején érvényes tájegységi megyehatárok szerint ismerte el őket, ez Ukrajna mostani területének megcsonkításával járna – gyakorlatilag mindkét népköztársaság a területének körülbelül másfél-kétszeresét követeli az ukrán államtól ilyen alapon – és ebbe Kijev soha, de soha nem egyezne bele.

Ha pedig Kijev és Moszkva között fegyveres konfliktus alakul ki, akkor a világ többi része sem ússza meg anélkül, hogy belesodródjon: amennyiben Putyin elfoglalja Ukrajnát, uniós és NATO-tagállamokkal lesz határos az Orosz Föderáció és elkerülhetetlenné válik a világméretű fegyveres konfliktus. Már amennyiben nem lépnek ki az érintett államok (például Magyarország, Románia, Lengyelország) a NATO-ból és nem küldenek haza területükről minden NAT-alakulatot és fegyverzetet. Aztán, ha az orosz haderő ezekbe is bevonulna netán már Németország lefegyverzését is követelhetné a putyini doktrínák alapján. Tehát nem provinciális kérdés, hanem a világ sorsát dönti el az az apróság, hogy hol húzódik Donyeck és Luhanszk határa Moszkva szerint.

Ez tegnap kiderült. Ugyanis tegnap volt (tulajdonképpen ma lenne a naptár szerint, csak előrehozták) az Orosz Föderációban az Anyaföld Védelmezőinek Napja, magyarul a Hadsereg Napja. Putyin hosszú, fenyegetőzéstől sem mentes beszédet tartott ebből az alkalomból, melyet máshol már részletesen elemeztem, majd az Állami Duma engedélyét kérte a hadsereg külföldi bevetésére, melyet röpke húsz perc alatt meg is kapott. Erről az eseménysorozatról a Meduza.io beszámolóját idézném:

A Föderációs Tanács engedélyezte az orosz fegyveres erők bevetését az önjelölt köztársaságok területén. A parlament felsőházának elnöke, Valentina Matvijenko azt mondta, hogy a döntés célja a donbászi béke megteremtése és a civilek bombázásának megakadályozása. „Feltételezzük, hogy ez egy békefenntartó erő lesz” – mondta. António Guterres ENSZ-főtitkár elutasította, hogy az orosz hadsereg Donbásszba való bevonulását békefenntartó missziónak tekintse.

Putyin azt mondta, hogy az orosz csapatok nem feltétlenül „most azonnal” fognak bevonulni a DNK-ba és az LNK-ba. „Nem azt mondtam, hogy a csapatok azonnal odamennek, miután itt találkoztunk önökkel – ez az első dolog. A második dolog az, hogy egyáltalán nem lehet megjósolni a lehetséges akciók konkrét körvonalait, ez a konkrét helyzettől függ, amely a helyszínen alakul ki, ahogy mondani szokták” – mondta az orosz elnök február 22-én este újságíróknak,

Oroszország elismeri a DNK-t és az LNK-t Ukrajna donyecki és luhanszki régiójának határain belül (ezt Putyin jelentette ki; pontosítása előtt az orosz hatóságok nem adtak közvetlen választ erre a kérdésre). Mindkét köztársaság „alkotmánya” kimondja, hogy határaik megegyeznek a donyecki és luhanszki területek határaival. Valójában azonban nem ez a helyzet: a DNK és az LNK hatóságai a régiók területének körülbelül egyharmadát ellenőrzik, míg további kétharmaduk Kijevnek van alárendelve. Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője, Denisz Pusilin február 22-én azt mondta, hogy a határok kérdése „bonyolult”, és hogy azt „később” rendezni fogják.” (Meduza.io)

Akkor tehát a határok kérdése eldőlt, éspedig a lehető legrosszabb irányba. Ebből már mindenképpen háború lesz, de abban Putyin igazat mondott, hogy nem feltétlenül most és/vagy azonnal fognak bevonulni az orosz fegyveres erők a donbásszi népköztársaságokba: a legnagyobb részük már ott is van. A többi meg úton, valóságos rejtjelfejtés zajlik a világhálón, ugyanis senki sem érti, mit akar jelenteni egyes orosz páncélosokon a négyszögbe zárt „Z” betű, másokon a kör vagy a háromszög (ezek felfestett jelzések). Kering olyan elmélet, ami szerint a betű jelentése „Z, mint Zelenszkij”, vagy „Z, mint Zapad (Nyugat)” esetleg „Zorro”, csak azt felejtették el a szerzőik, hogy az oroszok cirill betűkkel írnak, és abban az ábécében ez maximum egy hanyatt esett „i” betű lenne. Katonai szakértő ismerőseim sokkal egyszerűbb megfejtést sejtenek: a különböző magasabb egységek megkülönböztető jelzéseit látjuk, és még egy oka lehet annak, hogy ilyen hatalmas, jól látható, fehér jeleket használnak: az orosz és ukrán fegyveres erők kilencven százalékban azonos típusú, régi szovjet harcjárművekkel vannak felszerelve, az oroszok talán így akarják megkímélni a csapásmérő egységeiket harc közben a baráti tűztől. Viszont nem mindegyik orosz jármű van kipingálva, szóval a csoda tudja... ellenben egészen rémítő mennyiségű orosz haderő áramlik a donbásszi területre, az alábbi videón jól látható egy fehér háromszög-jelzést viselő páncélos oszlop vonulása:

 Vannak harcok? Bizony, vannak. Itt mutatnám be az EBESZ speciális megfigyelő-monitorozó misszójának (SMM) tegnap esti jelentését:

A donyecki régióban az SMM 703 tűzszünet-sértést, köztük 332 robbanást regisztrált. Az előző 24 órában 579 tűzszünet-sértést regisztrált a régióban.

A luhanszki régióban a misszió 1224 tűzszünet-sértést regisztrált, köztük 1149 robbanást. Az előző 24 órában 333 tűzszünet-sértést regisztrált a régióban.

Az SMM nyomon követte a kormány ellenőrzése alatt álló Novohnativkában négy lakott ingatlanban, valamint a Donyecki területen, a kormány ellenőrzése alatt álló Marinkában egy gyermeknevelési központban okozott károkról szóló jelentéseket.

A misszió folytatta a Sztanickij Luhanszka, Zolote és Petrivske melletti kivonulási területek megfigyelését. A tűzszünet megsértését (beleértve a robbanásokat is) a Sztanickij Luhanszka és Zolote melletti kivonulási területek közelében, valamint a Sztanickij Luhanszka és Petrivske melletti kivonulási területeken belül, valamint a közelmúltban keletkezettnek ítélt kráterek megfigyelését rögzítette.

Az SMM figyelemmel kísérte a kritikus polgári infrastruktúra működését.

A misszió folytatta a civilek helyzetének nyomon követését, többek között a donyecki és luhanszki területeken lévő négy be- és kilépési ellenőrző ponton és a fegyveres alakulat három megfelelő ellenőrző pontján.

Az SMM megfigyelte az Orosz Föderációval közös határátkelőhelyet Harkiv régióban.

A misszió gyülekezéseket regisztrált Ivano-Frankivszkban és Odesszában.

Az SMM mozgási szabadságát továbbra is korlátozták, többek között a donyecki és luhanszki régiókban lévő fegyveres alakulat ellenőrző pontjainál. A misszió pilóta nélküli légi járművei ismét GPS-jelzavarral találkoztak, amelyet valószínűsíthetően zavarás okozott.”

Ez bizony háború a javából és érdekes módon a megfigyelt károk többsége ukrán oldalon esett most.  

Ilyen körülmények között nem is csoda, hogy Zelenszkij elnök és az ukrán biztonsági tanács főtitkára, Olekszij Danyilov elrendelték a rendkívüli állapotot és a mozgósítást. Illetve, csak a tartalékosokat mozgósítják, 18 és 61 év között, és közülük is csak a férfiakat – ez körülbelül 900 ezer katonát jelent Kijevnek, de halkan megjegyezném, hogy ugyanennyi éhes szájat is, amit etetni kell, ugyanennyi egyenruhát, fegyvert, lőszert, szóval vannak anyagi hátrányai is a lépésnek. De az önkéntesek is szép számmal jelentkeznek, sőt, akadnak közöttük hatvan-hetven éves hölgyek is. Az ukrán hadsereg most mindenki jelentkezését elfogadja, de azért ha javasolhatnám, a bábuskákat ne az első vonalba küldjék.

Oroszország elkezdte evakuálni diplomatáit az ukrán területen lévő külképviseleteiből, ennek kapcsán a Liveuamap megjegyzi, hogy úgy a kijevi, mint az odesszai orosz képviselet fölött sűrű füstöt észleltek: égeti az iratokat távozás előtt a személyzet.

A számos szankció közül most az Európai Unió tiltólistáját részletezném, mert egészen impozáns a névsor. Aki ezen szerepel, annak befagyasztják az uniós államokban lévő vagyonát és beutazási tilalmat rendelnek el vele szemben, tehát eléggé kellemetlen helyzetbe kerül. De kik szerepelnek a névsorban?

Először is az Állami Duma 350 képviselője (akik megszavazták a népköztársaságok elismerését). Aztán az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu, Anton Vaino, Putyin vezérkari főnöke, Igor Oszipov, a Fekete-tengeri Flotta főparancsnoka és Szergej Szurovikin, az orosz légierő főparancsnoka. A HVG tudomása szerint ide tartozik még Dmitrij Grigorenko miniszterelnök-helyettes, az állami tulajdonú VTB bank elnöke, valamint Igor Suvalov, az orosz állami fejlesztési bank, a VEB elnöke, Jevgenyij Prigozsin, minden orosz trollok atyja, az olginói Internetkutató Intézet alapítója, a Wagner zsoldoscsoport finanszírozója, „Putyin séfje”. Nem maradtak ki a propagandisták sem: tiltólistára került Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szabad szájú szóvivője (aki minden nap képes volt botrányosan nyilatkozni diplomáciai ügyekről), Margarita Szimonyan, a Russia Today vezetője és Vlagyimir Szolovjov, a Russia One csatorna Kreml-barát műsorvezetője is.

Szóval egész díszes társaság gyűlt így egybe, velük nem fogunk egyhamar találkozni Budapesten sem, hiszen mi még uniós tagállam vagyunk.

Még? Igen, és azok is maradunk: a magyar külpolitika belátta a belátni valókat, és ellenvetés nélkül csatlakozott az Európai Unió álláspontjához. Ellenvetés és, ami ennél több, vétó nélkül, tehát kezd lekopni rólunk a vétólakájok libériája. Szíijjártó Péter megtagadta volna önmagát, ha nincs ehhez is pár rossz szava, itt mutatnám be a nyilatkozatát:

Magyarország álláspontja egyértelmű: támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi integritását, mint ahogy mindig is tettük, és nem bontjuk meg az európai egységet a válasz tekintetében sem, mint ahogy sohasem tettük. Sajnos ebben a tekintetben a nyugati média nem jobb, mint a keleti. Mind a nyugati, mind a keleti médiában álhírek és hazugságok jelentek meg Magyarország álláspontjával kapcsolatban a tegnapi nap folyamán.”

A „sohasem tettük” szavaknál arcbőre kiállta a legkomolyabb vastagsági próbát is, ezek után bármikor fel lehet őt venni vízilónak, nem vall szégyent (Szégyent? Ismeri ő ezt a szót?), de az üdítő meglepetésként hatott, hogy felfedezte: a keleti médiában is előfordulnak álhírek. Nahát, ki gondolta volna...

Egyelőre itt tartunk most, egy véres háború kitörése előtt pár pillanattal.

Híradásainkat folytatjuk.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása