Forgókínpad

Forgókínpad

Putyin különös kommunizmusa

2022. március 05. - Szele Tamás

Én, kérem, tegnap este még tényleg azt hittem, hogy hülyéskedek. Azon merengtem ugyanis az egész napi munka után – természetesen az orosz és ukrán helyzettel kellett foglalkoznom – hogy Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin micsoda politikai óriás, ugyanis alig kilenc napja látott neki a Szovjetunió újjáteremtésének és már majdnem készen is van vele.

putyin_marcius_5_b.png

De csak majdnem, vannak még bizonyos diplomáciai-területi-katonapolitikai problémák a nyugati, dekadens burzsoázia sehogyan sem akar belenyugodni a már nem is olyan fiatal szovjet állam újjászületésébe – hanem országon belül, a gazdaságban, belpolitikában tökéletesen szovjetek az állapotok. Lássuk, mi van, mi nincs.

Van:

  • Sorban állás

  • Áruhiány

  • Devizahiány

  • Az országot törvényesen elhagyni szinte lehetetlen

  • A nyugati vagy vegyes tulajdonú cégeket nagyjából államosítják (orosz tulajdonba kényszerítik vagy csődeljárás indul ellenük)

  • Megnyerhetetlen, igazságtalan de nagyon véres háború

  • Nyolc-tízezer politikai fogoly

  • Betiltotta vagy elnémította a maradék független sajtót

  • általános nyomor

  • rohamosan csökkenő életszínvonal

Nincs:

  • Szokol rádió

  • Szaratov hűtőszekrény

  • Rakéta porszívó

  • ezerötös Lada

  • Sznyegurocska

  • szociális háló

  • rockkoncertek és -fesztiválok (minden fellépő lemondta a fellépést)

  • működő, produktív ipar

Azt mondanám, bátyuska, álljunk meg itt. Ez már teljesen úgy néz ki, mint a Szovjetunió, ezt már nincs értelme tovább fejleszteni.

Vlagyimir Vlagyimirovics feltámasztotta a létező szocializmust, mely nem működik – mint tudjuk, a működő szocializmus meg nem létezik (Groucho Marx összes művei, pótkötet). Ha ezt még tovább fokozza, kikel Vlagyimir Iljics a mauzóleumból, kihányja a bitument, és elindul Svájcba vagy Finnországba.

Ez az ember alig több, mint egy hét alatt visszaállította a Szovjetuniót, erre nem mindenki képes. Ha így folytatja, feltámasztja a Vörös Október szellemét is.

Na, azt még megnézem magamnak.

Addig is, 43 és feles lábbal 39-es, GUM-áruházból származó csizmát cserélek bármire.

Búvárszivattyúk kíméljenek.

Mármost tegnap este eddig jutottam, röhögtünk egyet a dolgon az ismerőseimmel és azt hittem, ennyi volt. Hanem ma nézem Vlagyimir Valgyimirovics első komolyabb nyilvános megszólalását az orosz légitársaságok női repülőszemélyzeteivel tartott találkozón, amit a Moszkvához nagyon közeli Khimkiben tartottak.

A hölgyek – pilótanők, utaskísérők – szépek, csinosak, illetve amelyikük nem, az tekintélyes, mosolyognak, mikor kell, bár a tekintetük nem kicsit rémült, de tudják, hogy nekik most a biodíszlet és az alákérdező szerepe jutott, nem kizárt, hogy megússzák Szibériát, ha nem történik semmi rendkívüli, Putyin is majdnem barátságosan viselkedik, ülnek a hosszú asztal mellett – igen ám, de nem egymástól harminc méterre, szóval akkor az orosz elnök mégsem a koronavírustól fél, a hölgyeket azért hajlandó közel engedni magához – mondja a rögeszméit a háború kapcsán, nem enged belőlük, ez még rendben van.

Hanem egyszer csak a gazdaság ügyeire tér. És feláll a szőr a hátamon attól, amit hallok, de írja a TASZSZ is, nem én őrültem meg:

MOSZKVA, március 5. /TASZSZ/. Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatta a gazdasági bűncselekmények miatti büntetőjogi felelősségre vonás mellőzésének gondolatát, különösen, ha a károkat megtérítik.

Az államfő szombaton az orosz légitársaságok női repülőszemélyzeteivel tartott találkozón elmondta, hogy az orosz kormány a gazdaságot támogató intézkedések bővítésén dolgozik, beleértve a vállalkozói tevékenységekre vonatkozó különböző korlátozások feloldását és a büntetőjog liberalizálását.

Például úgy vélem, támogatom, elvileg már született is ilyen döntés, hogy az embereket meg kell kímélni a gazdasági bűncselekmények miatt fenyegető büntetőjogi felelősségre vonástól, annál is inkább, ha a károkat megtérítik” – mondta Putyin.

Az adóügyi jogsértésekről is beszélt. „Ami az adóbűncselekményeket illeti, igen, természetesen a szabálysértések elfogadhatatlanok. Abban azonban egyetértettünk, hogy ebben az esetben büntetőeljárást csak az adószolgálat anyagai alapján lehet indítani. Ezt biztosan meg fogjuk tenni, ezt az utat fogjuk járni” – hangsúlyozta az elnök.

Szerinte az üzleti életben részt vevő emberek számára „ez rendkívül fontos. Őszintén szólva, az üzleti élet képviselői már régóta tesznek fel hasonló kérdéseket. Úgyhogy úgy gondolom, mostani üzenetemet meg fogják hallani és ennek megfelelően értékelni fogják” – zárta az államfő.

Véleménye szerint Oroszországnak a jelenlegi helyzetre válaszul a vállalkozások számára maximális gazdasági szabadságra van szüksége. „Úgy vélem, hogy a mostani körülmények között csak egyetlen megoldás létezhet: az üzleti életet folytató emberek maximális gazdasági szabadsága” – zárta Putyin.”

Hohó, elvtársak, ez már nem is Szovjetunió lesz, hanem egyenesen Kánaán! Ezek szerint rövidesen szabad lesz csalni, hazudni, rabolni, csak rajt’ ne fogjanak, illetve ha mégis rajtakapnak, legfeljebb meg kell téríteni az okozott kárt, és sikkaszthat az ember tovább. Hej, galambocskáim, ez lesz csak az arany élet, igazi blatnojnak való! Azt még délelőtt láttam, hogy előkészületben van egy törvény, már a Duma előtt is jár, ami semmissé tenné a számítástechnikai területen érvényes szerzői jogokat, tehát szabad lesz majd Oroszhonban kalózkodni is, de akkor még azt hittem, azért törik ebben a fejüket, mert a Microsoft is kivonul az orosz piacról, és helyből nem tudnak saját Windowst (Виндовс-t) fejleszteni. De ezek szerint más a helyzet, szabad a vásár mindenben, akkora lesz ott a pénzügy-vállalkozói de főleg bűnözői szabadság, mint sehol máshol.

Persze, beszélt egyébről is, mondta például azt is, hogy nem fogják bevezetni a hadiállapotot, mert ahhoz az kéne, hogy egy idegen hatalom betörjön az ország területére, és egyelőre erről nincs szó (persze, mert a fordítottjáról van szó, ők törtek be egy másik országba), olyant is szólt, hogy

a nyugati gazdasági szankciók szinte felérnek egy hadüzenettel, de annak a szintjét még nem érték el”

szidta a NATO-t, a Nyugatot, az ukránokat, de akkor sem tudok szabadulni a csodás víziótól, amit elém tárt: a Nagy Oroszország ragyogó képétől, ahol vannak ugyan gondok, elvtársak, semmi sem tökéletes, de – lopni, csalni, sikkasztani szabad! És mindenki teheti, képességei szerint.

Ez már nem Szovjetunió, ez már sokkal több annál.

Főleg, ha arra gondolunk, hogy annyi ügyes ember között, akik összesimlizik a pénzüket ugyan (meg mindenki másét is), de ki nem vihetik az országból a szankciók miatt, a hétköznapi polgárok számára ebben a versenyben hamarosan megszűnik a pénz, mint fizetőeszköz, mert mind a csibészeknél lesz, felhalmozva.

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin nem csak újrateremtette napok alatt a Szovjetuniót, de már a kommunizmus megteremtésén munkálkodik, ezt a „Nagy Ugrást” csinálják utána a kínaiak!

Új államforma született.

A neve: kriminálkommunizmus.

Rövidesen be is vezetik.

Híradásainkat folytatjuk.

Szele Tamás

süti beállítások módosítása