Forgókínpad

Forgókínpad

Offenzíva vagy sem?

2023. május 13. - Szele Tamás

Az elmúlt napok állandóan feltett kérdése, hogy „zajlik már az ukrán offenzíva?” Kérdezték már tőlem mindenfelé, és becsületesen meg kellett mondanom: fogalmam sincs. Szerintem még nem tartunk ott, de lévén, hogy magából a hivatalos orosz sajtóból is olyan híresztelések érkeznek, miszerint dehogynem, ez már az, senkit sem hibáztatok, ha tanácstalan.

ukrajna_csata_majus_13.jpg

Súlyosbítja a helyzetet, hogy a frontról egymásnak ellentmondó hírek érkeznek, melyeket már nem csak a hivatalos propaganda-álláspontok befolyásolnak, hanem Prigozsin utóbbi időben egyre hisztérikusabb viselkedése, Kadirov helyezkedése, Sojgu és Geraszimov intrikái, szóval nehéz kiigazodni. Ez a zavaros helyzet teret ad mindenki számára, hogy a neki tetsző módon értelmezze a híreket – vagy amit épp elhisz – és tagadhatatlan, hogy az egyszerű szimpátia egyik vagy másik oldal iránt sok médiumot befolyásol. Nincs is annál szimplább munkamódszer, mint elkiáltani magunkat: „Győznek a mieink!”, ráadásul növeli az olvasottságot is, csak olyan ez a mostani háború, hogy bárki, bármikor visszakérdezhet: „De ha győznek, miért hátrálnak?” – legalábbis a Kreml-barát oldalon, ugyanakkor Ukrajna hívei sem állíthatják, hogy mindent elsöprő hadműveletek zajlanak jelenleg.

Az viszont tény, hogy az orosz hadsereg most összesen két helyen képes diadalmaskodni: a moszkvai és a budapesti kormánysajtóban. Ott folyamatosan győznek, a harcmezőn kevésbé – érthetetlen. Sőt, Budapesten jobban állnak, mint Moszkvában, ugyanis az orosz média már kissé aggodalmas, míg minálunk nincs tétje a propagandisták hazudozásának, csak nyerni tudnak rajta, ember nem fogja számon kérni rajtuk az álhíreket és sosemvolt győzelmeket.

Jó, de minket a tények érdekelnek, nem az, hogy kinek melyik fél rokonszenves és miért. (Bár mondjuk megnézném azt a magyar kormánypárti sajtómunkást, akinek Prigozsin a kökény szeme és tűzről pattant természete miatt tetszik). Minket a tények érdekelnek, nincs mese: mint utóbbi időben néhányszor, most is igyekszem pillanatképet adni a frontról, a jelenleg zajló harcokról, aztán döntsön mindenki magának, mi történik ott szerinte. A jelentés az ISW tegnap este lezárt összefoglalója alapján készült. Akkor lássunk is neki – vigyázat, hosszú lesz.

Az ukrán erők május 12-től Bahmuttól északnyugatra helyi ellentámadásokban szereztek előnyöket. A május 12-én közzétett geolokációs felvételeken az orosz erők ukrán tüzérségi tűz elől menekülnek a Berhivszke víztározó déli partján, mintegy 4 km-re északnyugatra Bahmuttól. Ez a felvétel vizuálisan megerősíti több orosz milblogger állítását, miszerint az ukrán erők előnyre tettek szert Bahmuttól északnyugatra, a Bohdanivka és Berhivka közötti területen. Egy orosz milblogger azt állította, hogy a 200. Különleges Motorizált Lövészdandár (14. hadtest, Északi Flotta) elemei elvesztették állásaikat a Hrihorivka és Dubovo-Vasziljivka közötti területen (kb. 6 km-re északnyugatra Bakhmut-tól). Több orosz forrás is figyelmeztetett, hogy az ukrán alakulatok megpróbálhatják bekeríteni a Wagner-csoportot Bahmuton belül. Jevgenyij Priogozsin, a Wagner-csoport finanszírozója hangsúlyozta, hogy az ukrán erők közelednek Berhivka felé, és azt állította, hogy Ukrajna jelenleg Bahmut északnyugati városhatárától 500 m-en belül állásokat tart fenn. Orosz milbloggerek emellett arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok ellentámadást indítanak Hromove (Bahmuttól 3 km-re nyugatra), Bohdanivka (Bahmuttól 6 km-re északnyugatra) és Klicsijivka (Bahmuttól 6 km-re délnyugatra) felé Egy orosz milblogger azt állította, hogy a helyzet Bahmut-tól délnyugatra, Majorszk közelében stabilizálódott az 1. Donyecki Népköztársasági Hadtest állásai elleni ukrán támadásokat követően. Az orosz védelmi minisztérium visszautasította más orosz források állításait az ukrán előrenyomulásról, és ehelyett azt állította, hogy a 4. Különleges Motorizált Lövészdandár (Luhanszki Népköztársaság) és a 200. Különleges Motorizált Lövészdandár (14. hadtest, Északi Flotta) elemei visszavertek minden támadást Berhivka térségében „figyelembe véve a Berhivszke víztározó kedvező körülményeit”.

Az orosz milbloggerek és más prominens hangok a háborúpárti információs térben továbbra is különböző mértékű óvatossággal és aggodalommal reagálnak a közelmúltbeli ukrán ellentámadásokra. Sok milblogger azt állította, hogy a Bahmut körüli ukrán tevékenység a várható tavaszi ellentámadás hivatalos kezdetét jelzi, és arról spekuláltak, hogy hol várható Ukrajna fő erőfeszítése. Több prominens orosz hang azonban óvatosságra és visszafogottságra intett az ellentámadásra adott válaszlépésekkel kapcsolatban, azt sugallva, hogy egyes milbloggerek bizonyos tanulságok alkalmazása mellett érvelnek, amelyeket az ukrán sikeres harkivi és herszoni ellentámadások során az információs tér összeomlásából vontak le. Néhány milblogger arra figyelmeztetett, hogy az ukrán sikerről szóló jelentések szándékos ukrán kísérletet jelenthetnek a pánik keltésére. Egy másik milblogger óva intett attól, hogy minden olyan jelentést, amely szerint az ukrán tevékenység „pszichológiai művelet”, névértéken fogadjunk el, és aggodalmát fejezte ki az ellentámadásokra adott orosz propagandaválaszok miatt. Egy milblogger arra hívta fel a figyelmet, hogy az ukrán ellentámadásokról szóló hiteles jelentések nem jelentik azt, hogy „minden lángban áll”, és óva intette a közönséget attól, hogy kétségbeesésbe essen. A milblogger megjegyezte, hogy az ukrán műveletekről szóló igazság elmondása nem egyenlő a „pánikkeltéssel.” Úgy tűnik, hogy az orosz információs tér általános válasza a pánik elkerülésének gondolatára összpontosít.

Ukrán és amerikai tisztviselők kijelentették, hogy az ukrán hadsereg még nem kezdte meg a tervezett ellentámadást. Hanna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes május 12-én kijelentette, hogy az ukrán erők még mindig védelmi műveleteket hajtanak végre, amelyek néha ellentámadásokat és más, nem részletezett aktív akciókat tartalmaznak. Egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő és egy magas rangú nyugati tisztviselő május 12-én kijelentette, hogy az ukrán haderő megkezdta az ellentámadást megelőző „előkészítő” műveletek végrehajtását. Az erről szóló nyugati jelentések feltűnően ellentmondanak az orosz forrásoknak, amelyek közül sokan azt állították, hogy az ellentámadás hivatalosan is folyamatban van.

Magas rangú orosz tisztviselők a május 11-i szentpétervári nemzetközi jogi fórumon egy sor belföldi elnyomó és cenzúrázó intézkedést javasoltak. A fórum témája a „ruszofóbia” kriminalizálása volt, egy olyan intézkedés, amelyet Valerij Fadejev, az Emberi Jogi Tanács orosz elnöke javasolt, Andrej Loginov igazságügyi miniszterhelyettes és Tatjana Moszkalkova orosz ombudsman pedig támogatott. Moszkalkova a ruszofóbiát „embergyűlölő ideológiaként” definiálta, és az Állami Duma egyik képviselője azt állította, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság által az ukrán gyermekek Oroszországba történő elrablása miatt orosz tisztviselők ellen kiadott elfogatóparancs a „ruszofóbia” példája. Oleg Szviridenko igazságügyi miniszterhelyettes bejelentette a „külföldi ügynökök” elleni törvény kiterjesztését egy olyan szakasszal, amely a „harmadik személyeket” bünteti, akik külföldi ügynököknek segítséget nyújtanak az orosz törvények megsértésében. Alekszandr Basztrkin, az orosz Nyomozó Bizottság elnöke felkérte Valerij Zorkin orosz alkotmánybírósági elnököt, hogy vizsgálja meg, hogyan lehetne az orosz alkotmányban egy meg nem határozott állami ideológiát rögzíteni, amihez Basztrkin szerint a Dumának inkább új alkotmányt kellene elfogadnia, mint módosítást. Konsztantyin Csuicsenko orosz igazságügyi miniszter támogatta Basztrkin javaslatát, de Zorkin megjegyezte, hogy a jelenlegi alkotmány tartalmaz egy olyan értékrendet, amely „lehetővé teheti a civil társadalom számára a kapcsolódást.” Az, hogy magas rangú orosz tisztviselők ilyen javaslatokat terjesztettek elő, azt jelzi, hogy a Kreml talán felméri az információs tér reakcióját a fokozott elnyomó intézkedésekre, és előfeltételeket teremt ezen intézkedések hosszú távú megerősítéséhez.

A volt orosz tiszt, háborús bűnös és lelkes nacionalista Igor Girkin újonnan alakult „Dühös Hazafiak” nevű klubja" május 12-én sajtótájékoztatót tartott, hogy megvitassa az ukrajnai háború jelenlegi orosz vezetésével kapcsolatos elégedetlenségét. Az önjelölt Donyecki Népköztársaság (DNK) egykori „népi kormányzója”, Pavel Gubarev hangsúlyozta, hogy a „különleges katonai művelet” célja az „ukrán államiság felszámolása” kell, hogy legyen, Mihail Akszel, a „Másik Oroszország” politikai párt koordinátora pedig azzal vádolta az orosz hatóságokat, hogy nem hozzák meg a háború céljainak megvalósításához szükséges döntéseket. Maga Girkin megismételte meggyőződését, hogy az orosz hadsereg jelenlegi állapotában nem képes döntő harctéri eredményeket elérni, és bírálta az orosz vezetés tétlenségét. A Dühös Hazafiak Klubja arra használja a platformját, hogy konkrét kritikákat fogalmazzon meg az orosz vezetés belső köreivel szemben, miközben egy háborúpárti frakciót véd a Kremlben. A sajtókonferencia nyilvános formája emellett figyelemre méltó – Girkin és a klub más tagjai jellemzően az egyéni Telegram-csatornáikat használják a beszédtémáik terjesztésére, és egy nyilvános sajtókonferencia azt sugallja, hogy némi sikert értek el a szélesebb közönség elérésében, mivel a háborút támogató hazai frakciók egyre elégedetlenebbek azzal, ahogyan Oroszország eddig harcolt a háborúban. A Dühös Hazafiak Klubja a sajtótájékoztatót egy olyan időszakban tartotta, amikor az információs térben nagy az izgalom egy jövőbeli ukrán ellentámadással kapcsolatban, ami felerősítheti egyes frakciók kritikáját a magas rangú orosz vezetéssel szemben a háborúban nyújtott gyenge teljesítmény miatt.

Reuben Brigety, az Egyesült Államok dél-afrikai nagykövete azzal vádolta meg Dél-Afrikát, hogy 2022 decemberében megrakodtak egy orosz hajót lőszerrel és fegyverekkel, ami ellentmond az ország ukrajnai háborúval kapcsolatos semlegesnek hirdetett álláspontjának. 2022. május 11-én Brigety kijelentette, hogy egy szankcionált, fegyvereket tartalmazó orosz hajó 2022. december 9-én elindult a fokvárosi Simon's Town haditengerészeti bázisról, és 2023. február 22-én érkezett meg Novorosszijszkba. A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby május 12-én kijelentette, hogy ezek a jelentések „komoly problémát” jelentenek, mivel az USA következetesen és határozottan felszólította a többi országot, hogy ne szállítsanak fegyvereket Oroszországnak. Dél-afrikai tisztviselők kijelentették, hogy nincs bizonyíték az amerikai vádak alátámasztására, és május 12-én beidézték Brigety-t, miután kritizálták kijelentéseit.

Ide kívánkozik egy frissítés: az ISW tegnap esti zárása után történt, hogy a dél-afrikai külügyminisztérium bejelentette, miszerint bocsánatot kért az amerikai nagykövet, aki azzal vádolta meg az országot, hogy fegyvert szállít Oroszországnak, és azt mondta, hogy „túllőtt a célon”. Megjegyezném: nem azt mondta, hogy tévedett, azt mondta, hogy túlzott. Jelentős különbség.

A legfontosabb hírek röviden:

  • Az ukrán erők május 12-től északnyugatra, Bahmuttól északnyugatra helyi ellentámadások során előnyre tettek szert.
  • Az orosz milbloggerek és más prominens hangok a háborúpárti információs térben továbbra is különböző mértékű óvatossággal és aggodalommal reagálnak a közelmúltbeli ukrán ellentámadásokra.
  • Ukrán és amerikai tisztviselők kijelentették, hogy az ukrán hadsereg még nem kezdte meg a tervezett ellentámadást.
  • Magas rangú orosz tisztviselők a május 11-i szentpétervári nemzetközi jogi fórumon egy sor belföldi elnyomó és cenzúrázó intézkedést javasoltak.
  • A volt orosz tiszt és lelkes nacionalista Igor Girkin újonnan alakult „Dühös Hazafiak Klubja” május 12-én sajtótájékoztatót tartott, hogy megvitassa az ukrajnai háború jelenlegi orosz vezetésével kapcsolatos elégedetlenségét.
  • Reuben Brigety, az Egyesült Államok dél-afrikai nagykövete azzal vádolta meg Dél-Afrikát, hogy 2022 decemberében egy orosz hajót lőszerrel és fegyverekkel rakott meg, ami ellentmond az ukrajnai háborúval kapcsolatos semlegesnek hirdetett álláspontjának.
  • Az orosz védelmi minisztérium megpróbálta elterelni a figyelmet a Harkiv-Luhanszk fronton zajló esetleges ukrán ellentámadással kapcsolatos információs térbeli paranoiáról és csillapítani azt.
  • Az orosz csapatok folytatják a korlátozott szárazföldi támadásokat Bahmutban és környékén.
  • Orosz források továbbra is spekulálnak a dél-ukrajnai potenciális ukrán ellentámadás előkészületeiről.
  • Az orosz hadsereg folytatja az elítéltek toborzását és önkéntes zászlóaljak létrehozását a kriptomobilizációs erőfeszítések részeként.
  • Magas rangú orosz tisztviselők azt állítják, hogy aktív intézkedéseket tesznek a kitelepített és illegálisan deportált ukrán civilek, köztük ukrán gyermekek visszaküldésére a megszállt Ukrajnába.

Orosz fő erőfeszítések – Kelet-Ukrajna

Orosz alárendelt főerő #1 – Luhanszki terület


Az orosz védelmi minisztérium megpróbálta elterelni a figyelmet a Harkiv-Luhanszk fronton egy esetleges ukrán ellentámadással kapcsolatos, információs térben jelentkező paranoiáról, illetve csillapítani azt. Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy az ukrán egységek május 11-én áttörték volna az orosz vonalakat Kupjanszk és Luhanszk irányában, ehelyett azt állította, hogy az orosz csapatok visszaverték az ukrán szabotázs- és felderítőcsoportokat a Harkivi Területen lévő Kotljarivka (25 km-re északnyugatra Szvatovétól), valamint a Luhanszki területen lévő Dibrova (5 km-re délnyugatra Kreminnától) és Kreminna közelében. A Védelmi Minisztérium május 12-én felvételeket is közzétett arról, hogy az orosz erők T–90, T–80 és T–72B3 harckocsikkal, valamint BMP–2 gyalogsági harcjárművekkel szárazföldi támadásokat hajtanak végre Spirne közelében (Kreminnától 26 km-re délre). Az orosz Védelmi Minisztérium felvételeinek geolokációja szerint az orosz alakulatok csak marginális előrenyomulást hajtottak végre Spirnétől nyugatra.

Az orosz csapatok május 12-én korlátozott szárazföldi támadásokat hajtottak végre a Szvatove-Kreminna vonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az oroszok sikertelen támadó akciókat hajtottak végre a Szerebrjanszka erdő területén (Kreminnától 10 km-re délre). Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz egységek sikertelen szárazföldi támadásokat hajtottak végre Sztelmahivka (Szvatove-tól 15 km-re északnyugatra), Ternyi (Kreminnától 16 km-re nyugatra) és Torszke (Kreminnától 14 km-re nyugatra) felé.

Az ukrán tüzérség továbbra is célba veszi az orosz hátországot a Luhanszki Területen, ami némely információs térbeli félelmet kelt az ukrán nagy hatótávolságú csapásmérő képességekkel kapcsolatban. Geolokációs felvételek mutatják a Luhanszk városában (nagyjából 80-100 km-re a frontvonal mögött) lévő Luhanszki Gépgyárban május 12-én bekövetkezett robbanások utóhatását. Egy orosz milblogger azt találgatta, hogy az ukrán erők nagy hatótávolságú fegyvert, például cirkálórakétát vagy az újonnan leszállított Storm Shadow rakétákat használhattak ebben a csapásban. Más milbloggerek azt állították, hogy túl korai lenne megmondani, hogy az ukrán erők milyen fegyvert használtak, de figyelmeztettek, hogy az egész orosz hátország a Luhanszki Területen a Storm Shadow rakéták hatótávolságán belül van.

Orosz alárendelt főerő #2 – Donyecki terület

Az orosz hadsereg május 12-én folytatta a szárazföldi támadásokat Bahmutban és környékén a helyi ukrán ellentámadások közepette. A május 12-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz erők előrenyomultak a Tolbuhin Marsall és az Irina Levcsenko utcák között Bahmut északnyugati részén. Orosz források azt állították, hogy a Wagner-harcosok 220 méternyi területet foglaltak el Bakhmutban, és három fő erődített állást támadnak a város északnyugati szektorában. Prigozsin azt állította, hogy Ukrajna 2,18 négyzetkilométernyi területet tart még Bahmutban. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők emellett sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre Sztupocska (11 km-re délnyugatra Bahmuttól, közvetlenül a T0504 Kosztyantyinivka-Csasziv Jar-Bahmut úttól délre), Orikhovo-Vasziljivka (11 km-re északnyugatra Bahmuttól) és Hrihorivka (9 km-re északnyugatra Bahmuttól) felé. Az ukrán erők keleti csoportjának szóvivője, Szerhij Cserevaty ezredes május 12-én kijelentette, hogy az elmúlt nap folyamán több mint 40 harci összecsapás történt Bahmut irányában, és hogy az orosz erők helyzete összességében romlik, mert a Wagnert motorizált lövész és ejtőernyős elemek váltják fel, amelyek rosszul képzett és motivált mozgósított állományból állnak.

Az orosz hadsereg május 12-én folytatta a szárazföldi támadásokat az Avdiivka-Donyeck város frontvonal mentén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok sikertelen támadó akciókat hajtottak végre Avdiivka közelében és Donyeck város délnyugati külterületén, Marinka és Novomikhailivka közelében. A május 11-én közzétett geolokációs felvételek azt mutatják, hogy az orosz csapatok Avdiivkától 2 km-re délkeletre csekély mértékben előrenyomultak. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz erők délnyugatról keletre változtatták az Avdiivka elleni támadások irányát, és Krutka Balka térségéből próbálnak Avdiivka felé előrenyomulni.

Az orosz haderő május 12-én nem hajtott végre megerősített szárazföldi támadást a nyugati Donyecki Területen. Az orosz tüzérség lőtta Vuhledar területét (Donyeck várostól 30 km-re délnyugatra), de nem hajtottak végre szárazföldi támadást a település felé. Egy orosz milblogger azt állította, hogy hamisak azok a jelentések, amelyek szerint ukrán tevékenység folyik a kelet-zaporizzsjai terület Huljajpole-Polohi térségében. Egy orosz milblogger olyan felvételeket tett közzé, amelyek állítólag orosz légicsapásokról készültek Huljajpole térségében.

Orosz támogató erőfeszítés – déli tengely

Orosz források továbbra is spekulálnak az esetleges ukrán ellentámadás előkészületeiről Dél-Ukrajnában. Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai Terület helyettes megszállási vezetője május 11-én azt állította, hogy nem tudja megerősíteni azokat a híreket, amelyek szerint az ukrán erők teljes körű ellentámadást indítottak Zaporizzsja irányában. Vlagyimir Szaldo, a Herszon Terület helyettes megszállási vezetője május 11-én azt állította, hogy a Dnyeper folyó melletti frontvonal mentén a helyzet stabil, és hogy egyes orosz hivatalnokok hamis információkat terjesztenek, amelyeket szenzációsnak tartanak. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az ukrán hadsereg erőket összpontosít Herszon és Mikolajiv területeken, míg egy másik azt állította, hogy meg nem erősített hírek szerint az ukrán egységek csónakokat halmoznak fel a Dnyeper folyó nyugati (jobb) partján. Egy másik orosz milblogger azt állította, hogy az orosz alakulatok visszaverték az ukrán egységeket a Dnyeper folyó keleti (bal) partjának egy meg nem határozott területéről.

Az orosz mozgósítás hírei:

Az orosz hatóságok folytatják a foglyok toborzását a kriptomobilizációs erőfeszítések fokozására. Az orosz ellenzéki Mobilization News a Gulagu.net orosz emberi jogi szervezetre hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz védelmi minisztérium május 8-án és 9-én 400 foglyot toborzott, köztük HIV-fertőzötteket és hepatitiszeseket a Permi területen lévő Kama büntetőtelepekről. 2022. december 1. óta a BBC és a Mediazona orosz ellenzéki csatorna megerősítette, hogy Ukrajnában 10 230 orosz személy, köztük 3953 elítélt halt meg. A BBC jelentése szerint 2022 februárja óta a legtöbb elítélt a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság proxy erői parancsnoksága szolgált.

Az orosz hadsereg továbbra is önkéntes egységeket hoz létre a kriptomobilizációs erőfeszítések támogatására. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz haderő egy külön motorizált lövészdandárt alakít a Déli Katonai Körzetben, a Sztavropoli Körzetben, hogy megerősítsék az orosz csapatokat Ukrajnában. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy a dandár szerződéses állományát a pénzkeresés motiválja, de kevés motivációval rendelkeznek a harcban való részvételre. Ramzan Kadirov csecsen köztársasági vezető azt is állította, hogy a csecsenföldi Gudermesben található különleges erők egyetemén kiképzésben részesülő önkéntesek hetente indulnak el Csecsenföldről, hogy Ukrajnában harcoljanak, és hogy egy újabb önkéntes csoport éppen most indult Ukrajnába.

A megszállt területek hírei:

Magas rangú orosz tisztviselők azt állítják, hogy aktív intézkedéseket tesznek a kitelepített és illegálisan kitoloncolt ukrán civilek, köztük ukrán gyermekek visszaküldésére a megszállt Ukrajnába. Vlagyimir Putyin orosz elnök május 12-én utasította az orosz kormányt, hogy az állami migrációs politikát egészítse ki egy olyan albekezdéssel, amely megteremti a megszállt területekre az ukrajnai orosz inváziót követően otthonukból elmenekült civilek visszatéréséhez szükséges feltételeket. Maria Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztos azt állította, hogy Ukrajna felvette a kapcsolatot Oroszországgal az ukrán gyermekek és szüleik Oroszországból való visszatérése érdekében, és hogy adatokat szolgáltatott az Oroszországban feltételezhetően tartózkodó ukrán gyermekekről és szüleikről. Lvova-Belova azonban nem ígérte meg a civilek visszatérését, ehelyett azt állította, hogy az orosz biztosi hivatal megvizsgálja a kérést, és a rendelkezésére álló információkat biztosítja.

Orosz források azt állították, hogy ismeretlenek május 11-én merényletet kíséreltek meg két orosz megszálló tisztviselő ellen a Zaporizzsjai Területhez tartozó Melitopolban. Orosz források május 11-én azt állították, hogy egy ismeretlen személy megkísérelte egy improvizált robbanószerkezettel (IED) meggyilkolni a Zaporizzsjai Területi Bíróság elnökét, megsebesítve két biztonsági őrt, de nem sikerült megölni vagy megsebesíteni az elnököt. Orosz források május 11-én azt állították, hogy ismeretlen tettes megpróbálta IED-vel megölni a megszállt Zaporizzsjai Területi Építésügyi Minisztérium helyettes vezetőjét. Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál arról számolt be, hogy a tisztviselőt sérülésekkel egy helyi kórházba szállították. Az orosz források ezzel szemben azt állították, hogy a megszállt tisztviselőt megölték.

Az orosz megszálló hatóságok továbbra mecenatúra-jellegű programokat hirdetnek az orosz régiókkal koordinálva. Leonyid Pasecsnyik, a Luhanszki Népköztársaság (LNK) vezetője május 12-én kijelentette, hogy a Tatár Köztársaság hivatalosan is védnöke a megszállt Luhanszki Területhez tartozó Rubizsnye városának. Pasecsnik megköszönte a Tatár Köztársaságnak Liszicsanszk eddigi védnökségét is.

Eddig a jelentés, az értelmezését az olvasóra bízom, mindenesetre nem látom benne nyomát nagy, átfogó hadműveleteknek egyik fél részéről sem. A harcok jelenlegi mértékére az jellemző, hogy valószínűleg pillanatnyilag is kézitusa folyik Bahmutban a Tolbuhin marsall utca sarkán álló újságosbódé feletti uralom megszerzéséért, csak éppen a Wagner és a VDV-alakulatok között, hiszen elképzelhető, hogy ezen a fontos stratégiai ponton találhatóak a város utolsó pornólapjai.

No, majd meglátjuk, hogyan alakulnak az események – mindenesetre én csak tényekkel szolgálhatok, azok meg ilyenek.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása