Forgókínpad

Forgókínpad

Milbloggerek és hadműveletek

2023. július 03. - Szele Tamás

Hétfő van, a Prigozsin-lázadás verte hullámok is csendesülni tűnnek (bár ez csak a látszat, még sok következménnyel jár majd az a nap), és mivel az úri közönség harctéri hírekre éhes, akár a tömeg a Colosseumban, vért és győzelmet kíván, amikkel ugyan nem nagyon szolgálhatok, de így, a megszokott időben a csaták híreivel annál inkább, lássuk legalább azokat.

csata_julius_3.jpg

Ma is pillanatkép következik a harcok sűrűjéből, ma is a legmegbízhatóbb forrás, az ISW napi jelentése, de előre szólok, hogy se ünnepelni, se gyászolni való értesülések nem jöttek, háború van, annak is egy szokásosan véres hétköznapja, nem ma esik el sem Moszkva, sem Kijev. De lássuk részletesen is, mi történt tegnap.

Az ukrán hadsereg a jelentések szerint július 2-án ellentámadást hajtott végre a front hat szektorában, és ezek közül néhány területen előnyre tett szert. Az orosz védelmi minisztérium és más orosz források azt állították, hogy az ukrán erők támadó hadműveleteket hajtottak végre Liman irányában, Bahmut térségében, az Avdiivka-Donyeck város front mentén, a nyugati Donyecki Területen, a Zaporizzsjai és a Donyecki Terület közötti közigazgatási határon, valamint a nyugati Zaporizzsjai Területen. Az ukrán erők keleti csoportjának szóvivője, Szerhij Csereváty ezredes július 2-án arról számolt be, hogy az ukrán erők folytatják a nem részletezett előrenyomulást a Bakhmut körüli szárnyakon. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az ukrán erők nem részletezett előnyöket értek el Kliscsivkától délnyugatra (7 km-re délnyugatra Bakhmuttól). A július 1-jén közzétett geolokációs felvételek szerint az ukrán erők a nyugati Donyecki területen lévő Volodimirivkától északkeletre (12 km-re délkeletre Vuhledartól) nyomultak előre. Orosz források szerint az ukrán egységek folytatták az ellentámadást a nyugati Zaporizzsjai területen lévő Orikhivtól délre és délnyugatra.Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsjai terület helyettes megzsállási vezetője azt állította, hogy az ukránok előrenyomultak az orosz lövészárkok állásai felé Robotyne közelében (12 km-re délre Orikhivtől), és hogy ezekben a lövészárkokban folyamatosak a közelharcok.

Az orosz hadsereg július 2-án újabb drón- és rakétacsapások sorozatát hajtotta végre Dél-Ukrajna és Kijev ellen. Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz erők 11 rakétát és nyolc Shahed drónt indítottak Ukrajna ellen, köztük három Kalibr rakétát Odessza és Mikolajiv területekre. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az ukrán erők mindhárom Kalibr cirkálórakétát és nyolc Shahed drónt elfogtak. A Kijev Városi Katonai Igazgatóság jelentette, hogy az ukrán légvédelem lelőtte az összes orosz Shahed drónt, amely Kijevet célozta, és Ukrajna Déli Operatív Parancsnoksága jelentette, hogy az ukrán erők lelőttek két drónt Mikolajiv terület felett.

Az orosz védelmi minisztérium megpróbálja megszilárdítani az orosz információs tér feletti ellenőrzést azáltal, hogy megvádolja azokat a kiválasztott orosz milbloggereket, akik nem ismételték meg a Védelmi Minisztérium által kívánt megfogalmazást a Herszoni Terület keleti (bal) partján lévő ukrán capatok állítólagos legyőzéséről július 1-jén. Az orosz védelmi minisztérium július 1-jén és július 2-án azt állította, hogy az orosz erők sikeresen visszaverték az Antonivszkij híd közelében lévő ukrán leszállást, és aránytalan módon ünnepelte egy kisebb ukrán partraszállás visszaverését a Dnyeper folyó keleti (bal) partján. Néhány orosz milblogger azonban a minisztérium jelentéseivel ellentétben megjegyezte, hogy a harcok még mindig folynak, és hogy az ukrán erők július 2-án még mindig tartottak néhány állást az Antonivszkij híd közelében. Egy prominens orosz milblogger július 1-jén megerősítette egy meg nem nevezett Telegram-csatorna bejegyzését, amely több prominens Kreml- és Wagner-közeli Telegram-csatornát kritizált, amiért ellentmondanak az orosz minisztérium hivatalos narratívájának. A poszt azzal vádolta a kiválasztott milbloggereket, hogy hamis információkat terjesztenek az Antonivszkij híd körüli helyzetről és más orosz védelmi minisztériumi állításokról – végül azzal vádolta ezeket a csatornákat, hogy segítik az ukrán „pszichológiai műveleteket.” A védelmi minisztérium jelentésének ellentmondó orosz milbloggerek viszont azzal válaszoltak, hogy az orosz vezérkart vádolták azzal, hogy támadást indítottak az orosz milbloggerek közössége ellen. Ezek a dacos milbloggerek azt állították, hogy az orosz vezérkar és a védelmi minisztérium korábban – 2022-ben – büntetőeljárást próbált indítani a milbloggerek ellen, és azt állították, hogy a milbloggerek pontos tudósításai a frontvonalbéli valóságról nagyban aláássák a védelmi tisztviselők azon törekvéseit, hogy eltúlozzák Oroszország sikereit. Néhány ilyen dacos milblogger közvetlenül kapcsolatba kerül Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és valószínű, hogy az orosz Védelmi Minisztérium a Kremlhez kötődő egyes milbloggerek cenzúrázására törekszik azon aggodalom miatt, hogy ezek az ultranacionalisták a Kremlben havonta megrendezett „különleges katonai műveletekkel foglalkozó” milblogger-munkacsoportjainak ülései során Putyin előtt leleplezik az orosz katonai kudarcokat.

Az orosz védelmi minisztérium konfliktusa a milblogger közösséggel egy jelentéktelen harci művelet miatt azt jelezheti, hogy az orosz katonai vezetés úgy gondolja, hogy a folyamatban lévő ukrán ellentámadás közepette nincs más sikere, amiről beszámolhatna Putyinnak. Egy milblogger megjegyezte, hogy az orosz védelmi tisztviselők aggódnak amiatt, hogy a bloggerek tudósítása a háborúról veszélyezteti a hivatalos pozícióikat, és utalt arra, hogy az orosz védelmi minisztérium talán a Wagner-csoport június 24-i lázadását próbálja jóvátenni. Az ISW korábban arról számolt be, hogy az orosz védelmi minisztérium talán eltúlozta a kelet-herszoni területen aratott győzelmet, hogy helyrehozza az orosz „Dnyeper” Erőcsoport és a Déli Katonai Körzet (SMD) megtépázott hírnevét, amelyeknek Rosztov-na-Donuban lévő főhadiszállását a Wagner-csoport egy héttel korábban bekerítette. Az orosz védelmi minisztérium a teljes körű invázió kezdete óta következetesen eltúlozza az ukrán veszteségeket, és talán nem bízik abban, hogy az ilyen megfáradt narratívák kellőképpen ellensúlyozzák az orosz előrelépés hiányát a csatatéren, mivel az ukrán erők továbbra is korlátozott, de folyamatos előrenyomulást hajtanak végre Kelet- és Dél-Ukrajnában.

Az orosz védelmi minisztériumnak az Antonivszkij híd közelében elért potenciális taktikai orosz győzelem túlértékelésére tett kísérlete és az ellentétes információk korlátozására tett erőfeszítései visszafelé sültek el. Az orosz milbloggerek elkezdték hibáztatni a katonai vezetést, amiért az nem látta el a saját katonáikat a keleti parton lévő Herszoni Területen csónakokkal és egyéb ellátmánnyal, és általában azzal vádolták az orosz védelmi minisztériumot, hogy saját önös érdekei miatt hazudik a frontvonalakon kialakult helyzetről. Egy milblogger megjegyezte, hogy az orosz védelmi minisztérium annak ellenére nem biztosított több csónakot az orosz erőknek, hogy a part menti biztonságot szolgáló orosz járőrhajók akut és tartós hiánya legalább 2023 áprilisa óta széles körben ismert, míg egy másik milblogger azt állította, hogy Oroszországnak fel kellene hatalmaznia az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB), hogy a bürokratikus problémák megoldása érdekében párhuzamos ellenőrzési rendszert hozzon létre az orosz védelmi minisztérium felett. Az orosz háborúpárti közösség tehát továbbra is kritizálja az orosz védelmi minisztériumot, még a Wagner sikertelen lázadása után is, sőt, még akkor is, amikor Prigozsin elveszíti a platformját Oroszországban.

Putyin továbbra is választás előtt áll, hogy vagy a minisztérium mellé áll, hogy megvédje meggyengült hírnevét, vagy pedig fenntartja támogatását a háborúpárti ultranacionalista milbloggerek és pártfogó hálózataik körében. Az orosz védelmi minisztérium 2022 júliusában és októberében hasonló szervezett támadásokat indított az ellenséges milbloggerek ellen, amelyek azonban nem vezettek letartóztatásukhoz vagy büntetésükhöz az orosz katonai vezetés kritikája miatt. 2022-ben az ISW úgy értékelte, hogy Putyin nem érdekelt a milblogger közösség korlátozásában, mivel nagyra értékelte annak támogatását Ukrajna inváziójához, és ehelyett egyre inkább kooptálta a kiválasztott milbloggereket, bevonva őket a Kreml-barátok körébe – valószínűleg részben azért, hogy ellenőrizze az orosz védelmi minisztériumot. A Wagner finanszírozója, Jevgenyij Prigozsin a lázadást megelőzően széles körben használta az orosz milbloggereket, hogy népszerűsítse a minisztérium vezetésének Wagner-közeli tisztviselőkkel való lecserélésére irányuló erőfeszítéseit, és Putyin most a lázadást követően választás előtt áll, hogy cenzúrázza vagy megnyugtassa az orosz milbloggereket. Putyinnak korlátoznia kell az orosz milbloggereket a kritikában, ha a védelmi minisztérium hitelességének helyreállítására és megerősítésére törekszik, de a minisztérium kudarcai, küzdelmei és közismert becstelensége lehet, hogy megvalósíthatatlanná teszi ezt a feladatot. Putyin ezért inkább úgy dönthet, hogy folytatja a milblogger közösség megnyugtatását, és az ukrajnai katonai kudarcokért az orosz hadügyminisztériumot teszi bűnbakká, ami sokkal könnyebb vállalkozás. Ez a lépés lehetővé tenné Putyin számára, hogy az orosz ultranacionalista táborban megőrizze a háború támogatását a minisztérium rovására. De ez a lépés kockázatot is rejt magában Putyin számára: a hadügyminisztérium hitelességének folyamatos csorbulása lehetővé teheti más ambiciózus orosz személyiségek számára, hogy saját érdekeiket támogassák annak kárára, ahogyan Prigozsin is megpróbálta.

A legfontosabb hírek röviden:

- Az ukrán hadsereg a jelentések szerint július 2-án ellentámadást hajtott végre a front hat szektorában, és ezek közül néhány területen előnyre tett szert.

- Az orosz hadsereg július 2-án újabb drón- és rakétacsapások sorozatát hajtotta végre Dél-Ukrajna és Kijev ellen.

- Az orosz védelmi minisztérium konfliktusa a milblogger közösséggel egy jelentéktelen harci művelet miatt azt jelezheti, hogy az orosz katonai vezetés úgy gondolja, hogy a folyamatban lévő ukrán ellentámadás közepette nincs más sikere, amiről beszámolhatna Putyinnak.

- Az orosz védelmi minisztérium próbálkozása, hogy túlértékeljen egy lehetséges taktikai orosz győzelmet az Antonivszkij híd közelében, és az ellenkező információk korlátozására tett erőfeszítései visszafelé sültek el.

- Putyinnak továbbra is választania kell, hogy vagy a védelmi minisztérium mellé áll, hogy megvédje meggyengült hírnevét, vagy fenntartja támogatását a háborúpárti ultranacionalista milbloggerek és pártfogóik hálózatai körében.

- Az orosz és ukrán csapatok továbbra is pozícióharcokat vívtak a Kupjanszk-Szvatove-Kreminna frontvonal mentén.

- Az ukrán és orosz egységek továbbra is korlátozott szárazföldi támadásokat folytattak Bakhmut körül és az Avdiivka-Donyeck város vonal mentén.

- Az ukrán hadsereg a jelentések szerint korlátozott támadó műveleteket hajtott végre Donyeck megye nyugati részén, és július 2-ától előrenyomultak.

- Orosz források azt állították, hogy az orosz és ukrán hadsereg korlátozott támadó műveleteket hajtott végre a nyugati Donyeck-keleti Zaporizzsjai terület határvidékén.

- Orosz források azt állították, hogy az ukrán csapatok július 2-tól korlátozott pozíciókat tartanak fenn a keleti (bal parti) Herszon területen az Antonivszkij híd közelében.

- Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy orosz tisztviselők regionális központok létrehozását tervezik a drónok fejlesztésére Nyizsnyij Novgorodban, valamint a megszállt Szevasztopolban, a Krímben és Mariupolban, a Donyecki Területen.

- Ukrán és fehérorosz források arról számoltak be, hogy Alekszandr Lukasenka belarusz elnök és más fehérorosz tisztviselők és állampolgárok aktívan részt vesznek a megszállt területekről Fehéroroszországba hurcolt ukrán gyerekek deportálásában.

Orosz fő erőfeszítés – Kelet-Ukrajna:

Orosz alárendelt főerő #1 - Luhanszki terület

Az orosz és ukrán hadsereg július 2-án folytatta a pozícióharcokat a Kupjanszk-Szvatove-Kreminna frontvonal mentén. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz Nyugati Erőcsoport elemei visszavertek két ukrán támadást Novoszelivszke közelében (Szvatovétól 16 km-re északnyugatra) az 1. Páncélos Gárdahadsereg (Nyugati Katonai Körzet) felelősségi területén. Az orosz védelmi minisztérium továbbá azt állította, hogy az orosz egységek visszaverték az ukrán támadásokat Torszke (Kreminnától 13 km-re nyugatra) és Dibrova (Kreminnától 5 km-re délnyugatra) közelében, valamint megállítottak egy ukrán szabotázs- és felderítő csoportot Kuzminyé (Kreminnától 3 km-re délnyugatra) közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az ukrán erők sikertelenül támadták az orosz állásokat Torszke és Terny (Kreminnától 15 km-re nyugatra) közelében. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz alakulatok sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre Nevszke térségében (Kreminnától 17 km-re északnyugatra) és Dibrovától délre. Orosz források arról számoltak be, hogy az 1. Páncélos Gárdahadsereg elemei továbbra is Kiszlivka közelében (Kupjanszktól 22km délnyugatra) tevékenykednek, és hogy a 79. Különleges Felderítő Zászlóalj (mely a Luhanszki Népköztársaság 2. Hadtestéhez tartozik) elemei drónokkal támadták az ukrán állásokat Bilohorivka (Kreminnától 13km délre) irányában. Az ukrán Keleti Erőcsoportosulás szóvivője, Szerhij Cserevaty ezredes arról számolt be, hogy a Luhanszki Területen az oroszok már nem folytatnak a Wagner-csoport stílusában „tömeges támadásokat”, ehelyett felderítő műveleteket hajtanak végre és kis szakasznyi csoportokban támadnak.

Orosz alárendelt főerő #2 – Donyecki terület

Az ukrán és orosz hadsereg június 2-án folytatta a korlátozott szárazföldi támadásokat Bahmut környékén. Orosz milbloggerek azt állították, hogy az ukrán erők előrenyomultak Kliscsivkától délnyugatra (7 km-re délnyugatra Bahmuttól), és sikertelenül támadtak Bahmut északnyugati részéből. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok visszaverték az ukrán támadásokat Bahmut és Berkhivka közelében (6 km-re északra Bahmuttól). Az ukrán Keleti Erőcsoport szóvivője, Szerhij Cserevaty ezredes július 2-án arról számolt be, hogy az ukrán egységek folytatják az előrenyomulást Bakhmut mellett. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy az orosz erők sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre Minkivka (Bahmuttól 14 km-re északnyugatra) és Bohdanivka (Bahmuttól 8 km-re északnyugatra) közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz erők erősítést telepítettek az E40-es autópálya melletti területre Dubovo-Vaszilivka (Bahmuttól 6 km-re északnyugatra) közelében, majd sikertelen támadásokat hajtottak végre Hromove közelében (Bahmuttól közvetlenül nyugatra) és Berkhivkából (Bahmuttól 6 km-re északra) Bohdanivka irányába. A július 1-jén közzétett felvételeken állítólag a 11. Különleges Légitámadó Gárdadandár (VDV) elemei Bahmut külterületén, valamint a 4. Motorizált Lövészdandár (2. Luhanszki Népköztársaság Hadtestének 2. Luhanszki Néphadserege) egy meg nem határozott területen, Bakhmut irányában tevékenykedik.

Az orosz és ukrán hadsereg július 2-án korlátozott szárazföldi támadásokat hajtott végre Avdiivka-Donyeck város vonala mentén. Az ukrán vezérkar jelentette, hogy az orosz csapatok sikertelen támadó műveleteket hajtottak végre Avdiivka és Marinka közelében. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz egységek sikertelen szárazföldi támadásokat hajtottak végre Pjervomajszke (Avdiivkától 11 km-re délnyugatra) közelében Piszki (Avdiivkától 9 km-re délnyugatra) felől. Az ukrán vezérkar is úgy tudja, hogy az orosz alakulatok sikertelen szárazföldi támadásokat hajtottak végre Pjervomajszke (Avdiivkától 11 km-re délnyugatra) közelében. Egy orosz milblogger június 1-jén azt állította, hogy az Opitnye-Vodiane vonal mentén (Avdiivkától 3-8 km-re délnyugatra) pozícióharcok folynak, és hogy az orosz és ukrán csapatok rajtaütéseket hajtottak végre a Sziverne-Vodiane út mentén (Avdiivkától 6 km nyugatra és 8 km délnyugatra). A július 1-jén közzétett felvételeken állítólag a Déli Katonai Körzet „Vladlen Tatarszkij” UAV-osztályának elemei láthatóak Niu York közelében (Avdiivkától 23 km-re északkeletre), valamint az 1453. motorizált lövészezred és a 80. felderítő „Spárta” zászlóalj (1. Donyecki Népköztársasági Hadtest) elemei Pervomaiske és Lastochkyne közelében (Avdijivkától 4 km-re északnyugatra). Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint az orosz erők visszaverték az ukrán támadásokat Novobakhmutivka (Avdiivkától 13 km-re északkeletre), Sziverne (Avdiivkától 6 km-re nyugatra), Vodiane (Avidiivkától 8 km-re délnyugatra), Pjervomajszke és Marinka közelében.

Orosz támogató erőfeszítések – déli tengely:

Az ukrán haderő korlátozott támadó műveleteket hajtott végre Donyeck megye nyugati részén, és július 2-tól valószínűleg taktikai előnyökre tett szert. A geolokációs felvételek megerősítik, hogy az ukrán erők július 1-jétől Volodimirivkától északkeletre (Vuhledar-tól 12 km-re délkeletre) nyomultak előre. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok Mikilszke közelében (Vuhledartól 3 km-re délkeletre) visszavertek egy ukrán szárazföldi támadást.

Orosz források azt állították, hogy az orosz és ukrán hadsereg korlátozott támadó műveleteket hajtott végre július 2-án a nyugati Donyeck és a keleti Zaporizzsjai terület határvidékén. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy az orosz csapatok Rivnopil közelében (Velika Novoszilka városától 8 km-re délnyugatra) visszavertek egy ukrán szárazföldi támadást. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz erők Rivnopil térségében is támadást intéztek, és nem részletezett állásokat foglaltak vissza. Az orosz „Vosztok” önkéntes zászlóalj jelezte, hogy Jevhenyivka térségének közelében (Velika Novoszilkától 25 km-re délkeletre) tartózkodik.

Az ukrán haderő a jelentések szerint július 2-án folytatta az ellentámadásokat a nyugati Zaporizzsjai Területen fekvő Orikhivtől délre és délnyugatra. Orosz források azt állították, hogy az ukrán egységek orosz állásokat támadtak Robotyne közelében (Orikhivtől 13 km-re délre), és elfoglalták az első orosz védelmi vonalat a településtől nyugatra. Egy orosz milblogger azt állította, hogy az orosz csapatok azonban az éjszaka és a nap folyamán sikeresen visszaverték az ukrán támadásokat. Orosz források azt állították, hogy az orosz 429. motorizált lövészezred (19. motorizált lövészhadosztály, 58. Összhaderőnemi Hadsereg, Déli Katonai Körzet) az éjszaka folyamán kisebb ukrán támadásokat vert vissza Pjatakhatkij közelében (Orikhivtől 24 km-re délnyugatra). Egy orosz milblogger jelezte, hogy az orosz 38. Különleges Motorizált Gárdalövészdandár (35. Összhaderőnemi Hadsereg, Keleti Katonai Körzet) Luhivszke térségében (Orikhivtől 16 km-re délkeletre) tevékenykedik.

Orosz források azt állították, hogy az ukrán erők július 2-án korlátozott állásokat tartanak fenn a keleti (bal parti) Herszoni Területen az Antonivszkij híd közelében. Az orosz védelmi minisztérium július 2-án azt állította, hogy az orosz csapatok sikeresen megsemmisítették az összes ukrán egységet az Antonivszkij híd közelében, de több orosz milblogger azt állította, hogy az ukránok állásokat tartanak fenn a keleti parton. Néhány orosz milblogger azt állította, hogy az orosz erők július 1-jén az Antonivszkij híd alól a dácsák területére visszavonulni kényszerítették az ukrán erőket, Igor Girkin volt orosz tiszt és lelkes nacionalista pedig azt állította, hogy egy meg nem nevezett orosz parancsnok megsebesült a harc során. Girkin azt is állította, hogy az orosz 7. légitámadó (VDV) 7. gárdahadosztály meg nem nevezett elemeit az Oleski területről (7 km délkeletre Herszon városától) a Zaporizzsjai terület egy meg nem nevezett területére helyezték át, alátámasztva Hanna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes korábbi jelentését, miszerint az orosz erők a június eleji ellentámadás kezdetét követően a legtöbb harcképes egységet áthelyezték Herszon irányából.

A megerősített orosz biztonsági intézkedések valószínűleg továbbra is akadályozzák az Oroszországból a megszállt Krímbe és Dél-Ukrajnába irányuló orosz logisztikát. Nyikolaj Lukasenka krími megszálló közlekedési miniszter kijelentette, hogy a Kercsi-szoros hídján átvezető forgalmi torlódás július 2-án helyi idő szerint 14:00 órától nyolc kilométeresre nőtt. Lukasenko továbbra is a híd közelében lévő ellenőrző pontokon hozott biztonsági intézkedéseket okolta a hosszú várakozásért.

Az orosz mozgósítás hírei:

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy orosz tisztviselők regionális központok létrehozását tervezik drónok fejlesztésére Nyizsnyij Novgorodban, valamint a megszállt Szevasztopolban, a Krímben és Mariupolban, a Donyecki Területen. Június 29-én Peszkov kijelentette, hogy ezek a központok haditengerészeti és légi drónokat egyaránt gyártanának. Hozzátette, hogy ezek a központok egy állami közlekedési lízingcég alapján működnének, de nem adott határidőt a felépítésükre.

Orosz források azt állították, hogy orosz tisztviselők egy újonnan alakult örmény önkéntes zászlóaljat telepítenek Ukrajnába. Orosz források megosztották az „Arbat” önkéntes zászlóaljról készült képeket, amelyek július 2-án a moszkvai örmény székesegyházban tartott búcsúztatási ünnepségen vettek részt. Egy orosz forrás azt feltételezte, hogy az önkéntes zászlóaljban örmény állampolgárok, valamint az orosz megszállás alatt álló Abháziából származó örmény etnikumú személyek is vannak.

Az Irkutszki Terület egyik mozgósított ezrede személyi állományának anyái és feleségei július 2-án videofelhívást tettek közzé, amelyben leírják a Kreminna környéki harci körülményeket, és az orosz parancsnokokat vádolják az embereik iránti közönyösségért. A feleségek és anyák azt állították, hogy az ezred hatalmas veszteségeket szenved Kreminna környékén, és hogy az ezred egyik zászlóaljából alig kevesebb, mint egy század maradt. Azt is állították, hogy az ezred súlyos veszteségeket szenvedett június 19-én, amikor a parancsnokok nem kommunikáltak az ezred személyi állományával a harcok során. Sőt, szerintük az orosz erők azt sem próbálták meg evakuálni a harctérről az elesett és sebesült állományt.

A megszállt területek hírei:

Ukrán és belarusz források arról számoltak be, hogy Alekszandr Lukasenka belarusz elnök és más belarusz tisztviselők és állampolgárok aktívan részt vesznek az ukrán gyermekek deportálásában a megszállt területekről Belaruszba. Pavel Latushka fehérorosz ellenzéki személyiség június 28-án kijelentette, hogy Lukasenka aláírta a megszállt területekről származó gyermekek Belaruszba való deportálását elősegítő dokumentumokat, és hogy jelenleg öt belarusz nyári tábor és gyógyfürdő vesz részt a deportálási kampányban. Latushka kijelentette, hogy Alekszej Talai fehérorosz paralimpikon, Dmitrij Mezensztyev, az uniós állam államtitkára, Ivan Golovaty, a Belaruskali műtrágyagyár vezérigazgatója és Olga Volkova orosz aktivista részt vesznek a gyermekek Belaruszba való deportálásában. Az Ukrán Ellenállási Központ július 2-án jelentette, hogy Talai a „Higgy magadban” orosz alapítvány főigazgatója, amely megszervezte a megszállt területekről Belaruszba deportált gyermekek deportálását. Lukasenka kijelentette, hogy a belarusz kormány felkereste a Kremlt a deportálási törekvésekkel kapcsolatban, és az beleegyezett, hogy az orosz állami költségvetésből finanszírozza a gyermekek állítólag ideiglenes belarusziai tartózkodását.

Az orosz tisztviselők továbbra is az infrastrukturális projektekre összpontosítanak a megszállt Herszoni Területen, valószínűleg azért, hogy tovább biztosítsák az orosz földi kommunikációs vonalakat (GLOC) Dél-Ukrajnában. A Herszoni Terület megszállási adminisztrációja július 2-án közölte, hogy az orosz javítómunkások sikeresen helyreállították a kereskedelmi tengeri kikötő 75 százalékát a Herszon területen lévő Szkadvoszkban, és azt tervezik, hogy a nyár végére teljesen helyreállítják a kikötőt.

Jelentős tevékenység Belaruszban:

Orosz és belarusz források arról számoltak be, hogy a Wagner-csoport működése Belaruszban hasonlítani fog a Wagner-csoport korábbi tevékenységére, mielőtt Oroszország teljes körűen megszállta volna Ukrajnát. Egy orosz forrás július 1-jén arról számolt be, hogy a Wagner-csoport továbbra is a szokásos küldetéseit fogja végezni Afrikában, csak Oroszország helyett Belaruszból operál. Egy nyilvánvalóan belarusz forrás július 1-jén emellett arról is beszámolt, hogy a Wagner-csoport a színfalak mögött fog működni, nem pedig olyan nyilvánosan, mint amikor nagyobb szerepet vállalt Oroszország teljes körű ukrajnai inváziója során; a Wagner személyzete elhatárolódik a nyilvános médiától, és a Wagner-tevékenység visszaszorul a Telegram-csatornák és a Wagner emberi hálózatának átláthatatlan tartományába. A belarusz forrás arról számolt be, hogy ez az átmenet egy-két hónapig fog tartani, amíg a Wagner átadja nehéz felszerelését az orosz védelmi minisztériumnak. Ez a forrás azt is jelentette, hogy az orosz hatóságok nem fogják bezárni a Wagner-csoport oroszországi toborzóközpontjait, és a Wagner-csoport továbbra is toborozni fog Oroszországban. Nem világos, hogy a Wagner jelenléte megmarad-e Oroszországban, vagy az oroszországi Wagner toborzóközpontok Belaruszba (vagy máshová) küldik az újonnan toborzottakat. Ezek a források nem tértek ki arra, hogy Jevgenyij Prigozsin vagy környezete hogyan vesz majd részt a Wagner-csoport jövőjében – ha egyáltalán részt vesz.

Ennyi történt hát, semmi több.

Keleten a helyzet változatlan, a csaták dúlnak, a katonák hullanak, a bojárok híznak és Moszkva új Prigozsinját keresi.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása