Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: A brazil kérdés

2024. szeptember 04. - Szele Tamás

Ismereteink szerint Brazília igen nagy ország, melynek éghajlata is számottevő. Vagy nem, mert Sao Pauloban körülbelül olyan szokott lenni az időjárás, mint Európában, bezzeg az Interiorban (a belső vidékeken) Lovecraft és Stephen King írják az időjárásjelentést. A Mato Grosso az bizony Mato Grosso. Mindezek fényében érdekes, hogy a brazil joghatóság milyen érdekes döntést hozott tegnap.

indiok1_szeptember_4_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

A brazil legfelsőbb bíróság egy testülete helybenhagyta az X (korábban Twitter) közösségi hálózat teljes blokkolásáról szóló döntést az országban. A bírák fenntartották a korlátozások VPN segítségével történő megkerülésének tilalmát is. A törvény megszegése esetén egy személy vagy vállalat napi 50 000 R$-os bírságra számíthat. Hogy a bírósági tilalom végrehajtását hogyan fogják ellenőrizni – ez még nem világos.

Az X brazíliai blokkolásáról szóló döntést augusztus 30-án Alexandre de Moraes bíró hozta meg. Ezt megelőzően ultimátumot adott: a közösségi hálózatnak 24 órán belül teljesítenie kellett volna a hatóságok által támasztott követelményeket, beleértve a vállalat hivatalos képviselőjének kinevezését jogakanyként az országban. Az X tulajdonosa, Elon Musk nem volt hajlandó eleget tenni a bírósági utasításnak.

A törvény szerint egyetlen legfelsőbb bírósági bírónak lehet elegendő hatalma egy ilyen végzés kiadására. Néhány fontos döntés esetében azonban (márpedig az X helyzete több tízmillió felhasználót érint) össze kell állítani egy testületet, amely megszavazza vagy elutasítja azt. A brazil legfelsőbb bíróságnak összesen 11 bírája van, két, egyenként ötfős tanácsokra osztva, az elnököt nem számítva.

Az öt bíróból álló testület szeptember 2-án online meghallgatást tartott a közösségi hálózat blokkolásáról. Helybenhagyta de Moraes döntését, és helybenhagyta azt is, hogy napi 50 000 mexikói dolláros (kb. 8900 dollár) bírságot szabjanak ki azokra, akik VPN használatával kijátszanák a tilalmat. A Bloomberg megjegyzi, hogy a döntés egyhangú volt, mind az öt bíró mellette szavazott.

Még mielőtt a testület meghallgatta volna az ügyet, Luis Roberto Barroso, a Legfelsőbb Bíróság elnöke támogatta de Morales döntését. „Az a vállalat, amelyik nem hajlandó jogi képviselőt kinevezni Brazíliában, nem működhet Brazília területén” – mondta. A közösségi hálózat fellebbezhet és megtámadhatja a letiltást. A tiltást fel is oldhatják, ha az X teljesíti a bírósági végzéseket, és kifizeti a rá kiszabott bírságot is.

Elon Musk a legfelsőbb bírósági testület ítélete után is folytatta támadásait Alexandre de Moraes ellen. Többször is „diktátornak” nevezte a bírót, aki akadályozza a szólásszabadságot és cenzúrát próbál bevezetni az országban.

„Ez a gonosz zsarnok megszégyeníti a bírói talárt” - mondta
Az X-et az ország hivatalos szóvivőjének hiánya miatt blokkolták. Musk azonban azt állítja, hogy a hatóságok cenzúrázni akarják a tartalmakat.
Az Elon Musk és Alexandre de Moraes közötti konfliktus már hónapok óta tart. A közösségi hálózat elleni vizsgálat még 2024 áprilisában kezdődött, amikor az X vezetője azt mondta, hogy visszaállítja azokat a fiókokat, amelyek blokkolását a bíró követelte. Musk „alkotmányellenesnek” nevezte a fiókok blokkolását. Ugyanígy nyilatkozott a döntése nyomán indított bírósági eljárásról is.

De Moraes követelései több olyan fiókra vonatkoztak, amelyek szerinte álhíreket terjesztettek és gyűlöletet szítottak Brazília előző elnöke, Jair Bolsonaro kormányzása idején. Az említett fiókok listáját nem hozta nyilvánosságra.

Augusztus közepén Ilon Musk közölte, hogy a „cenzúra követelményei” miatt az X közösségi hálózat leállítja minden működését Brazília területén. Ugyanakkor maga a szolgáltatás tovább működött. Válaszul a bíró követelte az X hivatalos képviselőjének kinevezését az országban, mivel enélkül a cég nem folytathatja a működését. Musk ezt megtagadta, ami hivatalos ok lett a teljes közösségi hálózat blokkolására.

Nem sokkal azután, hogy Alexandre de Moraes kiadta az ítéletet, megjelent az AlexandreFiles fiók az X-en. A fiókot maga a közösségi hálózat nyitotta, és a leírása szerint a bíró minden törvénytelen követelését ott hozzák nyilvánosságra. Az első bejegyzésben közzétették azoknak a fiókoknak a listáját a tulajdonosok teljes nevével, amelyeket de Moraes blokkolni akart. Több közéleti és politikai személyiség, valamint politikusok és újságírók rokonai szerepeltek rajta.
Elvileg az internetszolgáltatóknak korlátozniuk kellene a közösségi hálózathoz való hozzáférést. Az egyik szolgáltató azonban nem volt hajlandó eleget tenni a döntésnek, mivel a Starlinknek, amely szintén Musk tulajdonában van, jelenleg körülbelül 250 ezer felhasználója van Brazíliában – pontosítják az újságírók.

A Starlink képviselői arról tájékoztatták a brazil Anatel távközlési ügynökséget, hogy nem hajlandóak eleget tenni a bírósági követelményeknek, legalábbis addig, amíg a cég országbeli eszközeit nem oldják fel a blokkolást.

A Starlink brazil fiókjait augusztus végén zárolták. Alexandre de Moraes elmondta, hogy így akarja az X-et bírság (körülbelül hárommillió dollár) fizetésére kényszeríteni a bírósági végzések megsértése miatt. A Starlink jogi képviselői a határozat visszavonását kérték, mivel a közösségi hálózattal szembeni követeléseknek semmi közük az internetszolgáltató tevékenységéhez. A bíróság azonban elutasította a fellebbezést, és a testület az online tárgyaláson nem is foglalkozott a kérdéssel.

Frissítés – a Starlink végül elfogadta a hatóságok követeléseit
A Starlink közölte, hogy a brazil legfelsőbb bíróság döntése nyomán blokkolni fogja az X közösségi hálózatot. A vállalat korábban elutasította a blokkolást

A brazil felhasználók arra panaszkodnak, hogy elvágták őket az információforrásaiktól. Más közösségi hálózatokon sem nagyon örülnek ennek a helyzetnek.

A legtöbb szaklap 20-22 millió körülire becsüli az X brazíliai közönségét. Az Associated Press szerint ez a szám nagyobb lehet. Az amerikai Emarketer elemző cég szerint, amelyre az ügynökség hivatkozik, az ország teljes lakosságának mintegy ötöde (azaz mintegy 40 millió ember) legalább havonta egyszer felkeresi a közösségi hálózatot.

A brazilok egy része igyekszik alternatívát találni az X-re, és más hasonló közösségi hálózatokon is rendelkezik fiókkal. A Bluesky nevű szolgáltatás például arról számolt be, hogy az elmúlt napokban kétmillió fővel nőtt a közönsége az országból származó felhasználóknak köszönhetően. A közösségi hálózat alkalmazása az App Store rangsorában is az első helyet foglalta el. Ennek ellenére az X társalapítója és korábbi vezérigazgatója, Jack Dorsey, aki a Bluesky létrehozásában is részt vesz, azonnal közzétett fiókjában egy linket az egyik VPN-szolgáltatáshoz, amellyel megkerülhető a blokkolás.

Az App Store ingyenes alkalmazásainak rangsorában a második helyen az X másik alternatívája, a Meta tulajdonában lévő Threads közösségi hálózat végzett. Arról egyelőre nincs adat, hogy hány brazil felhasználó csatlakozott a szolgáltatáshoz.

Az új közösségi hálózatok azonban egyelőre nem mindenkinek tetszenek. „Úgy érzem, fogalmam sincs, mi történik most a világban. Furcsa” - írta a népszerű brazil publciista és aktív X-felhasználó, Chico Barney a Threads oldalon. Azt is hozzátette, hogy a Meta ajánló algoritmusa „olyan, mint egy étterem, ahol annyit ehetsz, amennyit csak akarsz, és ahol a pincér folyamatosan olyan dolgokat szolgál fel, amiket soha nem rendelnél”.

Sok fiatal brazil panaszkodik az információ korlátozására. Hangsúlyozzák, hogy a közösségi média a fő információforrásuk. „Elvesztettem a kapcsolatot azzal, hogy mi történik a világban” – idézte az AP az egyik diáklányt.

Néhány hírességeknek szentelt angol nyelvű X-fiók bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggeszti munkáját, és más közösségi hálózatokra költözik. Ezt azzal magyarázták, hogy az összes adminisztrátor Brazíliában van. Igaz, néhányan közülük továbbra is folytatják az új posztok közzétételét. Nem csak a helyi sztárokról van szó – így Cardi B amerikai hip-hop énekesnő is észrevette, hogy rengeteg rajongói oldala van Brazíliában.

„Várjunk csak, sok rajongói oldalam brazil!!!!. Gyertek vissza, várjatok!!!”

A korábbi brazil elnök, Jair Bolsonaro is kommentálta az X-blokkolási helyzetet. Az Instagramon azt írta, hogy a közösségi hálózat ilyen körülmények között történő távozása az országból „újabb súlyos csapást jelent szabadságunkra és jogbiztonságunkra, ami elriasztja a külföldi befektetőket, és kedvezőtlen következményekkel jár a brazil közélet minden területén”.

Ehhez csak annyit lehet hozzátenni, hogy bolond az az ember, aki egy lábon akar állni egész életében.

Bolond, vagy oszlopszent.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása