Forgókínpad

Forgókínpad

Szele Tamás: A kiszámíthatatlanok

2024. szeptember 16. - Szele Tamás

Ami a Donald Trump amerikai elnökjelölt (és volt elnök) elleni legújabb merényletkísérletet illeti, azt most már sikerült megelőzni, senkiben sem esett kár, tehát Trumpban sem, bár az ügy körül még sok a kérdőjel. Leginkább a merénylő személye titokzatos, a viselkedése érthetetlen, de ilyen ember volt korábban Juraj Cintula vagy Ashli Babbit is, akit a Capitolium ostroma idején lőtt le egy rendőr, mert rátámadt.

saman1_szeptember_16_2024.jpg

(Képünk illusztráció)

Ez elemzést igényel, de előbb lássuk a WIRED magazin nyomán, mit tudunk Ryan Wesley Routhról, a mostani támadóról.

Elsősorban azt, hogy Ryan Wesley Routh, a Donald Trump volt elnök ellen a floridai Trump International Golf Clubban vasárnap elkövetett merényletkísérletben részt vevő fegyveres különös ember, akit több mint 20 évvel ezelőtt tömegpusztító fegyver birtoklásával vádoltak meg.

Úgy gondoltam, hogy mostanra már vagy meghalt, vagy börtönben van” – mondta Tracy Fulk, az ügy akkori felelőse a WIRED-nek. „Fogalmam sem volt róla, hogy továbblépett, és folytatja a kalandozásait”.

Az észak-karolinai Guilford kerületi bíróság WIRED által megszerzett bírósági feljegyzései szerint Routh-ot 2002. december 16-án tartóztatta le a Greensborói Rendőrség.

A Greensboro News and Record 2002-es helyi tudósítása szerint Routh-ot egy közúti ellenőrzés során állította meg a rendőrhatóság. Routh ezután a United Roofing nevű vállalkozásához hajtott, ahol három órán keresztül elbarikádozta magát – közölték akkor az illetékesek.

Fulk szerint a férfi jól ismert volt a környéken, és a rendőrség riasztásokat kapott miatta, amelyek állítólag – ahogy ő emlékszik – fegyverekkel és robbanóanyagokkal kapcsolatosak voltak.

Egyik este felismertem őt a járművében” – mondja. „Tudtam, hogy nincs jogosítványa, ezért megállítottam a tetőfedő műhelye előtt, ami korábban a Lee Street-en volt Greensboróban. Megállt, és ahogy közeledtem a teherautójához, egy zsákot húzott ki az ülés közepéről, majd megláttam nála egy pisztolyt. Így természetesen elővettem a fegyveremet, és elkezdtem kiabálni: „Hé! Mutassa a kezét, mutassa a kezét!”. Erre ő gyakorlatilag behajtott a kocsifelhajtójára, és berohant a házba, ahol a vállalkozás is működött. Szóval végül kihívtuk a különleges egységet, és néhány órán keresztül komoly patthelyzetben voltunk, mielőtt bementek, és letartóztatták.”

Routh-t egy automata gépkarabély birtoklásával vádolták, amelyet a bírósági iratokban tömegpusztító fegyverként emlegetnek (mármint az Egyesült Államokban ebbe a kategóriába esik). A Greensboro News and Record szerint emellett tiltott fegyverviseléssel, valamint érvényes jogosítvány nélküli vezetéssel és a rendfenntartó erőkkel szembeni ellenállással, azok késleltetésével és akadályozásával is vádolták.

Bár az ügy végkimenetele nem teljesen világos, Routh bűnösnek vallotta magát a tiltott fegyverviselésben.

Trumpnak nem esett baja vasárnap golfozás közben. A rendfenntartó erők azután fogták el Routh-t, hogy a Secret Service egyik ügynöke meglátta a pálya kerítéséből belógó fegyvercsövet, és a fenyegetőre célozva legalább négy lövést adott le abba az irányba. Nem világos, hogy a fegyveres viszont adott-e le lövést. A bűnüldöző szervek később egy AK–47-es típusú, távcsővel ellátott puskát és egy GoPro kamerát találtak a bokrok között.

A beszámolók szerint a fegyverest látták elmenekülni a helyszínről, ám amikor beszállt egy fekete Nissanba; egy szemtanú lefényképezte az autót és a rendszámát – mondta Ric Bradshaw, Palm Beach megye seriffje vasárnapi sajtótájékoztatóján. „Megvoltak ezek az információink” – mondta Bradshaw. „A valós idejű bűnügyi központunk kiadta a rendszámtábla-leolvasóknak, és sikerült megtalálnunk azt a járművet az I–95-ös autópályán”. Routh-t nem sokkal később letartóztatták.

Az FBI közölte, hogy nyomozást folytatnak „a Trump elleni merényletkísérletnek tűnő” ügyben. Ez a második merényletkísérlet a volt elnök ellen; az első július 13-án történt a pennsylvaniai Butlerben.

Az elhatározásom csak még erősebb az életem elleni újabb merénylet után” – írta Trump egy adománygyűjtő e-mailben a feltételezett merényletkísérlet után. „Soha nem fogok lassítani. Soha nem fogom feladni. SOHA NEM FOGOM MEGADNI MAGAM!”

Fulk szerint Routh közismert volt arról, hogy fegyveres összetűzésekbe keveredett a rendőrökkel. „Nem én voltam az egyetlen, aki patthelyzetbe kerültem miatta” – mondta. „Mindig tudtuk, hogy fegyverei vannak.” A Guilford megyei bírósági feljegyzések szerint Routh ellen több tucatszor emeltek vádat, gyakran gépjármű-vezetéssel kapcsolatos bűncselekmények miatt, egészen az 1980-as évek elejéig visszamenőleg. Arra a kérdésre, hogy miért nem volt börtönben, Fulk azt mondja: „Csak annyit tehetünk, hogy letartóztatjuk őket, aztán nyilván a bírósági rendszerbe kerül az ügy, és ők döntenek minderről. Ez néha elég frusztráló”.

A Greensborói Rendőrkapitányság nem reagált azonnal a sajtó megkereséseire, ahogy az az ügyvéd sem, aki Routh-t képviselte a 2003-as válásakor.

2023-ban Routh a The New York Timesnak elmondta, hogy az orosz invázió után Kijevbe utazott, hogy segítse Ukrajnát és támogassa a háborús erőfeszítéseiket. Azt mondta, hogy a tálibok elől elmenekült afgán katonákat akart toborozni, hogy harcoljanak Ukrajnáért. Nincs bizonyíték arra, hogy Routh Ukrajnában járt volna, vagy hogy sikeres lett volna a toborzás. A közösségi média-fiókokat, amelyek a jelek szerint Routh irányítása alatt állnak, már törölték, de a jelentések szerint tele voltak Covid-összeesküvéseket hirdető, Oroszországot fenyegető és különböző ideológiájú, irányzatú politikusokat támogató, kiszámíthatatlan posztokkal.

Ehhez hozzá kell tennünk, hogy Routh 2016-ban még Trumpot támogatta, és a legutóbbi időkig is szimpátiát árult el a Republikánus Párt más vezetői iránt. Mármost akkor hová tegyük ezt az embert, barátja Trumpnak vagy ellensége? Jobboldali vagy baloldali? Egyáltalán, van körülhatárolható politikai állásfoglalása?

Nincs, besorolhatatlan. Ahogy besorolhatatlan volt Juraj Cintula is, Fico merénylője, aki 2016 óta táncolt a szélsőjobb és a szélsőbal között, vagy Ashli Babbit, aki nem egyszerűen veterán volt: tizennégy évet szolgált, a Légierő kötelékében megjárta Afganisztánt és Irakot, a Nemzeti Gárda soraiban Kuvaitot és Katart, ahol pedig nem szilvásgombóccal lövöldöztek, szagolt elég puskaport életében, hogy volt képes így belerohanni egy értelmetlen dolog miatt a halálos lövésbe? Tudnia kellett, hogy fegyvere van az őröknek és használniuk is kell azt szükség esetén. Ő is eljárta a maga vitustáncát a politikai szélsőségek között, 2018-ban még teljesen épeszű volt, 2021 januárjára őrjöngő Qanon-hívő lett. Ahogy Jake Angeli, a „QAnon sámán” is, akinek szintén kellett pár év, míg eljutott oda, hogy bivalyszarvakkal a fején, lándzsával a kezében rohangáljon a Capitoliumban. Ő meg amatőr színész volt korábban, legalább a jelmezekkel volt némi gyakorlata. De mi a közös ezekben a zavaros fejű figurákban?

Az, hogy – ha lekaparjuk róluk az egzotikus mázt, amit időnként ők maguk is cserélnek – voltaképpen teljesen átlagos emberek. Lehetnének a szomszédaink, ismerőseink is (ha máshol nem, a Facebookon). Routh 1991-ben még megmentett egy hölgyet egy nemi erőszaktevőtől, és emiatt rendőri elismerésben részesült, sőt, „szuperpolgárnak” nevezték, ehhez képest 11 évvel később már gépkarabélyokkal rohangált, most meg merényletet tervezett Trump ellen. Melyik Routh volt az igazi, melyik Cintula, melyik Babbit? A szelíd költő, a háborús veterán, vagy a támadó, a merénylő, a Capitolium-ostromló?

Valószínűleg mindegyik igazi volt. Csak épp menet közben radikalizálódtak.

Épp ezért érdemes odafigyelni minden radikális eszmerendszerre, azokra is, amelyek teljesen ártatlannak tűnnek. Mert például kinek árt, ha a szomszéd azt hiszi, hogy lapos a Föld? Nos, míg ennek nevében nem kezd gyilkolni, senkinek, maximum bizonyos szint fölött idegesítő. Ha még emellé azt is hiszi, hogy a lapos Föld alatt mindenféle barlangokban emberevő, alakváltó gyíkemberek élnek, akikkel azonnal végezni kell, akkor viszont meneküljünk vagy fegyverkezzünk, ugyanis ha a gyíkember hite szerint alakváltó, bárkit annak tekinthet, így minket is. Szóval, nem ártatlan dolgok ezek.

A radikalizálódást – a társadalom minden rétegében – elősegítette a COVID-járvány és az azzal járó karantén, de azért ne feledjük: a legtöbb radikális vélemény és nézet orosz földön születik, mesterséges úton kreálják, és azért küldik Nyugatra, a HAARP-elmélettől az 5G-ellenességig és Qanonig mindegyiket, hogy gyilkoljuk egymást halomra miattuk.

És bárki elhiheti őket, ahogy bárki beállhat egy másodperc alatt valamelyik politikai szélsőség zászlaja alá. Mi különbség van a laposföld-hívő vagy a politikus-hívő között? Nem sok: mindkettő kész arra, hgy bárki más akár meg is haljon az ő nézeteiért.

Egyszóval: a legveszélyesebb a véleményére büszke, és a szélsőségek között ide-oda csapódó, radikalizálódott átlagpolgár.

Az ugyanis bármikor elsülhet. Nincs kibiztosítva.

 

Szele Tamás

süti beállítások módosítása